Posjetite

Ljubimci

Groznica kod pasa: simptomi, uzroci i liječenje

Psi dobijaju groznicu kada se bore protiv infekcija.

Neki problemi koji kod pasa mogu uzrokovati groznicu uključuju zaražene otvorene rane poput posjekotina, ujeda ili ogrebotina, organska infekcija, poput infekcije bubrega ili jetre vašeg psa ili postojećih bakterijskih ili virusnih bolesti, te mnoga druga stanja, prenosi dogtime.com.

Simptomi groznice kod pasa

Kada su psi pod groznicom, kreću se usporeno, djeluju umorno i nezainteresirano za svoje uobičajene aktivnosti.

Evo nekih od simptoma koji se mogu pojaviti kod pasa koji pate od groznice:

 • Letargija
 • Depresivno raspoloženje
 • Drhtanje
 • Crvene oči
 • Tople uši
 • Gubitak apetita
 • Kašalj
 • Povraćanje
 • Proljev

Uzroci groznice kod pasa

Mnogo je razloga zbog kojih je vaš pas mogao imati groznicu. Nekoliko problema može uzrokovati nisku temperaturu, uključujući 24 do 48 sati nakon određenih cijepljenja. Također je puno bolesti i stanja koja mogu izazvati veće, potencijalno smrtonosne groznice.

Evo nekoliko uobičajenih uzroka groznice kod pasa:

 • Infekcija mokraćnog sistema
 • Zaraženi ugriz, ogrebotina ili posjekotina
 • Otrov ili gutanje otrova, poput antifriza i otrovnih biljaka
 • Bolesti koja se prenose od krpelja poput Lyme bolesti
 • Upala, uključujući i one uzrokovane autoimunim stanjima
 • Virusna ili bakterijska infekcija organa

Tretmani za groznicu kod pasa

Čak i ako utvrdite da vaš pas ima blagu temperaturu nakon što ste je izmjerili, obratite se svom veterinaru i obavijestite ga o svim drugim simptomima vašeg psa.

Liječenje groznice kod pasa ovisi o uzroku. Ako dođe do infekcije, vaš će veterinar vjerojatno obaviti neke testove i propisati antibiotike ili lijekove koje vaš pas treba boriti. Ako je infekcija  ozbiljna, vaš veterinar može psa staviti na hitnu njegu  zbog tekućine i drugih tretmana.

Da biste smanjili temperaturu vašeg psa, nanesite hladnu vodu na šape i oko ušiju.

Ohrabrite svog psa da popije malo vode, ali nemojtega tjerati   jer to može izazvati povraćanje i dodatnu dehidraciju vašeg psa.

Ne dajite svom psu lijekove protiv groznice, jer su neki, poput aspirina, izuzetno toksični za pse ako se daju pogrešno. (week.ba)

Ljubimci

Video nasmijao mnoge: Žena pokazala kako pozdravlja psa kada dođe kući, a kako supruga

Becca je  na TikToku  podijelila video u kojem je svojim pratiocima pokazala kako pozdravlja svog psa, a kako supruga kada dođe kući.

Video je postao viralan i prikupio je više od 500 hiljada lajkova na ovoj platformi.

@archie.and.becca Who can relate #dogsoftiktok #dogmom #vizsla ♬ original sound – Archie & Becca

Na početku snimka vidi se kako ulazi u kuću i odmah joj se pojavi osmijeh na licu kada ugleda svoga psa.

“Hej, anđele. Kako si? Kako si proveo dan? Šta si danas radio, bebo?” čuje se kako mu govori dok ga mazi.

Zatim ode do sobe i otvori vrata pa pokaže svoga supruga, koji sa slušalicama na ušima igra igrice. “Hej”, kratko ga pozdravi.

Video je oduševio korisnike TikToka. “Logično, pa pogledajte kako joj se pas obradovao”, “Dobro je, nisam jedina”, “Niko nije srećniji kad dođemo doma od naših pasa”, “Ja ovo živim. Inače, osjećam se kao suprug iz ovog videa”, samo su neki od komentara.

Nastavite čitati

Ljubimci

Video koji slama srce: Pogledajte kako psi reaguju na petarde i vatromet

Mnogi ljubitelji životinja apeluju da se, pogotovo za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika, izbjegava korištenje pirotehnike.

Poznato je da se životinje plaše vatrometa i petardi. Kada god čuju pucanje, počnu da se tresu, cvile i zavijaju.

Video objavljen na stranici skloništa za životinje u hrvatskoj Virovitici tačno prikazuje kako životinje, odnosno psi, reaguju na te zvukove.

“Kada pucate petarde i vatromete, to ovako kod nas izgleda… Ovo je naša bakica Gipsy koja se jako boji”, napisali su u opisu snimka, na kojem je vidljivo da se trese zbog petardi, a psi oko nje svi redom laju i zavijaju.(cmd.me)

Nastavite čitati

Ljubimci

Lijepe vijesti iz New Yorka: Novi zakon zabranjuje prodaju životinja – moguće je samo udomljavanje

New York je postao posljednja savezna država koja je zabranila prodaju kućnih ljubimaca.

Dakle, tamo će se, od 2024. godine psi, mace i kunići moći samo udomiti, ali ne i kupiti.

Takozvane tvornice štenaca raširile su se po cijeloj Americi i postale ustanove za masovni uzgoj pasa. Usmjerene jedino na profit, takve su tvornice bile plodno tlo za maltretiranje, zanemarivanje te nepravilnu njegu, prehranu i socijalizaciju životinja, piše zadovoljna.hr.

Kućni ljubimci ne mogu se proizvoditi komercijalno – glavna je misao vodila guvernerke Kathy Hochul, koju je javnost podržala i glasala za novi Zakon koji će uljepšati živote naših krznenih prijatelja.

Trgovine koji su prodavale kućne ljubimce, sada će dobiti na izbor da se povežu sa skloništima kako bi zajedno radili za dobrobit životinja.

U trgovinama će Amerikanci pronaći spašene ili napuštene životinje, ali ne i one koje su komercijalno uzgojene. Za ljubimca će svejedno platiti – ali to će biti donacija s kojom će ljubimcima omogućiti egzistenciju.

Ovo je velika stvar za New York. Bit će manje napuštenih životinja, a srca će biti puna i nama i našim ljubimcima. Lutalice će biti zbrinute, i socijalno i zdravstveno, a onda ćete vidjeti samo slatke okice, a ne prljavštinu s ulica, rekla je guvernerka Kathy Hochul.

Nakon ovog zakona pse, mace i kuniće više nećemo gledati kao robu, nego kao živa bića kojima trebaju pomoć i ljubav. Iako su se trgovine za kućne ljubimce pobunile, a neke su čak i zatvorile svoja vrata, oduševljenje javnosti omogućila je ovom lijepom Zakonu da ugleda svjetlo dana.

Kalifornija je prva država koja je donijela ovaj zakon, a brzo su joj se pridružile i ostale savezne države. Na veliko oduševljenje zagovaratelja prava životinja, Amerika će uskoro u cjelosti postati jedino područje na svijetu koje je ugasilo trgovinu životinjama.

Nastavite čitati

Top pet