Posjetite

Aktuelno

Jeff Bezos ide na mjesec a njegov Blue Moon prvi korak do kolonizacije prostora i stvaranja svemirskih kolonija

Prošle sedmice, Jeff Bezos izvršni direktor Amazona podigao je veo na svojoj lunarnoj letjelici koja će kako on kaže izgraditi svemirsku bazu i otkrio svoju ambicioznu viziju za kolonizaciju prostora. 

Letjelica Blue Moon (Plavi Mjesec), bez posade, će nositi naučne instrumente, satelite i rovere. U pitanju je novi raketni motor nazvan BE-7 koji može ponijeti do 4.535kg tereta.

Cilj je da Blue Moon  sleti na južni pol Mjeseca, gde su u kraterima pronađena ležišta leda. Voda koja se dobija iz tog leda može se razbiti da bi se proizveo vodik, koji bi tada mogao da podigne svemirsku baza za dalje misije preko solarnog sistema.

Prema Bezosu, Lander je u razvoju posljednje tri godine i na pravom je putu za slijetanje s posadom 2024 godine – što je u skladu s petogodišnjim rokom koji je ranije ove godine objavio potpredsjednik Mike Pence.

Konačni cilj koji je postavio Bezos je kolonizacija Mjeseca. On smatra da je glavna kočnica do sada bila nedostatak infrastrukture. To je sprečavalo ljude da žive i rade u svemiru jer je cijena odlaska jednostavno suviše velika. Projekat Blue Moon će to promijeniti i omogućiti nastanjivanje ljudi.

Kao ilustraciju svoje ideje Bezos je predstavio slike svemirskih kolonija koje će pored ljudskih stanovnika imati biljke i životinje. Staništa, koja podsjećaju na film Interstellar, mogla bi se izgraditi dovoljno blizu Zemlje kako bi se omogućilo ljudima da putuju natrag i naprijed, a prema Bezosu, imali bi ‘idealnu klimu’ u svakom trenutku.

Koncept je 1970-ih prvi put postavio Bezosov bivši profesor O'Neill, čija bi predložena staništa rotirala u prostoru kako bi stvorila umjetnu gravitaciju na temelju centrifugalne sile.

Prema Bezosu, ovakva kolonizacija prostora mogla bi zamijeniti gradove na Zemlji ili početi od nule s vlastitom futurističkom arhitekturom. Tu ne bi bilo kiše, oluje ni potresa.

Svemirske kolonije bile bi blizu Zemlje tako da bi se uvijek mogli vratiti a putovanje između različitih svemirskih kolonija bila bi kao ”jednodnevni izlet”.

Dug je put prije nego vizija postane stvarnost, međutim plaše li vas ovakve vizije u koje smo sigurni da nisu nedostižne u budućnosti?(week.ba)

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Aktuelno

TV voditeljica upozorila: “Vakcinisana sam, ali me je zarazila nevakcinisana osoba”

Catt Sadler (46), popularna britanska voditeljica, oglasila se na Instagramu i obavijestila pratitelje da boluje od COVID-19.

“Vakcinisana sam i revakcinisana i imam COVID. Ovo vam govorim da biste shvatili da pandemija ni slučajno nije gotova. Delta soj je veoma zarazan i upravo sam se njime i zarazila uprkos vakcini. Brinula sam o nekome ko je imao virus, iako smo bili uvjereni da je samo gripa. Svejedno, ne samo da sam bila vakcinisana, već sam i nosila masku. Pretpostavljala sam da će sve biti u redu. Nije bilo. Ovakvih priča ima sve više”, upozorila je Sadler.

Napomenula je da simptomi nisu blagi, te kako je već drugi dan pod temperaturom.

“Zapušena sam i imam gnoj u oku. Veoma sam umorna, ne mogu da izađem iz kreveta. Vjerujte mi, ne želite da se ovako osjećate. Ja sam virus dobila od nekoga ko nije vakcinisan.

Ako ste vakcinisani, ne spuštajte gard. U gužvama nosite masku. Ne zaboravite, vakcine vas ne štite od toga da se ne zarazite, štite vas od smrtnih ishoda i teških simptoma. I dalje možete da se zarazite. Zato se štitite”, poručula je Sadler.

Nastavite čitati

Aktuelno

Anketa na ulicama Sarajeva: Djevojka brutalno iskreno odgovorila na pitanje šta je nervira kod muškaraca

Ekipa Imperia TV na ulicama Sarajeva pitala je prolaznice i prolaznike šta ih najviše nervira na muškarcima ili šta muškarci misle da najviše nervira žene. 

Odgovori su razni, većinom su to laž, varanje, površnost, nedostatak strpljenja, jedna prolaznica je dala brutalno iskren odgovor:

“Najviše mi smeta što uvijek lete mami, mama je prvi izbor kako god” prokomentarisala je djevojka.

Nastavite čitati

Aktuelno

Studentski posao: Red Bull traži pojačanje!

Red Bull traži pojačanje u studentskom timu Mostar. Prijave traju do 18.04.2021. za Univerzitet “Džemal Bijedić” i Sveučilište u Mostaru.

Imaš ono što nam treba?

– Studentski status
– Izvrsne komunikativne veštine
– Energičan i pozitivna ličnost
– Poznavanje studentskog života, različitih fakulteta u svom gradu i regiji, uključujući i studentske aktivnosti i popularna mesta
– Sposobnost uklapanja posla i studiranja i idealno, raspoloživost za povremeni rad uveče i vikendima
– Sklonost i želja za učenjem i usvajanjem novih veština, posebno marketinga, pregovaranja i prodaje
– Predanost brendu i proizvodima Red Bulla

Ako si spremna za izazov, prijavi se da postaneš dio Wings tima. Sve što trebaš napraviti je poslati CV sa slikom i motivacijsko pismo u kojem ćeš reći zašto si ti najbolji izbor Red Bull tim. Prijave traju do 18.04.2021. za Univerzitet “Džemal Bijedić” i Sveučilište u Mostaru.

Za više informacija kontaktiraj @redbullbih

Nastavite čitati

Top pet