Posjetite

Zanimljivosti

Ovo morate da znate: 7 alkoholnih pića koja veoma štete koži!

Vikendom svi volimo da se opustimo uz čašicu omiljenog alkoholnog pića što nerijetko završi i pretjeranim konzumiranjem alkohola.

Natečenost, crvenilo i bore su samo neke od posljedica toga, a da ne spominjemo i mahmurluk. Ipak, nisu baš sva pića jednako štetna jer ne sadrže iste komponente. Kakav uticaj na izgled kože imaju popularna alkoholna pića,  otkrio je ugledni londonski dermatolog dr. Sam Bunting, a ispod smo ih poredali od lošeg prema najgorem:

1. Tekila 
– Tekila ima manje šećera od većine drugih alkoholnih pića pa su i manje šanse da će uzrokovati crvenilo – kaže dr. Bunting i savetuje da pri ispijanju tekile preskočite so jer će tako mahmurluk biti znatno slabiji.

2. Pivo
– Pivo sadrži antioksidante koji su dobri za kožu i imaju anti-age učinak. Uz to, sadrži i manje alkohola od većine drugih pića te ga ljudi obično piju mnogo sporije, pa i manje dehidrira kožu – ističe dermatolog.

3. Džin i tonik ili votka i tonik
– Džin i votka ne sadrže toksine koji nastaju fermentacijom alkohola pa je nakon njih i šansa za mahmurluk mnogo manja. Takođe, imaju nizak udio šećera, a ako su pomješani sa dijetalnim tonikom, neće toliko ni naštetiti koži – kaže dr. Bunting.

4. Bijelo vino
Ako je ovo vaše omiljeno alkoholno piće, sigurno ste već upoznati sa glavoboljom koja slijedi dan nakon pretjeranog konzumiranja bijelog vina, ali posledice su često vidljive i na koži.

– Bijelo vino je puno šećera koji uzrokuje crvenilo i ubrzava nastanak bora te ne donosi baš nikakve koristi za kožu, poput recimo piva – napominje dermatolog.

5. Mohito
Kokteli su loši za kožu? Ko bi rekao… Osim svakoga ko zna da su puni šećera koji u kombinaciji sa alkoholom najgore deluju na kožu.

– Što manje šećera sadrži alkoholno piće, to su manje šanse za nastanak preranih bora. S obzirom na sve sastojke koje sadrži, Mohito je jedan od najvećih neprijatelja mladolikog izgleda među popularnim alkoholnim pićima – upozorava dermatolog i dodaje da šećer još uzrokuje i akne.

6. Margarita
– Margarita je dvostruka opasnost za kožu jer sadrži puno šećera u kombinaciji sa soli. To uzrokuje natečenost, ali i znatno ubrzava starenje kože – kaže dr. Bunting.

7. Crno vino
– Alkohol uzrokuje širenje krvnih žila što vodi do pojačanog crvenila na koži. Crno vino jedno je od najvećih krivaca za to među alkoholnim pićima, kao i za pojavu akni- kaže dermatolog. (cosmopolitan.rs)

Zanimljivosti

Radnice iz dućana u Dalmaciji briljantno osigurale dezinficijens od kradljivaca

Iz jednog dućana u Dalmaciji stiže nesvakidašnji prizor.

Radnice su očito muku mučile s kradljivcima dezinficijensa, pa su se dosjetile genijalne metode osiguranja.

 

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Influenserka uporedila New York i Kalesiju i do suza nasmijala društvene mreže

Realna porodična svakodnevica upakovana u veliku dozu originalnog humora izaziva osmijeh na licima skoro 76 hiljada pratilaca koliko trenutno prati Instagram profil Ilde Humić.

Prije svega supruga, majka dvoje djece, uspješna menadžerica poznatog brenda, a tek nakon toga izuzetno uspješan zabavljač i humorista.

Ilda je objavom na svom Instagram profilu nasmijala svoje pratioce ali i mnogo više od toga, jer je video usporedbe New Yorka i Kalesije munjevito postao popularan i viralan.

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Mozgalica: Kako izvaditi novčić iz boce, a da je ne razbijete i da ne izvadite čep?

Kako izvaditi novčić iz boce, a da je ne razbijete i da ne izvadite čep?

Danas vam donosimo mozgalicu koja će vas namučiti, a rješenje je zapravo vrlo jednostavno.

Mozgalica glasi ovako: U boci se nalazi novčić. Vaš zadatak je da ga izvadite, a da pritom ne razbijete bocu. Da bi zadatak bio teži, a samim tim i zanimljiviji, ne smijete ni skinuti čep sa boce.

Kako ćete izvaditi novčić?

Rješenje pogledajte OVDJE.

Nastavite čitati

Top pet