Posjetite

Biznis

LIDER NA TRŽIŠTU: Domaći lanac trgovina Bingo obilježava 25. godišnjicu rada (VIDEO)

Najveći bh. lanac trgovina Bingo d.o.o. Tuzla, 15. septembra obilježava 25 godina rada. Kompanija broji više od 190 maloprodajnih objekata, unutar nje je i nekoliko proizvodnih pogona (jaja, tjestenina, papirna konfekcija, tekstil…), a u grupaciji ima devetnaest drugih kompanija, od čega je devet fabrika. Sa više od 7.500 uposlenih, ovo je najveća privatna domaća kompanija. 

„Danas nakon dvadeset pet godina tržišni smo lider zahvaljujući povjerenju naših kupaca i partnerskom odnosu s našim dobavljačima. Stoga smo u narednom periodu pripremili niz aktivnosti kojima ćemo svima zahvaliti što su bili uz nas u proteklom periodu. Danas i zvanično počinje naša korporativna kampanja i nagradna igra povodom 25 godina, koja će trajati sve do 8. septembra. U sklopu kampanje planirali smo razne evente koji će zabaviti sve naše posjetioce, od 7 do 77. Tako ćemo imati košarkaške turnire, takmičenje u slaganju puzzli, tu je i Bingo patrola koja će kupce zabaviti trik pitanjima o Bingu, a sve one koji budu učestvovali, nagradit ćemo poklonima koje smo pripremili zajedno sa našim poslovnim partnerima. Pripremili smo i nagradnu igru za sve naše kupce, koja traje do 8. septembra, a izvlačenje 250 dobitnika održat će se u Bingo City Centeru, na sam rođendan, 15. septembra. Ono što nas svakako vodi tokom svih ovih godina jeste naš slogan „Kralj dobrih cijena“, te je rođendanska akcijska ponuda nešto što smo s radošću pripremili. O svim našim aktivnostima informisat ćemo kupce putem našeg Facebook fan page-a i Instagrama, a u većim centrima kupci će imati priliku da se fotografišu u rođendanskom ruhu i da svoje fotografije podijele na našim mrežama.“, kazala je Tatjana Paunoski, rukovodilac marketinga Binga.

Da je Bingo domaći brend koji na svom putu ni u jednom trenutku nije zaboravio domaće proizvođače i kompanije s kojima je započeo priču, potvrdili su i poslovni partneri koji su zajedno s Bingom rasli i postali nacionalni brend.

Merima Dževdetbegović, direktorica mesne industrije „Menprom“ iz Tuzle izrazila je zadovoljstvo zbog dugogodišnje uspješne saradnje: „I naša kompanija ove godine slavi 20 godina. Lijepo je sjetiti se tih vremena kada smo kroz Bingo našli put do naših potrošača.“ Solana dd Tuzla je također dugogodišnji partner i od samog početka je uz Bingo, a Bakir Smailagić, direktor Solane, uputio je čestitke menadžmentu i uposlenicama i poželio uspjeh i na tržištu izvan BiH.

Nedžad Lević, vlasnik „Biljana Medica doo“ kazao je da se 50 miliona jediničnih proizvoda čaja godišnje proda kroz Bingove trgovine: „To je dokaz da rastemo i razvijamo se zajedno.“.

Osim trgovinom, kompanija Bingo se bavi i drugim djelatnostima, a sve je veći naglasak na proizvodnju. Vodeći se misijom da osnaživanjem domaće proizvodnje doprinose razvoju Bosne i Hercegovine, Bingo je preuzeo nekoliko fabrika koje su bile na rubu propasti, a sada su ponovo industrijski giganti. Neke od njih su Majevica dd Srebrenik, Dita 1977 doo Tuzla i Fabrika za preradu voća, povrća i začina Semberka Janja.

„Dita je prije godinu dana postala sastavni dio Binga, a zatekli smo tamo besperspektivnost. Za godinu dana vratili smo dignitet, radnici su zadovoljni, a u proizvodnji je zagarantovan kvalitet. Polako ali sigurno, Dita uz Bingo ide naprijed.“, rekao je Eldin Tabučić, direktor Dite, te uputio čestitke svim uposlenicima Binga.

Zlatan Pejić, rukovodilac proizvodnje Fabrike za preradu voća, povrća i začina Semberka, rekao je da je Bingo uložio mnogo u proizvodni pogon, a pozicija Binga na tržištu otvorila im je vrata za plasman proizvoda na domaćem i ino tržištu.

Majevica dd Srebrenik jedna je od fabrika čiji je Bingo većinski vlasnik. 2013. godine Majevica je izašla iz stečaja, a zbog velikih ulaganja Binga u infrastrukturu i opremu, broj uposlenih se povećao, a promet porastao gotovo 100%. Velika je privilegija biti dio Bingove porodice.“, istakao je Husnija Avdić, direktor fabrike. Da je za ovakav uspjeh ključan partnerski odnos i osluškivanje potreba kupaca, potvrdio je i Edin Ibrahimović, izvršni direktor Binga: „I danas, nakon 25 godina nastojimo svojim primjerom da predanim radom i posvećenosti poslu koji obavljamo možemo biti kreatori i pokretači novih i pozitivnih trendova na našem tržištu. Sve ove godine smo ostali vjerni svojoj izvornoj filozofiji: do¬maći, narodni i kralj dobrih cijena, u isto vrijeme intenzivno radeći na tome, da se osim rasta i kvalitativ¬no razvijamo, kako bismo našim kupcima ponudili nove i dodatne vrijednosti. Našu posvećenost je prepoznala i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) , koja je naš partner već dvanaest godina. EBRD je institucija koja nas sve ove godine prati, podržava i svojim savjetima pomaže da unaprijedimo naše poslovanje, a poznato je da oni podržavaju samo zdrave poslovne modele, pri čemu ne dozvoljavaju da izazovi iz okruženja u kojem živimo i radimo utiču na poslovanje.

Kao odgovorna kompanija svjesna pozicije koji imamo na bh. tržištu, intenzivno ćemo nastaviti raditi na razvo¬ju naših zaposlenika kao ključnog faktora i naše najveće vrijednosti, partnerskog pristupa našim dobavljačima i nastavkom suštinske podrške doma¬ćoj proizvodnji, kako kroz podršku domaćim proizvođačima tako i daljnjim investiranjem u proizvodne kapacitete u BiH. Naših 7500 za-poslenika u trgovini i proizvodnji , proizvodne kompanije koje su ulaskom u grupaciju vratile i osnažile svoje tržišne pozicije, preko 800 partnera u nabavi i milioni zadovoljnih potrošača nam daju opravdani razlog da budemo optimisti kada je u pitanu budućnost i vrijeme koje je pred nama.“

Ohrabreni povjerenjem kupaca, danas gotovo da nema grada u BiH u kojem Bingo nije prisutan. Uz jasan cilj osnaživanja bh. privrede, iz ovog lanca poručuju: „I dalje ćemo rasti zajedno“.

Izvor: Tuzlanski.ba 

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Biznis

Da li ste previše emocionalno uključeni u svoj posao?

Moj klijent Luis je volio svoj posao.

Njegovi zadaci su bili zanimljivi, uživao je u svojim kolegama i bio je dobro plaćen. Jedini problem je bio to što je Luis toliko emocionalno bio uložen u svoj rad da je to počelo da mu zamagljuje rasuđivanje i utiče na njegovu dobrobit. Jednom u petak popodne, njegov šef je sazvao sastanak u posljednjem trenutku kako bi razgovarao o projektu koji je završen. Iako su mnogi od razloga zbog kojih je isporuka kasnila bili izvan Luisove kontrole, osjećao se kao da je ispravljanje vremenske linije palo isključivo na njegova ramena. Luis je radio cijeli vikend kako bi vratio inicijativu na pravi put, žrtvujući san i vrijeme sa svojom porodicom, piše hbr.org.

Mnogi ljudi s visokim postignućima mogu se povezati s Luisovom situacijom, jer biti emocionalno uložen u svoj posao je kao mač sa dvije oštrice. Vaš nagon i strast vas tjeraju na rad. Duboka briga o svom radu pruža zadovoljstvo i smisao. Ali prevelika emocionalna povezanost za svoj posao može postati veliki napor i teret za nošenje.

U doba rada na daljinu  sve je manje razlike između ličnog i profesionalnog. Stoga nije ni čudo zašto su naše karijere tako odlučujući aspekt naših identiteta. Iako obično nema ništa loše u tome da se posvetite uspjehu vaše organizacije, problemi nastaju kada posao kontroliše vaša osjećanja i postupke, prenosi Week.ba.

Dakle, kako možete znati da li ste previše emocionalno uloženi u svoj posao? Ovo je nekoliko znakova da je vrijeme da se povučete:

Kritiku shvatate lično

Možda ste se osjećali ljutito, nesigurno ili demoralisano nakon što ste dobili lošu povratnu informaciju. Kada neko kritikuje vaš rad, to može izgledati kao potvrda vaših najgorih strahova – da niste dovoljno dobri .

Prije nego što prebrzo donosite zaključke, odvojite kritiku vašeg rada kao proizvoda od kritike vas kao osobe.

Isprobajte ovu vježbu kako biste objektivno shvatili ono što je podijeljeno s vama: Uzmite list papira i napravite četiri reda.

– Prvo zapišite šta je tačno rečeno.

– Zatim navedite sve što smatrate da nije u redu u vezi sa povratnim informacijama, kao što su nepreciznosti i slijepe tačke.

– U trećoj koloni  razmislite o tome šta bi moglo biti korisno. Postoji li nešto što bi moglo poboljšati vaš radni tok ili vještine, na primjer?

– Možda trebate zakazati nastavak razgovora kada razbistrite mozak, sagledate cijelu situaciju.

Posao te prati kući

Emocionalno pretjerano ulaganje u vaš rad može dovesti do prekomjerne kompenzacije. Odnosno, možda ćete raditi više kako biste se osjećali dobro. Takođe možete imati problema da se „isključite“ na kraju dana , dozvoljavajući poslu da kvari vaše lično vrijeme, kao i u vaš um, čak i kada niste aktivni.

Svoju posvećenost ne dokazujete tako što ste uvijek „uključeni“ – naprotiv, potkopavate svoj uspjeh. Uspostavite navike da se odvojite od posla . Ovo može uključivati:

– Postavljanje alarma koji od vas traži da završite sa poslom.
– Potpuno isključivanje laptopa ili računara kako biste izbjegli iskušenje da se ponovo prijavite.
– Pisanje liste obaveza za sljedeći dan ili odabir drugog prijelaznog rituala.

Vi volite ljude

Ugodan ljudima znači da imate tendenciju da stavljate potrebe drugih ispred svojih. Poput Luisa, možda ćete osjećati veliku odgovornost da budete heroj koji popravlja i spašava situacije. Mislite da ste velikodušni i uslužni jer ste složni, ali ne ako to dolazi na štetu vašeg mentalnog zdravlja i kvaliteta vaših odnosa. Preopterećenje nije zdravo, niti dozvoljava onima s kojima radite da preuzmu inicijativu i budu odgovorni.

Samosvijest je uvijek prvi korak ka stvaranju promjene. Zato obratite pažnju – kada shvatite da preuzimate više od svog poštenog dijela posla ili odgovornosti u projektu ili vezi? Konkretno, potražite područja u kojima osjećate prevelik osjećaj ogorčenosti, što znači da se osjećate prezaposleno, nedovoljno cijenjeno ili na neki drugi način niste prepoznati za svoj trud. Ogorčenost je snažan emocionalni signal da potiskujete svoje potrebe i može vas voditi prema specifičnim situacijama koje treba riješiti.

Vaš identitet je naziv vašeg radnog mjesta

Možda ćete živjeti u strahu od gubitka posla jer bi cijeli vaš osjećaj vlastite vrijednosti bio uz taj posao.

Mala psihološka distanca od vašeg posla može uveliko poboljšati vaš mir. To ne znači tiho odustajanje ili na neki drugi način odustajanje, već da razlikujete ko ste od onoga što radite. Zapitajte se: „Osim toga što sam lider ili menadžer, ko sam ja za ljude do kojih mi je stalo?“ Radite stvari u kojima uživate van posla kako biste izgradili osjećaj majstorstva i stručnosti izvan svog posla. Nakon perioda teškog izgaranja , jedan od mojih klijenata se bavio aranžiranjem cvijeća kao kreativnim izlazom. Drugi je počeo studirati svemirsku fiziku, dok je drugi nedavno počeo volontirati u njihovom lokalnom skloništu za životinje. Svaka od ovih aktivnosti razvila je njihov osjećaj sebe i dala im identitete na koje se mogu osloniti kada posao nije išao po planu.

Zapamtite, vaš posao je nešto što radite, ne predstavlja vas u potpunosti.

Nastavite čitati

Biznis

Odlično plaćeni poslovi o kojima se rijetko razmišlja

Pekari, ljekari, apotekari, prodavci, profesori, pravnici. Sve ovo su zanimanja koja su nekako svakodnevna, uobičajena i redovna pojava.

U njima nema ničega neočekivanog, pa se svako prema svojim potrebama, mogućnostima i sposobnostima opredjeljuje za ono čime će se baviti. Ali kada se govori o poslu i radu takva zanimanja uglavnom padaju na pamet, ona koja su najzastupljenija i ona koja su očekivana, piše Investitor.me.

Ono što je sigurno, a to jeste da to nisu jedine profesije na svijetu, te da ih postoji mnogo, možda je nemoguće i nabrojati, a među njima se nalaze i određeni poslovi kojih se rijetko ko sjeti, a još rjeđe pomisli da može da radi i da ostvari veoma dobru, uz neke ogromnu zaradu. Evo nekoliko profesija:

Prevoz pokojnika

Krenimo od onoga što će mnoge vjerovatno najviše iznenaditi  ali je istina da je ovo profesija koja donosi ozbiljnu zaradu. Prevoz pokojnika nije nešto što postoji od skoro, oduvijek je bio potreban. Sasvim sigurno je to da prevoz pokojnika nije biznis koji bi pao na pamet brzo, kao nešto što donosi zaradu i druge, dobre mogućnosti, ali se radi o poslovanju koje ima svoju ozbiljnu budućnost, iako je, paradoksalno, dio nečega što označava tačku i kraj.

Profesionalni spavač

I dalje je enigma ko su ti ljudi, ali je očigledno da spavaju dok većina radi i tako stvaraju novac, pa se ne mogu baš lako otkriti. Brojne kompanije, kako one koje se bave izradom namještaja, tako i dušeka, posteljina, ali i neke druge profesije, imaju potrebu isprobavanja svojih proizvoda. Kako se radi o proizvodima koji su namijenjeni spavanju, onda je potrebno imati nekoga ko će testirati, reklamirati, dokazati kvalitet, pa tu na scenu stupaju profesionalni spavači koji ostvaruju ozbiljne zarade na godišnjem nivou spavanjem i pružanjem potrebnih infromacija nakon spavanja.

Šetač pasa

Evo još jednog lijepog posla, ali ga ne može obavljati baš svako, jer ako postoji strah onda posao nije pogodan za određenu osobu. Šetači pasa su sve popularniji i kod nas, dok širom svijeta postoje jako dugo. Radi se o lijepom, zanimljivom, ali i napornom poslu. Ako ste u stanju da vodite brigu o većem broju pasa odjednom, onda ćete i više zaraditi, jer je ovo posao koji se plaća po satnici. Definitivno je jedan od poslova koji mladima donosi najveću zaradu bez ikakvog ulaganja i uz malo truda.

Ronilac u potrazi za naftom i plinom

Ozbiljnost i opasnost u profesijama uvijek govore o zaradama, pa samim tim ovo jeste jedan od plaćenijih poslova na svijetu. Profesionalni ronioci koji pretražuju morske dubine zarad pronalaženja nafte ili plina nemaju zanimanje koje je sasvim sigurno za život, ali imaju zarade na godišnjem nivou zbog kojih postaju ozbiljni biznisimeni i milioneri.

Nastavite čitati

Biznis

Četiri koraka do postizanja vaših finansijskih ciljeva u 2023.

Godina koja  nam je na izmaku  stvorila je finansijsku anksioznost koju će milioni ljudi prenijeti u 2023. Istraživanje GOBankingRates-a na više od 1.000 odraslih pokazalo je da su izlazak iz dugova, zarada više novca, ušteda i pridržavanje budžetu glavni finansijski ciljevi za 2023. godinu.

Ljudi donose ove odluke kao dio planova za kupovinu automobila, kupovinu kuća, putovanja, proširuju svoje porodice i druge finansijske potrebe. Najveće prepreke s kojima se suočavaju su inflacija i stres života od plate do plate.

Pa kako ljudi mogu ostvariti svoje finansijske odluke u eri rastućih cijena, potonuća dionica i visokih kamata?

GOBankingRates je pitao stručnjake različitih profila o koracima koje bi ljudi trebalo da preduzmu na svom putu ka finansijskom poboljšanju — a vi ih možete primijeniti u praksi bez obzira na to što čemu se nadate od 2023.

Pridržavanje budžetu čini sve ostale ciljeve mogućim

Nešto više od 10% ispitanika u studiji reklo je da je njihov primarni cilj za 2023. godinu da se jednom zauvijek drže postojećeg budžeta. Sve više ljudi daje prioritet potrošnji, štednji i smanjenju duga, ali nijedan od tih važnih ciljeva nije ostvariv bez jasnog plana potrošnje onoga što zaradite.

“Dok ulazimo u novu godinu, važno je da sagledamo svoje navike i izazovemo sebe kako bismo postigli svoje ciljeve”, rekao je Greg Vilson, CFA i suosnivač ChaChing Queen-a.

Kaže da je ključ u razumijevanju gdje ide vaš novac.

“Sjednite i pogledajte izvode svoje kreditne kartice i bankovne izvode u posljednja 24 mjeseca. Zatim odaberite budžet koji vam odgovara. Imati budžet i držati ga se jedan je od najvrednijih alata za kontrolu potrošnje”, istakao je Vilson.

Smanjenje dugovanja

Eliminacija toksičnog duga finansijski je ekvivalent prestanku pušenja – i ljudi to znaju. Oko 25% američkih ispitanika u studiji fokusirano je upravo na smanjenje duga u 2023.

Njihov uspjeh će u velikoj mjeri zavisiti od strategije koju odaberu.

„Preporučujem da prvo odredite prioritet svojih obaveza s najvećim kamatama, u kombinaciji sa prepolovljenjem vaših mjesečnih plaćanja i plaćanjem dva puta mjesečno“, rekao je Trej Bodž, stručnjak za lične finansije i osnivač TrueTrae.com-a.

“Ovo pomaže da se uštedi na kamatama i može biti vrlo efikasno, posebno kod većih dugova”, dodao je.

Bodžeova omiljena strategija – prvo rješavanje dugova s ​​visokim kamatama – je “lavina metoda”. Drugi preporučuju metodu “grudve snijega”, koja nudi “brze ali manje pobjede” tako što se prvo rješavaju najmanji dugovi.

Štednja novca je ključ bogatstva

Najveći procenat ispitanika, oko 28%, dao je prioritet uštedi više novca u novoj godini — i imaju prednost dobrog vremena. U inflatornoj krizi 2022. godine desile su se rastuće kamatne stope, koje su loše za kupce, ali odlične za štediše.

Većina stručnjaka koji su razgovarali sa GOBankingRates-om predložila je da svoju ušteđevinu stavite na “autopilot” automatizacijom transfera sa tekućeg na namjenski račun.

„Počnite s malim iznosom za koji znate da se možete pridržavati i povećavajte ga kako se vaša finansijska situacija poboljšava”, savjetuje Bodž.

Juli Ramhold, potrošačka analitičarka s DealNews.com-a, predložila je da pokušate sa štednjom kako biste povećali svoj fond za hitne slučajeve.

“Postoji mnogo izazova uštede koji su dizajnirani da pokriju 30 dana ili 52 sedmice u slučaju da ostanete bez ikakvih primanja ili nešto između, ali možete kreirati i svoj plan”, rekla je.

Plan često uključuje deponovanje određenog iznosa svakog dana ili sedmice, tako da na kraju izazova imate značajnu uštedu u iznosu od 500, 1.000 eura ili čak više.

„Ovi izazovi olakšavaju kreiranje i pridržavanje plana tako da imate jasan cilj na vidiku, a ne samo generičku ‘uštedu novca’. Ovakvi nejasni ciljevi olakšavaju ignorisanje ili ispadanje iz navike”, kazala je Ramhold.

Unovčite svoje vještine

Drugi glavni prioritet ispitanika je zarada više novca — oko 23% je fokusirano na povećanje svojih prihoda u 2023.

„Ako imate bilo kakvu vrstu kreativnosti, možda ćete moći da je unovčite za malo dodatnog prihoda u sporednoj gužvi. Na primjer, ako možete kreirati digitalne vodiče za učenje, planere, čak i motivaciine postere koje kupci mogu odštampati, možete ih dodati u Etsy prodavnicu ili putem Amazona kako biste prodali svoje proizvode i zaradili dodatni novac”, kaže Ramhold.

Takođe možete kreirati dizajn na sajtovima kao što su RedBubble i CafePress i… svaki put kada neko kupi jedan od vaših dizajna, to će donijeti malu ali vrijednu količinu novca.

“Najvažnija stvar koju treba imati na umu da je u pitanju manji, dodatni novac, neće biti ekvivalent drugom poslu, pa ublažite svoja očekivanja”, navela je.

Takođe možete povećati svoj prihod kroz samousavršavanje i izgradnju tržišnih vještina.

“Iskoristite sticanje specijalizovanih vještina kako biste proširili svoje mogućnosti za zaradu i osigurali stabilniji tok prihoda,” rekao je Adam Garsija, osnivač The Stock Dork.

„To možete postići strateškim trošenjem novca na intenzivnu obuku i seminare za usavršavanje. Kroz ovo možete steći bolja iskustva i još više unaprijediti svoj talenat, pa samim tim i otvoriti prostor za dodatnu zaradu”, dodao je. (investitor.me)

Nastavite čitati

Top pet