Posjetite

Biznis

LIDER NA TRŽIŠTU: Domaći lanac trgovina Bingo obilježava 25. godišnjicu rada (VIDEO)

Najveći bh. lanac trgovina Bingo d.o.o. Tuzla, 15. septembra obilježava 25 godina rada. Kompanija broji više od 190 maloprodajnih objekata, unutar nje je i nekoliko proizvodnih pogona (jaja, tjestenina, papirna konfekcija, tekstil…), a u grupaciji ima devetnaest drugih kompanija, od čega je devet fabrika. Sa više od 7.500 uposlenih, ovo je najveća privatna domaća kompanija. 

„Danas nakon dvadeset pet godina tržišni smo lider zahvaljujući povjerenju naših kupaca i partnerskom odnosu s našim dobavljačima. Stoga smo u narednom periodu pripremili niz aktivnosti kojima ćemo svima zahvaliti što su bili uz nas u proteklom periodu. Danas i zvanično počinje naša korporativna kampanja i nagradna igra povodom 25 godina, koja će trajati sve do 8. septembra. U sklopu kampanje planirali smo razne evente koji će zabaviti sve naše posjetioce, od 7 do 77. Tako ćemo imati košarkaške turnire, takmičenje u slaganju puzzli, tu je i Bingo patrola koja će kupce zabaviti trik pitanjima o Bingu, a sve one koji budu učestvovali, nagradit ćemo poklonima koje smo pripremili zajedno sa našim poslovnim partnerima. Pripremili smo i nagradnu igru za sve naše kupce, koja traje do 8. septembra, a izvlačenje 250 dobitnika održat će se u Bingo City Centeru, na sam rođendan, 15. septembra. Ono što nas svakako vodi tokom svih ovih godina jeste naš slogan „Kralj dobrih cijena“, te je rođendanska akcijska ponuda nešto što smo s radošću pripremili. O svim našim aktivnostima informisat ćemo kupce putem našeg Facebook fan page-a i Instagrama, a u većim centrima kupci će imati priliku da se fotografišu u rođendanskom ruhu i da svoje fotografije podijele na našim mrežama.“, kazala je Tatjana Paunoski, rukovodilac marketinga Binga.

Da je Bingo domaći brend koji na svom putu ni u jednom trenutku nije zaboravio domaće proizvođače i kompanije s kojima je započeo priču, potvrdili su i poslovni partneri koji su zajedno s Bingom rasli i postali nacionalni brend.

Merima Dževdetbegović, direktorica mesne industrije „Menprom“ iz Tuzle izrazila je zadovoljstvo zbog dugogodišnje uspješne saradnje: „I naša kompanija ove godine slavi 20 godina. Lijepo je sjetiti se tih vremena kada smo kroz Bingo našli put do naših potrošača.“ Solana dd Tuzla je također dugogodišnji partner i od samog početka je uz Bingo, a Bakir Smailagić, direktor Solane, uputio je čestitke menadžmentu i uposlenicama i poželio uspjeh i na tržištu izvan BiH.

Nedžad Lević, vlasnik „Biljana Medica doo“ kazao je da se 50 miliona jediničnih proizvoda čaja godišnje proda kroz Bingove trgovine: „To je dokaz da rastemo i razvijamo se zajedno.“.

Osim trgovinom, kompanija Bingo se bavi i drugim djelatnostima, a sve je veći naglasak na proizvodnju. Vodeći se misijom da osnaživanjem domaće proizvodnje doprinose razvoju Bosne i Hercegovine, Bingo je preuzeo nekoliko fabrika koje su bile na rubu propasti, a sada su ponovo industrijski giganti. Neke od njih su Majevica dd Srebrenik, Dita 1977 doo Tuzla i Fabrika za preradu voća, povrća i začina Semberka Janja.

„Dita je prije godinu dana postala sastavni dio Binga, a zatekli smo tamo besperspektivnost. Za godinu dana vratili smo dignitet, radnici su zadovoljni, a u proizvodnji je zagarantovan kvalitet. Polako ali sigurno, Dita uz Bingo ide naprijed.“, rekao je Eldin Tabučić, direktor Dite, te uputio čestitke svim uposlenicima Binga.

Zlatan Pejić, rukovodilac proizvodnje Fabrike za preradu voća, povrća i začina Semberka, rekao je da je Bingo uložio mnogo u proizvodni pogon, a pozicija Binga na tržištu otvorila im je vrata za plasman proizvoda na domaćem i ino tržištu.

Majevica dd Srebrenik jedna je od fabrika čiji je Bingo većinski vlasnik. 2013. godine Majevica je izašla iz stečaja, a zbog velikih ulaganja Binga u infrastrukturu i opremu, broj uposlenih se povećao, a promet porastao gotovo 100%. Velika je privilegija biti dio Bingove porodice.“, istakao je Husnija Avdić, direktor fabrike. Da je za ovakav uspjeh ključan partnerski odnos i osluškivanje potreba kupaca, potvrdio je i Edin Ibrahimović, izvršni direktor Binga: „I danas, nakon 25 godina nastojimo svojim primjerom da predanim radom i posvećenosti poslu koji obavljamo možemo biti kreatori i pokretači novih i pozitivnih trendova na našem tržištu. Sve ove godine smo ostali vjerni svojoj izvornoj filozofiji: do¬maći, narodni i kralj dobrih cijena, u isto vrijeme intenzivno radeći na tome, da se osim rasta i kvalitativ¬no razvijamo, kako bismo našim kupcima ponudili nove i dodatne vrijednosti. Našu posvećenost je prepoznala i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) , koja je naš partner već dvanaest godina. EBRD je institucija koja nas sve ove godine prati, podržava i svojim savjetima pomaže da unaprijedimo naše poslovanje, a poznato je da oni podržavaju samo zdrave poslovne modele, pri čemu ne dozvoljavaju da izazovi iz okruženja u kojem živimo i radimo utiču na poslovanje.

Kao odgovorna kompanija svjesna pozicije koji imamo na bh. tržištu, intenzivno ćemo nastaviti raditi na razvo¬ju naših zaposlenika kao ključnog faktora i naše najveće vrijednosti, partnerskog pristupa našim dobavljačima i nastavkom suštinske podrške doma¬ćoj proizvodnji, kako kroz podršku domaćim proizvođačima tako i daljnjim investiranjem u proizvodne kapacitete u BiH. Naših 7500 za-poslenika u trgovini i proizvodnji , proizvodne kompanije koje su ulaskom u grupaciju vratile i osnažile svoje tržišne pozicije, preko 800 partnera u nabavi i milioni zadovoljnih potrošača nam daju opravdani razlog da budemo optimisti kada je u pitanu budućnost i vrijeme koje je pred nama.“

Ohrabreni povjerenjem kupaca, danas gotovo da nema grada u BiH u kojem Bingo nije prisutan. Uz jasan cilj osnaživanja bh. privrede, iz ovog lanca poručuju: „I dalje ćemo rasti zajedno“.

Izvor: Tuzlanski.ba 

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Biznis

Bivši zaposlenici iznose šokantne tvrdnje o radu u restoranima “Salt Bae-a”

Jedan od bivših zaposlenika tvrdi da je Salt Bae tokom posebno mirne smjene za vrijeme ručka u njegovom londonskom restoranu radnicima naredio da glume mušterije i čekaju u redu kako bi izgledalo da je restoran pun.

Bivši zaposlenici, koji žele ostati anonimni, opisali su ga kao sitničavog tiranina opsjednutog bogatstvom te tvrde da su se morali boriti s krađom plata, diskriminacijom, zlostavljanjem na radnom mjestu i “kulturom straha zasićenom testosteronom”.

Bivši barmen u njegovom londonskom restoranu rekao je da je mjesto možda izgledalo “zlatno izvana”, ali da je u stvarnosti bilo “katastrofa iznutra”.

“Kad bi ušao u restoran, bilo je kao da su stigli prokleti Backstreet Boysi. Svi su vrištali”, ispričao je bivši voditelj koji je blisko sarađivao s Baeom u njegovim restoranima u New Yorku i Miamiju i sada je s ostalima spreman otkriti njegovu pravu narav.

Igre gladi

Bivši zaposlenici izjavili su da je Bae imao favorite i da je znao nepredvidivo otpustiti ljude, a bivši londonski barmen rekao je da je atmosfera bila kao u Igrama gladi jer radnicu nisu znali hoće li biti otpušteni prije nego što mu završi smjena.

“Vraški jeftini restorani”

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Nusr_et#Saltbae (@nusr_et)

Bivši radnik iz Dubaija također je naveo da bi kuhar zaspao na stolu ako bi bio umoran, a radnici nisu znali smiju li ići kući dok se on ne probudi.

Radnici su također rekli da su uprkos blještavom eksterijeru restorani zapravo bili “vraški jeftini”, počevši od pribora za jelo pa sve do uniformi, a bilo je i tvrdnji da se vino preostalo od boca naručivanih po stolovima preprodavalo u čašama.

Javila se njegova advokatica

“Tvrdnje zapravo nisu ništa više od ponavljanja starih tužbi u kojima su potraživanja bila osporena i davno namirena. Nažalost, restorani visokog profila i popularni kuhari često su mete nepristojnih i neutemeljenih tvrdnji”, izjavila je Christy Reuter, advokatica koja ga zastupa.

“Nusret zapošljava više od hiljadu zaposlenika širom svijeta. Šteta je da nekoliko starih tužbi i neke nimalo laskave primjedbe zasjene ogroman trud koji se ulaže u održavanje globalne radne snage u restoranima”, dodala je naglasivši doprinos kuhara Nusreta u stvaranju pokretne kuhinje za više od 6000 toplih obroka za žrtve tragičnih potresa. (Index.hr)

Nastavite čitati

Biznis

Google-ova zarada u fokusu: Izvještaj otkriva astronomsku sumu koju zarađuju direktori

Isplivao finansijski izvještaj Google-a gdje se vidi kolike su zarade direktora.

Izvršni direktor Google-a Sundar Pichai dobio je 226 miliona dolara(403 miliona KM) ukupne kompenzacije u 2022. godini, od čega je većina došla kroz nagrade za akcije, prema izveštaju o hartijama od vrijednosti koji je kompanija podnjela u petak.

On je prošle godine dobio 218 miliona dolara kapitala kroz trogodišnji grant za akcije. Njegova godišnja plata bila je 2 miliona dolara (3,5 miliona KM) od 2020. do 2022. godine, navodi se u podnesku. Kompenzacioni paket izvršnog direktora također je uključivao skoro 6 miliona dolara za ličnu bezbijednost 2022. Ostali direktori zaradili su oko 22 miliona dolara (39 miliona KM)

Drugi izvršni direktori Alfabeta i Google-a zaradili su oko 22 miliona do 35 miliona dolara (62 milona KM) godišnjih nagrada za akcije, navodi se u podnesku. Izveštaj dolazi u trenutku kada Alfabet pokreće mjere za restrukturiranje troškova, uključujući otpuštanja u januaru koja su eliminisala 12.000 radnika, ili 6% svoje radne snage. Google-ova šefica finansija Ruth Porath najavila je ranije u aprilu da će kompanija smanjiti upotrebu laptopova i usluga za zaposlene kako bi dodatno smanjila troškove. (Mondo.rs)

Nastavite čitati

Biznis

Prodata najskuplja registarska tablica na svijetu za 26 miliona KM

Prema Emirates Auctions saznajemo da je prodata do sada najskuplja registarska tablica na svijetu. 

Registarska tablica, broj 7 na kojoj piše i slovo P prodata je za 55 miliona dirhama (26 miliona KM), piše Week.ba

Aukcija je održana prošle sedmice u Dubaiju, a ova kompanija je do neki dan držala rekord za najskuplju prodatu tablicu. Naime, 2008. godine aukcijska kuća je prodala jednu registarsku tablicu za 52 miliona dirhama što je negdje oko 25 miliona KM i time ušla u Guinnessovu knjigu rekorda.

Aukciju su održali u svrhu humanitarne akcije koju je osnovao Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, kako bi osigurali hranu za zajednice koje se bore sa nedostatkom hrane širom svijeta.

Nastavite čitati

Top pet