Posjetite

Aktuelno

U BiH val gripe stiže za dvije sedmice, nemamo više vakcina!

Cjepivo protiv gripe potrošeno, a BiH ove godine nabavila količinu dovoljnu samo za dva posto stanovništva.

U Bosni i Hercegovini za sada je niska aktivnost virusa gripa, ali se epidemiolozi pribojavaju da bi u naredne dvije sedmice ljekari u domovima zdravlja i bolnicama mogli imati pune ruke posla, s obzirom na to da virus najviše uzme maha krajem godine, za vrijeme praznika.

Visoka cirkulacija

Navode da bi taj intenzitet visoke cirkulacije virusa mogao biti nastavljen u januaru i februaru te da se tek od sredine marta može očekivati da broj oboljelih počne opadati, baš kao i ranijih godina.

Do sada je, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, zvanično potvrđen jedan slučaj gripe, i to tip A (H3), dok u Republici Srpskoj, prema podacima Instituta za javno zdravstvo, nema zaraženih, piše Avaz.

Iz obje službe, koje prate nadzor nad gripom, ističu da je za sada riječ o sporadičnim slučajevima. Inače, od početka sezone broj oboljelih od bolesti sličnih gripi u Federaciji BiH je 2.953, a 16.793 u RS.

Stručnjaci tvrde da nas vakcina jedino može zaštititi od tri tipa virusa koji napadaju, AH1N1 nazvan svinjska gripa, AH3N2 poznat kao ptičija gripa i virusa tipa B. Ističu i da se upravo antigeni tih virusa nalaze u vakcini, koja je u BiH, kako saznajemo, skoro pa utrošena u potpunosti.

– Vakcinacija protiv gripe u Institutu za javno zdravstvo RS je završena i potrošeno je svih 1.600 doza – kažu iz Instituta.

Naša zemlja ove je godine nabavila samo 56.510 doza, što je dovoljno za vakcinaciju dva posto stanovništva. Napominjemo i da je u BiH najviše smrtnih slučajeva od gripe bilo 2016. godine, kada su umrle 23 osobe i nijedna nije bila vakcinisana.

 Pozitivni uzorci

Sezonska gripa sve više zahvata i susjedne zemlje, ali, nasreću, ni u Hrvatskoj ni u Srbiji još nema smrtnih slučajeva. U hrvatskom Zavodu za javno zdravstvo potvrđena su 34 pozitivna uzorka od svih analiziranih. Navode da za sada dominira virus H1N1 i da je drugačiji od soja koji je cirkulirao 2009. Potvrdili su i virus H3N2 i tip B.

U Srbiji su već duže u pripravnosti, jer strahuju od pojave mutiranog virusa, za koji kažu da ne postoji vakcina.

Potvrđenih slučajeva gripe nemaju, ali raste broj oboljelih od bolesti sličnih gripi.

Dominira H1N1 

Prema podacima kojima raspolažu Evropski centar za kontrolu bolesti (ECDC) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), aktivnost virusa još je na dosta niskom nivou.

No, ipak je registrirana cirkulacija virusa A i B.

Podaci iz 114 zemalja pokazuju da je od testiranih uzoraka koji su bili pozitivni na infulencu, najviše pozitivnih na tip A (88, 4 posto), a od toga je podtip A H1N1.

Aktuelno

Objavljen snimak: Ovako su odveli zubare ravno na robiju

Krivi su jer su godinama unakazivali pacijente, vadili im zdrave zube i stavljali proteze iako za to nije bilo nikakvoga razloga.

Na sudu su se pojavili s maskama, a sve su pratili i njihovi pacijenti Lionel Guedj (42) i njegov otac Jean-Claude Carnot (71) iz Marseillea krivi su za nesavjesno liječenje, Lionel je dobio osam godina zatvora, a njegov otac pet godina, prenosi Le Telegramme.

Krivi su jer su godinama unakazivali pacijente, vadili im zdrave zube i stavljali proteze iako za to nije bilo nikakvoga razloga. Na sudu su se pojavili s maskama, a nakon što je sudac pročitao presudu, u sudnici je započeo veliki pljesak.

Tamo je bilo dosta pacijenata ova dva bivša zubara na što je sudac rekao:

– Nikad ne bismo trebali biti sretni jer neko ide u zatvor.

Otac i sin zubari tokom šest godina uništili su živote stotine pacijenata.

Kako je tužiteljstvo dokazalo, Lionel Guedj izvadio je ili tretirao gotovo 4.000 zdravih zubi, a ugrađivao je 28 puta više proteza nego prosječni francuski zubar.

Nastavite čitati

Aktuelno

TV voditeljica upozorila: “Vakcinisana sam, ali me je zarazila nevakcinisana osoba”

Catt Sadler (46), popularna britanska voditeljica, oglasila se na Instagramu i obavijestila pratitelje da boluje od COVID-19.

“Vakcinisana sam i revakcinisana i imam COVID. Ovo vam govorim da biste shvatili da pandemija ni slučajno nije gotova. Delta soj je veoma zarazan i upravo sam se njime i zarazila uprkos vakcini. Brinula sam o nekome ko je imao virus, iako smo bili uvjereni da je samo gripa. Svejedno, ne samo da sam bila vakcinisana, već sam i nosila masku. Pretpostavljala sam da će sve biti u redu. Nije bilo. Ovakvih priča ima sve više”, upozorila je Sadler.

Napomenula je da simptomi nisu blagi, te kako je već drugi dan pod temperaturom.

“Zapušena sam i imam gnoj u oku. Veoma sam umorna, ne mogu da izađem iz kreveta. Vjerujte mi, ne želite da se ovako osjećate. Ja sam virus dobila od nekoga ko nije vakcinisan.

Ako ste vakcinisani, ne spuštajte gard. U gužvama nosite masku. Ne zaboravite, vakcine vas ne štite od toga da se ne zarazite, štite vas od smrtnih ishoda i teških simptoma. I dalje možete da se zarazite. Zato se štitite”, poručula je Sadler.

Nastavite čitati

Aktuelno

Anketa na ulicama Sarajeva: Djevojka brutalno iskreno odgovorila na pitanje šta je nervira kod muškaraca

Ekipa Imperia TV na ulicama Sarajeva pitala je prolaznice i prolaznike šta ih najviše nervira na muškarcima ili šta muškarci misle da najviše nervira žene. 

Odgovori su razni, većinom su to laž, varanje, površnost, nedostatak strpljenja, jedna prolaznica je dala brutalno iskren odgovor:

“Najviše mi smeta što uvijek lete mami, mama je prvi izbor kako god” prokomentarisala je djevojka.

Nastavite čitati

Top pet