Posjetite

Moda i ljepota

Znakovi koji okrivaju da vaše lice stari brže od vas

Poznato nam je da neki ljudi stare brže od drugih, a neki i u starosti izgledaju mladoliko. Ako mislite da vam koža stari brže od vas, u nastavku provjerite da li je to tačno.

Karakteristike koje pokazuju da nam koža stari brže:

Pjege od sunca

Ko se ne štiti dovoljno od UV-zračenja, taj će prije ili kasnije primijetiti smeđe mrljice po koži. Radi se o takozvanim sunčevim pjegama ili mrljama, stručno nazvanima “melasme”. Njihov nastanak pospješuju hormonski faktori – na primjer, kod trudnoće ili kod uzimanja kontracepcijskih tableta. Najbolje sredstvo protiv tih pjegica je prevencija. Kad se jednom pojave, mogu vam eventualno pomoći neki serumi koji sadrže puno vitamina C.

Ekstremno suha koža

Dok se u tinejdžerskim godinama obično žalimo na masnu kožu, u odrasloj dobi dolazi do drugog ekstrema – koža postaje jako suha. Sunce, pušenje i stres mogu uzrokovati takozvane “rupe” u gornjem sloju kože, a kroz koje potom mogu ući radikali. Najbolje je koristiti dnevnu njegu za kožu– koja sadrži hijaluron, kokosovo ulje ili ceramid.

Bore

Fine linije u području očiju takođe su znak preranog starenja kože. Derma se obično brine da koža ostane napeta i bez bora, ali kako starimo – usporava se obnova ćelija te se koža počinje borati. Za napetu i glatku kožu preporučuju se proizvodi sa peptidima, EGF (“aktivni faktor rasta kože”) i matične ćelije.

Napeta koža

Koža vam je jako napeta nakon dnevnog beuaty-rituala? Moguće je da su proizvodi koje koristite previše agresivni te neutralizuju prirodna ulja kože – i izazivaju isušivanje. Radije koristite blage gelove i losione koji će koži pri skidanju šminke dati dovoljno vlage, pa će postati meka i elastična.

Tanka koža

Koža može postati tanka poput papira (toliko da se vide vene), a uzrok za to je sljedeći: u starijoj dobi se povlači potkožno masno tkivo te se smanjuje proizvodnja kolagena i elastina. Pomoći vam mogu serumi s peptidima te sredstva za njegu kože s probioticima – koji će napraviti prirodni zaštitni štit kako bi se koža nesmetano mogla regenerisati te prema van izgledati svježe i sjajno. (miss7.24sata.hr)

Moda i ljepota

Za ovu torbicu u obliku stolice potrebno je izdvojiti 700 eura

Pri našem pregledu modnih noviteta nerijetko naiđemo na doista neobične modne dodatke.

Prisjetimo se samo Moschinovih torbica izvedenih u obliku ‘francuza’ i kroasana za koje je potrebno izdvojiti 360 eura. Nadalje, veliku pažnju izazvala je i Louis Vuitton torbica u obliku aviona koja je procijenjena na 3220 eura. Da, cijena ove torbice doseže više i od cijene nekih pravih aviona.

Premda neobični, prethodno spomenuti primjeri su ipak bili (koliko- toliko) praktični. No, torbica koju smo pronašli u kolekciji američkog modnog brenda Area daleko je od toga. Riječ je zapravo o stolici! Doduše umanjenoj verziji metalne stolice ukrašene kristalima i dugačkim lancem koji omogućava nošenje preko tijela. Za nju je potrebno izdvojiti  oko 700 eura.

Kako bi si osigurali svoj dio medijskog kolača, modni brendovi su skloniji pribjeći ovakvom tipu promocije, koji uključuje predstavljanje neobičnih komada za koje vjeruju da će im osigurati toliko željenih 5 minuta slave. (miss7.24sata.hr)

Nastavite čitati

Moda i ljepota

Atraktivna glasnogovornica FK Vojvodina krade pažnju na konferencijama kluba

Sanja Beba Kružević jedna je od najljepših glasnogovornica u regionu.

O njenoj ljepoti pišu svi mediji u Srbiji, ali i Bosni i Hercegovini.

Lijepa Novosađanka trenutno je na odmoru, redovno se javlja pratiocima na Instagramu.

Njene slike mame brojne uzdahe.

Sanja Kružević je u centar nogometne pažnje došla kada na konferenciji za medije trener Nenad Lalatović nije smio da pogleda u njenom pravcu kako zbog njene ljepote ne bi ostao bez koncentracije.

Sada su “osnule” nove fotografije – u kupaćem kostimu, a Sanja je pobrala brojne komplimente.

Nastavite čitati

Moda i ljepota

Ovih šest faktora ubrzava starenje vaše kože i stvara nove bore

Prema  istraživanju, vaša prehrana, izbor sapuna, pa čak i vaše svakodnevne navike mogu učiniti da se bore pojave na vašem licu.

Ako znate koju hranu treba izbjegavati, kako odabrati sredstvo za pranje lica i kako promijeniti svoju rutinu, to će vam omogućiti da ostanete mladi i svježi.

Week.ba vam donosi nekoliko faktora o kojima morate voditi računa.

1. Manjak sna dovodi do dehidracije kože

Prema ovom istraživanju , ako izgubite san čak i jednu noć ili stalno spavate manje od 5 sati dnevno, to može dovesti do gubitka vode i smanjenja kožnih barijera. Dobar odmor je ključ podmlađivanja i rasta novih stanica.

2. Nedostatak antioksidanasa povezan je sa stvaranjem novih bora

Vitamini A, C, E i kalijum neophodni su za zdravu kožu. Preporučujemo da jedete više povrća, posebno mrkvu, tikvicu, paradajz i zeleno lisnato povrće. Također je dobro uključiti maslinovo ulje u svoju prehranu.

3. Konzumacija crvenog mesa dovodi do stvaranja novih bora

Postoji holandsko istraživanje koje pokazuje da žene koje jedu crveno meso imaju više bora. Ali to je moguće spriječiti ako jedete manje mesa i umjesto pečenja mesa na jakoj vatri odlučite se za supe i variva. Uz to, pokušajte u obroke uključiti više voća.

4. Duge tople kupke dovode do isušivanja kože

Pojedine kupke i sapuni mogu promijeniti pH  kože i dovesti do iritacije i suhoće. Sve ove stvari nagrizaju kožne barijere i provociraju rano starenje. Ako koristite oštre alkalne pločice sapuna, to može samo pogoršati situaciju.

5. Mono dijeta utiče na proces starenja kože

Ključ ove dijete je izuzeti sve proizvode osim jednog. To dovodi do neravnoteže proteina, masti i ugljikohidrata, što smanjuje sposobnost kože da se sama izliječi. Prema  istraživanju, ugljikohidrati su najvažniji za žene dok muškarci trebaju jesti dovoljno proteina da bi ostali mladolikog izgleda.

6. Nedostatak proteina sprečava stanice kože da se obnavljaju

Istraživanje kaže da, ako ograničite unos kalorija i uz to jedete manje proteina, vaša će koža izgubiti elastičnost, što će dovesti do više bora. Takođe sprečava da koža zacijeli i obnovi se.

Nastavite čitati

Top pet