Posjetite

Ljubimci

Ne vjerujte uvijek psećim okicama: Istraživanja kažu da psi – ZNAJU LAGATI!

Istraživanje je provedeno u Švicarskoj, a rezultati objavljeni u magazinu Animal Cognition.

Naučnici su pokušali otkriti mogu li psi laganjem doći do onoga što žele. Prvo su trenirali pse, njih 27 starih od godinu i pol od 14 godina, kako bi razlikovali dvije žene prema tome koliko su široke ruke kad je hrana u pitanju. Jedna žena bila je “kooperativna” jer je dijelila poslastice psima, a druga “kompetitivina” jer je pokazala poslasticu psu, a onda je stavila u džep. Kasniji su testovi pokazali kako se psima više svidjela ona “kooperativna”.

Drugo, naučnici su naučili pse da kako da odvedu čovjeka do hrane.

Gledali su kako im se omiljene poslastice – kobasice i keksići stavljaju u dvije identične kutije. Stavili su kutije na pod uz još jednu praznu kutiju. Tokom testa, tražili  suod pasa da im pokažu gdje je hrana, tako da “pokažu” osobi, odnosno usmjere čovjeka prema kutiji s hranom, koja je namijenjena za ljude, ne za pse. Dvaput su testirani s “kooperativnom” i dvaput s “kompetitivnom” osobom odnosno partnerom. Prva grupa ljudskih partnera, psima je dala ono što je bilo u kutiji, ako ona nije bila prazna, a “kompetitivna” osoba je to ostavila kod sebe.

“Oni su inteligentni manipulatori”

Dok su uspoređivali ponašanje pasa u blizini “kooperativnog” i “kompetitivnog” partnera, znanstvenici su kažu vidjeli povezanost između dana kad se testiranje radilo i uloge partnera koji ih je vodio do hrane koju žele. Dakle, u oba testa, psi su radije vodili “kooperativnog” partnera do kutije s hranom jer su znali da će od njih nešto dobiti. Znači, “kompetitivnog” partnera nisu vodili do kutije s hranom, jer su znali da od toga nemaju ništa.

U rezultatima istraživanja, naučnici su napisali kako su psi sposobni prilagoditi svoje ponašanje, koristeći različite taktike, jer znaju kako njihove akcije potiču reakcije drugih. Oni inteligentno manipuliraju situacijom. Glavna autorica istraživanja, Marianne Heberlein rekla je da su psi i dalje odani svojim vlasnicima i predivna bića, no istraživanje pokazuje da psi, kao i druge životinje žele samo ono što će povećati njihov profit, što je normalno. Ali i mogu izmanipulirati ljude kako bi došli do svog cilja, pa bi trebalo dobro razmisliti kada ih nagrađujete. (Vecernji.ba) 

 

Ljubimci

Preslatkom psiću se prispavalo, trudio se ostati budan pod svaku cijenu

Kad nas umor svlada, teško je ostati budan. To se dogodilo štencu engleskog buldoga koji se s vlasnicima uputio na izlet brodom.

Uzbudljiv dan je umorio malenog Konu, starog 11 sedmica, i oči su mu se počele sklapati same od sebe. Odlučan u namjeri da ništa ne propusti, pokušao je ostati budan. Tako je nastala simpatična snimka koja je skupila preko 6 miliona pregleda.

“Konina prva vožnja brodom. Hej, Kona, znaš da je to tvoje ime”, govori čovjek iza kamere.

Psić pokušava podići glavu, ali oči mu se ne prestaju sklapati.

“Mislim da će ipak prileći. Preumoran je”, zaključuje čovjek.

@dawg_haus

##sleepyhead ##bulldoglove ##sleep ##puppy ##englishbulldoglife🐶❤️ ##englishbulldogsoftiktok ##puppylove

♬ original sound – Dawg Haus

Nastavite čitati

Ljubimci

Pogledajte kako izgleda mješanac haskija i njemačkog ovčara?

Miki je mješanac haskija i njemačkog ovčara, a zbog svog nesvakidašnjeg izgleda postao je zvijezda interneta, te ga na TikToku prati skoro 200 hiljada ljudi. 

A njegova vlasnica često dijeli video snimke koji postaju viralni, a pokazuju zbog čega je sve Miki poseban.

– Jeste li ikada vidjeli mješanca haskija i njemačkog ovčara – upitala je snimajući prvo njegovu šapu, a zatim je kamerom polako došla do njuškice i otkrila njegov izgled.

@mackeytheshepsky

#dog #shepsky #huskyshepherd #shepherdhusky

♬ Yucky Blucky Fruitcake by IAmDoechii – SUDANI.

Komentari su odmah počeli da se nižu, a mnogi ljudi nisu skrivali svoje oduševljenje.

– Ovo je najljepši pas kojeg sam ikad vidio – napisao je jedan korisnik.

– Izgleda kao veliki korgi – našalio se drugi.

Nastavite čitati

Ljubimci

20 najpopularnijih imena za pse

Planirate li nabaviti psa ili baš razmišljate o tome kako da nazovete svog novog mezimca, popis najpopularnijih imena za pse na svijetu mogao bi vam biti dobra inspiracija.

A ako već imate psa, možda će vas zanimati nalazi li se njegovo ime na listi najpopularnijih.

Inspiraciju za ime kućnog ljubimca vlasnici pasa dobijaju s raznih strana, od omiljenih televizijskih, filmskih i muzičkih zvijezda i likova do klasičnih imena poput Maksa, Kinga, Rikija, Maze i Lune. Posljednjih godina sve više pasa nosi i ljudska imena kao što su Rea, Lea i Nino, a vlasnici pasa stalno smišljaju i neka nova, zanimljiva i neobična imena za svoje mezimce.

Ipak, klasična imena za pse i dalje su najpopularnija te vam donosimo listu 20 najpopularnijih imena za muške i ženske pse koja nikada neće izaći iz mode.(zadovoljna.hr)

DESET NAJPOPULARNIJIH IMENA ZA ŽENSKE PSE:

1. Bella
2. Lucy
3. Molly
4. Maggie
5. Chloe
6. Lola
7. Zoe
8. Lily
9. Emma
10. Ruby

DESET NAJPOPULARNIJIH IMENA ZA MUŠKE PSE:

1. Max
2. Charlie
3. Buddy
4. Rocky
5. Jack
6. Toby
7. Cody
8. Lucky
9. Oscar
10. Teddy

Nastavite čitati

Top pet