Posjetite

Lifestyle

Kako razgovarati sa djecom o seksualnosti?

Kada vas je u kući prepunoj gostiju vaša osmogodišnja kćerka pitala: “ Mama, zašto ti i tata lupate noću u krevetu?” Kada djeca pitaju pitanja šta je to oralni seks, šta je orgazam i slično to su pitanja koja kod roditelja najčešće izazivaju stid i crvenjenje.

Takođe se sjetite perioda kada ste i sami bili djeca, prisjetite se vaše radoznalosti po pitanju navedene teme. Da li se neko od vas sjeća kada je žmirio na jedno oko glumeći da spava, dok su njegovi roditelji vodili jubav?

Razgovor na temu seksualnosti sa djecom za roditelje može biti neprjatan, te ga većina roditelja izbjegava. Ako i razgovaraju o seksu, najčešće pribjegavaju zamagljenom rječniku, koristeći se neprikladnom i nejasnom terminologijom, opravdavajući sebe riječima poput: “Pričao sam mu o tome, ali on je mali, nije me razumio”.

Roditelji postavljaju sebi sljedeća pitanja: Šta da kažem, na koji način i kada je pravo vrijeme.

Osmogodišnja djeca koriste mišljenje na drugačiji način nego što to čine trinaestogodišnjaci, te je ragovor na temu seksa neophodno prilagoditi uzrastu. No, zapravo nije dovoljan jedan razgovor, već je potrebno niz razgovora koji će pratiti dječiji razvoj i biti prikladni njegovom uzrastu.

Pitanje kada je razumno posvetiti se toj temi zavisi isključivo od vas. Vi najbolje poznajete svoje dijete, a i sebe. Prije nego što se upustite u proces razgovora o seksu sa djetetom, korisno je da i sebi postavite par pitanja, a tiču se odnosa prema seksualnom činu, da li je za vas ta tema tabu, kako je vi doživljavate. Važno je da shvatite da je sam seksualni odnos jedna od ključnih stvari u čovjekovom životu, zahvaljujući njemu produžava se ljudska vrsta, dodiri među partnerima su pokazatelji bliskosti, manifestacije ljubavi.

Učenje djece o seksualnosti zahtjeva pažljiv i stalan dotok informacija. Bilo bi dobro da djeci takve informacije saopštavate bez priliva uznemirenosti. Pitam se zašto sa takvim učenjem roditelji ne počinju znatno ranije? Nemam odgovor na pitanje. Zašto izbjegavamo da kada učimo dijete od dvije godine gdje mu je glava, uvo, nos da kažemo “to je penis”, tj.” to je vagina”, umjesto toga roditelji se na tom uzrastu ponašaju kao da polni organ nije sastavni dio tijela.

Osobe koje imaju djecu i čitaju ovaj članak vjerujem da će se smiješiti prisjećajući se svoje kćerke koja je sa nepuno pet godina pitala: “ Tata, mama, šta je piša? Što ja nemam pišu kao bata?”.

Nije dobar način da uslijed vaše uznemirenosti zbog postavljenog pitanja dijete prekinete riječima: “Ššššš, to je sramotno, ne pričaj gluposti. Mali si to da znaš”. Taj način reakcije učvršćuje samo put razvoju tabua, a neprijatnost se uvećava.

Ukoliko burno reagujete na ovakav tip dječijih pitanja šaljete im snažnu poruku da je seks zastrašujuć, prljav. Da li je?

Znatiželja o seksu počinje na uzrastu od šest godina, a završava oko devete godine. Tada ćete moći da primijetite kako dijete netremice posmatra i analizira vaše tijelo. Kada to primijetite to je dobar trenutak da započnete razgovor sa njim. Nije rijetkost da djeca na tom uzrastu, a i prije roditeljima verbalizuju razne tipove strahova, od raznih životinja, insistirajući da jedno od roditelja bude uz njega dok ne zaspi. Često ne zaspi ni do 2-3 sata noću. Dragi roditelji, tada, ne tako rijetko, vaše dijete pokušava da iskontroliše ono što njegovi roditelji rade u krevetu.

Budite iskreni sa vašim djetetom. Prilagodite rečnik njegovom uzrastu i otvoreno razgovarajte na temu seksa. Pitajte djecu šta misle, zašto roditelji spavaju zajedno? Kako nastaju bebe?

Mediji sve više vaspitavaju našu djecu. Razgovarajte sa djecom trudeći se da ih naučite da kritički posmatraju slike koje su predstavjene u medijima.

Piše Helena Rosandić, psihoterapeut – dr psiholoških nauka

Ljubimci

Preslatkom psiću se prispavalo, trudio se ostati budan pod svaku cijenu

Kad nas umor svlada, teško je ostati budan. To se dogodilo štencu engleskog buldoga koji se s vlasnicima uputio na izlet brodom.

Uzbudljiv dan je umorio malenog Konu, starog 11 sedmica, i oči su mu se počele sklapati same od sebe. Odlučan u namjeri da ništa ne propusti, pokušao je ostati budan. Tako je nastala simpatična snimka koja je skupila preko 6 miliona pregleda.

“Konina prva vožnja brodom. Hej, Kona, znaš da je to tvoje ime”, govori čovjek iza kamere.

Psić pokušava podići glavu, ali oči mu se ne prestaju sklapati.

“Mislim da će ipak prileći. Preumoran je”, zaključuje čovjek.

@dawg_haus

##sleepyhead ##bulldoglove ##sleep ##puppy ##englishbulldoglife🐶❤️ ##englishbulldogsoftiktok ##puppylove

♬ original sound – Dawg Haus

Nastavite čitati

Majčinstvo

Emily Ratajkowski objavila sliku sa tromjesečnim sinom, koja je zgrozila korisnike društvenih mreža, pa zabranila komentarisanje…

Mladu majku, glumicu i manekenku Emily Ratajkowski, mnogi su krenuli ismijavati i napadati nakon što je objavila seriju fotografija s tromjesečnim sinom u rukama. Nakon kritika, više se nije moglo komentarisati na njenoj objavi

Američka glumica i model, Emily Ratajkowski (30) poznata je po objavljivanju izazovnih fotografija u kupaćim kostimima. U čast svog rođendana objavila je seriju takvih fotografija, na kojima drži tromjesečnog sina Sylvestra Apolla. Dok bi inače pažnju privuklo njeno tijelo, ovaj put svi su se fokusirali na to kako Emily drži dijete, prenosi 24sata.hr. Na fotografijama Emily, još poznata kao Emrata, sina pridržava rukom uz bok, ali je većinu njenih pratilaca uznemirilo što mu ne pridržava vrat i glavu.

Rođendanska večer s partnerom za putovanja iz snova – dodala je kao opis manekenka.

Glumica je uskoro onemogućila komentarisanje ispod objave, ali su se njeni kritičari brzo s Instagrama premjestili na Twitter kako bi jasno i glasno iskazali svoju nevjericu i pritom se narugali Emily. – Emrata dijete drži kao da je peškir za plažu i zatim ugasi komentare – komentarisala je jedna osoba slijed događaja. Drugi su je isto upitali zašto je to napravila, ali se glumica nije oglasila.

– Emrata nosi tu jadnu bebu kao da je je*ena torbica – našalili su se na Twitteru.

– Emrata je pokušala prepraviti način na koji se drže bebe, ali društvo nije bilo spremno – napisao je drugi Twitteraš.

– Znate onu nervozu koju osjećate kad vidite malu djecu koja razvlače svoje ljubimce? Tako se ja osjećam kad vidim kako Emily Ratajkowski drži živa bića – rekao je neko i dodao fotografije Emily sa sinom i s malim psom u rukama.

Nastavite čitati

Moda i ljepota

Za ovu torbicu u obliku stolice potrebno je izdvojiti 700 eura

Pri našem pregledu modnih noviteta nerijetko naiđemo na doista neobične modne dodatke.

Prisjetimo se samo Moschinovih torbica izvedenih u obliku ‘francuza’ i kroasana za koje je potrebno izdvojiti 360 eura. Nadalje, veliku pažnju izazvala je i Louis Vuitton torbica u obliku aviona koja je procijenjena na 3220 eura. Da, cijena ove torbice doseže više i od cijene nekih pravih aviona.

Premda neobični, prethodno spomenuti primjeri su ipak bili (koliko- toliko) praktični. No, torbica koju smo pronašli u kolekciji američkog modnog brenda Area daleko je od toga. Riječ je zapravo o stolici! Doduše umanjenoj verziji metalne stolice ukrašene kristalima i dugačkim lancem koji omogućava nošenje preko tijela. Za nju je potrebno izdvojiti  oko 700 eura.

Kako bi si osigurali svoj dio medijskog kolača, modni brendovi su skloniji pribjeći ovakvom tipu promocije, koji uključuje predstavljanje neobičnih komada za koje vjeruju da će im osigurati toliko željenih 5 minuta slave. (miss7.24sata.hr)

Nastavite čitati

Top pet