Posjetite

Lifestyle

Kako razgovarati sa djecom o seksualnosti?

Kada vas je u kući prepunoj gostiju vaša osmogodišnja kćerka pitala: “ Mama, zašto ti i tata lupate noću u krevetu?” Kada djeca pitaju pitanja šta je to oralni seks, šta je orgazam i slično to su pitanja koja kod roditelja najčešće izazivaju stid i crvenjenje.

Takođe se sjetite perioda kada ste i sami bili djeca, prisjetite se vaše radoznalosti po pitanju navedene teme. Da li se neko od vas sjeća kada je žmirio na jedno oko glumeći da spava, dok su njegovi roditelji vodili jubav?

Razgovor na temu seksualnosti sa djecom za roditelje može biti neprjatan, te ga većina roditelja izbjegava. Ako i razgovaraju o seksu, najčešće pribjegavaju zamagljenom rječniku, koristeći se neprikladnom i nejasnom terminologijom, opravdavajući sebe riječima poput: “Pričao sam mu o tome, ali on je mali, nije me razumio”.

Roditelji postavljaju sebi sljedeća pitanja: Šta da kažem, na koji način i kada je pravo vrijeme.

Osmogodišnja djeca koriste mišljenje na drugačiji način nego što to čine trinaestogodišnjaci, te je ragovor na temu seksa neophodno prilagoditi uzrastu. No, zapravo nije dovoljan jedan razgovor, već je potrebno niz razgovora koji će pratiti dječiji razvoj i biti prikladni njegovom uzrastu.

Pitanje kada je razumno posvetiti se toj temi zavisi isključivo od vas. Vi najbolje poznajete svoje dijete, a i sebe. Prije nego što se upustite u proces razgovora o seksu sa djetetom, korisno je da i sebi postavite par pitanja, a tiču se odnosa prema seksualnom činu, da li je za vas ta tema tabu, kako je vi doživljavate. Važno je da shvatite da je sam seksualni odnos jedna od ključnih stvari u čovjekovom životu, zahvaljujući njemu produžava se ljudska vrsta, dodiri među partnerima su pokazatelji bliskosti, manifestacije ljubavi.

Učenje djece o seksualnosti zahtjeva pažljiv i stalan dotok informacija. Bilo bi dobro da djeci takve informacije saopštavate bez priliva uznemirenosti. Pitam se zašto sa takvim učenjem roditelji ne počinju znatno ranije? Nemam odgovor na pitanje. Zašto izbjegavamo da kada učimo dijete od dvije godine gdje mu je glava, uvo, nos da kažemo “to je penis”, tj.” to je vagina”, umjesto toga roditelji se na tom uzrastu ponašaju kao da polni organ nije sastavni dio tijela.

Osobe koje imaju djecu i čitaju ovaj članak vjerujem da će se smiješiti prisjećajući se svoje kćerke koja je sa nepuno pet godina pitala: “ Tata, mama, šta je piša? Što ja nemam pišu kao bata?”.

Nije dobar način da uslijed vaše uznemirenosti zbog postavljenog pitanja dijete prekinete riječima: “Ššššš, to je sramotno, ne pričaj gluposti. Mali si to da znaš”. Taj način reakcije učvršćuje samo put razvoju tabua, a neprijatnost se uvećava.

Ukoliko burno reagujete na ovakav tip dječijih pitanja šaljete im snažnu poruku da je seks zastrašujuć, prljav. Da li je?

Znatiželja o seksu počinje na uzrastu od šest godina, a završava oko devete godine. Tada ćete moći da primijetite kako dijete netremice posmatra i analizira vaše tijelo. Kada to primijetite to je dobar trenutak da započnete razgovor sa njim. Nije rijetkost da djeca na tom uzrastu, a i prije roditeljima verbalizuju razne tipove strahova, od raznih životinja, insistirajući da jedno od roditelja bude uz njega dok ne zaspi. Često ne zaspi ni do 2-3 sata noću. Dragi roditelji, tada, ne tako rijetko, vaše dijete pokušava da iskontroliše ono što njegovi roditelji rade u krevetu.

Budite iskreni sa vašim djetetom. Prilagodite rečnik njegovom uzrastu i otvoreno razgovarajte na temu seksa. Pitajte djecu šta misle, zašto roditelji spavaju zajedno? Kako nastaju bebe?

Mediji sve više vaspitavaju našu djecu. Razgovarajte sa djecom trudeći se da ih naučite da kritički posmatraju slike koje su predstavjene u medijima.

Piše Helena Rosandić, psihoterapeut – dr psiholoških nauka

Život

Istinita priča o bratu koji je odustao od obrazovanja da bi pomogao svojoj sestri da diplomira

Ljudi mogu uspostaviti jedinstvene veze jedni sa drugima, a te veze mogu trajati i cijeli život.

Međutim, postoji ona koju niko ne može prekinuti ili uporediti: veza između braće i sestara. Nevidljiva linija koja povezuje braću i sestre jedinstvena je i nezamjenjiva, a teme današnjeg djela savršen su primjer za to. Ništa se ne može uporediti sa plemenitošću žrtvovanja karijere ovog brata zarad sestrine budućnosti, piše BrightSide.

27-godišnja Tajlanđanka po imenu Chanita postavila je slike svoje mature na društvene mreže, a objava je brzo stekla popularnost. Iako njene slike izgledaju obično i neupadljivo, priča iza njih mogla bi vas natjerati da zaplačete.

Kao što Chanita i njena porodica dobro znaju, školovanje i nastavak studija da biste stekli diplomu nije jednostavan zadatak. Ova ljupka djevojka upravo je diplomirala na Univerzitetu Rajabhat u južnoj tajlandskoj provinciji Nakhon Sri Thammarat, iako se mislilo da će to učiniti  2018. godine, prenosi Week.ba.

Prema  izvještajima , Chanitina diploma je bila odgođena iz raznih razloga, od kojih je najhitniji bio finansijski. Tajlanđanka dolazi iz kuće sa niskim primanjima, zajedno sa svojim starijim bratom i majkom, radnicom s niskim primanjima koja se nekoliko puta žrtvovala kako bi osigurala da njena djeca imaju tipičan, ali respektabilan način života.

Obrazovanje je više privilegija nego prirodno pravo u porodicama kao što je Chanitina. Zbog toga, kada je upisala školu za javnu upravu, njena porodica se borila da finansira školovanje svoje djece.

Njen brat je odlučio da napusti školu kako bi svojoj sestri omogućio što bolje obrazovanje uz uštedu novca. Chanita, s druge strane, nije bila svjesna bratove žrtve sve. Ovu priču saznala je  ubrzo nakon što je završila studije kada ju je majka obavijestila o ogromnoj žrtvi koju je podnio njen brat.

Na snimku se vidi Chanita kako svom bratu pozajmljuje kapu i haljinu. Najvjerovatnije mu ju je dala kako bi mu pokazala da je i njen uspjeh rezultat i zahvaljujući njemu, tako da ovu diplomu treba da proslave svi.

Chanita je tada pognula glavu i kleknula na koljena. Ovaj gest se koristi za izražavanje dubokog poštovanja prema drugoj osobi i, u nekim slučajevima, za traženje oprosta ili pomilovanja. Tada možemo vidjeti njenog starijeg brata kako joj uzvraća nježan gest milujući vrh glave svoje sestre.

Nastavite čitati

Ljubimci

Video nasmijao mnoge: Žena pokazala kako pozdravlja psa kada dođe kući, a kako supruga

Becca je  na TikToku  podijelila video u kojem je svojim pratiocima pokazala kako pozdravlja svog psa, a kako supruga kada dođe kući.

Video je postao viralan i prikupio je više od 500 hiljada lajkova na ovoj platformi.

@archie.and.becca Who can relate #dogsoftiktok #dogmom #vizsla ♬ original sound – Archie & Becca

Na početku snimka vidi se kako ulazi u kuću i odmah joj se pojavi osmijeh na licu kada ugleda svoga psa.

“Hej, anđele. Kako si? Kako si proveo dan? Šta si danas radio, bebo?” čuje se kako mu govori dok ga mazi.

Zatim ode do sobe i otvori vrata pa pokaže svoga supruga, koji sa slušalicama na ušima igra igrice. “Hej”, kratko ga pozdravi.

Video je oduševio korisnike TikToka. “Logično, pa pogledajte kako joj se pas obradovao”, “Dobro je, nisam jedina”, “Niko nije srećniji kad dođemo doma od naših pasa”, “Ja ovo živim. Inače, osjećam se kao suprug iz ovog videa”, samo su neki od komentara.

Nastavite čitati

Život

Evo nekoliko savjeta uz koje ćete biti sretniji u 2023. godini

Okružite se dobronamjernim ljudima

Ako želite biti sretni, okružite se ljudima koje imaju dobru energiju i koji vam žel dobro. Izbacite iz svog života toksične pojedince koji crpe svu energiju. To zna biti teško, ali se isplati.

Isključite se na nekoliko sati svaki vikend

Svaki vikend odvojite par sati kada ćete se isključiti od ostatka svijeta. Ugasite mobitel, televiziju ili računar i posvetite se samo sebi i svojoj porodici. Zaigrajte neku društvenu igru i prepustite se smijehu.

Hodajte

U zdravom tijelu, nalazi se zdravi i sretan duh. Krećite se i bit ćete zadovoljniji.

Uživajte u malim stvarima

Male stvari čine život ljepšim. Pronađite ono nešto što vam mami osmijeh na lice i odvojite vrijeme za to svaki dan ili barem jednom tjedno. To može biti neka televizijska serija. Ako vas ne razumiju u vašoj okolini, nemojte se dati obeshrabriti negativnim komentarima. Uživajte.

Jedite zdravo, ali…

Zdrava prehrana je osnova zdravog života. No neka se povremeno na vašem jelovniku nađe i neki grešni zalogaji koji život čine zabavnijima.

Govorite o sebi na pozitivan način

Znate one riječi koje si mrmljate u bradu kad napravite nešto pogrešno? Umjesto izjave “kako sam to mogla tako napraviti”, radije si recite “Pametna sam, shvatit ću kako se to radi”.

Pomažite drugima

Znate li koji je najlakši način da se usrećite? Usrećite nekog drugog. Svaki dan postavite si pitanje: Kako mogu pomoći nekom drugome? Život će vam biti kvalitetniji i ispunjeniji.

Vizualizirajte

Želite li biti sretni, vizualizirajte sretne scenarije. Stavite sedmični podsjetnik u kalendar ako se inače ne biste sjetili. Uzmite par minuta u danu za ovu zabavnu aktivnost. Sklopite oči, duboko udahnite i vizualizirajte sebe kao osobu koja želite postati – neko ko je sretan, zdrav i zadovoljan svojim životom.(zadovoljna.hr)

Nastavite čitati

Top pet