Posjetite

Zanimljivosti

Ova droga je na korak do legalizacije u Americi

Organizacija za legalizaciju psihodeličnih droga uspjela je da MDMA, drogu poznatu kao ekstazi, koja se koristi na žurkama, približi legalizaciji za medicinsku upotrebu.

Američka Uprava za hranu i lijekove označila je tu drogu kao potencijalni “proboj” za liječenje posttraumatskog stresnog poremećaja i odobrila istraživanje na do 300 pacijenata kasnije ovog mjeseca.

Ako taj pokušaj bude uspješan, MDMA bi bila prva psihodelična droga, sada u istoj najrestriktivnijoj kategoriji s heroinom i kokainom, koja bi bila odobrena kao lijek na recept. Zahtjev za legalizaciju MDMA podnijela je Multidisciplinarna asocijacija za psihodelična istraživanja (Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies – MAPS) koju je 1986. godine osnovao Rik Doblin, piše radiosarajevo.ba.

On je kao tinejdžer šezdesetih godina postao uvjeren da bi “psihodelične droge poput LSD mogle biti ravnoteža destruktivnim težnjama čovječanstva”. Dok je cilj da MDMA dobije odobrenje za upotrebu u medicinske svrhe do 2021. godine, Doblinova organizacija želi da sve psihodelične droge budu dostupne za rekreativnu upotrebu do 2035.

Za kampanju za legalizaciju MDMA je iskorišteno više od 70 miliona dolara koji su Doblinovoj organizaciji dali bogati pojedinci. Ranije ove godine Rebeka Merser, milijarderka koja pomaže konzervativnu Republikansku partiju, obećala je milion dolara za finansiranje testova MDMA u liječenju post-traumatskog stresnog poremećaja.

Sadašnja istraživanja psihodeličnih droga su skoro neznatna u odnosu na ona koja su obavljena prije oko pola vijeka. Između 1950. i sredine šezdesetih više od 1.000 članaka je objavljeno o upotrebi LSD i drugih psihodeličnih droga na 40.000 pacijenata za liječenje depresije i zavisnosti.

Ubrzo posle toga psihodelične droge su povezane s hipi kulturom i ličnostima kao što je Timoti Liri, nekadašnji profesor s Harvarda koji je predstavljao psihodeliju kao pseudoreligiju. MDMA je takođe ispitivana u medicinske svrhe prije nego što je počela da se koristi na žurkama s elektronskom muzikom devedesetih, pošto može da podstakne snažna osećanja euforije, intimnosti i povezanosti.

Tu drogu je otkrio 1912. godine njemački farmaceut koji je ispitivao kako različite hemikalije mogu da kontrolištu krvarenje. Njen “hemijski rođak” MDA počeo je da se koristi krajem šezdesetih i stvara kombinaciju halucinacija i snažnih emocija. Korisnici je zovu “droga ljubavi”.

MDMA je bila uveliko zaboravljena do kraja sedamdesetih kada su poneki psihoterapeuti počeli da je koriste da pojačaju terapije. Još nije potpuno jasno kako MDMA funkcioniše, ali njeni zagovornici tvrde da utiče na dvije hemikalije u mozgu – poput antidepresiva podstiče serotonin, za koji se misli da stvara dobro raspoloženje, a takođe poput amfetamina stimuiliše dopamin.

Posljedica je da pacijenti osjećaju manje straha i da su više motivisani da se suoče s traumatičlnim sjećanjima. Prema istraživanju MAPS-a, više od 50 odsto pacijenata koji su koristili MDMA više nema posttraumatski stresni poremećaj, u odnosu na 23 odsto koji su koristili lažne pilule ili pilule s neznatnim količinama MDMA.

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zanimljivosti

Turbo kružni tok u Nizozemskoj pokrenuo brojne komentare: Ljepota je živjeti u ovakvoj zemlji

Brzina na ovom kružnom toku ograničena je na 30 km/h. Automobili i biciklisti su u interakciji u svakom trenutku.

Kružni tokovi su odlično rješenje da se na najbolji način reguliše saobraćaj, naročito u gradskim područjima. I dok se Balkanci teško snalaze na prostim kružnim tokovima iz Nizozemske nam dolazi fotografija tzv. “Turbo kružnog toka” na kojem je regulisano apsolutno sve, od kretanja pješaka i biciklista, automobila pa i posebne trake za autobuse.

Kako je fotografija iz Nizozemskog grada Aalsmeera objavljena na Redditu uslijedili su brojni komentari korisnika:

“Ljepota je gledati njihovu arhitekturu i brojna rješenja, pa tako i kružni tok, mnogi gradovi Evrope bi se trebali ugledati na njih ljepota je živjeti u ovakvoj zemlji.”

“Moj Portugal zaista mora naučiti od Nizozemske o tome kako raditi kružne tokove.” navodi korisnik.

“Mislim da su turbo kružni tokovi više neprijateljski raspoloženi prema biciklistima (i pješacima?) zbog veće brzine motoriziranog vozila i “prilaznog ugla”. Obično kad se napravi ovakav turbo kružni tok, treba da biciklističke staze prolaze preko ili ispod njega. Pretpostavljam da je je sve ok jer postoji ograničenje kretanja a i ljudi su prilično savjesni vozači” navodi se u jednom od komentara na Redditu, prenosi Week.ba.

Sviđa li vam se ovakvo rješenje, da li bi se u vašem gradu poštovao ovakav Turbo kružni tok?

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Mozgalica: Pomozite detektivu da pronađe krivca

Baš kao i naši mišići, i naš mozak treba trenirati i održavati ga u dobroj formi. I naravno, jedan od najboljih načina za to je redovno testiranje naših sposobnosti posmatranja.

Osim što je izvor zabave, rješavanje mozgalica i zagonetki ima i brojne prednosti. Rješavanje zagonetki i mozgalica jača vezu između moždanih ćelija, što pomaže u poboljšanju memorije. Logičke igre treniraju vaš mozak da vidi različite pristupe problemima. I posljednje, ali ne najmanje važno, vizualne zagonetke pomažu u treningu vaših očnih mišića.

Naime, nakon što je opljačkana banka detektiv je pronašao vreću s novcem u parku iza kaktusa. Uhapsio je tri osumnjičena ali samo jedan od njih je počinio pljačku.

POGLEDAJTE ODGOVOR OVDJE.

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Mnogi od vas su na pogrešan način otvarali konzerve – evo najlakšeg načina (VIDEO)

Otvaranje konzerve često umije da nam zada pravu glavobolju, čak i ako na njoj postoji onaj metalni dio koji treba da povučemo.

A često se desi i da se, tokom otvaranja, ogrebemo, ili posječemo.

Ovaj problem bi mogao da postane prošlost.

Jer, sve vrijeme smo pogrešno otvarali konzerve.

Jedan Tik-Toker je otkrio trik koji bi svima mogao da nam uštedi vrijeme, ali i da nas spase bespotrebnih povreda.

On je u videu demonstrirao i kako bi to pravilno trebalo da radimo i pokazao da bi metalni dio prvo trebalo da okrenemo, a tek onda da povučemo poklopac.

I zaista, ovo nam je stvarno bilo potrebno.

“Na današnji dan sam saznao da sam sve vrijeme pogrešno otvarao konzerve”, piše u ovom videu.

@alanwood01

##fyp ##fypシ ##hack ##lifehack ##lifetips ##hacksoflife ##tiktoktip ##reaction ##xyzbca ##hometip

♬ original sound – Mr. Porpilia

Nastavite čitati

Top pet