Posjetite

Putovanja

Daorson: Drevni grad u Hercegovini koji je obavijen velom tajne

Na zaravni brda iznad nekropole Radimlje i kanjona istoimene rijeke u Hercegovini, nalaze se ostaci ilirske gradine, antički grad Daorson, nekada centar ilirskog plemena Daorsa.

Oni su naseljavali područje oko donjeg toka rijeke Neretve, o kome kao gradu “Daorsioiethnos Thrakon” postoje najstariji pisani izvori iz 5. vijeka p.n.e. Tokom građanskog rata između Cezara i Pompeja Daroson je razoren, kada je i uništen dio plemena Daorsa. Razorili su ga ilirski Dalmati (44 – 43. p.n.e.), saveznici Pompeja.

Na ruševinama grada nikada više nije nastalo trajnije naselje, no Rimljani će u njegovoj blizini ubrzo izgraditi novi grad Dilluntum, današnji Stolac, u kojem se od Jadranske magistrale odvajala rimska cesta prema Nevesinjskom polju i magistralnom putu za rimsku provinciju Panoniju.

Kod podjele Rimskog carstva (395. godine) na Zapadno i Istočno, područje današnje Hercegovine se našlo u Zapadnom carstvu, a Stolac na samoj granici između dva Carstva, u biskupiji Sarsiterensis. Dilluntum se spominje na crkvenom saboru u Saloni 533. godine. Gaj Julije Cezar Oktavijan (14. p.n.e.) nastavlja sa ratnim operacijama po Hercegovini i srednjoj Dalmaciji, a kad je postao prvi Rimski car (27. p.n.e.) dobio od Senata titulu Imperator Caesar August – sto je ujedno i početak Rimskog Carstva, gradi jadranski magistralni put od Salone (kod Splita) preko Narone (Metkovića) i Dilluntuma (Stolac) do Durrahiuma (Drač u Albaniji), gdje se jadranska magistrala spaja s rimskim putem Via Egnatia (Drač – Bisantium – današnji Istanbul), dugim oko 1120 km. Ovaj kamenom popločan rimski put je izgrađen za samo 44 godine.

 

Iliri su bili ratoboran narod, a ilirska naselja, poznata kao gradine, podizana su na teško pristupačnim mjestima, obično na dominirajućim prirodnim uzvisinama. Daorsi su se od samih početaka nastanili uz deltu i lijevu obalu donjeg toka Neretve, te u istočnoj Hercegovini u 3. vijeku p.n.e. vjerovatno su držali i desnu obalu Neretve, sve do Duvanjskoga polja. Za svoje plemensko središte, nama znano kao ilirska gradina Daorson, izabrali su izduženu zaravan omeđenu sa tri strane visokim, gotovo nepristupačnim liticama, na glavnom putu izmedu Salone i Doclee (Podgorica). Daorsi nisu bili značajna vojnička sila, ali su razvili snažnu pomorsku trgovinu sa južnom Italijom i udaljenim grčkim kolonijama. Od 4. do 1. vijeka p.n.e. ovdje se, u središtu daorske državice, odvijao intenzivan gradski život Daorsa sa svim obiležjima ilirskog helenizma. Činile su ga tri cjeline od kojih je središnja i najstarija bila tvrđava ”akropola” površine oko 7000 kvadratnih metara. Jedini je mogući prilaz gradu sa jugoistočne strane (zaravan Banje) i njega štiti megalitski zid visok između 4.5 i 7.5 m, širok 4.2 – 6.0 m i dugačak 65 metara.

Grad Daorson je otkriven 1891. godine, ali nikada nije detaljno arheološki ispitan. Daorson obuhvata tri povezana dijela čiji položaj uslovljava oblik terena: utvrđenje na brdu ili acropolis (centralni dio), terase ispod utvrđenja (prema jugu i jugoistoku) i stambeno-privredni dio (na istoku). Utvrđenje na izvišenju je nastalo na mjestu preistorijskog naselja koje je postojala bez prekida od ranog bronzanog doba (odnosno od 17. i 16. vijeka p.n.e. do 9. tj. 8. vijeka p.n.e.

 

Nevjerovatno zvuči podatak da su Rimljani već 450. godine p.n.e. utemeljili standard gradnje puteva – najmanja širina bila je 2.45 metara na ravnim deonicama, a 4.9 metara u krivinama i većim gradovima. Izgradili su oko 400.000 km puteva.

Grad je imao odlike grčkog naselja. Njegov visok kulturološki i civilizacijski stepen se ogleda u činjenici da je izrađivao svoj kovani novac i stvorio umjetnički ukrasen kompleks kopči i keramičkog posuđa, sto potvrđuju natpisi na pronađenim djelovima i komadi kamenih ljudskih statua, visoki oko 2 metra. Pronađeni materijal potiče iz 2. do 4. vijeka p.n.e. i smješten je u Narodnom Muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Kiklopski zid Daorsona potiče iz perioda 4. vijeka p.n.e., kada su vjerovatno izgrađene i obje kule.

Jedno od najznačajnijih otkrića Daorsona je šljem sa grčkim natpisom, koji je vjerovatno skraćenica ilirskog imena njegovog vlasnika, Pinnesa.

Naziv Daorson su dali arheolozi, po plemenu Daorsa.

Terase su najzanimljive gradevine Daorsona. Na padinama ispod platoa je najmanje pet terasa. Sve terase su povezane kamenim stepenicama, podom i nosećim zidom i svaka terasa je ucvršćena velikim kamenim blokovima pravih oblika sa ravnim krajevima.

Stambeno-privredni dio ima mnogo tragova različitih kultura, od drevnih Daorsa do Ilira, te objekata grčkog i rimskog carstva. Otkriveno je desetak stambenih objekata sa pripadajućim malim dvorištima i prilaznim stepeništima koja su povezivala terase sa središnjim akropolskim prostorom. Od kraja 4. vijeka p.n.e. grčka kultura počinje helenizovati ilirsku kulturu. Na 15 hektara predakropolskog prostora naziru se temelji planski urbanizovanog naselja izrazito mediteranskog tipa, podignutom poslije 3. vijeka p.n.e.

Daorson je pod zastitom UNESCO-a kao značajano istorijsko nalazište Bosne i Hercegovine. (cdm.me)

Putovanja

Činjenice o jedinstvenoj kulturi Katara koje ostavljaju ostatak svijeta zbunjenim

Zemlje Bliskog istoka često privlače našu pažnju, bilo zbog svojih krajolika ili jedinstvene kulture koja se razlikuje od načina života na Zapadu.

Ova mjesta imaju fantastične običaje i neka posebna pravila bontona. Katar , mala zemlja u susjedstvu Saudijske Arabije, savršen je primjer. Ako razmišljate o putovanju tamo, pripremili smo popis njihovih navika i kulture, prenosi Brightside.

Muškarci se pozdravljaju na drugačiji način

Tamo je uobičajeno da se muškarci dodiruju vrhom nosa prilikom pozdravljanja u znak međusobnog poštovanja. To pokazuje da su oboje na istoj razini i da nijedan nije superioran drugome.

Kako se osjećaš danas?

Ovo može biti dobar način za početak razgovora sa  narodom Katara.  Iako bi neki od nas mogli biti u iskušenju prijeći odmah na stvar, u Kataru, prije početka bilo kakvog razgovora – bilo na razgovoru za posao ili na poslovnom sastanku – pristojno je pitati sugovornika o zdravstvenom stanju.

Budite oprezni pri fotografisanju

U Kataru ljudi prvo moraju pitati za dopuštenje kad god žele nešto fotografisati.

Izbjegavajte pokazivanje đona na cipelama

Još jedna kulturološka činjenica koju vrijedi znati je da se pokazivanje đonova na cipelama smatra uvredom. Cipele su za njih produžetak stopala, jedan od najprljavijih dijelova tijela. Stoga je za Katarce pokazivanje istih nepoštovanje.

Parovi spavaju u odvojenim sobama

Ako putujete u Katar sa svojim partnerom, morate poštovati ​​neke društvene  običaje . Svim donedavno nevjenčanim parovima bilo je zabranjeno dijeliti hotelsku sobu. No, to je pravilo sada postalo fleksibilnije za strance, ali i dalje vrijedi za Katarce.

Vrlo su strogi po pitanju pravila odijevanja

Katarci nemaju slobodu u odijevanju  jer njihova zemlja ima propise o tome što stanovnici i posjetitelji smiju, a što ne smiju nositi, čak i uz visoke temperature koje traju tokom cijele godine, piše Week.ba.

Postoje pravila za ishranu

U Kataru, dobri maniri nalažu da je ručanje s drugima iz istog tanjira odličan oblik interakcije. Još jedna gesta dobrodošlice je da vam neko rukama stavi hranu na tanjir. Osim toga, hrana se obično jede rukama, iako to može varirati od jednog do drugog domaćinstva.

Začinjeni čaj omiljeno je piće Kataraca

Katar je nacija koja voli piti čaj. Baš kao što mi tokom dana pijemo kafu kod kuće, oni vole uživati ​​u šoljici (ili više!) čaja u baru ili čajani. Imaju piće koje se zove karak, a uveli su ga u Katar indijski i pakistanski iseljenici 1950-ih.

Nastavite čitati

Putovanja

Pronašli smo cozy drvene kućice u kojima vlada zimska idila

Za razliku od ostalih godišnjih doba, zima daje neku dozu bajkovitosti.

Osim toga, stvara jedno posebno iskustvo posjeta koje jednostavno ne možete doživjeti u drugim razdobljima tokom godine.

Nježne pahuljice, lampice, ukrasi i miris hrane. Spoj predivnih zimskih detalja i blagodati modernog vremena, kombinacija je koja očarava posjetitelje. Kratki dani i snijeg pružaju priliku za uživanje u zimskim sportovima ili razgledanju i uživanju u zimskoj idili. Svako ima svoju viziju idealnog zimskog ambijenta, no rijetki su oni koji mogu ostati ravnodušni na drvenu kućicu prekrivenom zimskim snježnim pokrivačem, dok ispijate topli napitak uz kamin koji pucketa. Romantičan je to način da provedete vikend ove zime, prenosi Journal.hr. 

Ako se želite opustiti na snijegu, a da pri tom ne morate putovati predaleko, Srbija je izvrsna lokacija. Ako pri tom još želite izbjeći gužvu i uživati u miru, nije loša ideja da se zaputite u mdecembar  iskoristite za potpuni odmor i uživanje u prirodi. Sastavili smo kratku listu s prijedlozima gdje odsjesti kako biste uživali u pravoj zimskoj idili.

ZlatAir brvnara – Zlatar

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @jovana_tomasevic

Tara

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Selo.rs (@seoskiturizam)

Planina Javor – Cortina resort 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Željka Kočić || Putovanja (@whitepearltravel)

Rudnik

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Selo.rs (@seoskiturizam)

Nastavite čitati

Putovanja

Zimski turistički hit! Boravak u kupoli sa pogledom na Sarajevo

Iznad Sarajeva nalazi se kupola koja je idealna za sve one koji žele odsjesti u malo drugačijem smještaju te uživati u fenomenalnom pogledu na grad.

Cupola glamping dome nalazi se na Bistriku. Ima popločani dio dvorišta, vrt i parking. Osim toga, tu je i jaccuzzi, koji će vam pružiti potpuni ugođaj.

Ova kupola otvorena je prošle godine. U međuvremenu je postala jedna od najinteresantnijih turističkih atrakcija i ima odlične recenzije. Sjajna je opcija ukoliko s voljenom osobom želite proslaviti godišnjicu, zabaviti se s prijateljima ili nakratko pobjeći od užurbane svakodnevnice.

“Mjesto je nevjerovatno. Šarmantna svjetla u noći i najbolji pogled ujutro. Parkiralište je udaljeno nekoliko koraka od sobe. Stari grad je na pješačkoj udaljenosti. Nije mi trebao auto. Bilo je to dobro iskustvo i stvorilo nezaboravna sjećanja”, naveo je jedan posjetitelj.

“Lokacija je odlična, veoma blizu Baščaršije i većine ostalih atrakcija. Velika je prednost i što ima privatan parking. Pogled na grad je izuzetan, krevet je velik i udoban”, također je jedan od komentara.

Ovakve kupole su u proteklih nekoliko godina postale hit širom svijeta pa je tako i ovaj trend stigao i u Bosnu i Hercegovinu. Kupole je također moguće rezervisati na Japodskim otocima.

Nastavite čitati

Top pet