Kakva bi to praznična trpeza bila bez ruske salate? Istina, dosta je kalorična, ali ako pazite na liniju ne morate da je se odričete.
Ruska salata, odnosno salata Olivier, jedan je od omiljenih priloga koji smo prisvojili i modifikovali, a koji se u našim domovima tradicionalno priprema za praznike, od graška, mrkve, krompira, kiselih krastavaca, kuhanih jaja i majoneze.
Majoneza povezuje svo povrće u jednu sočnu i kremastu cjelinu. Ali, on i znatno povećava kalorijsku vrijednost salate. U 100 grama majoneze naći ćete oko 680 kalorija, a svi oni koji su barem jednom pravili rusku salatu znaju da s tom količinom nećete napraviti veliku posudi.
Da bi smanjile kalorije i masnoće u salati, neke domaćice posežu za kiselom pavlakom jer ona ima tek trećinu kalorija majoneze. Otprilike 195 kalorija u 100 grama. Međutim, postoji još kremastija i bogatija niskokalorična varijanta.
Riječ je o grčkom jogurtu, koji ima tek desetinu kalorija majoneze, oko 60 kalorija na 100 grama (zavisno od brenda). Grčki jogurt je kremast, pun ukusa, a sadrži i prijeko potrebne bjelančevine koje grade sve mišiće u tijelu.
Recept za zdraviju rusku salatu:
– 450 g graška i mrkve
– 100 g kiselih krastavaca
– 100 g grčkog jogurta
– 3 krompira
– 3 jaja
– 1 kesica (90 g) majoneze
– 1 čajna kašičica senfa
– so i biber po želji
Priprema:
Skuhajte krompir u kori i jaja „na tvrdo“. Ohladite ih do kraja, odstranite im ljusku i nasjeckajte na otprilike iste kockice. Skuhajte zaleđenu mješavinu za rusku salatu (ili povrće pojedinačno) prema uputstvima s pakovanja. Nakon termičke obrade pomješajte s krompirom i jajima.
Nasjeckajte kisele krastavce na otprilike istu veličinu kao i ostalo povrće. Umješajte u povrće majonezu, grčki jogurt i senf. Sve dobro promešajte. Posolite i pobiberiite po želji. Ohladite u frižideru prije posluživanja. (CityMagazine)