Posjetite

Dom i uređenje

Najatraktivnija od svih boja, odlična za uređenje radnog prostora

Prva asocijacija žute boje je sunce – toplina, energija, spokoj. Isti dojam ostavlja i žuta unutrašnjost koja u prostor unosi vedrinu, živost i razigranost.

Osim toga, žuto utiče na raspoloženje i pojačava kreativnost i koncentraciju. Žuta boja je intenzivna i prodorna, zasićena i blještava, ali ujedno i najekspanzivnija, najtoplija i najsjajnija boja, koju je teško ugasiti i koja uvek prelazi svoje okvire

Koristite snagu žute boje u obliku zavjesa, jastuka ili deka. Također fascinantna žuta pozadina na jednom zidu u sobi, može učiniti čuda u vašem dizajnu interijera. Ova razigrana boja savršeno se uklapa u bijele nijanse kako bi dala svježinu i prozirnost u prostoru. Za jači dojam, kombinirajte žuto sa zelenom ili intenzivno plavom, ljubičastom ili ružičastom.

Ovo je boja sreće, mudrosti i mašte, ona je izbor avanturista u potrazi za novim iskustvima. Žuta obično ide uz sunčanu i mudru ličnost, sa dobrim i snažnim smislom za humor. To je boja intelektualnosti i svega što je povezano s umom. To je boja koja utiče na lijevu ili logičku stranu mozga i tako podstiče naše mentalne sposobnosti i percepciju. Budući da je najlakša boja spektra, u psihologiji žuta podiže raspoloženje i osvetljava, pružajući nadu, radost, vedrinu i zabavu. Žuta je najbolja boja za stvaranje entuzijazma, a može i probuditi veće povjerenje i optimizam.

Na zidovima i drugim površinama stana, žuta boja ima pozitivan efekat na raspoloženje. Kao boja duha prikladna je za radne prostore. Ali previše žute izaziva mentalnu napetost i osećaj zasićenosti. Najčešće nijanse žute: pastelno žuta (smirivanje, razmišljanje), intenzivno žuta (smjelost, opuštenost), i limun žuta (budnost, živahnost).

Muškarci žutu boju doživljavaju kao djetinjastu boju, zbog toga ćete rijetko vidjeti žuto odijelo ili žuto auto. (week.ba)

Dom i uređenje

15 super ideja kako radni sto i krevet spojiti u jednu cjelinu

Sigurno ste barem nekada pomislili da bi blizina radnog stola i kreveta bila odlična ideja… 

Postići funkcionalnost i estetiku nije uvijek lako, ali uz malo inspiracije i ideja može se postići fantastičan rezultat.

Ideje koje vam donosimo u prilogu super su i za male prostore i stanove, jer u svega par kvadrata možete smjestiti dio u kojem ćete vjerovatno provoditi najveći dio dana.

Ovakvi koncepti super su ne samo za dječije sobe, nego i za radne.

Pogledajte naš izbor 15 najboljih ideja!

Nastavite čitati

Dom i uređenje

Ne bacajte stare kade: Ovo je 15 super načina kako ukrasiti dvorište!

Prekrasno možete urediti dvorište sadilicama, malim ribnjacima i vodenim vrtovima a u tome vam mogu pomoći stare kade u novoj upotrebi

Predstavljamo vam 15 kreativnih ideje uređenja dvorišta sa recikliranom kupaonskom kadom, kojom možete personalizirati dizajn dvorišta i vrta.

Prije nego što postavite žardinjeru za kadu ili iskopate veliku rupu u dvorištu, jer želite ponovno upotrijebiti i reciklirati staru kadu u jezerce, dobro je provjeriti sve i odlučiti koji je dizajni dvorišta najbolji za uređenje dvorišta, piše week.ba.

Korištene kupaonske kade izvrsne su za stvaranje uzdignutih cvjetnjaka i ukrašavanje vanjskih životnih prostora velikim žardinjerama. Uklonite kadu iz jednog dijela za dodavanje dramatičnih središnjih dijelova uređenja vašeg dvorišta. Ako želite rezati kupaonsku kadu, možete koristiti dijelove i za neobične i zanimljive ukrase dvorišta.

Pogledajte neke od super ideja:

Nastavite čitati

Dom i uređenje

Djeca su saglasna, ovo je najbolje rješenje za kućna stepeništa!

Kada živite u kući, veliko i prostrano stepenište je posljednja stvar za koju želite da vam zauzima dragocjene kvadrate.

Postoji nekoliko načina na koje možete postaviti stepenice a da one budu funkcionalne i ne uzimaju previše prostora u domu.

Međutim, nećemo vas ovaj put “peglati” sa vrstama dizajna i materijala, o ukusima se ne raspravlja.

Ovako izgledaju stepeništa kada klince i klinceze pitate za mišljenje, genijalno zar ne? (Week.ba)

Nastavite čitati

Top pet