Posjetite

Zdravlje

Tihi simptomi dijabetesa

Naše tijelo je naš najbolji prijatelj, upozorava nas ako nešto nije uredu. Organizam nam šalje jasnu poruku kako bi na vrijeme mogli reagovati i posjetiti doktora.

Ovo su tihi simptomi dijabetesa, ako ih imate savjetujemo vam da posjetite doktora u što bržem roku.

Učestalo mokrenje

U slučaju da imate dijabetes, vaše tijelo se bori sa šećerom i sve ga teže ralaže, zbog čega imate višak šećera u krvotoku. Tijelo se pokušava viška osloboditi kroz mokraću. Najčešće ćete ustajati noću, kad ćete se buditi i po nekoliko puta.

Konstantna žeđ

Osjećate nekontrolisanu žeđ, i flaša vode postaje vaš najbolji prijatelj. Ukoliko imate ovaj simptom, prekontrolišite šećer u krvi.

Nagli gubitak težine

Veliki dio kalorija troši se kroz urin, a organizam ne može da apsorbuje sve potrebne hranljive materije iz šećera, zbog toga, možete naglo omršati.

Stalno ste umorni

Iz hrane koju jedete se ne stvara energija, a vašem tijelu nedostaje osnovni pokretač, zbog čega se vi konstantno osjećate loše i umorno

Posjekotine vam teže zarastaju

U slučaju da je količina šećera u vašem tijelu visoka, ni imuni sistem ni ostali procesi u tijelu ne funkcionišu normalno.

Pored toga, drugi simptomi su zamućen vid, pojava mučnine, povraćanje, seksualne disfunkcije.

Ako prepoznate kod sebe ove promjene, obavezno posjetite doktora ili dežurnu apoteku kako bi vam izmjerili šećer, a vi znali šta dalje da radite. Normalna vrijednost šećera u krvi je od 3.6 do 6,1 mmol/l .  (week.ba)

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zdravlje

Trik sa prstima koji eliminiše bijes, tugu i nervozu: Znate li za akupresuru?

Da li ste nervozni, tužni, ljuti, ne usuđujete se da ostvarite svoje ciljeve ili se stalno plašite? Pomozite sebi ovom starom metodom koja ublažava ili čak eliminiše gore pomenuti emocionalni stres za nekoliko minuta.

“Akupresura” je drevna tehnika liječenja koja koristi pritisak na određene dijelove tijela kako bi pokrenula procese samoizlječenja u tijelu. Akupresura je stara više od 5.000 godina i jednostavno “koristeći snagu i osjetljivost prstiju, akupresura efikasno ublažava probleme povezane sa stresom, povećava cirkulaciju krvi, smanjuje bol i idealna je za jačanje imunološkog sistema”.

Ovu jednostavnu energetsku tehniku možete da izvodite bilo gdje i bilo kada, kaže Pam Doremus, američka učiteljica joge i reiki majstorica. Ona objašnjava kako možemo uticati na negativne emocije pritiskom na određene prste:

Palac – zabrinutost

Kažiprst – strah

Srednji prst – ljutnja

Domali prst – tuga

Mali prst – nisko samopouzdanje, neodlučnost, nedostatak hrabrosti za postizanje želja i ciljeva

Kako implementirati ovu metodu?

Da biste se akupresurom oslobodili negativnih emocija, potrebno je da sjedite ili stojite u tišini, dakle – bez razgovora. Izaberite prst kojim pokušavate da utičete na određenu emociju i nježno ga držite 2-5 minuta. Za to vrijeme treba da osjetite puls u prstu, a zatim ga spustite i po želji nastavite do sljedećeg prsta. Sve vrijeme dišite duboko, prenosi City Magazine.

Ako ove emocije osjećate svakodnevno, možete birati sve prste i redovno izvoditi tehniku, kao svojevrsni dnevni jutarnji ili večernji ritual. Tehniku možete izvoditi i na poslu kada vas nešto naljuti, prije ispita, prije ili poslije važnog sastanka. Tehniku možete koristiti i kada ste ljuti zbog emotivne veze ili kada želite da poboljšate samopouzdanje i skupite hrabrost za nove avanture.

Nastavite čitati

Zdravlje

Jedite ga, mažite, pijte jer smanjuje bore

Istraživanje koje je obuhvatilo grupu žena u Americi pokazalo je da uzimanje vitamica C smanjuje bore za 11 posto.

Ovaj vitamin je povezan i sa smanjenjem rizika od srčanih oboljenja.

Naime, drugo istraživanje je pokazalo da ljudi koji konzumiraju veliku količinu citrusa imaju 28 posto manje šansi da dožive infarkt.

Bolje je kada se jede voće, nego pije kao sok. Konzumacijom citrusa utiče se i na smanjen nivo holesterola, pa se savjetuje konzumacija cijele voćke umjesto soka, jer se potrebna supstanca, hesperidin, koja je zaslužna za regulisanje holesterola, nalazi baš u kori u bijeloj opni.

Brojna istraživanja su pokazala da ishrana koja je bogata citrusima štiti od mnogih oboljenja, odnosno od raka, artritisa, srčanih oboljenja i dijabetesa.(hayat.ba)

Nastavite čitati

Zdravlje

Sok od koprive za jačanje imuniteta kod odraslih i djece: Napravite sami domaći sirup koji osvježava

Umjesto raznih fabrički proizvedenih napitaka za osvježenje, pripremite zdrav sirup kojim ćete jačati i imunitet svog organizma.

Sastojci:

– 100 listova mlade korpive

– 1 kg šećera

– kesica limuntusa

Prelijte vrhove kopriva sa 2-2,5 litara vode.

Poklopite i ostavite preko noći (ili maksimalno 24 sata) da odstoji.

Ocijedite listove, dodajte šećer i promješajte više puta u roku od sat vremena, da se polako rastopi.

Dodajte limuntus (ili sok od 2 limuna), pa sirup procijedite i sipajte u flaše.(hayat.ba)

Nastavite čitati

Top pet