Posjetite

Ljubimci

Novi Zeland priznao životinje kao “bića sa osjećanjima”

Novi Zeland je napravio ogroman korak u svijetu životinja, jer je priznao životinje kao bića sa osjećanjima.

Animal Equality prenosi da je u utorak usvojen amandman na postojeći zakon o zaštiti životinja u kojem stoji da su i životinje, baš poput ljudi, bića sa osjećanjima.

“Reći da i životinje imaju osjećanja znači eksplicitno tvrditi da i one mogu osjetiti i pozitivne i negativne emocije, uključujući bol i tugu”, kaže Virginia Williams, predsjednica Nacionalnog Savjetodavnog komiteta za postupanje prema životinjama.

Ono što je novitet je eksplicitnost, jer upravo ona označava još jedan korak na putu dobrobiti životinja.

Nedavni zakon također uključuje zabranu testiranja kozmetičkih proizvoda na životinjama. Williams kaže da to što je Novi Zeland službeno priznao životinje kao „bića sa osjećanjima“, temelj za budući Zakon za dobrobit životinja.

Donna Waltzl, direktorica organizacije za zaštitu životinja Nelson SPCA, kaže kako su ove promjene „divne“ i kako je „sjajno što je napokon ova ideja ozakonjena“.

Objasnila je da je vrlo dobro vidljivo da i životinje pate kada se razdvajaju od sebi dragih i da pokazuju različita osjećanja. Također, neke životinje su zapostavljene i imaju pravo i ozbiljne probleme da prežive.

Nadležni su također naglasili da je ova deklaracija o osjećanjima bila potrebna jer većina novozelandskih zakona životinje tretira kao „objekte i predmete“, umjesto kao živa bića.

Walzl se nada da će ova zakonska promjena značiti korak naprijed u sankcioniranju zlostavljanja životinja i dodala da se nada da će kazne za zlostavljače biti strožije.

Novi zakon također predviđa brže i strožije kažnjavanje manjih i srednjih prestupa kada je riječ o dobrobiti životinja i omogućuje inspektorima da, među ostalim mjerama, izdaju i upozorenja.

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ljubimci

Preslatkom psiću se prispavalo, trudio se ostati budan pod svaku cijenu

Kad nas umor svlada, teško je ostati budan. To se dogodilo štencu engleskog buldoga koji se s vlasnicima uputio na izlet brodom.

Uzbudljiv dan je umorio malenog Konu, starog 11 sedmica, i oči su mu se počele sklapati same od sebe. Odlučan u namjeri da ništa ne propusti, pokušao je ostati budan. Tako je nastala simpatična snimka koja je skupila preko 6 miliona pregleda.

“Konina prva vožnja brodom. Hej, Kona, znaš da je to tvoje ime”, govori čovjek iza kamere.

Psić pokušava podići glavu, ali oči mu se ne prestaju sklapati.

“Mislim da će ipak prileći. Preumoran je”, zaključuje čovjek.

@dawg_haus

##sleepyhead ##bulldoglove ##sleep ##puppy ##englishbulldoglife🐶❤️ ##englishbulldogsoftiktok ##puppylove

♬ original sound – Dawg Haus

Nastavite čitati

Ljubimci

Pogledajte kako izgleda mješanac haskija i njemačkog ovčara?

Miki je mješanac haskija i njemačkog ovčara, a zbog svog nesvakidašnjeg izgleda postao je zvijezda interneta, te ga na TikToku prati skoro 200 hiljada ljudi. 

A njegova vlasnica često dijeli video snimke koji postaju viralni, a pokazuju zbog čega je sve Miki poseban.

– Jeste li ikada vidjeli mješanca haskija i njemačkog ovčara – upitala je snimajući prvo njegovu šapu, a zatim je kamerom polako došla do njuškice i otkrila njegov izgled.

@mackeytheshepsky

#dog #shepsky #huskyshepherd #shepherdhusky

♬ Yucky Blucky Fruitcake by IAmDoechii – SUDANI.

Komentari su odmah počeli da se nižu, a mnogi ljudi nisu skrivali svoje oduševljenje.

– Ovo je najljepši pas kojeg sam ikad vidio – napisao je jedan korisnik.

– Izgleda kao veliki korgi – našalio se drugi.

Nastavite čitati

Ljubimci

20 najpopularnijih imena za pse

Planirate li nabaviti psa ili baš razmišljate o tome kako da nazovete svog novog mezimca, popis najpopularnijih imena za pse na svijetu mogao bi vam biti dobra inspiracija.

A ako već imate psa, možda će vas zanimati nalazi li se njegovo ime na listi najpopularnijih.

Inspiraciju za ime kućnog ljubimca vlasnici pasa dobijaju s raznih strana, od omiljenih televizijskih, filmskih i muzičkih zvijezda i likova do klasičnih imena poput Maksa, Kinga, Rikija, Maze i Lune. Posljednjih godina sve više pasa nosi i ljudska imena kao što su Rea, Lea i Nino, a vlasnici pasa stalno smišljaju i neka nova, zanimljiva i neobična imena za svoje mezimce.

Ipak, klasična imena za pse i dalje su najpopularnija te vam donosimo listu 20 najpopularnijih imena za muške i ženske pse koja nikada neće izaći iz mode.(zadovoljna.hr)

DESET NAJPOPULARNIJIH IMENA ZA ŽENSKE PSE:

1. Bella
2. Lucy
3. Molly
4. Maggie
5. Chloe
6. Lola
7. Zoe
8. Lily
9. Emma
10. Ruby

DESET NAJPOPULARNIJIH IMENA ZA MUŠKE PSE:

1. Max
2. Charlie
3. Buddy
4. Rocky
5. Jack
6. Toby
7. Cody
8. Lucky
9. Oscar
10. Teddy

Nastavite čitati

Top pet