Posjetite

Lifestyle

Kako razgovarati sa djecom o seksualnosti?

Kada vas je u kući prepunoj gostiju vaša osmogodišnja kćerka pitala: “ Mama, zašto ti i tata lupate noću u krevetu?” Kada djeca pitaju pitanja šta je to oralni seks, šta je orgazam i slično to su pitanja koja kod roditelja najčešće izazivaju stid i crvenjenje.

Takođe se sjetite perioda kada ste i sami bili djeca, prisjetite se vaše radoznalosti po pitanju navedene teme. Da li se neko od vas sjeća kada je žmirio na jedno oko glumeći da spava, dok su njegovi roditelji vodili jubav?

Razgovor na temu seksualnosti sa djecom za roditelje može biti neprjatan, te ga većina roditelja izbjegava. Ako i razgovaraju o seksu, najčešće pribjegavaju zamagljenom rječniku, koristeći se neprikladnom i nejasnom terminologijom, opravdavajući sebe riječima poput: “Pričao sam mu o tome, ali on je mali, nije me razumio”.

Roditelji postavljaju sebi sljedeća pitanja: Šta da kažem, na koji način i kada je pravo vrijeme.

Osmogodišnja djeca koriste mišljenje na drugačiji način nego što to čine trinaestogodišnjaci, te je ragovor na temu seksa neophodno prilagoditi uzrastu. No, zapravo nije dovoljan jedan razgovor, već je potrebno niz razgovora koji će pratiti dječiji razvoj i biti prikladni njegovom uzrastu.

Pitanje kada je razumno posvetiti se toj temi zavisi isključivo od vas. Vi najbolje poznajete svoje dijete, a i sebe. Prije nego što se upustite u proces razgovora o seksu sa djetetom, korisno je da i sebi postavite par pitanja, a tiču se odnosa prema seksualnom činu, da li je za vas ta tema tabu, kako je vi doživljavate. Važno je da shvatite da je sam seksualni odnos jedna od ključnih stvari u čovjekovom životu, zahvaljujući njemu produžava se ljudska vrsta, dodiri među partnerima su pokazatelji bliskosti, manifestacije ljubavi.

Učenje djece o seksualnosti zahtjeva pažljiv i stalan dotok informacija. Bilo bi dobro da djeci takve informacije saopštavate bez priliva uznemirenosti. Pitam se zašto sa takvim učenjem roditelji ne počinju znatno ranije? Nemam odgovor na pitanje. Zašto izbjegavamo da kada učimo dijete od dvije godine gdje mu je glava, uvo, nos da kažemo “to je penis”, tj.” to je vagina”, umjesto toga roditelji se na tom uzrastu ponašaju kao da polni organ nije sastavni dio tijela.

Osobe koje imaju djecu i čitaju ovaj članak vjerujem da će se smiješiti prisjećajući se svoje kćerke koja je sa nepuno pet godina pitala: “ Tata, mama, šta je piša? Što ja nemam pišu kao bata?”.

Nije dobar način da uslijed vaše uznemirenosti zbog postavljenog pitanja dijete prekinete riječima: “Ššššš, to je sramotno, ne pričaj gluposti. Mali si to da znaš”. Taj način reakcije učvršćuje samo put razvoju tabua, a neprijatnost se uvećava.

Ukoliko burno reagujete na ovakav tip dječijih pitanja šaljete im snažnu poruku da je seks zastrašujuć, prljav. Da li je?

Znatiželja o seksu počinje na uzrastu od šest godina, a završava oko devete godine. Tada ćete moći da primijetite kako dijete netremice posmatra i analizira vaše tijelo. Kada to primijetite to je dobar trenutak da započnete razgovor sa njim. Nije rijetkost da djeca na tom uzrastu, a i prije roditeljima verbalizuju razne tipove strahova, od raznih životinja, insistirajući da jedno od roditelja bude uz njega dok ne zaspi. Često ne zaspi ni do 2-3 sata noću. Dragi roditelji, tada, ne tako rijetko, vaše dijete pokušava da iskontroliše ono što njegovi roditelji rade u krevetu.

Budite iskreni sa vašim djetetom. Prilagodite rečnik njegovom uzrastu i otvoreno razgovarajte na temu seksa. Pitajte djecu šta misle, zašto roditelji spavaju zajedno? Kako nastaju bebe?

Mediji sve više vaspitavaju našu djecu. Razgovarajte sa djecom trudeći se da ih naučite da kritički posmatraju slike koje su predstavjene u medijima.

Piše Helena Rosandić, psihoterapeut – dr psiholoških nauka

Lifestyle

Žene s većim grudima najmanje varaju i vjernije su u vezama

Istraživanje je pokazalo da je od žena koje su varale samo 31 posto njih imalo veće grudi, košarica D-G. One s F i većom košaricom bile su najmanje sklone varanju. Najveće varalice su bile one s manjim grudima

Žene s većim grudima su najvjernije i najmanje varaju, pokazalo je istraživanje. Istraživači su ispitali žene koje su same priznale da su varale kako bi otkrili koje žene više varaju – one s većim ili manjim grudima.

Istraživanje je pokazalo da je od njih samo 31 posto imalo veće grudi, košarica D-G. One s F i većom košaricom bile su najmanje sklone varanju.

Najveće varalice su bile one s manjim grudima, čak 69 posto njih, s košaricama između AA i C. Najviše njih je imalo košaricu B.

– Ispitali smo 1000 sudionica kako bismo otkrili nekoliko zanimljivih činjenica o varanju i veličini ženskih grudi – rekla je glasnogovornica istraživanja.

– Također smo otkrili da je Marks and Spencer mjesto broj jedan gdje su žene kupovale seksi donje rublje samo za svoje ljubavnike, a slijedi Victoria's Secret i Agent Provocateur – dodala je, prenosi Daily Star.

Nastavite čitati

Putovanja

Mnogi bi pali na testu! Ko ima prednost na raskrsnici, autobus ili automobil?

U zadatku koji je zbunio dobar dio iskusnih vozača, kao i onih koji tek treba da polažu, postoji jedinstven problem.

O čemu je riječ?

Dva vozila se nalaze na raskrsnici, kao na slici. Na raskrsnici se nalaze semafori, kao i saobraćajni znakovi. Pitanje je, ko ima prvenstvo prolaza? Da li je to autobus koji skreće u lijevo, ili je to automobil koji ide pravo?

Iako vam se na prvi pogled čini da je rješenje jednostavno, mi savjetujemo da pogledate pažljivo. Ljudi često griješe kada su u pitanju ovakvi problemi, a poznavanje pravila saobraćaja je važno jer nas sve čini bezbjednijima.

Porvjerite tačan ODGOVOR

Nastavite čitati

Život

Djevojka pala vozački ispit bez da je upalila automobil, a razlog je nevjerovatan…

Djevojka (17) iz Lancashirea u Engleskoj pala je vozački ispit, a da nije stigla ni upaliti automobil i krenuti s vožnjom, prenosi LADbible.

Razlog pada je nevjerovatan i mnogi su, s kojima je podijelila ovu vijest, ostali šokirani.

Naime, kada je ispitivač sjeo u automobil primijetio je komadiće gumice za brisanje ispod svojih nogu i srušio djevojku jer je “automobil bio prljav i nespreman za vožnju”. Djevojka briznula u plač nakon što su je roditelji iznenadili novim psićem: ‘Drago nam je da smo se odvažili na ovaj potez’.

Najgore je, priča njezin otac Paul Turner, što automobil uopće nije njezin već od ispitivača kojima su ostali tragovi gumice jer su brisali nešto u svom zapisniku prije njezinog ispita.

“Nije kao da su bile prazne konzerve ili smeće posvuda… Cijela situacija je suluda. Raspravljali su se 10 minuta, ali nije popustio. Pala je ispit bez da je uopće vozila. Bila je žalosna i u suzama, a nije uspjela dobiti ni povrat novca koji je tražila jer priliku za ispit praktički nije ni dobila.”

Osim što je vozački ispit u Engleskoj trenutno 64 funte, odnosno 80 KM, Paul kaže kako se na isti čeka mjesecima što otežava samo polaganje jer prolazi puno vremena bez vožnje.

“Moja kći je toliko štedjela za ovo, baš je nepravedno.” Iz agencije za vožnju i sigurnost vozila (DVSA UK) dali su izjavu za medije:

“Izdane su smjernice da se automobili koji se koriste na vozačkim ispitima moraju očistiti prije testa kako bi se smanjila mogućnost zaraze koronavirusom. To se mora poštivati.” (Vecernji list)

Nastavite čitati

Top pet