Posjetite

Gastro

Recept dana: Zarolani božićni kolači kao puding keksi

Puding keksi se rade jednostavno kao i većina prhkih kolačića. Trebate jedino malo slobodnog vremena i volje. Možete ih napraviti ovako zarolane dvobojne, a možete ih raditi na klasičan način tako da od smjese radite kuglice koje prije pečenja treba spljoštiti vilicom pa onda imaju onako rebrasti oblik. Za koju god varijantu da se odlučite nećete pogriješiti jer su jako fini.

Božićni kolači uvijek podrazumijevaju da osim kakve fine i sastojcima bogatije torte na svjetlo dana izađu i kakvi sitni kolači. Uz one tradicionalne kao što su npr. vanilin kiflice, breskvice ili rafaelo kuglice, svakako preporučujem da se naprave i puding keksi. Recept je jednostavan, sastojci također, i jedino što vam preostaje je da se bacite na posao.

Potrebno:

Za žuti dio keksa

130 g glatkog brašna
45 g praška za puding od vanilije
1 vrećica vanilin šećera
50 g šećera u prahu
125 g maslaca

Za smeđi dio keksa:

130 g glatkog brašna
45 g praška za puding od čokolade
2 vrećice vanilin šećera
50 g šećera u prahu
125 g maslaca

Priprema

Za žuti dio pomiješati brašno, šećer, vanilin šećer, puding od vanilije, dodati nasjeckan maslac pa umijesiti prhko tijesto. Omotati folijom i pospremiti u frižider na 20-tak minuta.
Za smeđi dio pomiješati brašno, šećer, vanilin šećer, puding od čokolade, dodati nasjeckan maslac pa umijesiti prhko tijesto. Omotati folijom i pospremiti u frižiderna 20-tak minuta.

Ohlađena tijesta prepoloviti na dva dijela, zato da kolutići nakon pečenja ne budu preveliki.
Prvo na radnoj površini razvaljati smeđi dio tijesta na debljinu 7-8 mm. Razvaljati tada posebno i žuti dio tijesta tako da površinom bude malo manji od ovog smeđeg dijela. Premjestiti ga tada na sredinu smeđeg tijesta. Razvaljati sve zajedno valjkom za tijesto na debljinu cca 5 mm. Pažljivo zarolati pa rezati kolutiće.

Slagati ih u lim preko papira za pečenje u malim razmacima. Peći u pećnici zagrijanoj na 180C 13 minuta. Kada su puding keksi pečeni, biti će jako mekani. Zato ih treba ohladiti na limu, pa tek onda pospremiti u kutije sa poklopcem do posluživanja. (recipeci.com)

Gastro

Super recept: Pogledajte kako izgleda spremanje nojevog jajeta u prirodi!

Kuhanje na otvorenom (Outdoor cooking) bitno se razlikuje od kuhanja u kuhinji, najveća razlika ogleda se u nedostatku lako definiranog kuhinjskog prostora.

Tehnike kuhanja na otvorenom tradicionalno su se povezivale s nomadskim kulturama poput Berbera sjeverne Afrike, arapskih beduina, ravničarskih Indijanaca i pionira Sjeverne Amerike, a u moderno doba prenošene su i dorađivane za upotrebu tokom rekreativnih potraga i izleta na otvorenom, a primjenjuju ih izviđačke grupe ili edukatori za život u divljini.

Uz izvornu ideju, naprednije metode i vlastite recepture 28-godišnji Mirza Nišić koji živi u Tuzli, putem zanimljivog youtube kanala svoju ljubav prema kulinarstvu demonstrira svojim pratiocima.

Iz dana u dan broj pregleda na Mirzinom kanalu sve je veći a ovaj put za svoje pratioce priremio je jedan neobičan recept:

Nastavite čitati

Gastro

Kolač od tikvica sa bananom

Ovaj kolač od banane s tikvicama je mekan i ukusan i najbolji je recept od tikvica koji sam ikad imao. Karamel glazura na vrhu daje tako fantastičan ukus. 

Sastojci

1/2 šolje maslaca, rastopljeni
1 i 1/2 šolje smeđeg šećera
1/2 šolje pasirane zrele banane
1/4 šolje pavlake
1 veliko jaje
2 kašičice ekstrakta vanilije
2 šolje rendanih tikvica
2 šolje brašna za sve namjene
1 kašičica soli
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice muškatnog oraščića

Preliv 

1/4 šolje maslaca, omekšan
1/4 šolje preliva od karamele
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice cimeta
2 1/4 šolje šećera u prahu
1/4 šolje šlaga

Instrukcije

Zagrijte rernu na 350 stepeni. Poprskajte posudu za pečenje dimenzija 9×13 s neprianjajućim sprejem za pečenje.
Istucite maslac i šećer dok se ne pomiješaju. Dodajte bananu, pavlaku, jaje i vaniliju i ponovo promiješajte. Umiješajte tikvice.
Pomiješajte brašno, so, sodu bikarbonu, cimet i muškatni oraščić. Polako dodajte suhe sastojke i tucite dok se ne pomiješaju.
Stavite u tepsiju. Pecite 35-37 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu uglavnom ne izađe čista.
Izvadite i pustite da se potpuno ohladi.
Istucite maslac dok ne postane kremast. Dodajte preliv od karamele, sol i cimet i ponovo miješajte.
Dodajte šećer u prahu i  šlag dok se sve ne umiješa. Miješajte na srednje jakoj temperaturi dok ne postane lagano i pahuljasto.
Glazuru rasporedite po ohlađenom kolaču. Izrezati na 24 kvadrata. Čuvati u zatvorenoj posudi.

Nastavite čitati

Gastro

Majka otkrila odličan trik: Evo kako ispeći tri pizze odjednom u istoj pećnici

Pečenje pizze za porodicu trebao bi biti brz obrok, ali ponekad na kraju potraje dugo, jer jednostavno nemate dovoljno mjesta u pećnici.

Zbog okruglog oblika, na rešetku obično možete staviti samo jednu odjednom. No, jedna mama je otkrila svoj trik kako na jednoj rešetki peče tri pizze, ali i ukusan čips ispod njih. prenosi metro.co.uk. Objavljujući u Facebook grupi, pokazala je kako smrznute pizze prereže na pola, a zatim ih rasporedi po pećnici kako bi maksimizirala prostor. – Majčin trik. Napravite tri pizze u pećnici, sve na istoj rešetki, tako da ih prepolovite dok su još zamrznute! Jednostavno ih narežite i rasporedite po rešetci, tako na drugoj imate mjesta za druge stvari? Savršeno za one koji imaju veće obitelji poput mene – napisala je.

Dodala je da za smrznute ne trebate posudu za pečenje jer neće potonuti kroz rešetku, ali za svježu pizzu svakako dodajte posudu za pečenje. Nakon što se pizze ispeku, možete ih narezati i nitko neće ni primijetiti da su pečene drugačije.  To znači da vaša porodica može sjesti i uživati ​​odjednom u pizzi, umjesto da ih morate peći jednu po jednu.

Nastavite čitati

Top pet