Posjetite

Putovanja

Daorson: Drevni grad u Hercegovini koji je obavijen velom tajne

Na zaravni brda iznad nekropole Radimlje i kanjona istoimene rijeke u Hercegovini, nalaze se ostaci ilirske gradine, antički grad Daorson, nekada centar ilirskog plemena Daorsa.

Oni su naseljavali područje oko donjeg toka rijeke Neretve, o kome kao gradu “Daorsioiethnos Thrakon” postoje najstariji pisani izvori iz 5. vijeka p.n.e. Tokom građanskog rata između Cezara i Pompeja Daroson je razoren, kada je i uništen dio plemena Daorsa. Razorili su ga ilirski Dalmati (44 – 43. p.n.e.), saveznici Pompeja.

Na ruševinama grada nikada više nije nastalo trajnije naselje, no Rimljani će u njegovoj blizini ubrzo izgraditi novi grad Dilluntum, današnji Stolac, u kojem se od Jadranske magistrale odvajala rimska cesta prema Nevesinjskom polju i magistralnom putu za rimsku provinciju Panoniju.

Kod podjele Rimskog carstva (395. godine) na Zapadno i Istočno, područje današnje Hercegovine se našlo u Zapadnom carstvu, a Stolac na samoj granici između dva Carstva, u biskupiji Sarsiterensis. Dilluntum se spominje na crkvenom saboru u Saloni 533. godine. Gaj Julije Cezar Oktavijan (14. p.n.e.) nastavlja sa ratnim operacijama po Hercegovini i srednjoj Dalmaciji, a kad je postao prvi Rimski car (27. p.n.e.) dobio od Senata titulu Imperator Caesar August – sto je ujedno i početak Rimskog Carstva, gradi jadranski magistralni put od Salone (kod Splita) preko Narone (Metkovića) i Dilluntuma (Stolac) do Durrahiuma (Drač u Albaniji), gdje se jadranska magistrala spaja s rimskim putem Via Egnatia (Drač – Bisantium – današnji Istanbul), dugim oko 1120 km. Ovaj kamenom popločan rimski put je izgrađen za samo 44 godine.

 

Iliri su bili ratoboran narod, a ilirska naselja, poznata kao gradine, podizana su na teško pristupačnim mjestima, obično na dominirajućim prirodnim uzvisinama. Daorsi su se od samih početaka nastanili uz deltu i lijevu obalu donjeg toka Neretve, te u istočnoj Hercegovini u 3. vijeku p.n.e. vjerovatno su držali i desnu obalu Neretve, sve do Duvanjskoga polja. Za svoje plemensko središte, nama znano kao ilirska gradina Daorson, izabrali su izduženu zaravan omeđenu sa tri strane visokim, gotovo nepristupačnim liticama, na glavnom putu izmedu Salone i Doclee (Podgorica). Daorsi nisu bili značajna vojnička sila, ali su razvili snažnu pomorsku trgovinu sa južnom Italijom i udaljenim grčkim kolonijama. Od 4. do 1. vijeka p.n.e. ovdje se, u središtu daorske državice, odvijao intenzivan gradski život Daorsa sa svim obiležjima ilirskog helenizma. Činile su ga tri cjeline od kojih je središnja i najstarija bila tvrđava ”akropola” površine oko 7000 kvadratnih metara. Jedini je mogući prilaz gradu sa jugoistočne strane (zaravan Banje) i njega štiti megalitski zid visok između 4.5 i 7.5 m, širok 4.2 – 6.0 m i dugačak 65 metara.

Grad Daorson je otkriven 1891. godine, ali nikada nije detaljno arheološki ispitan. Daorson obuhvata tri povezana dijela čiji položaj uslovljava oblik terena: utvrđenje na brdu ili acropolis (centralni dio), terase ispod utvrđenja (prema jugu i jugoistoku) i stambeno-privredni dio (na istoku). Utvrđenje na izvišenju je nastalo na mjestu preistorijskog naselja koje je postojala bez prekida od ranog bronzanog doba (odnosno od 17. i 16. vijeka p.n.e. do 9. tj. 8. vijeka p.n.e.

 

Nevjerovatno zvuči podatak da su Rimljani već 450. godine p.n.e. utemeljili standard gradnje puteva – najmanja širina bila je 2.45 metara na ravnim deonicama, a 4.9 metara u krivinama i većim gradovima. Izgradili su oko 400.000 km puteva.

Grad je imao odlike grčkog naselja. Njegov visok kulturološki i civilizacijski stepen se ogleda u činjenici da je izrađivao svoj kovani novac i stvorio umjetnički ukrasen kompleks kopči i keramičkog posuđa, sto potvrđuju natpisi na pronađenim djelovima i komadi kamenih ljudskih statua, visoki oko 2 metra. Pronađeni materijal potiče iz 2. do 4. vijeka p.n.e. i smješten je u Narodnom Muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Kiklopski zid Daorsona potiče iz perioda 4. vijeka p.n.e., kada su vjerovatno izgrađene i obje kule.

Jedno od najznačajnijih otkrića Daorsona je šljem sa grčkim natpisom, koji je vjerovatno skraćenica ilirskog imena njegovog vlasnika, Pinnesa.

Naziv Daorson su dali arheolozi, po plemenu Daorsa.

Terase su najzanimljive gradevine Daorsona. Na padinama ispod platoa je najmanje pet terasa. Sve terase su povezane kamenim stepenicama, podom i nosećim zidom i svaka terasa je ucvršćena velikim kamenim blokovima pravih oblika sa ravnim krajevima.

Stambeno-privredni dio ima mnogo tragova različitih kultura, od drevnih Daorsa do Ilira, te objekata grčkog i rimskog carstva. Otkriveno je desetak stambenih objekata sa pripadajućim malim dvorištima i prilaznim stepeništima koja su povezivala terase sa središnjim akropolskim prostorom. Od kraja 4. vijeka p.n.e. grčka kultura počinje helenizovati ilirsku kulturu. Na 15 hektara predakropolskog prostora naziru se temelji planski urbanizovanog naselja izrazito mediteranskog tipa, podignutom poslije 3. vijeka p.n.e.

Daorson je pod zastitom UNESCO-a kao značajano istorijsko nalazište Bosne i Hercegovine. (cdm.me)

Putovanja

Pronašli smo cozy drvene kućice u kojima vlada zimska idila

Za razliku od ostalih godišnjih doba, zima daje neku dozu bajkovitosti.

Osim toga, stvara jedno posebno iskustvo posjeta koje jednostavno ne možete doživjeti u drugim razdobljima tokom godine.

Nježne pahuljice, lampice, ukrasi i miris hrane. Spoj predivnih zimskih detalja i blagodati modernog vremena, kombinacija je koja očarava posjetitelje. Kratki dani i snijeg pružaju priliku za uživanje u zimskim sportovima ili razgledanju i uživanju u zimskoj idili. Svako ima svoju viziju idealnog zimskog ambijenta, no rijetki su oni koji mogu ostati ravnodušni na drvenu kućicu prekrivenom zimskim snježnim pokrivačem, dok ispijate topli napitak uz kamin koji pucketa. Romantičan je to način da provedete vikend ove zime, prenosi Journal.hr. 

Ako se želite opustiti na snijegu, a da pri tom ne morate putovati predaleko, Srbija je izvrsna lokacija. Ako pri tom još želite izbjeći gužvu i uživati u miru, nije loša ideja da se zaputite u mdecembar  iskoristite za potpuni odmor i uživanje u prirodi. Sastavili smo kratku listu s prijedlozima gdje odsjesti kako biste uživali u pravoj zimskoj idili.

ZlatAir brvnara – Zlatar

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @jovana_tomasevic

Tara

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Selo.rs (@seoskiturizam)

Planina Javor – Cortina resort 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Željka Kočić || Putovanja (@whitepearltravel)

Rudnik

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Selo.rs (@seoskiturizam)

Nastavite čitati

Putovanja

Zimski turistički hit! Boravak u kupoli sa pogledom na Sarajevo

Iznad Sarajeva nalazi se kupola koja je idealna za sve one koji žele odsjesti u malo drugačijem smještaju te uživati u fenomenalnom pogledu na grad.

Cupola glamping dome nalazi se na Bistriku. Ima popločani dio dvorišta, vrt i parking. Osim toga, tu je i jaccuzzi, koji će vam pružiti potpuni ugođaj.

Ova kupola otvorena je prošle godine. U međuvremenu je postala jedna od najinteresantnijih turističkih atrakcija i ima odlične recenzije. Sjajna je opcija ukoliko s voljenom osobom želite proslaviti godišnjicu, zabaviti se s prijateljima ili nakratko pobjeći od užurbane svakodnevnice.

“Mjesto je nevjerovatno. Šarmantna svjetla u noći i najbolji pogled ujutro. Parkiralište je udaljeno nekoliko koraka od sobe. Stari grad je na pješačkoj udaljenosti. Nije mi trebao auto. Bilo je to dobro iskustvo i stvorilo nezaboravna sjećanja”, naveo je jedan posjetitelj.

“Lokacija je odlična, veoma blizu Baščaršije i većine ostalih atrakcija. Velika je prednost i što ima privatan parking. Pogled na grad je izuzetan, krevet je velik i udoban”, također je jedan od komentara.

Ovakve kupole su u proteklih nekoliko godina postale hit širom svijeta pa je tako i ovaj trend stigao i u Bosnu i Hercegovinu. Kupole je također moguće rezervisati na Japodskim otocima.

Nastavite čitati

Putovanja

Ovo je najskuplja kafa u Evropi

Izlet u Beč uvijek je dobra ideja, a ako ste planirali već ove godine posjetiti bajkovitu austrijsku prijestolnicu, sigurni smo kako će ovaj jedinstveni lokal biti dodatan razlog koji će vaš jesenski izlet učiniti još posebnijim!

Naime, malo ko zna da je upravo Beč dom jednom od najboljih svjetskih kafića specijaliziranih za kafu, a radi se o slavnom Fenster Cafe lokalu koji će vas bez imalo sumnje oduševiti na prvu, piše Fashion.hr. No, što je tako posebno u vezi s ovim mjestom i zašto se već toliko puta pronašao na stranicama prestižnih gastro časopisa? Kao što i samo ime kaže, Fenster Cafe u prijevodu znači Prozorski kafić, a samo mjesto zaista i nije ništa više od običnog – prozora.

Ipak, ono što se nalazi iza njega ujedno je i ono što čini ovo mjesto toliko izvanrednim. Ono što ćete primijetiti na prvi pogled jest specijalni meni na kojem se nalaze zaista originalne kreacije i nevjerojatno bogat izbor različitih vrsta najkvalitetnijih svjetskih kafa koja se nabavlja iz svih dijelova svijeta – od Indonezije pa sve do nizozemskih pržionica i domaćih proizvođača.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Best coffee in Vienna (@fenstercafe)

Ipak, najpopularniji su “marshmallowccino” i “cornettoccino” – kava koja se poslužuje u kornetu od sladoleda. Ono što će vas vrlo vjerojatno manje oduševiti jest cijena kafe koja stoji nevjerojatnih 10 eura, a za koju brojni zadovoljno posjetitelji tvrde kako vrijedi svakog centa! No, tu su i znatno jeftinije opcije od kojih se definitivno izdvaja njihov veličanstveni espresso koji stoji samo 95 centi, a koji je ujedno i najjeftinija kafa na ovom bogatom meniju!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wien | Vienna (@viennatouristboard)

Nastavite čitati

Top pet