Gotova u tren oka, zdrava i veganska. Od orašastih plodova i jagoda, ovaj recept dobitna je kombinacija za lagani i proljetni desert.
Sastojci za koru:
60 g orašastih plodova
50 g bademovog brašna
2 suhe hurme
1 kašičica cimeta
2 kašičice kokosovog ulja
so, po ukusu
Sastojci za kremu:
260 g indijskih oraščića
hladna voda, za namakanje
120 ml kokosovog mlijeka u konzervi
2 kašičice svježeg limunovog soka
60 ml otopljenog kokosovog ulja
55 ml javorovog sirupa
1 kašičica ekstrakta vanilije
75 g svježih ili smrznutih jagoda, jagode za ukrašavanje
Priprema:
Stavite indijske oraščiće u zdjelu i prekrijte ih hladnom vodom. Pustite da se natapaju najmanje 4 sata ili preko noći dok ne omekšaju.
Napravite koru:
Koristeći procesor za hranu, umutite pekane (orahe), bademovo brašno, hurme, cimet, kokosovo ulje i prstohvat soli. Pekani (orasi) se moraju u potpunosti raspasti na mrvice, a smjesa se mora početi lijepiti. Prebacite dobivenu smjesu za koru u prethodno podmazanu podlogu obloženu masnim papirom. Prstima pritisnite smjesu za koru u dno posude u ravnomjernom sloju.
Napravite punjenje:
Iscijedite indijske oraščiće i stavite ih u blender. Dodajte kokosovo mlijeko, limunov sok, kokosovo ulje, javorov sirup i vaniliju. Miksajte dok ne dobijete sasvim glatku smjesu, oko 5 do 7 minuta. Otprilike ⅔ dobivenog nadjeva prelijte preko kore. Lopaticom nježno rasporedite smjesu, a zatim uzmite kalup ili posudu u kojoj pripremate kolač i lagano ga stresite ili podignite s pulta kako bi smjesa sama sjela na svoje mjesto. Stavite u zamrzivač za vrijeme dok pripremate jagode i ostatak kreme, na 10ak minuta. Dodajte jagode u preostalu smjesu kreme i uključite procesor hrane dok ponovno ne dobijete glatku smjesu. Preko prvog sloja premažite nadjev od jagoda. Lopaticom ga poravnajte i ponovno ga podignite i lagano protresite. Tortu ukrasite jagodama. Zatim ponovno zamrznite, na najmanje četiri sata. Prije posluživanja, pustite da 10 minuta odstoji na sobnoj temperaturi.
Nutritivne vrijednosti za jedno serviranje:
Kalorija: 274 kcal
Masnoća: 21 g
Ugljikohidrati: 18 g
Vlakna: 3 g
Šećeri: 9 g
Proteini: 6 g
(Miss7Zdrava)