Posjetite

Aktuelno

U BiH val gripe stiže za dvije sedmice, nemamo više vakcina!

Cjepivo protiv gripe potrošeno, a BiH ove godine nabavila količinu dovoljnu samo za dva posto stanovništva.

U Bosni i Hercegovini za sada je niska aktivnost virusa gripa, ali se epidemiolozi pribojavaju da bi u naredne dvije sedmice ljekari u domovima zdravlja i bolnicama mogli imati pune ruke posla, s obzirom na to da virus najviše uzme maha krajem godine, za vrijeme praznika.

Visoka cirkulacija

Navode da bi taj intenzitet visoke cirkulacije virusa mogao biti nastavljen u januaru i februaru te da se tek od sredine marta može očekivati da broj oboljelih počne opadati, baš kao i ranijih godina.

Do sada je, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, zvanično potvrđen jedan slučaj gripe, i to tip A (H3), dok u Republici Srpskoj, prema podacima Instituta za javno zdravstvo, nema zaraženih, piše Avaz.

Iz obje službe, koje prate nadzor nad gripom, ističu da je za sada riječ o sporadičnim slučajevima. Inače, od početka sezone broj oboljelih od bolesti sličnih gripi u Federaciji BiH je 2.953, a 16.793 u RS.

Stručnjaci tvrde da nas vakcina jedino može zaštititi od tri tipa virusa koji napadaju, AH1N1 nazvan svinjska gripa, AH3N2 poznat kao ptičija gripa i virusa tipa B. Ističu i da se upravo antigeni tih virusa nalaze u vakcini, koja je u BiH, kako saznajemo, skoro pa utrošena u potpunosti.

– Vakcinacija protiv gripe u Institutu za javno zdravstvo RS je završena i potrošeno je svih 1.600 doza – kažu iz Instituta.

Naša zemlja ove je godine nabavila samo 56.510 doza, što je dovoljno za vakcinaciju dva posto stanovništva. Napominjemo i da je u BiH najviše smrtnih slučajeva od gripe bilo 2016. godine, kada su umrle 23 osobe i nijedna nije bila vakcinisana.

 Pozitivni uzorci

Sezonska gripa sve više zahvata i susjedne zemlje, ali, nasreću, ni u Hrvatskoj ni u Srbiji još nema smrtnih slučajeva. U hrvatskom Zavodu za javno zdravstvo potvrđena su 34 pozitivna uzorka od svih analiziranih. Navode da za sada dominira virus H1N1 i da je drugačiji od soja koji je cirkulirao 2009. Potvrdili su i virus H3N2 i tip B.

U Srbiji su već duže u pripravnosti, jer strahuju od pojave mutiranog virusa, za koji kažu da ne postoji vakcina.

Potvrđenih slučajeva gripe nemaju, ali raste broj oboljelih od bolesti sličnih gripi.

Dominira H1N1 

Prema podacima kojima raspolažu Evropski centar za kontrolu bolesti (ECDC) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), aktivnost virusa još je na dosta niskom nivou.

No, ipak je registrirana cirkulacija virusa A i B.

Podaci iz 114 zemalja pokazuju da je od testiranih uzoraka koji su bili pozitivni na infulencu, najviše pozitivnih na tip A (88, 4 posto), a od toga je podtip A H1N1.

Aktuelno

Anketa na ulicama Sarajeva: Djevojka brutalno iskreno odgovorila na pitanje šta je nervira kod muškaraca

Ekipa Imperia TV na ulicama Sarajeva pitala je prolaznice i prolaznike šta ih najviše nervira na muškarcima ili šta muškarci misle da najviše nervira žene. 

Odgovori su razni, većinom su to laž, varanje, površnost, nedostatak strpljenja, jedna prolaznica je dala brutalno iskren odgovor:

“Najviše mi smeta što uvijek lete mami, mama je prvi izbor kako god” prokomentarisala je djevojka.

Nastavite čitati

Aktuelno

Studentski posao: Red Bull traži pojačanje!

Red Bull traži pojačanje u studentskom timu Mostar. Prijave traju do 18.04.2021. za Univerzitet “Džemal Bijedić” i Sveučilište u Mostaru.

Imaš ono što nam treba?

– Studentski status
– Izvrsne komunikativne veštine
– Energičan i pozitivna ličnost
– Poznavanje studentskog života, različitih fakulteta u svom gradu i regiji, uključujući i studentske aktivnosti i popularna mesta
– Sposobnost uklapanja posla i studiranja i idealno, raspoloživost za povremeni rad uveče i vikendima
– Sklonost i želja za učenjem i usvajanjem novih veština, posebno marketinga, pregovaranja i prodaje
– Predanost brendu i proizvodima Red Bulla

Ako si spremna za izazov, prijavi se da postaneš dio Wings tima. Sve što trebaš napraviti je poslati CV sa slikom i motivacijsko pismo u kojem ćeš reći zašto si ti najbolji izbor Red Bull tim. Prijave traju do 18.04.2021. za Univerzitet “Džemal Bijedić” i Sveučilište u Mostaru.

Za više informacija kontaktiraj @redbullbih

Nastavite čitati

Aktuelno

Gdje to hrle građani BiH, a nije Njemačka? Pristižu u autobusima, radiće za 1.000 eura

Na proizvodnim trakama nove tvornice televizora Hisense Gorenje u Velenju, koja je s radom počela prvih dana 2021. godine, posao je dobilo stotinjak radnika iz Bosne i Hercegovine, piše Indikator.ba.

Većina njih u taj slovenski grad stigla je tokom novembra kada je samo u jednom danu prema Sloveniji otišao autobus pun mladih ljudi iz Sarajeva, Tuzle, Bijeljine, Srebrenika i Teočaka.

Po zanimanju su mehanotehničari, CNC tehničari, projektanti na računarima, elektrotehničari, strojari. Prevoz i smještaj u Velenju osigurala im je tvornica Hisense Gorenje u kineskom vlasništvu.

Prije ulaska u proizvodni proces imali su kratku obuku i pri tome su, kako doznaje Indikator.ba, znanjem, vještinom i ozbiljnim pristupom radnim zadacima zadovoljili poslodavca.

Njihova mjesečna plaća bit će oko hiljadu eura. Tvornica trenutačno zapošljava 350 radnika, a već do kraja ovog mjeseca bit će ih 520. Među novima koji dolaze, ili će doći ovih dana, bit će također grupe nezaposlenih iz BiH.

Asim Ibrahimagić, stručnjak za zapošljavanje u inozemstvu, koji je bio i v.d. direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH, podsjeća da se to i slična zapošljavanja radne snage iz BiH u Sloveniji odvija prema bilateralnom sporazumu kojeg su dvije države, odnosno dvije agencije za zapošljavanje, sklopile u jesen 2016. godine, pet godina nakon početka njegovog mukotrpnog usaglašavanja.

“Tim sporazumom radnicima iz BiH jamči se potpuna pravna zaštita i zbog toga ne čudi da među nezaposlenim u našoj zemlji vlada veliko zanimanje za odlazak u Sloveniju”, objašnjava Asim Ibrahimagić.

Nastavite čitati

Top pet