Posjetite

Ljubimci

Ne vjerujte uvijek psećim okicama: Istraživanja kažu da psi – ZNAJU LAGATI!

Istraživanje je provedeno u Švicarskoj, a rezultati objavljeni u magazinu Animal Cognition.

Naučnici su pokušali otkriti mogu li psi laganjem doći do onoga što žele. Prvo su trenirali pse, njih 27 starih od godinu i pol od 14 godina, kako bi razlikovali dvije žene prema tome koliko su široke ruke kad je hrana u pitanju. Jedna žena bila je “kooperativna” jer je dijelila poslastice psima, a druga “kompetitivina” jer je pokazala poslasticu psu, a onda je stavila u džep. Kasniji su testovi pokazali kako se psima više svidjela ona “kooperativna”.

Drugo, naučnici su naučili pse da kako da odvedu čovjeka do hrane.

Gledali su kako im se omiljene poslastice – kobasice i keksići stavljaju u dvije identične kutije. Stavili su kutije na pod uz još jednu praznu kutiju. Tokom testa, tražili  suod pasa da im pokažu gdje je hrana, tako da “pokažu” osobi, odnosno usmjere čovjeka prema kutiji s hranom, koja je namijenjena za ljude, ne za pse. Dvaput su testirani s “kooperativnom” i dvaput s “kompetitivnom” osobom odnosno partnerom. Prva grupa ljudskih partnera, psima je dala ono što je bilo u kutiji, ako ona nije bila prazna, a “kompetitivna” osoba je to ostavila kod sebe.

“Oni su inteligentni manipulatori”

Dok su uspoređivali ponašanje pasa u blizini “kooperativnog” i “kompetitivnog” partnera, znanstvenici su kažu vidjeli povezanost između dana kad se testiranje radilo i uloge partnera koji ih je vodio do hrane koju žele. Dakle, u oba testa, psi su radije vodili “kooperativnog” partnera do kutije s hranom jer su znali da će od njih nešto dobiti. Znači, “kompetitivnog” partnera nisu vodili do kutije s hranom, jer su znali da od toga nemaju ništa.

U rezultatima istraživanja, naučnici su napisali kako su psi sposobni prilagoditi svoje ponašanje, koristeći različite taktike, jer znaju kako njihove akcije potiču reakcije drugih. Oni inteligentno manipuliraju situacijom. Glavna autorica istraživanja, Marianne Heberlein rekla je da su psi i dalje odani svojim vlasnicima i predivna bića, no istraživanje pokazuje da psi, kao i druge životinje žele samo ono što će povećati njihov profit, što je normalno. Ali i mogu izmanipulirati ljude kako bi došli do svog cilja, pa bi trebalo dobro razmisliti kada ih nagrađujete. (Vecernji.ba) 

 

Ljubimci

Video nasmijao mnoge: Žena pokazala kako pozdravlja psa kada dođe kući, a kako supruga

Becca je  na TikToku  podijelila video u kojem je svojim pratiocima pokazala kako pozdravlja svog psa, a kako supruga kada dođe kući.

Video je postao viralan i prikupio je više od 500 hiljada lajkova na ovoj platformi.

@archie.and.becca Who can relate #dogsoftiktok #dogmom #vizsla ♬ original sound – Archie & Becca

Na početku snimka vidi se kako ulazi u kuću i odmah joj se pojavi osmijeh na licu kada ugleda svoga psa.

“Hej, anđele. Kako si? Kako si proveo dan? Šta si danas radio, bebo?” čuje se kako mu govori dok ga mazi.

Zatim ode do sobe i otvori vrata pa pokaže svoga supruga, koji sa slušalicama na ušima igra igrice. “Hej”, kratko ga pozdravi.

Video je oduševio korisnike TikToka. “Logično, pa pogledajte kako joj se pas obradovao”, “Dobro je, nisam jedina”, “Niko nije srećniji kad dođemo doma od naših pasa”, “Ja ovo živim. Inače, osjećam se kao suprug iz ovog videa”, samo su neki od komentara.

Nastavite čitati

Ljubimci

Video koji slama srce: Pogledajte kako psi reaguju na petarde i vatromet

Mnogi ljubitelji životinja apeluju da se, pogotovo za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika, izbjegava korištenje pirotehnike.

Poznato je da se životinje plaše vatrometa i petardi. Kada god čuju pucanje, počnu da se tresu, cvile i zavijaju.

Video objavljen na stranici skloništa za životinje u hrvatskoj Virovitici tačno prikazuje kako životinje, odnosno psi, reaguju na te zvukove.

“Kada pucate petarde i vatromete, to ovako kod nas izgleda… Ovo je naša bakica Gipsy koja se jako boji”, napisali su u opisu snimka, na kojem je vidljivo da se trese zbog petardi, a psi oko nje svi redom laju i zavijaju.(cmd.me)

Nastavite čitati

Ljubimci

Lijepe vijesti iz New Yorka: Novi zakon zabranjuje prodaju životinja – moguće je samo udomljavanje

New York je postao posljednja savezna država koja je zabranila prodaju kućnih ljubimaca.

Dakle, tamo će se, od 2024. godine psi, mace i kunići moći samo udomiti, ali ne i kupiti.

Takozvane tvornice štenaca raširile su se po cijeloj Americi i postale ustanove za masovni uzgoj pasa. Usmjerene jedino na profit, takve su tvornice bile plodno tlo za maltretiranje, zanemarivanje te nepravilnu njegu, prehranu i socijalizaciju životinja, piše zadovoljna.hr.

Kućni ljubimci ne mogu se proizvoditi komercijalno – glavna je misao vodila guvernerke Kathy Hochul, koju je javnost podržala i glasala za novi Zakon koji će uljepšati živote naših krznenih prijatelja.

Trgovine koji su prodavale kućne ljubimce, sada će dobiti na izbor da se povežu sa skloništima kako bi zajedno radili za dobrobit životinja.

U trgovinama će Amerikanci pronaći spašene ili napuštene životinje, ali ne i one koje su komercijalno uzgojene. Za ljubimca će svejedno platiti – ali to će biti donacija s kojom će ljubimcima omogućiti egzistenciju.

Ovo je velika stvar za New York. Bit će manje napuštenih životinja, a srca će biti puna i nama i našim ljubimcima. Lutalice će biti zbrinute, i socijalno i zdravstveno, a onda ćete vidjeti samo slatke okice, a ne prljavštinu s ulica, rekla je guvernerka Kathy Hochul.

Nakon ovog zakona pse, mace i kuniće više nećemo gledati kao robu, nego kao živa bića kojima trebaju pomoć i ljubav. Iako su se trgovine za kućne ljubimce pobunile, a neke su čak i zatvorile svoja vrata, oduševljenje javnosti omogućila je ovom lijepom Zakonu da ugleda svjetlo dana.

Kalifornija je prva država koja je donijela ovaj zakon, a brzo su joj se pridružile i ostale savezne države. Na veliko oduševljenje zagovaratelja prava životinja, Amerika će uskoro u cjelosti postati jedino područje na svijetu koje je ugasilo trgovinu životinjama.

Nastavite čitati

Top pet