Posjetite

Veze i Ljubav

Neka se pamti (po dobrom): Kako se pripremiti za prvi Božić s njegovom porodicom?

Pozvani ste na božićni ručak ili večeru kod njegove porodice? To je sjajno! Međutim, kao i svaka nova situacija, sa sobom nosi i određenu dozu stresa i stotinu pitanja nad glavom o tome šta i kako treba napraviti kako bi sve prošlo u najboljem redu.

Ako je riječ o relativno svježoj vezi, napetost dodatno raste, ali budete li radili sve ono što nalaže bonton te ujedno pokazali pravu, vedru i iskrenu verziju sebe u koju se zaljubio i njihov sin/brat, uspjeh neće izostati. Prije nego što stigne taj dan, možete se pripremiti uz pomoć ovih nekoliko koraka.

1. Razmislite o neutralnom poklonu

Kada po prvi put planirate provesti Božić s njegovom porodicom, te ako ih usto još niste upoznali, nemojte dolaziti praznih ruku. Iako bit praznika nije u poklonima nego u zajedničkom kvalitetno provedenom vremenu, prvi dojam itekako je važan, posebno ako vjerujte u to da je riječ o ozbiljnoj vezi koja vodi prema nečemu stalnom. Zato to imajte na umu i prilikom biranja poklona.

Ako iz razgovora s partnerom znate šta njegovi roditelji i ostatak porodice vole, zadatak će vam biti znatno lakši, ali uvijek možete igrati na sigurno i donijeti neki neutralni poklon koji će se svidjeti čitavoj porodici. Na primjer, možete pripremiti košaru u koju ćete staviti stvari poput tople dekice, medenjaka u staklenci koje i sami možete ispeći, boce vina i meda.

Ako netko od članova porodice ima dijete te znate da će i ono biti na porodičnom ručku ili večeri, svakako ponesite nešto i za njega. Ne samo da ćete razveseliti dijete nego ćete dobiti i “pozitivne bodove” kod ostatka porodice.

2. Neka partner upozori porodicu na vaše prehrambene navike

Da bi čitav ručak prošao u što boljem redu, važno je misliti i na alergije na hranu ili pak posebne prehrambene zahtjeve povezane s određenim zdravstvenim stanjima. Jednako vrijedi i ako ste vegetarijanka ili veganka. Neka vaš partner upozori svoju porodicu na sve to. Tako ćete izbjeći nepotrebne probleme, a ujedno će se i smanjiti mogućnost za iznenadnu i često neugodnu raspravu o tome zašto ne jedete određenu vrstu hrane.

Međutim, s druge strane, nemojte ostaviti dojam izbirljive osobe. Jedno su alergije, vegetarijanstvo i posebna zdravstvena stanja, a drugo je odbijanje isprobavanja hrane koja je sigurna za vas. Svaka majka ulaže mnogo truda u božićna jela, pa bi bilo nepristojno kada biste odbili nešto probati po prvi put.

3. Povežite se s braćom i sestrama i prije samog posjeta

S obzirom na raširenost društvenih mreža, vrlo je vjerojatno da ste već „škicnuli“ i njegovu sestru ili brata. Upravo vam te osobe mogu biti i najveći saveznici tokom prvih zajedničkih praznika. Ne samo da od njih možete saznati mnogo o svojem partneru nego ćete se i na slavlju osjećati ugodnije budete li poznavali još nekoga za stolom. Dakako, u svemu tome treba imati takta i ne navaljivati ako osjećate da druga strana nije zainteresirana za povezivanje s vama.

Iako upoznavanje partnerove porodice tokom praznika može biti stresno, važno je zadržati hladnu glavu.

4. Pripremite odjeću u kojoj se dobro osjećate

Da biste se osjećali što ugodnije na samom ručku ili večeri, tako se i odjenite. Uske suknje, štikle s vrtoglavo visokom potpeticom, duboki dekolte i agresivna šminka izbor su za neke druge prilike, ne za prvi Božić s njegovima. Odjenite nešto za šta znate da se u tome osjećate samopouzdano i sigurno u sebe. Pletene zimske haljine ili trenutno vrlo popularne plisirane suknje sjajan su odabir kojim ćete ostaviti dobar dojam.

5. Ponudite pomoć

Jednom kada sa sigurnošću znate da ćete praznike provesti s njegovima, ponudite pomoć u pripremi hrane i donošenju određenih namirnica, posebno ako je riječ o posjetu u udaljenom gradu pa ćete morati i prespavati u njihovu domu. Jednom kada ste već tamo, ponudite se da pomognete s postavljanjem stola ili raspremanjem, ali nemojte biti nametljivi. Prema njihovim reakcijama znat ćete šta vam je činiti.

6. Nemojte otkrivati svoje najdublje tajne

Osjećate li da vas je njegova porodica prihvatila, to često može značiti da ste im spremni otkriti mnogo više detalja o sebi nego što bi trebalo. To naročito dolazi do izražaja kod osoba koje nisu imale priliku odrastati u kvalitetnim porodičnim odnosima ili se pak osjećaju naročito usamljene tokom praznika.

Iako se vrlo teško otvaraju drugima, jednom kada steknu povjerenje u nekoga, spremne su otkriti i mnogo više i sebi nego što je primjereno na prvom susretu, a sve u želji kako bi bile prihvaćene.

Idealan božićni scenarij o kojem su te osobe godinama sanjale može biti poticaj za to. Međutim, naprosto se zaustavite. Želite ostaviti dobar dojam, a priča o vašoj borbi s depresijom, nezaposlenošću ili porodičnim dramama ni najmanje neće pomoći tome.

7. Izbjegavajte provokativne teme

Tokom prvih susreta s njegovim roditeljima lako je moguće da će za stolom u pojedinim trenutcima nastati tišina, ali to ne znači da morate posegnuti za bilo kojom temom samo kako biste “razbili napetost”. Svakako izbjegavajte teme oko kojih ljudi vrlo često imaju potpuno suprotna mišljenja, među čemu svakako prednjače religija i politika.

Umjesto toga posegnite za temama koje se vrte oko njihovog sina, pohvalite izgled kuće, skuhano jelo i pokažite zanimanje za sve što rade. (zadovoljna.hr)

Veze i Ljubav

Zašto su direktni muškarci toliko privlačni ženama?

Ima puno razloga zbog kojih žene vole direktne muškarce – mnogo je lakše kad nema igara, mogu da se opuste i budu to što jesu, manji je pritisak da se dopadnu.

Direktni muškarci pokazuju ono samopouzdanje od koga žene osjećaju olakšanje – dovoljno nesigurnosti su iskusile sa pasivnim muškarcima, emotivno nedostupnim, pasivno-agresivnim, sa kojima iskrena komunikacija nije moguća.

Zabavljanje je iscrpljujuće kad moraju stalno da pogađaju kako se neko osjeća i da se suzdržavaju da ne pokažu svoja prava osjećanja. Direktni muškarci ne uzrokuju anksioznost, ne ostavljaju žene da se pitaju, da pogađaju, da brinu.

Upoznavanje nije stresno i komplikovano

Ako ste direktni, žena će se brzo opustiti i zabavljaće se u vašem društvu. Dejting treba da bude zabavan, a ne stresan. Neposrednost omogućava prijatnu šetnju, nasuprot trke s preponama, koju nameću dvosmisleni i indirektni muškarci.

Direktan muškarac je prisutan i uključen, ako pokazuje interesovanje, ono je iskreno, a to je prijatno i ugodno.

Žene ne žele da se osjećaju tjeskobno jer se postupci i riječi nekog muškarca sukobljavaju, one žele nekoga ko zna šta hoće i umije to jednostavno da kaže i pokaže.

Neposredni muškarci zrače samopouzdanjem

Samopouzdanje je seksi. Direktnost i neposrednost ukazuju na to da je muškarac zadovoljan sobom, da je spreman da preuzme inicijativu, da je otvoren i dostojan povjerenja.

Radi se o jednostavnoj sposobnosti da čovjek slijedi ono što želi, a ako je ona ono što želi, žena će biti polaskana. Sviđaće joj se muškarac koji pravi planove, daje prijedloge, iskazuje svoju zainteresovanost.

Sa direktnim muškarcem ona ne gubi vrijeme

Direktan muškarac ne “zavlači” – ako više nije zainteresovan, on to saopštava, ne pokušavajući da drži ženu “u rezervi”.

Ako želi samo seks, ona je u poziciji da odluči da li joj to odgovara, ili ne želi da se upliće – jasno joj je rečeno da nema razloga da gradi emotivne kule u vazduhu.

Neposredan muškarac je ne dovodi u zabunu, on kaže šta mu smeta i šta mu se sviđa, šta može da prihvati, a šta ne. To ženi daje slobodu da i ona izrazi to isto i otvara teren za postizanje kompromisa, ili za zaključak da ne vrijedi gubiti vrijeme zbog kompromisa.

Kad je igra poštena, veće su šanse da niko ne bude povrijeđen, čak i kad igra ne ispunjava očekivanja i kad se završi nezadovoljavajuće.

Pored neposrednog muškaraca, žene se osjećaju prijatno.

Neposredan i iskren muškarac ne uzrokuje stres i anksioznost. Žene imaju suviše iskustva sa osjećanjima koja im se vraćaju kao bumerang, jer ne nailaze na feedback, sa nejasnim porukama i tjeskobom, sa iscrpljenošću, psihičkom i fizičkom, koju uzrokuje emotivna magla.

Kad su stvari jasne, one su jednostavne, a jednostavnost omogućava opuštanje. Sa direktnim muškarcem žena zna na čemu je i ne mora da brine, da “tripuje” i izmišlja uzroke, razloge i opravdanja.

Ako nešto ne razumije, može da pita, jer zna da će dobiti iskren odgovor.

Direktan muškarac ima snagu karaktera

Ako je neposredan, muškarac je stvaran. Može mu se vjerovati. Govori ono što misli, radi ono što kaže da će uraditi, ne radi ono što mu ne odgovara.

Na njega žena može da se osloni, lako mu je vjerovati, jer je iskren u svojim namjerama i jasan po pitanju onoga što ga motiviše u vezi. Potreban je snažan karakter da bi se jasno izrazila osjećanja, a žene žele emocionalno inteligentne partnere, koji umiju da kažu šta osjećaju, šta ih plaši, šta ih pokreće.

Muškarci koji to znaju o sebi, u stanju su da razumiju i ono što žena saopštava o sebi. Komunikacija je dvosmjerna i otvorena, a to sve olakšava.

Nastavite čitati

Veze i Ljubav

Tenis u drugom planu: Damir Džumhur ljubi novu zanosnu starletu

Ne prestaje da se zabavlja sa regionalnim sponzorušama

Zvijezda regionalnog Big Brothera, Barbara Šegetin (30), sudeći po komentarima, ponovno je u sretnoj vezi. Iako je nedavno prekinula zaruke, riječka starleta na društvenim mrežama otkrila je kako se druži s najboljim bosanskohercegovačkim teniserom Damirom Džumhurom (28), prenosi 24.sata.hr.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli 🌟 Barbara 🌟 (@barbara__segetin)

Na Instagramu su objavili identične fotografije na kojima pokazuju tetovaže sa znakom beskonačnosti, a brojni pratitelji poželjeli su im puno sreće u novoj vezi.

Inače, Damir godinama važi za jednog od najvećih zavodnika. Prije Barbare ljubio je srbijansku manekenku Dejanu Živković i pjevačicu Rialdu Karahasanović.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli 🌟 Barbara 🌟 (@barbara__segetin)

Šegetin je nedavno raskinula zaruke. Misteriozni Lazar zaprosio ju je na Novu godinu u beogradskom hotelu, a šokirana Barbara zaplakala je od sreće i odmah pristala bez premišljanja. Ipak, ljubav je kasnije ‘pukla’.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli 🌟 Barbara 🌟 (@barbara__segetin)

Nastavite čitati

Veze i Ljubav

Gore i od intimne prevare s drugom ženom? Sedam priznanja o prevari o kojoj se šuti

Za mnoge osobe prevara nije prevara ako u priču nije uključen intimni odnos sa trećom osobom.

No oni koji su doživjeli emocionalnu prevaru tvrde da je to još destruktivnije od puke intimne veze. Emocionalna povezanost, naime, teško se pronalazi, a još teže ispušta iz ruku.

Emocionalna prevara je zapravo intenzivno platonsko prijateljstvo s trećom osobom suprotnog spola. Iako s tom osobom nemate seksualne odnose, povjeravate joj se, zovete je kada vam je potrebna pomoć ili rame za plakanje.

Često puta ne priznajete vlastitom partneru ili partnerici da se nalazite s tom „trećom“ osobom, da imate pojačanu potrebu vidjeti se s njom i da vam se ona sviđa, iako ne planirate poljubiti je ili dotaknuti na neprimjeren način.

Iz Zadovoljna.hr anketirali su Hrvatice i pitali  vjeruju li u emotivnu prevaru, jesu li se s njom susrele i što bi napravile kad bi saznale da ih partner vara s drugom ženom u tom smislu.

Ne vjerujem u emotivnu prevaru! Moj muž i ja imamo sjajan odnos, ali isto tako trebamo vrijeme samo za sebe. On ima svoje prijatelje, a ja svoje. Povjeravamo im se, družimo se s njima, ali nikad nemamo potrebu sa njima preći granicu dobrog ukusa,  kaže Ivana.

Imam troje djece i brdo obaveza. Dok god je moj muž tu kad ga trebam i ne „šara“ okolo, ne opterećujem se time s kim dijeli svoje emocije, priznaje Sabina.

Moj muž je opsjednut svojim poslom i karijerom. Ispočetka sam suosjećajno slušala njegove horor priče s radnog mjesta, davala mu savjete, tješila ga, poticala ga da nađe novi posao. Nakon nekog vremena počeli su me opterećivati ti crnjaci, otvoreno sam mu to priznala. Sada te priče dijeli s kolegicom s posla. Iskreno, laknulo mi je, otkrila je Mateja.

Da je bar spavao s drugom ženom, kaže Lana. Zasitio bi se seksa i napustio je. Emotivna prevara je sto puta gora. Svaki put kad se zamisli, nasmije kad čita poruku na mobitelu ili je posebno dobre volje pitam se je li razmišlja o njoj. Izluđuje me to.

Bila bih zabrinuta da ne znam kako je njegova najbolja prijateljica žena koja voli žene. Njihova povezanost nikad neće prijeći granicu prijateljstva. To mi je dovoljno, podijelila je s nama Ines.

Imamo sve, zdravu djecu, dobar stan, uspješne karijere. No on je često depresivan, a jedina osoba koja ga razumije je supruga njegovog dobrog prijatelja. Kad ga počne zvati kući i razgovarati s njim i po sat vremena, postajem jako ljubomorna, otkrila je Danijela.

Moj zaručnik se nikome ne povjerava i to me izluđuje. Sve emocije drži u sebi. Da ima neku drugu ženu kojoj otkriva svoje najintimnije želje – poludjela bih, tvrdi Marija.

Nastavite čitati

Top pet