Posjetite

Zdravlje

Slanina i kobasice podstiču rak dojke

Redovno konzumiranje mesnih prerađevina poput slanine i kobasica može da poveća rizik od raka dojke, pokazuju istraživanja.

Pregled istraživanja pokazuje da žene koje jedu veće količine mesnih prerađevina imaju devet odsto više šansi za dobijanje raka dojke. Podaci potvrđuju rezultate ranijih istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije, koja su upozorila da mesne prerađevine izazivaju rak.

Stručnjaci kažu da ove rezultate treba uzeti s rezervom, dodajući da je pravi rizik kod pojedinačnih žena „veoma mali”.

Gdje je rizik?

Britanski centar za istraživanje raka procjenjuje da 23 se odsto karcinoma može spriječiti.

Procjenjuje se da je u osam odsto slučajeva uzrok povećana gojaznost, a u drugih osam odsto glavni uzrok je alkohol.

Autori ovih istraživanja, objavljenih u Međunarodnom žurnalu za kancer, kažu da se veza koju su pronašli tiče samo mesnih prerađevina, a ne i crvenog mesa.

SZO označava mesne prerađevine kao kancerogene, prvenstveno zbog dokazane veze o povećanom riziku obolijevanja od karcinoma debeleog crijeva, dok se crveno meso smatra „vjerovatno kancerogenim”.

Šta su mesne prerađevine?

Mesne prerađevine su modifikovane kako bi im se produžila svježina ili promijenio ukus, obično sušenjem ili dodavanjem soli i konzervansa.

Tu spadaju slanina, kobasica, hrenovke, salama, šunka i sušeno meso.

Postoje različite teorije zbog čega mesne prerađevine povećavaju rizik od raka, uključujući i to da so reaguje sa proteinima u mesu i čini ih kancerogenim.

Koliko su pouzdana otkrića?

Istraživanja, koja su obuhvatila više od milion žena, pokazuju povezanost između konzumiranja mesnih prerađevina i rizika od raka dojke, ali nije utvrđeno da li ga hrana zapravo izaziva.

Takođe treba uzeti u obzir i druge okolnosti.

Petnaest različitih studija sadrži različite definicije prekomjernog konzumiranja.

Na primjer, u jednoj od studija se prekomjernim konzumiranjem smatra više od devet grama po danu – što ispada dva ili tri režnja slanine nedjeljno – dok je kod ostalih istraživanja dozvoljen unos mnogo veći.

Većina ovih istraživanja je posmatračkog tipa, tako da ne mogu da dokažu uzrok i posljedice oslanjajući se na sjećanja ljudi o tome šta i koliko često jedu.

Istraživači su bilježili šta su žene jele, a zatim pratili da li će se kod neke od njih javiti rak dojke.

Međutim, problem je u tome što ljudi koji jedu više ili manje mesnih prerađevina takođe mogu da imaju druge različite postupke i navike koji mogu da objasne razlike u riziku od obolijevanja od karcinoma dojke.

Da li treba da izbacimo mesne prerađevine iz ishrane?

Glavni istraživač doktor Marjam Farvid sa Harvard TH škole javnog zdravlja, preporučuje smanjivanje unosa mesa, a ne potpuno izbacivanje.

Trenutno, Nacionalna zdravstvena služba preporučuje konzumiranje ne više od 70 grama crvenog i prerađenog mesa dnevno.

Doktor Kunle kaže da je „pitanje” da li ljudi treba da smanje unos mesnih prerađevina i crvenog mesa nakon ovih istraživanja.

Dodaje da je rizik „jako mali” kada su u pitanju pojedinci i značajniji kada se govori o čitavoj populaciji.

Ipak, dodao je treba istražiti vezu između mesnih prerađevina i raka i vidjeti da li rizici mogu da se smanje, na primjer, drugačijim metodama obrade mesa. (cdm.me)

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zdravlje

Kako da prepoznamo kineski bijeli luk: Uzgaja se u kanalizacionim vodama i prodaje se kod nas

Nastasja Nedimović je  influenserka koja se hrabro izborila sa tumorom te nastavila svoju misiju putem profila na Instagramu kroz pružanje podrške i savjeta po pitanju zdravlja i zdravog života. 

Nedavno je podijelila video u kome objašnjava zbog čega je važno da znamo razliku između dvije vrste bijelog luka, tačnije domaćeg i uvezenog.

“Ovo zaista nije bijeli luk, ovo je kineski ‘bijeli luk’. Uvezeni bijeli luk iz Kine se uzgaja u kanalizacionim vodama, a te kanalizacione vode se koriste kao jeftino đubrivo. Zatim se prska hemikalijama da bi se spriječilo klijanje, potom se izbjeljuje hlorom, a nakon toga se po zakonu fumigira metil bromidom. Visoke doze metil bromida mogu oštetetiti respiratorni i centralni nervni sistem i on je opasniji od hlora čak 60 puta. Kroz mnoga ispitivanja ovaj kineski bijeli luk je bio pozitivan na toksične hemikalije, na patogene, na teške metale kao što su olovo, arsen, melamin, ali i na ešerihiju koli –  rekla je ona i dodala da se sve ovo odnosi i na bijeli luk u drugim oblicima, kao što je u prahu ili ulje od bijelog luka”, piše Week.ba.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Nastasja Nedimovic (@cancer.influencer)

Kineski bijeli luk ima  nedostatak mrlja od zemljišta, jer kineski je izbjeljivan hlorom. Ima neprirodno bijelu boju, a takođe, kineski bijeli luk ne klija jer je tretiran teškim hemikalijama, dok naš bijeli luk nakon određenog vremena isklija i vide se mladi zeleni izdanci -rekla je.

Kineski bijeli luk ima metalniji ukus i gorči je, a naš bijeli luk, kao što i sami znate, preukusan je – rekla je Nastasija za kraj.

Nastavite čitati

Zdravlje

Šest neobičnih znakova na koje vas tijelo upozorava da nešto nije uredu

Obično se ne brinemo za svoje zdravlje dok nas nešto ne počne mučiti.

Iako čak i najzdraviji ljudi mogu osjetiti povremenu nelagodu, postoje neki tjelesni signali koje ne bismo smjeli zanemariti, piše Brightside. Iako je važno potražiti stručnu pomoć ako vas nešto brine, također je vrijedno obratiti pažnju na načine na koje vam vaše tijelo pokušava dati do znanja da nešto nije u redu.

Vaša stolica pluta

Iako stolica obično tone u WC školjki, postoje određene promjene u vašem tijelu koje mogu uzrokovati da vaša stolica pluta. Neka hrana koju jedete može dovesti do stvaranja plinova u stolici, sprječavajući je da potone. Plutajuća stolica obično nije nešto oko čega biste se trebali brinuti, ali možda biste trebali smanjiti hranu poput graha, mlijeka ili jabuka jer mogu izazvati plinove .

Oči su vam uvijek suhe

Vaše oči mogu biti  suhe i svrbjeti ako provodite previše vremena buljeći u zaslon telefona ili računara. Ali ako primijetite izrazitu suhoću u očima i ustima, to može biti znak upale. Hronična suhoća oka može biti uzrokovana infekcijom u žlijezdama koje luče suze koje proizvode suze i slinu.

Uvijek vam je hladno

Kako vrijeme vani postaje hladnije, potpuno je razumljivo da želimo uključiti grijanje u kući. Ali ako često tražite deku kojom biste se pokrili, to bi mogao biti znak slabe proizvodnje štitne žlijezde. Budući da niske razine hormona štitne usporavaju vaš metabolizam , moglo bi vam biti hladno čak i u toploj prostoriji, prenosi Week.ba.

Kosa vam opada

Iako je savršeno normalno izgubiti nešto kose tokom dana, ako iznenada primijetite puno dlaka na svojoj četki, to bi mogao biti znak da vašem tijelu nedostaje željeza. Ako prehranom ne unosite dovoljno željeza, to bi moglo uticati na vaše tijelo na mnoge načine, uključujući opadanje kose. Pokušajte jesti više hrane bogate željezom, poput crvenog mesa, orašastih plodova i suhih marelica kako biste bili sigurni da ćete unijeti željezo koje vam je potrebno.

Zubi su vam preosjetljivi

Vaši zubi mogu biti osjetljivi na toplu ili hladnu hranu, ali to može biti i znak problema s crijevima. Dentalna erozija i osjetljivost zubi mogu ukazivati ​​na refluks kiseline. Kiselina može oštetiti zaštitni sloj vaše zubne cakline, ali ako vaš stomatolog rano identifikuje problem, lako se može izliječiti.

Stalno ste žedni

Uzimanje dovoljno vode ključno je za naše zdravlje, ali ako ste stalno žedni, to može biti simptom dijabetesa. Budući da dijabetes uzrokuje nakupljanje glukoze u krvi, vaši bubrezi rade pojačano, što zauzvrat dovodi do pojačanog mokrenja i žeđi .

Nastavite čitati

Zdravlje

Trik sa prstima koji eliminiše bijes, tugu i nervozu: Znate li za akupresuru?

Da li ste nervozni, tužni, ljuti, ne usuđujete se da ostvarite svoje ciljeve ili se stalno plašite? Pomozite sebi ovom starom metodom koja ublažava ili čak eliminiše gore pomenuti emocionalni stres za nekoliko minuta.

“Akupresura” je drevna tehnika liječenja koja koristi pritisak na određene dijelove tijela kako bi pokrenula procese samoizlječenja u tijelu. Akupresura je stara više od 5.000 godina i jednostavno “koristeći snagu i osjetljivost prstiju, akupresura efikasno ublažava probleme povezane sa stresom, povećava cirkulaciju krvi, smanjuje bol i idealna je za jačanje imunološkog sistema”.

Ovu jednostavnu energetsku tehniku možete da izvodite bilo gdje i bilo kada, kaže Pam Doremus, američka učiteljica joge i reiki majstorica. Ona objašnjava kako možemo uticati na negativne emocije pritiskom na određene prste:

Palac – zabrinutost

Kažiprst – strah

Srednji prst – ljutnja

Domali prst – tuga

Mali prst – nisko samopouzdanje, neodlučnost, nedostatak hrabrosti za postizanje želja i ciljeva

Kako implementirati ovu metodu?

Da biste se akupresurom oslobodili negativnih emocija, potrebno je da sjedite ili stojite u tišini, dakle – bez razgovora. Izaberite prst kojim pokušavate da utičete na određenu emociju i nježno ga držite 2-5 minuta. Za to vrijeme treba da osjetite puls u prstu, a zatim ga spustite i po želji nastavite do sljedećeg prsta. Sve vrijeme dišite duboko, prenosi City Magazine.

Ako ove emocije osjećate svakodnevno, možete birati sve prste i redovno izvoditi tehniku, kao svojevrsni dnevni jutarnji ili večernji ritual. Tehniku možete izvoditi i na poslu kada vas nešto naljuti, prije ispita, prije ili poslije važnog sastanka. Tehniku možete koristiti i kada ste ljuti zbog emotivne veze ili kada želite da poboljšate samopouzdanje i skupite hrabrost za nove avanture.

Nastavite čitati

Top pet