Kuhari amateri imaju bolnu tačku ili jednostavno nisu nikada naučili pripremati određena jela. Kada je riječ o ženama, podrazumijeva se da znaju kuhati, iako se mnoge nisu rodile s kuhačom u ruci ili, unatoč dobroj volji, ne znaju i ne vole kuhati.
Za sve vas koji ste se pronašle u ovim riječima, slijede mali trikovi koji će vas pretvoriti u vrhunske kuhare, barem kod onih kojima svakodnevno pripremate hranu, piše Coolstyle.
Pečena jaja
Pečeno jaje smatra se jednim od najjednostavniji jela. Ipak, mnogima se omakne ljuska ili razlije žumanac, pa jaje ispadne gore od očekivanog. Dva jednostavna trika za savršeno jaje kriju se u prvim koracima. Nakon što razbijete jaje, uzmite tavu u ruke i kružnim pokretima ravnomjerno raširite bjelanac. Poslužite se još jednim trikom. Uz rub tave dodajte vodu i pokrijte poklopcem. Voda će ispariti, rubovi će biti gotovi, a bjelanac i žumanac će ostati tekući.
Marinada
Za sočno meso potrebno je pripremiti marinadu u kojoj će meso odstajati neko vrijeme. Vrhunski kuhari preporučuju da se meso marinira u vakuumiranim plastičnim vrećicama kako bi se ravnomjerno prekrio cijeli proizvod, a možete ga i protresti. Najjednostavniji način da napravite vakuumsku vrećicu je korištenje stroja, ali ako ga nemate, možete upotrijebiti i slamku. Zatvorite cijelu vrećicu, osim kraja na kojem je slamka, kroz nju isisajte zrak i zatvorite.
Sočnost bez ulja
Iskusni kuhari peku krompire u rerni bez kapi ulja, a ipak dobiju sočne i ukusne zalogaje. Blanširajte (djelomično skuhajte) krompire i narežite na kockice, a u posudi izmiješajte brašno, zdrobljeni bijeli luk, so i biber. Stavite kockice krompira u posudu, prekrijte i dobro protresite, pa pecite.
Zobena kaša bez kuhanja
Ako ulijete malo mlijeka u posudu, dodate zobenu kašu unutra i stavite u frižider preko noći, ujutro ćete dobiti zobenu kašu koju možete zagrijati i jesti.
Pjena od mlijeka bez stroja
Ulijte malo mlijeka u posudu s poklopcem i dobro protresite, ali pripazite jer će se količina mlijeka povećati. Zatim ga stavite u mikrovalnu pećnicu na 30 sekundi kako bi pjena postala čvrsta.
Ogulite citruse s lakoćom
Citrusno voće poznato je po tvrdoj kori koja se teže guli, pa nekada posežete i za nožem. No, postoji jednostavniji način. Stavite citruse u mikrovalnu pećnicu i zagrijte 10-ak sekundi, nakon toga ćete s lakoćom ukloniti koru.
Uklonite gorčinu krastavca
Ako ste pripremajući salatu izbjegavali krastavac jer vam njegova gorčina kvari okus, imamo rješenje. Za gorčinu su odgovorni organski spojevi koji se nalaze na stabljici, korijenu ili na krajevima. Odrežite oba kraja, nemojte bacati odrezane dijelove, nego počnite trljati ravne krajeve, da gorčina izađe, odnosno dok se ne prestane stvarati pjena na oba kraja. Dobit ćete bijelu pjenastu supstancu koju treba isprati, pa možete bez straha narezati krastavce.
Tjestenina carbonara bez vrhnja
Skuhajte tjesteninu i u tavi popržite pancetu. U tavu dodajte skuhanu tjesteninu i malo vode od kuhanja. Dodajte žumanac (jedno po osobi) i još vode, kuhajte nekoliko minuta i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Pred kraj naribajte tvrdi sir ili parmezan u tavu, promiješajte i poslužite.
Napravite puslice za pet minuta
Kad napravite carbonaru sa žumancima, ostane vam nekoliko bjelanaca koje možete iskoristiti za jednostavan desert. Na jedan bjelanac ide 200 g šećera u prahu, pa dodajte šećer ovisno o tome koliko bjelanaca imate. Miješajte dok ne dobijete gustu, ljepljivu smjesu. Kašikom formirajte puslice na papiru za muffine ili za pečenje, stavite u mikrovalnu pećnicu na 1-2 minute (ovisno o jačini mikrovalne pećnice), izvadite i ostavite da se hladi dvije minute.
Prirodni pojačivač okusa
U toplu vodu dodajte jednaku količinu šećera i soli. Miješajte dok se sve na rastopi, odnosno dok voda ne bude ni slatka ni slana. Pojačivač možete dodati u supu, piletinu, rižoto ili jelo po izboru.