Posjetite

Gastro

Kuhinja: Ovi trikovi uštedjet će vam vrijeme, ali i živce za pripremu obroka

Kuhari amateri imaju bolnu tačku ili jednostavno nisu nikada naučili pripremati određena jela. Kada je riječ o ženama, podrazumijeva se da znaju kuhati, iako se mnoge nisu rodile s kuhačom u ruci ili, unatoč dobroj volji, ne znaju i ne vole kuhati.

Za sve vas koji ste se pronašle u ovim riječima, slijede mali trikovi koji će vas pretvoriti u vrhunske kuhare, barem kod onih kojima svakodnevno pripremate hranu, piše Coolstyle.

Pečena jaja

Pečeno jaje smatra se jednim od najjednostavniji jela. Ipak, mnogima se omakne ljuska ili razlije žumanac, pa jaje ispadne gore od očekivanog. Dva jednostavna trika za savršeno jaje kriju se u prvim koracima. Nakon što razbijete jaje, uzmite tavu u ruke i kružnim pokretima ravnomjerno raširite bjelanac. Poslužite se još jednim trikom. Uz rub tave dodajte vodu i pokrijte poklopcem. Voda će ispariti, rubovi će biti gotovi, a bjelanac i žumanac će ostati tekući.

Marinada

Za sočno meso potrebno je pripremiti marinadu u kojoj će meso odstajati neko vrijeme. Vrhunski kuhari preporučuju da se meso marinira u vakuumiranim plastičnim vrećicama kako bi se ravnomjerno prekrio cijeli proizvod, a možete ga i protresti. Najjednostavniji način da napravite vakuumsku vrećicu je korištenje stroja, ali ako ga nemate, možete upotrijebiti i slamku. Zatvorite cijelu vrećicu, osim kraja na kojem je slamka, kroz nju isisajte zrak i zatvorite.

Sočnost bez ulja

Iskusni kuhari peku krompire u rerni bez kapi ulja, a ipak dobiju sočne i ukusne zalogaje. Blanširajte (djelomično skuhajte) krompire i narežite na kockice, a u posudi izmiješajte brašno, zdrobljeni bijeli luk, so i biber. Stavite kockice krompira u posudu, prekrijte i dobro protresite, pa pecite.

Zobena kaša bez kuhanja

Ako ulijete malo mlijeka u posudu, dodate zobenu kašu unutra i stavite u frižider preko noći, ujutro ćete dobiti zobenu kašu koju možete zagrijati i jesti.

Pjena od mlijeka bez stroja

Ulijte malo mlijeka u posudu s poklopcem i dobro protresite, ali pripazite jer će se količina mlijeka povećati. Zatim ga stavite u mikrovalnu pećnicu na 30 sekundi kako bi pjena postala čvrsta.

Ogulite citruse s lakoćom

Citrusno voće poznato je po tvrdoj kori koja se teže guli, pa nekada posežete i za nožem. No, postoji jednostavniji način. Stavite citruse u mikrovalnu pećnicu i zagrijte 10-ak sekundi, nakon toga ćete s lakoćom ukloniti koru.

Uklonite gorčinu krastavca

Ako ste pripremajući salatu izbjegavali krastavac jer vam njegova gorčina kvari okus, imamo rješenje. Za gorčinu su odgovorni organski spojevi koji se nalaze na stabljici, korijenu ili na krajevima. Odrežite oba kraja, nemojte bacati odrezane dijelove, nego počnite trljati ravne krajeve, da gorčina izađe, odnosno dok se ne prestane stvarati pjena na oba kraja. Dobit ćete bijelu pjenastu supstancu koju treba isprati, pa možete bez straha narezati krastavce.

Tjestenina carbonara bez vrhnja

Skuhajte tjesteninu i u tavi popržite pancetu. U tavu dodajte skuhanu tjesteninu i malo vode od kuhanja. Dodajte žumanac (jedno po osobi) i još vode, kuhajte nekoliko minuta i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Pred kraj naribajte tvrdi sir ili parmezan u tavu, promiješajte i poslužite.

Napravite puslice za pet minuta

Kad napravite carbonaru sa žumancima, ostane vam nekoliko bjelanaca koje možete iskoristiti za jednostavan desert. Na jedan bjelanac ide 200 g šećera u prahu, pa dodajte šećer ovisno o tome koliko bjelanaca imate. Miješajte dok ne dobijete gustu, ljepljivu smjesu. Kašikom formirajte puslice na papiru za muffine ili za pečenje, stavite u mikrovalnu pećnicu na 1-2 minute (ovisno o jačini mikrovalne pećnice), izvadite i ostavite da se hladi dvije minute.

Prirodni pojačivač okusa

U toplu vodu dodajte jednaku količinu šećera i soli. Miješajte dok se sve na rastopi, odnosno dok voda ne bude ni slatka ni slana. Pojačivač možete dodati u supu, piletinu, rižoto ili jelo po izboru.

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Gastro

Super recept: Pogledajte kako izgleda spremanje nojevog jajeta u prirodi!

Kuhanje na otvorenom (Outdoor cooking) bitno se razlikuje od kuhanja u kuhinji, najveća razlika ogleda se u nedostatku lako definiranog kuhinjskog prostora.

Tehnike kuhanja na otvorenom tradicionalno su se povezivale s nomadskim kulturama poput Berbera sjeverne Afrike, arapskih beduina, ravničarskih Indijanaca i pionira Sjeverne Amerike, a u moderno doba prenošene su i dorađivane za upotrebu tokom rekreativnih potraga i izleta na otvorenom, a primjenjuju ih izviđačke grupe ili edukatori za život u divljini.

Uz izvornu ideju, naprednije metode i vlastite recepture 28-godišnji Mirza Nišić koji živi u Tuzli, putem zanimljivog youtube kanala svoju ljubav prema kulinarstvu demonstrira svojim pratiocima.

Iz dana u dan broj pregleda na Mirzinom kanalu sve je veći a ovaj put za svoje pratioce priremio je jedan neobičan recept:

Nastavite čitati

Gastro

Kolač od tikvica sa bananom

Ovaj kolač od banane s tikvicama je mekan i ukusan i najbolji je recept od tikvica koji sam ikad imao. Karamel glazura na vrhu daje tako fantastičan ukus. 

Sastojci

1/2 šolje maslaca, rastopljeni
1 i 1/2 šolje smeđeg šećera
1/2 šolje pasirane zrele banane
1/4 šolje pavlake
1 veliko jaje
2 kašičice ekstrakta vanilije
2 šolje rendanih tikvica
2 šolje brašna za sve namjene
1 kašičica soli
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice muškatnog oraščića

Preliv 

1/4 šolje maslaca, omekšan
1/4 šolje preliva od karamele
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice cimeta
2 1/4 šolje šećera u prahu
1/4 šolje šlaga

Instrukcije

Zagrijte rernu na 350 stepeni. Poprskajte posudu za pečenje dimenzija 9×13 s neprianjajućim sprejem za pečenje.
Istucite maslac i šećer dok se ne pomiješaju. Dodajte bananu, pavlaku, jaje i vaniliju i ponovo promiješajte. Umiješajte tikvice.
Pomiješajte brašno, so, sodu bikarbonu, cimet i muškatni oraščić. Polako dodajte suhe sastojke i tucite dok se ne pomiješaju.
Stavite u tepsiju. Pecite 35-37 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu uglavnom ne izađe čista.
Izvadite i pustite da se potpuno ohladi.
Istucite maslac dok ne postane kremast. Dodajte preliv od karamele, sol i cimet i ponovo miješajte.
Dodajte šećer u prahu i  šlag dok se sve ne umiješa. Miješajte na srednje jakoj temperaturi dok ne postane lagano i pahuljasto.
Glazuru rasporedite po ohlađenom kolaču. Izrezati na 24 kvadrata. Čuvati u zatvorenoj posudi.

Nastavite čitati

Gastro

Majka otkrila odličan trik: Evo kako ispeći tri pizze odjednom u istoj pećnici

Pečenje pizze za porodicu trebao bi biti brz obrok, ali ponekad na kraju potraje dugo, jer jednostavno nemate dovoljno mjesta u pećnici.

Zbog okruglog oblika, na rešetku obično možete staviti samo jednu odjednom. No, jedna mama je otkrila svoj trik kako na jednoj rešetki peče tri pizze, ali i ukusan čips ispod njih. prenosi metro.co.uk. Objavljujući u Facebook grupi, pokazala je kako smrznute pizze prereže na pola, a zatim ih rasporedi po pećnici kako bi maksimizirala prostor. – Majčin trik. Napravite tri pizze u pećnici, sve na istoj rešetki, tako da ih prepolovite dok su još zamrznute! Jednostavno ih narežite i rasporedite po rešetci, tako na drugoj imate mjesta za druge stvari? Savršeno za one koji imaju veće obitelji poput mene – napisala je.

Dodala je da za smrznute ne trebate posudu za pečenje jer neće potonuti kroz rešetku, ali za svježu pizzu svakako dodajte posudu za pečenje. Nakon što se pizze ispeku, možete ih narezati i nitko neće ni primijetiti da su pečene drugačije.  To znači da vaša porodica može sjesti i uživati ​​odjednom u pizzi, umjesto da ih morate peći jednu po jednu.

Nastavite čitati

Top pet