Posjetite

Dom i uređenje

Mali trikovi za lakše čišćenje

Jeste li znali da ljudi prosječno provedu od 7 do 19 sati sedmično samo u čišćenju? Naravno, sati variraju ovisno o dobi i broju kvadrata, ali i metodama kojima se koriste.

Postoji čitav niz trikova za čišćenje kuće, a mi vam donosimo nekoliko.

Blender

Sigurno ste više puta odustali od spremanja smoothie-ja i hrane u blenderu samo zato što vam je teško poslije oprati ga. Bez brige, i za to imamo sad rješenje.

Kako očistiti? Samo u blender sipajte vruću vodu, dodajte malo deterdženta za posuđe, uključite da radi 30 sekundi, a potom ga isperite.

Daska za rezanje

Dasku za rezanje koristimo jako često, gotovo svaki dan. Zbog toga nju najčešće i peremo, iako se često ako je drvena uvuku neugodni mirisi kojih se ne možemo riješiti, prenosi nezavisni.com

Kako očistiti? Potreban vam je limun, kojeg ćete presjeći na pola. Obje polovine umočite u so, a i na dasku sipajte so. Dobro istrljajte a zatim isperite hladnom vodom.

Mlin za kafu

Nije česta pojava danas da se koristi mlin za kafu, ipak još uvijek ima onih koji ga upotrebljavaju, ako ne za kafu onda za mljevenje začina ili orašastih plodova.

Kako očistiti? Ostatke ćete najlakše očistiti ako u mlin stavite nekoliko komada hljeba i sitno ga sameljete. Nakon toga je potrebno da istresete mrvise, i obrišete mlin.

Šporet

Ne trebamo ni govoriti zašto nam je ponekad često očistiti šporet. Svakodnevno ga koristimo, i zato je važno dobro ga očistiti.

Kako očistiti? Kao i uvijek, soda bikarbona! U posudu stavite i izmiješajte  sodu bikarbonu i hidrogen peroksid. Sa spužvicom nanesite smjesu na šporet, i kružnim pokretima čistiti. Nakon što završite, ostavite smjestu da stoji 10 minuta a onda isperite hladnom vodom, nekad će vam trebati više puta dok isperete sve. (week.ba)

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Dom i uređenje

Ove nijanse dobijaju svojih “pet minuta slave” u 2023. godini

Nova godina  je pred vratima, ostalo je svega dva mjeseca stare, vrijeme je da počnemo da razmišljamo o novim trendovima koji nas očekuju u 2023. kada je u pitanju enterijer.

Prema mišljenjima dizajnera enterijera možemo da očekujemo mnogo zemljanih tonova, toplih neutralnih, ružičastih nijansi i više eksperimentisanja sa bogatim, tamnim akcentima i sjajem boja.

Prigušene nijanse zelene, žute i boje šljive biće popularni izbori za zidove, namještaj i kućni dekor. Ovo će pružiti idealan kontrast tonovima drveta koji postaju sve veći trend kada je u pitanju namještaj.

Tokom 2022.  eksperimentisalo se sa smjelim, tamnim bojama, a dizajneri očekuju da će se taj trend nastaviti. Tamne boje imaju dubinu koju ne možete da dobijete od pastelnih ili neutralnih tonova – ističe dizajnerka enterijera Barbi Volters za The Spurce.

Ona predviđa da će boje kao što su ugalj i oker imati svojih velikih pet minuta u 2023. godini, prenosi Magazin Novosti.

Trendovi boja su prešli sa bijele na tople neutralne, a 2023. ćemo te neutralne još više zagrijati. Topla bijela sa kremasto žutim nijansama može da se uklopi u neutralnu paletu boja za življi prostor – objašnjava pomenuta dizajnerka.

Nastavite čitati

Dom i uređenje

Neobično uređenje stana: Namještaj koji se spušta sa plafona

Zavirite u novi stambeni kompleks u Istočnom Harlemu koji sadrži pametne sisteme namještaja…

Navikli smo da prelistavamo kataloge sa modularnim namještajem i moramo priznati da su nas neki komadi često ostavljali bez daha. Ipak, takozvani pametni sistemi namještaja nisu nešto sa čim se često srećemo, pa su nas skladišne jedinice, okviri kreveta, radni prostori kao i čitavi ormari koji se dižu i spuštaju sa plafona prilično iznenadili!

A sve to omogućio je jedan klik, kao i bivši inženjeri Tesle i Apple-a koji su razvili inovativnu tehnologiju koja u potpunosti mijenja način života u velikim gradovima. Električni skuteri i brzi vozovi zamjenjuju gradske autobuse, javni prostori se oslanjaju na vještačku inteligenciju i beskontaktne usluge, zašto onda i neki novi stambeni kompleksi ne bi ponudili pametan modularni sistem namještaja kako bi u potpunosti iskoristili svaki metar stana?

Izgrađeni oko mreže koja je montirana na plafon svake jedinice, ovi sistemi pod nazivom Bumblebee se sastoje od ormara za skladištenje i okvira kreveta koji se podižu i spuštaju u skladu sa promjenljivim potrebama svakog stanara. Kada se određeni komad namještaja ne koristi – on se jednostavno podiže i nestaje u plafonu kako bi se povećao raspoloživi stambeni prostor, a kada nam je ponovo potreban dovoljno je samo uputiti mu glasovnu komandu i podesiti ponovno spuštanje sa plafona na pod. Drugim riječima, nakon buđenja slobodni ste narediti svom krevetu da se spoji sa plafonom kako biste oslobodili prostor za spuštanje radnog stola ili ormara.

Ovaj krajnje originalan sistem namještaja napravljen je od drveta pa tako unosi onaj neophodan dodir udobnosti u svaku sobu, dajući industrijskom stilu stanova neku posebnu, organsku toplinu. Poput robot-domaćice ovaj sistem takođe pamti gdje su korisnici ostavili određene komade namještaja ili manje stvari, tako da nikada više nećete morati da brinete o tome gdje ste zaturili svoje ključeve od stana.

Nastavite čitati

Dom i uređenje

SUPER IDEJE: Neka se vaša novogodišnja jelka razlikuje od svih drugih

Svi znamo, što je dekoracija neobičnija i autentičnija – to bolje. Ko kaže da novogodišnja jelka mora biti drvo iz prirode? Nju možete i sami napraviti od nekih krajnje neočekivanih materijala.

Na slikama možete pogledati neke ideje koji će vas sigurno inspirisati da vaša jelka bude drugačija nego prethodnih godina. Možete napraviti ekološku jelku od kartona, drvenih daščica ili slatku jelku od vaših omiljenih kolača.

Kredom po zidu možete iscrtate jelku na koju ćete poslije zalijepiti ukrase i lampice, ili ih jednostavno postaviti na zid u obliku jelke. Osim što ovi primjeri podstiču kreativnost, možda spase sječu nekog drveta.

Pogledajte neke od simpatičnih prijedloga koje smo našli.

Nastavite čitati

Top pet