Posjetite

Zdravlje

Disanje je najbitnije: Vježbe disanja za svaki dan

Sama činjenica da život započinje udahom i završava izdahom objašnjava koliko je disanje bitno da bi se osjećali zdravije, sretnije i ugodnije u svom tijelu.

Pranayama se smatra najvažnijom jogijskom metodom pročišćavanja i uzdizanja svjesnosti kojom postižemo potpunu kontrolu daha. Um postaje smireniji, opušteniji i bistriji, cijelo tijelo se energizira pravilnim i kontroliranim disanjem.

Predlažemo vam nekoliko različitih vrsta pranayame koje možete izvoditi kod kuće, najbolje ujutro, na prazan želudac, prije odlaska na posao ili prije obavljanja dnevnih aktivnosti jer tada je um najmirniji, što daje dodatnu koncentraciju.

Dovoljno je izdvojiti 20-tak minuta svaki dan, a dobrobiti svakodnevnih vježbi disanja osjetit ćete sigurno vrlo brzo, tvrdi atma.hr.

U svakoj vježbi sjedite u Lotusu, polulotusu ili položaju koji vam je udoban, ali kralježnica mora biti potpuno ravna. Dlanovi su na koljenima, a kažiprst i palac su nježno spojeni (Jnana mudra), oči su zatvorene ili je pogled niz nos.

Ujjayi Pranayama

Ako ste početnik s pranayamom ili ste je tek odlučili uvrstiti u svakodnevnu praksu, možda je najbolje krenuti sa Ujjayi pranayamom. Ko prakticira jogu, zna da je Ujjayi dah vrlo bitan segment dok vježbamo jogu.

On nas zagrijava, daje nam snagu i njegov zvuk je kao šum valova, a zovu ga još i pobjedničkim dahom. Dišite kroz nos polagano sa nježno stisnutim glasnicama, na način da promatrate kretanje trbuha, pluća i na kraju prsa.

Možete vizualizirati tanku crvenu liniju koju povlačite duž cijele kralježnice. Bitno je da čujete svaki udah i izdah te da su oba jednake dužine. Napravite 10 do 15 udaha i izdaha.

Kapalabhati Pranayama

Ova vježba disanja u prijevodu znači ‘poliranje lubanje’, što znači da Kapalabhati daje bistrinu i jasnoću. Osim toga, Kapalabhati čisti sinuse, uklanja višak sluzi i izbacuje ustajali zrak iz trbuha.

Naglasak je na aktivnom i snažnom izdahu kojim izbacujemo nataložene toksine u tijelu, dok je udah spontan.

Nadi Shodhana

Ova pranayama čisti nadije, energetske kanale i balansira tijek prane u tijelu preko ide (lijevog, mjesečevog kanala) i pingale (desnog, sunčevog kanala). Izvodi se dišući naizmjence na jednu pa na drugu nosnicu (udah na lijevu nosnicu, izdah na desnu, udah na desnu, izdah na lijevu).

Ova pranayama počinje i završava na lijevoj nosnici. Ponovite vježbu 20 udaha i izdaha. Nakon nekog vremena možete dodati zadržavanje daha (kumbhaka). Udah na lijevu nosnicu, kumbhaka, izdah na desnu, udah na desnu, kumbhaka, izdah na lijevu.

Bhramari Pranayama

Poznata još kao i Bumbarov dah, a naziv se odnosi na zvuk koji se proizvodi pri izdisaju. Ova pranayama veseli i zabavlja, smiruje tjeskobu i relaksira. Pomaže jasnom govoru, regulira krvni tlak, poboljšava pamćenje i koncentraciju.

Usmjerava pažnju prema unutra, a vibracija zvuka je vrlo smirujuća za čitav živčani sistem. Izvodi se tako što se nakon udaha kažiprstom zatvore uši i nježno s izdahom izgovara zvuk mmmmmm. Ponovite vježbu  10 do 20 puta.

Surya Bhedana Pranayama

Surya znači Sunce što znači da ova pranayama zagrijava tijelo i idealno ju je prakticirati tijekom zime, prvenstveno se preporučuje ljudima koji su ‘zimogrozni’. U ovoj pranayami udiše se kroz desnu nosnicu i izdiše na lijevu nosnicu.

Možete dodati i kumbhaku ako vam paše zadržavanje daha. Ako zadržavate dah, svakako stisnite Mula Bandhu i Jalandhara Bandhu koje pomažu zadržati pranu (energiju) unutar tijela. Ponovite vježbu 20 udaha i izdaha.

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zdravlje

Jutarnju kafu zamijenite ovim napitkom i gledajte kako kilogrami nestaju

Ako niste za radikalne dijete i treninge, dovoljno je da promijenite jednu naviku, i to onu jutarnju kako biste pokrenuli metabolizam i izgubili kilograme.

U pitanju je napitak od samo 2 sastojka – peršuna i limuna.

Ova tečnost pomoći će vašem tijelu da se oslobodi viška vode, eliminisaće nadutost, razgraditi masne ćelije, podstaći bešiku na bolji rad i izbaciti toksine iz vašeg organizma. Što je najbolje od svega, sastojci su veoma jeftini, a za pripremu vam je potrebno svega 5 minuta.

Sastojci:

1 limun

60 g peršuna

60 ml vode

Priprema:

Iscijedite sok iz limuna i isjeckajte peršun. Stavite ih u šolju i preko prelijte vodu.

Primena:

Ovaj napitak uvijek pijte na prazan želudac. Konzumirajte po jednu šolju dnevno tokom 6 dana, a zatim napravite pauzu od 10 dana, pa možete početi ponovo. Mnogo je važno kako započinjete svoj dan, a blagotvornije za vaš organizam biće da na poslu ujutru popijete čaj od peršuna i limuna umjesto kafe. Već poslije mjesec dana primjetićete rezultate. (Krstarica)

Nastavite čitati

Zdravlje

Šta jutarnja kafa zapravo čini vašem mozgu?

Mozak je složen i zamršen sistem. Što više kafe pijete, formira se više adenozinskih receptora, što znači da ćete možda morati da popijete sada više kafe da biste ostali budni, nego kada ste prvi put počeli da je pijete u mladosti, piše Bigthink

U prvih deset minuta, kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, izazivajući porast krvnog pritiska i otkucaja srca. U periodu do 20 minuta vezuje se za adenozinske receptore, neutrališući umor.

Kofein povećava nivo adrenalina, što dovodi do ubrzanog otkucaja srca i bržeg protoka krvi kroz tijelo. Istovremeno, sprječava da se dopamin ponovo apsorbuje u vaš sistem, omogućavajući mu da duže ostane u mozgu, čineći da se duže osjećate pozitivnim i sretnijim. Upravo ovo zadržavanje dopamina je ono što često pokreće mozak da žudi za više kofeina.

Evo šta se događa u tijelu u prvih šest sati nakon ispijanja kafe

U prvih 10 minuta:

Kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, uzrokujući porast krvnog pritiska i broja otkucaja srca.

Do 20 minuta:

Kofein se vezuje za adenozinske receptore, neutrališući umor. Nivoi dopamina se povećavaju i opstaju, stvarajući osjećaj budnosti i fokusa.

Posijle 30 minuta:

Nadbubrežne žlijezde prelaze u visoku brzinu i počinju da proizvode više hormona. Za to vrijeme, zbog proširenja zjenica, vid može postati oštriji.

U roku od 40 minuta:

Tijelo počinje da proizvodi više serotonina, koji poboljšava funkcionisanje neurona unutar kičmene moždine, a to dovodi do poboljšane koordinacije i snage mišića.

Poslije 4 sata:

Metabolizam je ubrzan, zbog čega brže sagorijevate energiju. Tokom ovog perioda, vaše tijelo počinje da razlaže uskladištene masti.

U roku od 6 sati:

Kafa je prošla kroz vaš sistem i vjerovatno ćete osjetiti potrebu za mokrenjem. Do tog vremena, otprilike polovina količine kofeina koju ste unjeli napustiće vaše tijelo, prenosi CityMagazine.

Nastavite čitati

Zdravlje

Kopriva kao lijek: Za šta je sve dobra?

Iako je glavna asocijacija za ovu biljku peckanje, kopriva u sebi krije mnogo više.

Biljka od koje smo kao djeca bježali pruža mnogobrojne pogodnosti kada je zdravlje u pitanju. Iako smo je mi zanemarili u ishrani, da nije njenog odbrambenog svojstva, životinje bi zasigurno iskoristile sve njene ljekovite djelove, piše City Magazine.

Najbolji način na koji možemo iskoristiti sva njena ljekovita svojstva jeste, u poslednje vrijeme veoma popularan, sok od koprive.

Za šta je sve kopriva dobra?

Osim što je zaštićenom od životinja i štetočina drži kiselina koja izaziva plikove i opekotine, kopriva je izuzetno ljekovita u svakom dijelu, od listova, stabljike, pa preko cvijeta i korijena.

Najznačajnije je napomenuti da kopriva sadrži izuzetno velike količine gvožđa, što je samim tim čini savršenim saborcem protiv anemije.

Pored gvožđa, kopriva je bogata mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, fosfora i sicilijuma. Najbogatija je vitaminom C, međutim vitamin C se obradom u najvećoj mjeri gubi, a koprivu u svježem obliku gotovo je nemoguće konzumirati, naročito kada se napomene potencijalni problem sa probavnim sistemom koji uzimanje svježe koprive može izazvati.

Posjeduje antibakterijska svojstva, antivirusna, protivupalna, diuretička svojstva, smanjuje bol i zaustavlja krvarenje. Vitamini A, B2, B5 i K, u kombinaciji sa karotenom, lecitinom i brojnim aminokiselinama, belančevinama i ugljenim hidratima čini koprivu sjajnim lekom za mnoge bolesti.

Ubrzavanjem izlučivanja tečnosti iz organizma utiče na regulaciju krvnog pritiska, stimuliše rad jetre i pankreasa, pomaže kod oralnih infekcija, kao i oboljenja poput ekcema, akni i opadanja kose.

Pored svega toga, regulacija šećera u krvi, pomoć kod nesanice i nervoze značajan su deo brojnih pogodnosti koje nam ova prijateljica iz dvorišta donosi.


Sok od koprive

Kao što smo već pomenuli, kopriva u bilo kom obliku je prijatelj organizma, bilo da je u pitanju artritis, astma, žuč, urinarni ili respiratorni problemi, problemi sa kožom ili grčevima u želudcu.

Kada smo zaključili koliko je sama kopriva dobra za tijelo i organizam, trebalo bi napomenuti koje pogodnosti donosi u obliku soka.

Sok od koprive ima pozitivan uticaj kada je u pitanju:

stimulacija limfnog sistema

poboljšavanje imuniteta

jačanje fetusa kod trudnica

ublažavanje grčeva kod menstruacije

pomoć kod oboljenja disajnih puteva

smanjenje mučnine

prehlada

upalni proces

dijareje

anemije

Recept za tradicionalni sok od koprive:

Potrebno vam je:

30-40 vrhova mlade koprive
3 l hladne vode
5-6 arguma (kombinacija limuna, pomorandže-po želji)
1 kg šećera

Priprema:

Potrebno je da uberete vrhove koprive na njivi ili blizu šume, kraj potoka ili u vašoj bašti. Koprivu stavite u vodu i nasječete 6 limunova ili kombinaciju citrusnog voća koje ste izabrali. Mješavinu poklopite i ostavite je tako 24 časa. Nakon ovog periodaa rukama izgnječite sastojke, zatim ih procijedite i dodajte šećer. Važno je mješati sirup dok se šećer ne otopi, dovoljno je u naredna 24 sata povremeno mješati kako bi se sve sjedinilo. Nakon što se šećer dobro otopio, sirup sipajte u staklene flaše i čuvajte ga na suhom i hladnom mjestu.

Nastavite čitati

Top pet