Posjetite

Scena

Šminkala se po četiri sata, odsjekla glavu čovjeku koji je vidio bez šminke

Iako je u mladosti bila lijepa, kasnije je opisuju kao “živi leš”, a lice je prekrivala sirćetom, bijelim olovom i glinom.

Engleska kraljica Elizabeta I prikazana je na portretima (posebno u starijoj dobi) kao žena čije je lice bijelo kao kreč. Poznato je kako je čitavo lice oblagala nekom smjesom, prirodno crvenu kosu šišala do kože, i stavljala crvene kovrdžave perike.

Elizabeta je na taj način portretirana i u filmovima. U filmu “Elizabeth” Shekhara Kapura iz 1998. godine Kejt Blanšet se odlučuje na “metamorfozu” u trenutku kada postaje jasno da se neće udavati i da je njeno biće personifikacija Engleske.

U novom filmu “Mary, Queen of Scots”, u kojem Serše Ronan glumi Meri, a Margot Robi Elizabetu, i Robi većinu vremena ima “zacementirano” lice.

“Nije to neko iznenađenje, tako je pisalo i u scenariju, a meni na neki način to olakšava da se “ubacim” u ulogu”, kaže Robi o oblaganju.

Istoričari tvrde kako je više razloga u pitanju, od odvajanja privatnog identiteta i onoga kraljice, preko starenja koje ju je užasavalo do prikrivanja ožiljaka od malih boginja koje su je skoro ubile kada je bila dijete, piše People.

Navodno u mladosti divna žena (prema tadašnjima standardima) koja je od oca naslijedila plamenu kosu na lice je stavljala kremu napravljenu od bijelog olova, gline i sirćeta. Na usne je nanosila crvenilo napravljeno od pčelinjeg voska i boje i oko očiju crnu olovku.

Navodno je to nazivala svojom “maskom mladosti” iako je već tada bila poznata činjenica da kombinacija olova, gline i sirćeta neopisivo isušuje kožu (uz dodatak toga i da polagano truje organizam), ali Elizabeta nije odustajala.

U drugoj polovini njene duge vladavine njeno odijevanje i šminkanje trajalo je četiri sata, a kada joj je jednom nestrpljivi vojvoda od Eseksa uletio u odaje i vidio je bez šminke, isušene kože i s ožiljcima i bez perike, bio je užasnut, pa je prijateljima govorio kako je vladarka “živi leš”.

Elizabeta mu je skinula glavu (iako je s time imalo veze i to da je bio dio urote protiv nje).

Iako lijepa kao mlada žena, Elizabeta je poznata i kao tašta, često je diplomatske goste iz drugih kraljevstva pitala kako im se čine njene dvorske dame.

“Kako da pričam o zvijezdama kada je ispred mene sunce”, je bio najčešći (i najmudriji) tip odgovora koji je Elizabeta i očekivala.

Jedan njemački diplomata je za 60-godišnju kraljicu ustanovio da ima “crne zube jer kao i većina Engleza previše konzumira šećer”.(cdm.me)

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scena

Nezaboravna zabava: Hana Hadžiavdagić-Tabaković ponovo se vjenčala za supruga Tarika

Hana Hadžiavdagić-Tabaković nakon deset godina braka ponovo je rekla sudbonosno “da” istom muškarcu – svom suprugu Tariku Tabakoviću.

Tom prilikom napravili su zabavu za najuži krug prijatelja koji su stigli iz cijelog regiona, a kao šlag na kraju došao je desetominutni vatromet.

– Naših 10 godina, naše vjenčanje koje nikada nismo imali, naša obnova zavjeta ispred najbližih prijatelja koji su obilježili naše zajedničke godine jer oni su više od prijatelja… Oni su naša porodica i sreća – napisala je na svom profilu na Facebooku Hana Hadžiavdagić-Tabaković.

Nastavite čitati

Scena

Izazvao brojne reakcije: Božo Vrećo pozirao u gaćicama i pokazao brojne tetovaže

Božo Vrećo objavio je na svom Instagram profilu crno-bijelu fotografiju na kojoj pozira samo u gaćicama. 

“Pantera na ovaj vrući dan”, napisao je muzičar koji je osim isklesanog tijela na fotki pokazao i brojne tetovaže.

“Savršeno od dolje do gore”, “Zavidim na ovom tijelu”, “Najbolji si”, “Ostavljaš bez daha”, pisali su pratitelji.

“Mogu samo da ti zavide, i djevojke i dečki”, napisala je jedna pratiteljica.

“Ma neka nitko ne zavidi. Neka ne jedu sranja i neka vježbaju, jednostavno je”, poručio je Božo.

Nastavite čitati

Scena

Vakcinisala se Hana Hadžiavdagić pa pratiocima prodala genijalne fore

Influenserica Hana Hadžiavdagić Tabaković vakcinisala se jutros u Zagrebu, a putem Instagram storyja kazala je kako je zanima samo ono što kaže struka te poručuje da „antivakseri svoje stavove zadrže za sebe“.

– Prebolila sam Coronu 25.2. bez simptoma, imam antitijela i svejedno sam se odlučila za cijepljenje. Ne mislim da cjepivo ima bilo kakve veze s vantjelesnom oplodnjom na koju idem na jesen. S obzirom da sam prebolovala unutar 6 mjeseci dovoljna je samo jedna doza ako se cijepite Pfizer-om. Molim antivaksere da svoje stavove zadrže za sebe jer me mišljenja rekla – kazala ne zanimaju, zanima me samo što kaže struka, napisala je Hana.

A onda su uslijedile fore sa reakcijama na vakcinu:

Nastavite čitati

Top pet