Posjetite

Scitech

Znate li šta će se dogoditi kada policija pokuša zaustaviti automobil bez vozača? Pogledajte! (VIDEO)

Autonomni automobili već su odradili milione kilometara na cestama širom svijeta, najviše u SAD-u i samo je pitanje vremena kada će prizor vozila u kojem nema vozača postati svakodnevica. Napredak koji je postignut s ovom tehnologijom je nevjerovatan, ali i dalje je treba usavršiti, a osim same tehnologije, potrebno je donijeti i zakone i pravila koja će biti u skladu s ovakvom vrstom vozila.

Postavljaju se brojna pitanja na koja još nemamo konkretan odgovor, a najvažnije pitanje jest ono oko odgovornosti – ko će odgovarati za saobraćajne nesreće koje izazovu autonomni automobili? Hoće li krivac biti proizvođač automobila, kompanija koja je razvila tehnologiju ili neko treći? Ko će snositi posljedice za ljudske žrtve i materijalnu štetu?

Takođe, pitanje je kako će automobili reagovati u slučaju saobraćajne nesreće i šta ako automobil u kojem uopšte nema vozača zaustavi policija – kako će autonomno vozilo reagovati u tom slučaju? Na ova pitanja odgovorio je Waymo, Googleova kompanija koja će u SAD-u uskoro pokrenuti prvi taksi servis s autonomnim vozilima – oni su objavili smjernice o postupanju s njihovim Chrysler Pacifica Hybrid autonomnim vozilima u slučaju da ih zaustavi policija ili ako automobil učestvuje u saobraćajnoj nesreći.

U slučaju saobraćajne nesreće ili “kritičnog problema”, ono što osobe koje prve dođu na mjesto nesreće trebaju napraviti jeste otvoriti vrata – ako su vrata zaključana, savjetuje se razbijanje prozora i otključavanje automobila kako bi se vrata mogla otvoriti. Naime, autonomno vozilo programirano je tako da, ako su vrata otvorena, ono se ne može pokrenuti.

Takođe, ako automobil primijeti hitnu pomoć, vatrogasce ili policiju s upaljenim sirenama, skloniće im se s puta, a posebno zanimljivo biće vidjeti šta će se dogoditi kada prvi put policajac zaustavi automobil, a u njemu – nema vozača.

Iz Wayma kažu da, ako njihovo vozilo zaustavi policija, ono će spustiti prozor te će uspostaviti vezu sa zaposlenicima Waymo-a koji će putem interkoma razgovarati s policijom ili će, vjerovatno u slučaju nekih ozbiljnih problema, kompanija poslati ljude na lice mjesta, piše balkanandroid.com. A ako policiju samo zanimaju informacije o registraciji i osiguranju, one će biti ispisane na instrument ploči i biće vidljive policajcima.

Pogledajte ovaj pametni automobil:

Scitech

Severina ne staje s fotkama s Maldiva, pratitelje oduševila fotkom u toplesu

Pjevačica Severina Kojić ponovno je oduševila pratitelje fotkama s Maldiva. Pozirala je u dvodjelnom  kupaćem kostimu u prozirnoj kadi, a za jednu fotografiju čak je i skinula grudnjak. Fotke je lajkalo gotovo 26.000 ljudi, a mnogi su joj slali pozitivne komentare 

Inače, pjevačica je več za vikend objavila fotke s Maldiva, ali još uvijek  nije otkrila s kime je otišla na odmor i kada su fotografije snimljene. Naime, iza pjevačice je, kao i iza brojnih njezinih kolega, izazovna godina u kojoj im je, zbog pandemije, bilo nemoguće održavati koncerte, ali i putovati na odmore na egzotična mjesta.

Podsjetimo, Severina je i prije dvije godine uživala na godišnjem odmoru na sunčanim Maldivima. Tada je uživala sa suprugom Igorom Kojićem i sinom Aleksandrom. Puno toga se od tada promijenilo u njezinom životu, pogotovo u zadnjih godinu dana otkako je sud donio privremenu mjeru da njezin sin živi s ocem Milanom Popovićem.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Severina (@severina)

U zadnjih nekoliko mjeseci navodno je i Severinin brak s Igorom upao u krizu jer par od marta prošle godine nije snimljen zajedno, a prije su bili nerazdvojni. Taj period od prije dvije godine bilo je razdoblje idile za pjevačicu koja je bila u odličnim odnosima i s Igorovom obitelji pa im se na tom odmoru na Maldivima pridružila i Igorova sestrična. Međutim, nakon karantina koje je u martu provela u domu Igorovih roditelja u Beogradu pjevačica više nije u tako složnim odnosima s njegovom porodicom i njegovi roditelji je više ni ne prate na Instagramu.

Nastavite čitati

Scitech

Nikolina Pišek progovorila o svađi sa Severinom: Ona se ljuti na mene jako…

Nikolina Pišek bila je gošća zabavnog serijala Fakap te je voditeljicama Miji Kovačić i Idi Prester otkrila najzanimljivije detalje iz svog života koji su do sada bili nepoznati široj javnosti.

Između ostalog, upitale su Nikolinu je li imala neku neugodnu situaciju s poznatim Hrvatima, Srbima ili strancima.

“Ja sam inače pacifist, ali… Severina se ljuti na mene jako. U vrijeme njenog razvoda radili smo neku zabavnu emisiju i mi smo se tako zezali… Eto ona je bila tada u tom nekom nezgodnom razdoblju gdje je bila vrlo osjetljiva, što je mogu razumjeti… I uglavnom smo tu držali njenu stranu, međutim došao je jedan trenutak gdje je njezin već sada bivši suprug morao reći svoju stranu priče, što sam ja najavila i što je ona doživjela vrlo osobno. Ona je shvatila da niko njemu ne smije dati medijski prostor da on nešto kaže… Imale smo poslije jedan razgovor, svađu…”, ispričala je Nikolina, a voditeljice je zanimalo ko je koga nazvao.

“Ona mene i svašta mi se nagovorila, ja sam se osjećala pogođeno i vrlo nevino”, kazala je Nikolina kroz smijeh.

“Ako može neko slučajno poslati poruku Severini, da slučajno pogleda ili tako nešto – stvarno mi je žao. Stvarno nisam imala nikakvu lošu namjeru i stvarno nije bilo do mene, nisam imala uticaj na to hoće li se taj prilog emitirati ili ne. I stvarno suosjećam s tvojom boli u to vrijeme i sada, baš mi je žao”, poručila je Nikolina.

Nastavite čitati

Scitech

Uz ova tri jednostavna trika u tajnosti možeš pregledavati tuđe Instagram priče

Želiš pogledati nečiju Instagram priču, no u isto vrijeme ne želiš da osoba koja ju je objavila to zna? U tom slučaju trebala bi isprobati jednu od ove tri metode. Prva među njima dobro je poznata svim ‘stalkerima’, a riječ je o prebacivanju mobitela u takozvani “airplane mode”.

Naime, Instagram unaprijed učita pregršt priča tako da ih po prijavi u aplikaciju možeš odmah provjeriti. Dovoljno je da nakon učitavanja storija prebaciš uređaj u zrakoplovni način rada i moći ćeš provjeriti što je objavljeno, bez da tvoj profil bude registriran kao onaj koji je pregledao spomenutu objavu. Ipak, imaj na umu da ova metoda neće djelovati ako osoba čije Instagram priče želiš provjeriti ima istovremeno objavljeno više od jednog storija.

Postoje drugi online servisi uz pomoć kojih bez izrade računa možeš pregledavati priče objavljene na toj društvenoj mreži. Neki od njih su Storyinsta i Instastories, a njihovoj popularnosti je uvelike pridonijelo i jednostavno korištenje. Dovoljno je tačno upisati korisničko ime profila na Instagramu i kliknuti na ponuđeni rezultat pretrage, nakon čega se otvaraju priče koje je traženi korisnik objavio. Ipak, pretraga neće uroditi plodom ako pretraživani korisnik ima privatni profil.

Kao treća opcija nameće se kreiranje vlastitog finsta računa. Riječ je o ‘fake’, odnosno lažnom Instagram profilu koji će ti omogućiti da nesmetano proučavaš objavljeni sadržaj, bez da pritom iko zna da upravo ti stojiš iza tog računa. Mogla bi se povesti rasprava koliko je ova metoda moralno ispravna, no poznato je kako je mnogi ipak rado koriste, prenosi Miss7.hr.

Nastavite čitati

Top pet