Posjetite

Dom i uređenje

Ove stvari u kući prljavije su od wc školjke, za jednu ne možemo vjerovati

Ako na spomen najprljavije stvari ili mjesta u domu prvo pomisliš na WC školjku, varaš se!

Naime, wc školjka zapravo se ne nalazi na listi najprljavijih stvari u domaćinstvu. U našem se domu nalaze predmeti koji imaju mnogo više bakterija od WC školjke, a zanimljivo je što ih svakodnevno koristimo – i to nekoliko puta! Neke će te stvari potpuno iznenaditi jer zasigurno niste ni slutili da su leglo bakterija. Evo na kojim se mjestima i predmetima zadržava najviše prljavštine, mikroba i raznih drugih nepoželjnih posjetitelja:

Kuhinjske krpe i ručnici

Mnoga istraživanja pokazala su da kuhinjske krpe, čak i kad ne izgledaju prljavo, često skrivaju velik broj štetnih mikroorganizama. To se odnosi i na ručnike kojima brišeš lice ili tijelo u kupatilu. Krpe i ručnici koriste se nekoliko puta na dan, pogotovo u velikoj porodici. Mijenjajte ih redovno, svaka dva ili tri dana, a ako vas je u kući mnogo, onda i svaki dan.

Spužvica za suđe

Uz kuhinjske krpe, zdravstveni neprijatelj broj jedan u kuhinji je spužvica za suđe. Zapravo, ta je spužvica vjerovatno najprljavija stvar u tvom domu i nerijetko su na njoj milioni bakterija. Naučnici su otkrili da 75 posto spužvica za suđe sadrži koliformne bakterije – porodice mikroorganizama koje uzrokuju razne bolesti, uključujući salmonelu i E. coli. Ako ih već koristiš, nastoj ih mijenjati svake dvije sedmice. Na kraju svakog dana operi ih i stavi u mikrovalnu na jednu minutu.

Daska za rezanje

Površine na kojima se priprema hrana, kao što su daske za sjeckanje namirnica, mogu biti najviše kontaminirane bakterijama. Preveniraj prijenos bakterija tako da jednu dasku odredite za rezanje mesa, drugu za rezanje povrća, a treću za rezanje hljeba. Odmah nakon korištenja dasku bi trebali oprati i osušiti, pogotovo ako ste na njoj rezali sirovo meso. Drvene daske možete dezinfikovati  proizvodima na bazi 70% alkohola, pri čemu ih, nakon špricanja, samo ostavite da se osuše ili ih prebriši suhom krpom. Možete koristiti i plastične umjesto drvenih verzija jer ih možete prati u mašini za suđe na višim temperaturama.

Držač četkica za zube

Još jedan veliki izvor bakterija je mjesto na kojem držimo četkice za zube jer ga vrlo rijetko ili nikako ne peremo. Prema izvještaju javne zdravstvene organizacije NSF International iz 2011. godine, otkriveno je da je 27 posto “spremišta” (najčešće čaša ili šoljica ) za četkice za zube dom za koliformne bakterije. Pobrinite se da ga očistite barem jednom sedmično.

Kvake, ručke i prekidači

Kvake, ručke i prekidači puni su bakcila – svi ih ukućani diraju rukama, više puta na dan, a to su mjesta kojih se uglavnom ne sjetimo dok čistimo stan. Zato je vrlo važno barem jednom sedmično temeljito ih očistiti dezinfekcijskim sredstvom na bazi 70% alkohola kako bi uništili sve nakupljene bakterije, viruse, gljivice, plijesni i slično, koje ste donijeli izvana. Isto vrijedi i za uređaje, poput daljinskih upravljača, tastatura i miševa.

Mobilni telefon

Kada je riječ o stvarima koje najčešće dodiruješ, mobilni telefon je raj za klice. Istraživanja su otkrila da je jedan od šest telefona kontaminiran fekalnim tvarima, a jednostavno brisanje krpicom i dezinfekcijskim sredstvom na bazi 70% alkohola  dovoljno je da se potpuno očisti.

Aparat za kafu

Svi ih obožavamo, no jeste li znali da su aparati za kafu često među najprljavijim stvarima u domu? Tačnije, dio u kojem se nalazi voda. Razlog za to je taj što bakterije vole tamno i vlažno okruženje, pa je upravo spremnik za vodu pogodno mjesto za njihovo širenje. Zbog toga aparat treba prati ocatom najmanje jednom u šest mjeseci. Postupak je jednostavan – u spremnik ulijte ocat i pustite neka odstoji 30 minuta. Uključite aparat, a nakon ocata to ponovite nekoliko puta čistom vodom. Dijelove koji se mogu odvojiti skinite, operite i posušite.

Ženska torba

I za kraj, stvar koja nas je najviše iznenadila. Riječ je o ženskoj torbi, za koju neki stručnjaci kažu da je prljavija i od WC školjke. Istraživanje o čistoći ženskih torba provela je jedna britanska firma, koja je došla do zaključka da većina žena nikad ne čisti njihovu unutrašnjost, zbog čega su često izvor prljavštine i bakterija. Upravo zato potrebno ih je barem jednom sedmično isprazniti, okrenuti na drugu stranu i izbaciti sve mrvice i nečistoće, a potom prebrisati krpicom.

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Dom i uređenje

U samo nekoliko jednostavnih koraka ukrasite vaš sto

Znati kako ukrasiti stolić nije nikakva natprirodna vještina.

Svako to može i treba naučiti jer u svom domu trebali biste biti okruženi predmetima koji vam donose pozitivne i sretne misli.

Week.ba vam donosi par savjeta   kako za 5 minuta ukrasiti stolić koristeći stvari koje već imate kod kuće.

Trebat će vam:

– 1 pladanj
– knjige
– ukrasni predmeti
– 1 svijeća
– 1 biljka

1. Počnite sa pladnjem/tacnom

Tacne pomažu u stvaranju pregrada i organizaciji površine stolića.

Dajte prednost  pladnju/tacni koja ima drugačiji oblik i materijal od vašeg stolića.

Na primjer, ako je sto drveni, koristite metalni pladanj/tacnu

2. Složite neke knjige

Odaberite 2 ili 3 knjige i složite ih od najveće do najmanje.

 

3. Dodajte ukrasne predmete

Prikažite svoje privatno blago, one predmete koji za vas imaju značenje.
To može biti šoljica koje je pripadala vašoj baki, kolekcija kamenja ili školjki s posljednjeg  odmora ili ogrlica koju volite, ali ne nosite puno.

Koristite boju za stvaranje jedinstva. Koristite istu boju kao naslovnice knjiga na predmetima. Koristite različite materijale za stvaranje kontrasta.

4. Biljke su neoophodne

Svaki aranžman treba živi element. Biljna vaza svojim organskim oblicima donosi život i teksturu cjelini.

5. Završite sa svijećom

Svjetlost svijeća sinonim je za toplinu i prisnost. Naviknite se paliti svijeću u sobi, čak i bez posjetitelja, i za nekoliko sekundi nabavite ugodnu sobu.

Nastavite čitati

Dom i uređenje

15 super ideja kako radni sto i krevet spojiti u jednu cjelinu

Sigurno ste barem nekada pomislili da bi blizina radnog stola i kreveta bila odlična ideja… 

Postići funkcionalnost i estetiku nije uvijek lako, ali uz malo inspiracije i ideja može se postići fantastičan rezultat.

Ideje koje vam donosimo u prilogu super su i za male prostore i stanove, jer u svega par kvadrata možete smjestiti dio u kojem ćete vjerovatno provoditi najveći dio dana.

Ovakvi koncepti super su ne samo za dječije sobe, nego i za radne.

Pogledajte naš izbor 15 najboljih ideja!

Nastavite čitati

Dom i uređenje

Ne bacajte stare kade: Ovo je 15 super načina kako ukrasiti dvorište!

Prekrasno možete urediti dvorište sadilicama, malim ribnjacima i vodenim vrtovima a u tome vam mogu pomoći stare kade u novoj upotrebi

Predstavljamo vam 15 kreativnih ideje uređenja dvorišta sa recikliranom kupaonskom kadom, kojom možete personalizirati dizajn dvorišta i vrta.

Prije nego što postavite žardinjeru za kadu ili iskopate veliku rupu u dvorištu, jer želite ponovno upotrijebiti i reciklirati staru kadu u jezerce, dobro je provjeriti sve i odlučiti koji je dizajni dvorišta najbolji za uređenje dvorišta, piše week.ba.

Korištene kupaonske kade izvrsne su za stvaranje uzdignutih cvjetnjaka i ukrašavanje vanjskih životnih prostora velikim žardinjerama. Uklonite kadu iz jednog dijela za dodavanje dramatičnih središnjih dijelova uređenja vašeg dvorišta. Ako želite rezati kupaonsku kadu, možete koristiti dijelove i za neobične i zanimljive ukrase dvorišta.

Pogledajte neke od super ideja:

Nastavite čitati

Top pet