Posjetite

Dom i uređenje

Ove stvari u kući prljavije su od wc školjke, za jednu ne možemo vjerovati

Ako na spomen najprljavije stvari ili mjesta u domu prvo pomisliš na WC školjku, varaš se!

Naime, wc školjka zapravo se ne nalazi na listi najprljavijih stvari u domaćinstvu. U našem se domu nalaze predmeti koji imaju mnogo više bakterija od WC školjke, a zanimljivo je što ih svakodnevno koristimo – i to nekoliko puta! Neke će te stvari potpuno iznenaditi jer zasigurno niste ni slutili da su leglo bakterija. Evo na kojim se mjestima i predmetima zadržava najviše prljavštine, mikroba i raznih drugih nepoželjnih posjetitelja:

Kuhinjske krpe i ručnici

Mnoga istraživanja pokazala su da kuhinjske krpe, čak i kad ne izgledaju prljavo, često skrivaju velik broj štetnih mikroorganizama. To se odnosi i na ručnike kojima brišeš lice ili tijelo u kupatilu. Krpe i ručnici koriste se nekoliko puta na dan, pogotovo u velikoj porodici. Mijenjajte ih redovno, svaka dva ili tri dana, a ako vas je u kući mnogo, onda i svaki dan.

Spužvica za suđe

Uz kuhinjske krpe, zdravstveni neprijatelj broj jedan u kuhinji je spužvica za suđe. Zapravo, ta je spužvica vjerovatno najprljavija stvar u tvom domu i nerijetko su na njoj milioni bakterija. Naučnici su otkrili da 75 posto spužvica za suđe sadrži koliformne bakterije – porodice mikroorganizama koje uzrokuju razne bolesti, uključujući salmonelu i E. coli. Ako ih već koristiš, nastoj ih mijenjati svake dvije sedmice. Na kraju svakog dana operi ih i stavi u mikrovalnu na jednu minutu.

Daska za rezanje

Površine na kojima se priprema hrana, kao što su daske za sjeckanje namirnica, mogu biti najviše kontaminirane bakterijama. Preveniraj prijenos bakterija tako da jednu dasku odredite za rezanje mesa, drugu za rezanje povrća, a treću za rezanje hljeba. Odmah nakon korištenja dasku bi trebali oprati i osušiti, pogotovo ako ste na njoj rezali sirovo meso. Drvene daske možete dezinfikovati  proizvodima na bazi 70% alkohola, pri čemu ih, nakon špricanja, samo ostavite da se osuše ili ih prebriši suhom krpom. Možete koristiti i plastične umjesto drvenih verzija jer ih možete prati u mašini za suđe na višim temperaturama.

Držač četkica za zube

Još jedan veliki izvor bakterija je mjesto na kojem držimo četkice za zube jer ga vrlo rijetko ili nikako ne peremo. Prema izvještaju javne zdravstvene organizacije NSF International iz 2011. godine, otkriveno je da je 27 posto “spremišta” (najčešće čaša ili šoljica ) za četkice za zube dom za koliformne bakterije. Pobrinite se da ga očistite barem jednom sedmično.

Kvake, ručke i prekidači

Kvake, ručke i prekidači puni su bakcila – svi ih ukućani diraju rukama, više puta na dan, a to su mjesta kojih se uglavnom ne sjetimo dok čistimo stan. Zato je vrlo važno barem jednom sedmično temeljito ih očistiti dezinfekcijskim sredstvom na bazi 70% alkohola kako bi uništili sve nakupljene bakterije, viruse, gljivice, plijesni i slično, koje ste donijeli izvana. Isto vrijedi i za uređaje, poput daljinskih upravljača, tastatura i miševa.

Mobilni telefon

Kada je riječ o stvarima koje najčešće dodiruješ, mobilni telefon je raj za klice. Istraživanja su otkrila da je jedan od šest telefona kontaminiran fekalnim tvarima, a jednostavno brisanje krpicom i dezinfekcijskim sredstvom na bazi 70% alkohola  dovoljno je da se potpuno očisti.

Aparat za kafu

Svi ih obožavamo, no jeste li znali da su aparati za kafu često među najprljavijim stvarima u domu? Tačnije, dio u kojem se nalazi voda. Razlog za to je taj što bakterije vole tamno i vlažno okruženje, pa je upravo spremnik za vodu pogodno mjesto za njihovo širenje. Zbog toga aparat treba prati ocatom najmanje jednom u šest mjeseci. Postupak je jednostavan – u spremnik ulijte ocat i pustite neka odstoji 30 minuta. Uključite aparat, a nakon ocata to ponovite nekoliko puta čistom vodom. Dijelove koji se mogu odvojiti skinite, operite i posušite.

Ženska torba

I za kraj, stvar koja nas je najviše iznenadila. Riječ je o ženskoj torbi, za koju neki stručnjaci kažu da je prljavija i od WC školjke. Istraživanje o čistoći ženskih torba provela je jedna britanska firma, koja je došla do zaključka da većina žena nikad ne čisti njihovu unutrašnjost, zbog čega su često izvor prljavštine i bakterija. Upravo zato potrebno ih je barem jednom sedmično isprazniti, okrenuti na drugu stranu i izbaciti sve mrvice i nečistoće, a potom prebrisati krpicom.

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Dom i uređenje

Ove nijanse dobijaju svojih “pet minuta slave” u 2023. godini

Nova godina  je pred vratima, ostalo je svega dva mjeseca stare, vrijeme je da počnemo da razmišljamo o novim trendovima koji nas očekuju u 2023. kada je u pitanju enterijer.

Prema mišljenjima dizajnera enterijera možemo da očekujemo mnogo zemljanih tonova, toplih neutralnih, ružičastih nijansi i više eksperimentisanja sa bogatim, tamnim akcentima i sjajem boja.

Prigušene nijanse zelene, žute i boje šljive biće popularni izbori za zidove, namještaj i kućni dekor. Ovo će pružiti idealan kontrast tonovima drveta koji postaju sve veći trend kada je u pitanju namještaj.

Tokom 2022.  eksperimentisalo se sa smjelim, tamnim bojama, a dizajneri očekuju da će se taj trend nastaviti. Tamne boje imaju dubinu koju ne možete da dobijete od pastelnih ili neutralnih tonova – ističe dizajnerka enterijera Barbi Volters za The Spurce.

Ona predviđa da će boje kao što su ugalj i oker imati svojih velikih pet minuta u 2023. godini, prenosi Magazin Novosti.

Trendovi boja su prešli sa bijele na tople neutralne, a 2023. ćemo te neutralne još više zagrijati. Topla bijela sa kremasto žutim nijansama može da se uklopi u neutralnu paletu boja za življi prostor – objašnjava pomenuta dizajnerka.

Nastavite čitati

Dom i uređenje

Neobično uređenje stana: Namještaj koji se spušta sa plafona

Zavirite u novi stambeni kompleks u Istočnom Harlemu koji sadrži pametne sisteme namještaja…

Navikli smo da prelistavamo kataloge sa modularnim namještajem i moramo priznati da su nas neki komadi često ostavljali bez daha. Ipak, takozvani pametni sistemi namještaja nisu nešto sa čim se često srećemo, pa su nas skladišne jedinice, okviri kreveta, radni prostori kao i čitavi ormari koji se dižu i spuštaju sa plafona prilično iznenadili!

A sve to omogućio je jedan klik, kao i bivši inženjeri Tesle i Apple-a koji su razvili inovativnu tehnologiju koja u potpunosti mijenja način života u velikim gradovima. Električni skuteri i brzi vozovi zamjenjuju gradske autobuse, javni prostori se oslanjaju na vještačku inteligenciju i beskontaktne usluge, zašto onda i neki novi stambeni kompleksi ne bi ponudili pametan modularni sistem namještaja kako bi u potpunosti iskoristili svaki metar stana?

Izgrađeni oko mreže koja je montirana na plafon svake jedinice, ovi sistemi pod nazivom Bumblebee se sastoje od ormara za skladištenje i okvira kreveta koji se podižu i spuštaju u skladu sa promjenljivim potrebama svakog stanara. Kada se određeni komad namještaja ne koristi – on se jednostavno podiže i nestaje u plafonu kako bi se povećao raspoloživi stambeni prostor, a kada nam je ponovo potreban dovoljno je samo uputiti mu glasovnu komandu i podesiti ponovno spuštanje sa plafona na pod. Drugim riječima, nakon buđenja slobodni ste narediti svom krevetu da se spoji sa plafonom kako biste oslobodili prostor za spuštanje radnog stola ili ormara.

Ovaj krajnje originalan sistem namještaja napravljen je od drveta pa tako unosi onaj neophodan dodir udobnosti u svaku sobu, dajući industrijskom stilu stanova neku posebnu, organsku toplinu. Poput robot-domaćice ovaj sistem takođe pamti gdje su korisnici ostavili određene komade namještaja ili manje stvari, tako da nikada više nećete morati da brinete o tome gdje ste zaturili svoje ključeve od stana.

Nastavite čitati

Dom i uređenje

SUPER IDEJE: Neka se vaša novogodišnja jelka razlikuje od svih drugih

Svi znamo, što je dekoracija neobičnija i autentičnija – to bolje. Ko kaže da novogodišnja jelka mora biti drvo iz prirode? Nju možete i sami napraviti od nekih krajnje neočekivanih materijala.

Na slikama možete pogledati neke ideje koji će vas sigurno inspirisati da vaša jelka bude drugačija nego prethodnih godina. Možete napraviti ekološku jelku od kartona, drvenih daščica ili slatku jelku od vaših omiljenih kolača.

Kredom po zidu možete iscrtate jelku na koju ćete poslije zalijepiti ukrase i lampice, ili ih jednostavno postaviti na zid u obliku jelke. Osim što ovi primjeri podstiču kreativnost, možda spase sječu nekog drveta.

Pogledajte neke od simpatičnih prijedloga koje smo našli.

Nastavite čitati

Top pet