Posjetite

Scena

TikToker iz Travnika: Moja misija je da šalama na svoj račun podignem samopouzdanje drugim ljudima

TikToker iz Travnika, Sermed Maktouf vodi se motom da niko nije savršen, pa tako ni on. Jedna od njegovih misija na ovoj popularnoj društvenoj mreži je da motivira ljude i djecu da nemaju komplekse i da prihvate sebe onakve kakvi jesu.

Posljednjih godina dobio je simpatije stotina hiljada ljudi, a vrhunac je dosegao u 2022. godini s nevjerovatnih 350 hiljada pratitelja. Time je ušao u top pet najviralnijih TikTokera u našoj zemlji i u top 60 na Balkanu. U veoma otvorenom razgovoru za magazin Azra otkrio je šta je bilo presudno da počne snimati videe za TikTok, da li ima komplekse, šta su prednosti, a šta mane njegove popularnosti i s kakvim se komentarima susreće.

– Ja imam jako veliko samopouzdanje, ali kilaža mi smeta i svoju neuspjelu prošlogodišnju misiju u gubitku kilaže nastavljam – priznao je na početku iskrenog i zanimljivog razgovora.

Šta je bilo presudno i kada Vas je osvojio TikTok?

– Dok sam bio u karantini tokom pandemije Covida-19, počeo sam snimati TikTokove. S vremenom sam postao sve viralniji i viralniji i počeo sam osvajati Tik Tok, a ne on mene.

 Jedan ste od popularnijih bh. tiktokera, da li je konkurencija velika?

– Konkurencija je jako velika, ali isto tako TikTok daje priliku da se istaknete. Znači, svi oni koji su kvalitetni i originalni sigurno će postati viralni bez obzira na konkurenciju. TikTok je najpopularnija društvena platforma na svijetu, a ja sam u top 3 TikTokera u Bosni i Hercegovini.

Koliko trenutno imate pratitelja, godina i kilograma?

– Trenutno imam blizu 190.000 pratitelja. Bitno je napomenuti da je to novi profil koji sam tek napravio prije tri mjeseca. Moj stari profil od 350.000 pratitelja nažalost je nepravedno izbrisan, jer TikTok nema jaku podršku, njegova podrška je zasnovana na umjetničkoj inteligenciji (robotima). Da nije obrisan moj stari profil  do sada bih imao sigurno 600.000 pratitelja. Ali, idemo opet. Jednom viralan  uvijek viralan. Imam 32 godine. Kad je riječ o kilaži, to ne otkrivam jer čuvam kad smršavim da objavim početnu i krajnju kilažu.

Koliko ste popularni u našem regionu i biste li mogli živjeti negdje drugdje?

– Koliko sam popularan, ne znam. Mislim da brojke govore sve. Posljednji mjesec imam 30 miliona pregleda, milion pregleda po danu na svim klipovima. Budala živi gdje je rođen, a pametan gdje mu je bolje. A ja živim gdje sam rođen, jer mi je tu najbolje. Ali planiram živjeti na relaciji Istanbul – Travnik.

Kako se Istanbul uklapa u cijelu tu priču o životu?

-Savršeno se uklapa. Istanbul je raznolik grad sa dosta mogućnosti. Grad sa miksom tradicije i savremenosti, istoka i zapada, jednostavno nespojivo sa spojivim. Tamo se osjećam kao u nijednom gradu i baš ta raznolikost i velike mogućnosti su razlozi što bih volio živjeti tamo.

Koliko ste puta bili u Istanbulu?

– Iskreno ne znam. Mnogo puta.

Imate li nekog uzora?

– Toše Proeski.

Koliko mislite da ste uzor mladim ljudima?

– To treba da pitate mlade ljude. Moja svrha na TikToku je da na komičan način i na šalama zasnovane na moj račun podignem drugim ljudima samopouzdanje. Također, imam i motivirajuće klipove o samobistvima, gdje često pričam o tome jer smatram da niko i ništa nije vrijedno da čovjek digne ruku na sebe. Pomažem i drugim ljudima, iako smatram da se ne treba snimati kad se pomaže, ali u moru nemorala, bluda, i raznih loših stvari želim da propagiram dobre stvari i da podsjetim druge da pomognu ukoliko mogu. Isto tako nerijetko pričam  o poštovanju  koje trebamo imati prema starijim ljudima i roditeljima, jer, nažalost  mamu sam izgubio u tinejdžerskim danima, te želim da naglasim omladini da vole i poštuju svoje roditelje dok ih imaju.

Jeste li ikada imali kompleks zbog svoje debljine?

– Jesam kao dijete i smršao sam na savršenu liniju i od tada do sada nemam više kompleksa, jer smatram da nema potrebe za tim i to govorim u svojim klipovima omladini da je bespotrebno.

Šta bi Vas moglo pokrenuti pa da smršate ili to ne želite?

– Prošle godine za četiri mjeseca sam izgubio nevjerovatnih 50 kilograma. Debljina je najpodlija i najzastupljenija bolest na svijetu. Neko ima problem sa 2-3 kg, neko sa 30, a neko sa 100 kg viška. I dobro svi znamo da je to jako teško. Nažalost, imao sam povredu meniskusa i tada sam pao psihički i još se nisam dozvao. U kratkoj i bliskoj budućnosti ću dovesti svoju kilažu u red, jer mi jako smeta. Deset puta pao – ustao jedanaest!

Opišite nam kako osmišljavate svoje videe na TikToku?

– Kreativna sam osoba i uvijek imam dobre ideje. To se jednostavno desi i zapišem odmah ideju da ne bih zaboravio njenu realizaciju.

Koliko je potrebno vremena da snimite jedan video?

– Nekad 20 sekundi, a nekad dva sata. Ovisi…

Šta su prednosti, a šta mane Vaše popularnosti?

– Prednosti su razne pogodnosti u svim sferama života, jer steknete reputaciju i poštovanje. Mane su gubitak privatnosti. Naprimjer, prošle godine, kad sam bio na dijeti, dobio sam za obrok da pojedem teleću šniclu sa dva krompira bez hljeba i jedan fan je snimio video i napisao da lažem da sam na dijeti, a ja bio u strogom režimu bez hljeba i slatkiša četiri mjeseca.

S kakvim komentarima se sve susrećete?

– S raznolikim. TikTok je platforma s najviše hejtera. Iskreno i hejteri su ljudi, ali to oni još ne znaju. Nikada vas neće vrijeđati osobe koje su uspješne i koje rade na sebi, već samo osobe koje su nezadovoljne sopstvenim životom i skrivajući se pod lažnim profilima komentarišu tuđe živote.

Kakav je bio osjećaj glumiti u spotu Tanje Savić, biste li se okušali u glumi?

– Nezaboravno i prelijepo iskustvo. Na poziv našeg najvećeg režisera za muzičke spotove Harisa Dubice sa zadovoljstvom sam prihvatio ulogu u spotu Tanje Savić & Aleksandre Matrix. Imao sam četiri uloge u tom spotu i pokupio sam mnogo pozitivnih kritika. Tanja Savić je jako prizemna i posebna i jedna od rijetkih dama u današnjem vremenu i jako mi je drago što sam je upoznao. A imam veliku želju da se okušam u glumi. Gluma je oduvijek moja velika ljubav.

Gdje se vidite u budućnosti?

– Kao ostvaren porodičan čovjek i kao ostvareni glumac.

 Ima li Sermed omiljeno jelo?

– Sve osim salate.

Vaša poruka mladima?

– Širimo ljubav i volimo se bez obzira na rasu, vjeru ili naciju. Živio Balkan. United states od Balkan.

Scena

Simpatični Brazilac preko noći postao TikTok zvijezda: Genijalane parodije života u Americi

Renan Pacheco je brazilska Instagram i Tik tok zvijezda i uticajna osoba na društvenim mrežama.

Osim toga, on je i glumac i redatelj koji je karijeru započeo u Parizu. Glumio je u hit francuskoj seriji Falco, a također je glumio u kratkom filmu Partons dans un baiser 2014.

Preko noći je postao TikTok zvijezda zahvaljujući nizu skečeva koji zamišljaju život Francuza u Los Angelesu.

@iamrenanpachecoFrançois loves NY! Until he discovered the price of the croissant…♬ France Accordion Swing – MIZUSATO Masaki

U isječcima– Pachecov alter-ego François dijeli svoja razmišljanja o svemu, od davanja napojnica do spojeva, koristeći besramne francuske stereotipe da ismijava američki način života.

@iamrenanpachecoFrancois zeu French man just had his first fay in America 🇺🇸 ☕️♬ France – Gembè

Pacheco nikada nije namjeravao da se njegov TikTok račun fokusira na komediju. Prije njegovog prvog Françoisovog videa u oktobru, njegovi su se postovi uglavnom sastojali od uglađenih isječaka u manekenskom stilu i aspirativnog sadržaja, prošaranih s nekoliko memeova i promovirajući njegovu glumačku karijeru .

@iamrenanpacheco Summer is blooming ! @tods dared me to match my spring accessories with nature. Your turn! tag them and do the same ☀️#TodsBlooming #tods #advertising ♬ son original – iamrenanpacheco

Povrh stvaranja zanimljivih postova koji služe promociji robnih marki i publici, jedan od razloga zašto je Renan stekao toliko vjernih pratilaca je činjenica da on tako dosljedno komunicira sa svojom publikom.

@iamrenanpachecoFrançois spotted today in the streets of LA! He is clearly still traumatised from Kimberley♬ France Accordion Swing – MIZUSATO Masaki


Renan je strastveni putnik i briljantan vizualni pripovjedač poznat u svijetu društvenih medija po svom marljivom radnom duhu, integritetu i iznimnim rezultatima s vodećim robnim markama.

Nastavite čitati

Scena

Šest slavnih osoba koje su studirale medicinu i lako mogle biti izvrsni doktori

Ponekad nam život priredi divna iznenađenja, a ovih šest slavnih osoba živi su dokaz tome.

Prije nekoliko godina mislili su da će raditi u bolnicama i pomagati drugim ljudima, ali onda su se odjednom stvari okrenule naglavačke. Sada se smiješe kamerama i poziraju na crvenom tepihu, piše BrightSide.

Natalie Portman

Natalie Portman studirala je na Harvard-u i diplomirala  psihologiju. Portman je čak sarađivala sa drugim naučnicima  dok je pisala naučni rad o neuronauci dječjeg razvoja. Međutim, koristila je svoje pravo ime, Natalie Hershlag. Glumica priznaje da cijeli život koristi svoje psihološko iskustvo, na primjer, dok čita scenarije, prenosi Week.ba.

Lisa Kudrow

Lisa Kudrow studirala je biologiju i kasnije je nekoliko godina radila sa svojim ocem. Radio je kao specijalist za glavobolje, a Kudrow je surađivala sa njim na studiji o dominaciji hemisfere i vrstama glavobolja. Razmišljala je o tome da se okuša u glumi, ali nije bila sigurna u ozbiljnost tog poziva. Uprkos tome, njen ju je stariji brat David ohrabrio da slijedi svoj san.

Ken Jeong

Nakon što je diplomirao na Univerzitetu Sjeverne Karoline u Chapel Hillu, preselio se u Los Angeles kako bi  nekoliko godina radio kao doktor interne medicine. Jednom je čak pomogao ženi koja je tokom njegovog stand-up show-a dobila napad.

Mayim Bialik

Glumica je poznata po ulozi Amy Farrah Fowler u  Teoriji velikog praska . Zanimljivo je to da i njen lik zapravo ima diplomu medicine , ali ne iz neurobiologije, već iz neuronauke. Čak je napisala i  knjigu o nauci o hormonima koji sudjeluju u povezivanju roditelja i djeteta.

Eva Longoria

Eva Longoria diplomirala je na Texas A&M Univerzitetu-Kingsville i stekla diplomu iz  kineziologije, proučavanja pokreta ljudskog tijela. Zanimao ju je i show business te je čak htjela biti  model. Uprkos tome, aktivno koristi svoje znanje za stvaranje dobrih životnih izbora. Ona kaže : “Ne pridržavam se modnih hirova niti dijeta, ali znam na što moje tijelo reagujr. Samo živim zdravim načinom života i ne pretjerujem u ničemu.”

Dwayne Johnson

Godine 1995. Dwayne “The Rock” Johnson diplomirao je na fakultetu u Miamiju sa diplomom opštih studija iz kriminologije i fiziologije. Ovo je studij o tome kako tijelo radi, reaguje i prilagođava se različitim okolnostima. Vjerujemo da mu je to pomoglo da se pretvori u profesionalnog hrvača.

Nastavite čitati

Scena

Otkrivena ‘tajna’ nove pjesme Marije Šerifović: Kako je jedna greška potpuno promijenila refren

Marija Šerifović je prije nekoliko dana objavila numeru pod nazivom Dobar Vam dan, koja ruši sve rekorde slušanosti na muzičkim platformama, a za manje od sedam dana broji više od 2,6 miliona pregleda na Youtubeu.

Kada ona objavi pesmu, nema nikakve sumnje da će postati hit, pa je tako apsolutna vladarka i trendinga gdje od dana objavljivanja drži prvo mjesto. Publiku je, kako navode, posebno pogodio tekst pjesme, koji nosi veliki broj poruka i poučnih stvari koje opisuju aktuelne probleme u našem društvu.

Tekstopisac i kompozitorica ove numere Leontina Vukomanović otkrila je da je pjesma imala potpuno drugačiji refren, pa je prva verzija bila ledeno, a ne ‘jebeno doba’.

“Moj prvi demo koji sam joj pjevala i svirala bio je malo drugačiji, kod mene je bila kulminacija ledeno doba. Ona mi je rekla super što si napisala je*eno doba, ja kažem nije, pogrešno si čula, ali je na kraju ispalo ovako”, rekla je Leontina, piše Nova.rs i otkrila kako je dobila inspiraciju da napiše baš ovakvu numeru:

“Pjesma je nastala prije tri godine, bilo je stvarno ledeno doba, vrijeme covida. Svi smo bili zatvoreni i cijeli svijet je bio jedna soba. Sve ono što je izbijalo na površinu tih dana, zapravo se našlo i u pjesmi. Meni je to bilo zaista ohlađeno doba i od ljubavi i od kontakata i od interakcije, međutim Marija je bila potpuno u pravu i nazovimo stvari pravim imenom”, zaključila je Leontina u jutarnjem programu Nove S.

Nastavite čitati

Top pet