Posjetite

Dom i uređenje

Najatraktivnija od svih boja, odlična za uređenje radnog prostora

Prva asocijacija žute boje je sunce – toplina, energija, spokoj. Isti dojam ostavlja i žuta unutrašnjost koja u prostor unosi vedrinu, živost i razigranost.

Osim toga, žuto utiče na raspoloženje i pojačava kreativnost i koncentraciju. Žuta boja je intenzivna i prodorna, zasićena i blještava, ali ujedno i najekspanzivnija, najtoplija i najsjajnija boja, koju je teško ugasiti i koja uvek prelazi svoje okvire

Koristite snagu žute boje u obliku zavjesa, jastuka ili deka. Također fascinantna žuta pozadina na jednom zidu u sobi, može učiniti čuda u vašem dizajnu interijera. Ova razigrana boja savršeno se uklapa u bijele nijanse kako bi dala svježinu i prozirnost u prostoru. Za jači dojam, kombinirajte žuto sa zelenom ili intenzivno plavom, ljubičastom ili ružičastom.

Ovo je boja sreće, mudrosti i mašte, ona je izbor avanturista u potrazi za novim iskustvima. Žuta obično ide uz sunčanu i mudru ličnost, sa dobrim i snažnim smislom za humor. To je boja intelektualnosti i svega što je povezano s umom. To je boja koja utiče na lijevu ili logičku stranu mozga i tako podstiče naše mentalne sposobnosti i percepciju. Budući da je najlakša boja spektra, u psihologiji žuta podiže raspoloženje i osvetljava, pružajući nadu, radost, vedrinu i zabavu. Žuta je najbolja boja za stvaranje entuzijazma, a može i probuditi veće povjerenje i optimizam.

Na zidovima i drugim površinama stana, žuta boja ima pozitivan efekat na raspoloženje. Kao boja duha prikladna je za radne prostore. Ali previše žute izaziva mentalnu napetost i osećaj zasićenosti. Najčešće nijanse žute: pastelno žuta (smirivanje, razmišljanje), intenzivno žuta (smjelost, opuštenost), i limun žuta (budnost, živahnost).

Muškarci žutu boju doživljavaju kao djetinjastu boju, zbog toga ćete rijetko vidjeti žuto odijelo ili žuto auto. (week.ba)

Dom i uređenje

Neobično uređenje stana: Namještaj koji se spušta sa plafona

Zavirite u novi stambeni kompleks u Istočnom Harlemu koji sadrži pametne sisteme namještaja…

Navikli smo da prelistavamo kataloge sa modularnim namještajem i moramo priznati da su nas neki komadi često ostavljali bez daha. Ipak, takozvani pametni sistemi namještaja nisu nešto sa čim se često srećemo, pa su nas skladišne jedinice, okviri kreveta, radni prostori kao i čitavi ormari koji se dižu i spuštaju sa plafona prilično iznenadili!

A sve to omogućio je jedan klik, kao i bivši inženjeri Tesle i Apple-a koji su razvili inovativnu tehnologiju koja u potpunosti mijenja način života u velikim gradovima. Električni skuteri i brzi vozovi zamjenjuju gradske autobuse, javni prostori se oslanjaju na vještačku inteligenciju i beskontaktne usluge, zašto onda i neki novi stambeni kompleksi ne bi ponudili pametan modularni sistem namještaja kako bi u potpunosti iskoristili svaki metar stana?

Izgrađeni oko mreže koja je montirana na plafon svake jedinice, ovi sistemi pod nazivom Bumblebee se sastoje od ormara za skladištenje i okvira kreveta koji se podižu i spuštaju u skladu sa promjenljivim potrebama svakog stanara. Kada se određeni komad namještaja ne koristi – on se jednostavno podiže i nestaje u plafonu kako bi se povećao raspoloživi stambeni prostor, a kada nam je ponovo potreban dovoljno je samo uputiti mu glasovnu komandu i podesiti ponovno spuštanje sa plafona na pod. Drugim riječima, nakon buđenja slobodni ste narediti svom krevetu da se spoji sa plafonom kako biste oslobodili prostor za spuštanje radnog stola ili ormara.

Ovaj krajnje originalan sistem namještaja napravljen je od drveta pa tako unosi onaj neophodan dodir udobnosti u svaku sobu, dajući industrijskom stilu stanova neku posebnu, organsku toplinu. Poput robot-domaćice ovaj sistem takođe pamti gdje su korisnici ostavili određene komade namještaja ili manje stvari, tako da nikada više nećete morati da brinete o tome gdje ste zaturili svoje ključeve od stana.

Nastavite čitati

Dom i uređenje

SUPER IDEJE: Neka se vaša novogodišnja jelka razlikuje od svih drugih

Svi znamo, što je dekoracija neobičnija i autentičnija – to bolje. Ko kaže da novogodišnja jelka mora biti drvo iz prirode? Nju možete i sami napraviti od nekih krajnje neočekivanih materijala.

Na slikama možete pogledati neke ideje koji će vas sigurno inspirisati da vaša jelka bude drugačija nego prethodnih godina. Možete napraviti ekološku jelku od kartona, drvenih daščica ili slatku jelku od vaših omiljenih kolača.

Kredom po zidu možete iscrtate jelku na koju ćete poslije zalijepiti ukrase i lampice, ili ih jednostavno postaviti na zid u obliku jelke. Osim što ovi primjeri podstiču kreativnost, možda spase sječu nekog drveta.

Pogledajte neke od simpatičnih prijedloga koje smo našli.

Nastavite čitati

Dom i uređenje

Zavirite u unutrašnjost kućice na drvetu, svi bi ponekad pobjegli ovdje

Jedinstveno iskustvo koje se nudi na Airbnbu.

Mala kuća na drvetu smještena je u Americi na grebenu u blizini Ashevillea u Apalačkim planinama.

Ovo jedinstveno iskustvo je realizacija jednog bračnog para, jedinstveno iskustvo osmišljeno da vam omogući da se isključite i komunicirate s prirodom. Bez televizije, bez WiFi -ja, bez buke civilizacije. Mnogo stvorenja, vjetar u drveću, pogled na 2 doline, planinske lance i nevjerovatna zvjezdana polja noću.

Jedva ovakva kućica ponekad nam je svima potrebna da pobjegnemo od svega i da odmorimo dušu. (Week.ba)

Nastavite čitati

Top pet