Posjetite

Aktuelno

Jeff Bezos ide na mjesec a njegov Blue Moon prvi korak do kolonizacije prostora i stvaranja svemirskih kolonija

Prošle sedmice, Jeff Bezos izvršni direktor Amazona podigao je veo na svojoj lunarnoj letjelici koja će kako on kaže izgraditi svemirsku bazu i otkrio svoju ambicioznu viziju za kolonizaciju prostora. 

Letjelica Blue Moon (Plavi Mjesec), bez posade, će nositi naučne instrumente, satelite i rovere. U pitanju je novi raketni motor nazvan BE-7 koji može ponijeti do 4.535kg tereta.

Cilj je da Blue Moon  sleti na južni pol Mjeseca, gde su u kraterima pronađena ležišta leda. Voda koja se dobija iz tog leda može se razbiti da bi se proizveo vodik, koji bi tada mogao da podigne svemirsku baza za dalje misije preko solarnog sistema.

Prema Bezosu, Lander je u razvoju posljednje tri godine i na pravom je putu za slijetanje s posadom 2024 godine – što je u skladu s petogodišnjim rokom koji je ranije ove godine objavio potpredsjednik Mike Pence.

Konačni cilj koji je postavio Bezos je kolonizacija Mjeseca. On smatra da je glavna kočnica do sada bila nedostatak infrastrukture. To je sprečavalo ljude da žive i rade u svemiru jer je cijena odlaska jednostavno suviše velika. Projekat Blue Moon će to promijeniti i omogućiti nastanjivanje ljudi.

Kao ilustraciju svoje ideje Bezos je predstavio slike svemirskih kolonija koje će pored ljudskih stanovnika imati biljke i životinje. Staništa, koja podsjećaju na film Interstellar, mogla bi se izgraditi dovoljno blizu Zemlje kako bi se omogućilo ljudima da putuju natrag i naprijed, a prema Bezosu, imali bi ‘idealnu klimu’ u svakom trenutku.

Koncept je 1970-ih prvi put postavio Bezosov bivši profesor O'Neill, čija bi predložena staništa rotirala u prostoru kako bi stvorila umjetnu gravitaciju na temelju centrifugalne sile.

Prema Bezosu, ovakva kolonizacija prostora mogla bi zamijeniti gradove na Zemlji ili početi od nule s vlastitom futurističkom arhitekturom. Tu ne bi bilo kiše, oluje ni potresa.

Svemirske kolonije bile bi blizu Zemlje tako da bi se uvijek mogli vratiti a putovanje između različitih svemirskih kolonija bila bi kao ”jednodnevni izlet”.

Dug je put prije nego vizija postane stvarnost, međutim plaše li vas ovakve vizije u koje smo sigurni da nisu nedostižne u budućnosti?(week.ba)

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Aktuelno

Robert Dacešin: Nova nagrada za video o Bosni i Hercegovini

Nakon osvojene nagrade od strane Međunarodnog komiteta turustičkih filmova, tu je još jedno priznanje.

Naime, njemački festival posvećen prirodi i turizmu Natourale, izabrao je video Roberta Dacešina  među najboljim u konkurenciji od preko 500 videa.

Prenosimo izjavu Roberta:

”Šta reći osim da sam mnogo ponosan i zahvalan svima koji su glasali za video. Ali, ono što želim da vi svi znate je da iza mojih videa stoji jedan sjajan momak koji ih montira i bez kojeg ništa ovo ne bi bilo. On se zove Milan Banjac i ako vam se dopada kako izgledaju moja videa, znajte da on igra veliku ulogu u tome. Još od kako smo juna 2020. godine uradili prvi video o Trebinju, radimo zajedno, a u ove dvije i po godine, izbacili smo preko 100 videa iz više od 30 zemalja, što vjerujte nije bilo lako.
Samo on i ja znamo koliko truda stoji iza svakog videa, te koliko sitnica koje vjerovatno niko ne primjeti, a na koje mi nekada izgubimo sate. Počeli smo sa željom da putovanja na koja idem, detaljnije predstavim vama, a kroz sav ovaj rad postali smo i dobri prijatelji koji će ovu priču gurati ako Bog da još mnogo godina.”

Nastavite čitati

Aktuelno

Selektor Japana nakon poraza poklonio se navijačima i igračima Hrvatske

Japance, one na terenu i oni na tribinama stadiona Al Janoub, teško je pogodio poraz i ispadanje od fudbalske reprezentacije Hrvatske u osmini finala SP-a u Kataru.

Nakon herojskih odbrana hrvatskog golmana Dominika Livakovića, i pobjede Vatrenih, Japanci su u suzama izašli sa terena, a brojni navijači reprezentacije zemlje izlazećeg sunca također su bili potreseni.

Ono što je najzanimljivije je potez koji su zabilježili objektivi agencije Reuters u trenutku kada se selektor Japana Hajime Moriyasu, kao što je dio japanske kulture, poklonio pobjednicima meča, navijačima ali i njegovim izabranicima koji su se borili do samoga kraja.

Japan je jedno od najugodnijih iznenađenja Mundijala. U prvom kolu grupne faze savladali su Njemačku sa 2:1, zatim su iznenađujuće poraženi od Kostarike 1:0, a u posljednjem kolu takmičenja po grupama obezbijedili su prolazak u osminu finala pobjedom nad Španijom nakon novog preokreta. Na kraju je bilo 2:1. (Week.ba)

Nastavite čitati

Aktuelno

Svjetski dan turske kafe: Više od 500 godina zadovoljstva

Svjetski dan turske kafe obilježava se u cijelom svijetu 5. decembra.

Turska kafa, koja je simbol užitka u Turskoj i u svijetu, ima poseban dan. Peti decembar, dan kada UNESCO definiše tursku kafu kao nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva, obilježava se kao Svjetski dan turske kafe.

Porijeklo od zrna arabika, mljeveno je za stvaranje turske kafe, koja je postala poznata širom svijeta. Turska kafa je jaka i ima posebne metode pripreme i posluživanja.

Istorija kafe u Anadoliji, koja se proširila u Tursku i Evropu preko putnika iz Jemena u 15. vijeku, datira iz 1500-ih godina. Turska kafa, koja je u Osmanskom carstvu postala popularnija, prvo u palati, a potom i u javnosti, za kratko je vrijeme ostavila traga u svakodnevnom životu i proširila se u Evropi.

Turska kafa priprema se džezvi. Za jednu šoljicu turske kafe potrebno je dodati jednu šoljicu vode (morate koristiti istu šoljicu koju ćete koristiti) i jednu kašiku kafe.

Nakon dodavanja kafe ne dodaje se šećer pa morate dodati šećer prije nego što počnete kuhati.

Kada kafa počne da ključa, pustite da se pjena digne, a zatim je uklonite s vatre i ona će dati puno pjene. Tradicionalno, u turskoj kafi obavezno ima pjene, nije prihvatljiva bez pjene. Takođe je dio tradicije da Turci poslužuju kafu s čašom vode i nešto slatko, po mogućnosti turski slatkiš – lokum.

U Istanbulu turska kafa ne može da se posluži, a da nije vruća, posebna je jer se služi u fildžanima. (N1)

Nastavite čitati

Top pet