Posjetite

Scitech

Znate li šta će se dogoditi kada policija pokuša zaustaviti automobil bez vozača? Pogledajte! (VIDEO)

Autonomni automobili već su odradili milione kilometara na cestama širom svijeta, najviše u SAD-u i samo je pitanje vremena kada će prizor vozila u kojem nema vozača postati svakodnevica. Napredak koji je postignut s ovom tehnologijom je nevjerovatan, ali i dalje je treba usavršiti, a osim same tehnologije, potrebno je donijeti i zakone i pravila koja će biti u skladu s ovakvom vrstom vozila.

Postavljaju se brojna pitanja na koja još nemamo konkretan odgovor, a najvažnije pitanje jest ono oko odgovornosti – ko će odgovarati za saobraćajne nesreće koje izazovu autonomni automobili? Hoće li krivac biti proizvođač automobila, kompanija koja je razvila tehnologiju ili neko treći? Ko će snositi posljedice za ljudske žrtve i materijalnu štetu?

Takođe, pitanje je kako će automobili reagovati u slučaju saobraćajne nesreće i šta ako automobil u kojem uopšte nema vozača zaustavi policija – kako će autonomno vozilo reagovati u tom slučaju? Na ova pitanja odgovorio je Waymo, Googleova kompanija koja će u SAD-u uskoro pokrenuti prvi taksi servis s autonomnim vozilima – oni su objavili smjernice o postupanju s njihovim Chrysler Pacifica Hybrid autonomnim vozilima u slučaju da ih zaustavi policija ili ako automobil učestvuje u saobraćajnoj nesreći.

U slučaju saobraćajne nesreće ili “kritičnog problema”, ono što osobe koje prve dođu na mjesto nesreće trebaju napraviti jeste otvoriti vrata – ako su vrata zaključana, savjetuje se razbijanje prozora i otključavanje automobila kako bi se vrata mogla otvoriti. Naime, autonomno vozilo programirano je tako da, ako su vrata otvorena, ono se ne može pokrenuti.

Takođe, ako automobil primijeti hitnu pomoć, vatrogasce ili policiju s upaljenim sirenama, skloniće im se s puta, a posebno zanimljivo biće vidjeti šta će se dogoditi kada prvi put policajac zaustavi automobil, a u njemu – nema vozača.

Iz Wayma kažu da, ako njihovo vozilo zaustavi policija, ono će spustiti prozor te će uspostaviti vezu sa zaposlenicima Waymo-a koji će putem interkoma razgovarati s policijom ili će, vjerovatno u slučaju nekih ozbiljnih problema, kompanija poslati ljude na lice mjesta, piše balkanandroid.com. A ako policiju samo zanimaju informacije o registraciji i osiguranju, one će biti ispisane na instrument ploči i biće vidljive policajcima.

Pogledajte ovaj pametni automobil:

Scitech

WhatsApp radi na jednokratnim porukama

Prije dvije godine WhatsApp je dodao dugo iščekivanu opciju usmjerenu privatnosti pod nazivom Disappearing messages.

U početku je ta značajka bila ograničena na brisanje poruka nakon 7 dana, no WhatsApp  je kasnije proširio na opcije od 24 sata i 90 dana.

Prema informaciji koju prenosi WABetaInfo, WhatsApp sada radi na ekstremnoj inačici poruka koje nestaju, porukama koje će se moći samo jednom pročitati, nakon čega će se izbrisati primatelju, ali i pošiljatelju.

Nova značajka se može pronaći u najnovijoj beti WhatsAppa za Android u inačici 2.22.25.20. Jednom kada pošaljete nekome takvu poruku, on je neće moći dijeliti niti prosljeđivati.

Treba reći da WhatsApp već ima tu značajku za fotografije i video uretke, što znači da je sada proširuje na tekstualne poruke. Kada nekom pošaljete “view once” fotografiju ili video, primatelj ne može čak ni uloviti screenshot, pa se to isto sada očekuje i u jednokratnim porukama.(klik.hr)

Nastavite čitati

Scitech

Pamtimo je kao voditeljicu “Letećeg starta”: Pogledajte kako Aida izgleda danas

Aidu Alilović danas Jokanović pamtimo kao voditeljicu popularne emisije “Leteći start” koja se svojevremeni emitirala na Pink BH.

Crnokosa voditeljica je zbog svoje frizure i tena tada mnoge podsjećala na holivudsku glumicu Hali Beri kako su je mediji na kraju i prozvali.

Aida se nakon nekoliko uspješnih sezona ove emisije zaljubila u srbijanskog glumca Branislava Trifunovića inače brata od Sergeja Trifunovića, zbog koga se preselila u Beograd i jedno vrijeme radila na filmskim projektima u Srbiji.

Aida se naposlijetku udala za Nedju Jokanovića s kojim ima preslatku kćerku Rimu, a trenutno je ponovno u drugom stanju.

Sarajka s beogradskom adresom prošle godine se pojavila u svjetskoj reklamnoj kampanji za poznati kozmetički brend “Eucerin” zajedno s još nekoliko žena iz cijelog svijeta čije snimanje je održano u Njemačkoj.

Pored voditeljskih i modnih izleta harizmatična Sarajka vlasnica je i modnog brenda “Wholly wear”.

Nastavite čitati

Scitech

Severina ne staje s fotkama s Maldiva, pratitelje oduševila fotkom u toplesu

Pjevačica Severina Kojić ponovno je oduševila pratitelje fotkama s Maldiva. Pozirala je u dvodjelnom  kupaćem kostimu u prozirnoj kadi, a za jednu fotografiju čak je i skinula grudnjak. Fotke je lajkalo gotovo 26.000 ljudi, a mnogi su joj slali pozitivne komentare 

Inače, pjevačica je več za vikend objavila fotke s Maldiva, ali još uvijek  nije otkrila s kime je otišla na odmor i kada su fotografije snimljene. Naime, iza pjevačice je, kao i iza brojnih njezinih kolega, izazovna godina u kojoj im je, zbog pandemije, bilo nemoguće održavati koncerte, ali i putovati na odmore na egzotična mjesta.

Podsjetimo, Severina je i prije dvije godine uživala na godišnjem odmoru na sunčanim Maldivima. Tada je uživala sa suprugom Igorom Kojićem i sinom Aleksandrom. Puno toga se od tada promijenilo u njezinom životu, pogotovo u zadnjih godinu dana otkako je sud donio privremenu mjeru da njezin sin živi s ocem Milanom Popovićem.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Severina (@severina)

U zadnjih nekoliko mjeseci navodno je i Severinin brak s Igorom upao u krizu jer par od marta prošle godine nije snimljen zajedno, a prije su bili nerazdvojni. Taj period od prije dvije godine bilo je razdoblje idile za pjevačicu koja je bila u odličnim odnosima i s Igorovom obitelji pa im se na tom odmoru na Maldivima pridružila i Igorova sestrična. Međutim, nakon karantina koje je u martu provela u domu Igorovih roditelja u Beogradu pjevačica više nije u tako složnim odnosima s njegovom porodicom i njegovi roditelji je više ni ne prate na Instagramu.

Nastavite čitati

Top pet