Posjetite

Život

Šta su emocionalni vampiri i kako se odbraniti od njih

Sigurni smo da ste se do sad nebrojano puta susreli sa terminom energetski vampir, a još smo sigurniji da ste bar nekad bili u društvu istih.

To su oni ljudi koji iz vas isisavaju energiju „na slamku“ i zbog koji osjećate neobjašnjivu neprijatnost sve dok ne napuste prostoriju. Ako sa tim osobama nemate bliske odnose, izvjesno je da ćete nekako preživjeti te povremene susrete, ali šta ako su oni dio vaše porodice, bračni i poslovni partneri, prijatelji!?

Emocionalni vampiri mogu biti svuda, a mi ćemo vam pomoći da ih što lakše prepoznate i „pobijedite“!

Oni stalno kritikuju, analiziraju, verbalno zlostavljaju, ne ostavljaju prostor za komunikaciju i uzajamnu razmjenu stavova. U svemu vide samo sebe, svoje potrebe i svoje probleme. Oni sve najbolje znaju, poput pravih dobrotvora, nudiće vam pomoć, ali budite spremni da će uvijek tražiti nešto za uzvrat. Često su veoma šarmantni, naročito na početku druženja, imaju prevelik ego i sa njima su rasprave gotovo neminovne, što ih posebno hrani! Kraljevi su drame, konstantno se žale na sve i svašta, tračare, paranoični su i narcisoidni. Zbog hronične nesigurnosti imaju stalnu potrebu za podrškom, veoma su ljubomorni i skloni emotivnim ucjenama i manipulacijama, kao i „nabijanjem“ osjećaja krivice.

Vrste energetskih vampira

1. Vječite „žrtve“ – Konstantno se žale na nešto i očekuju empatiju. Često su pasivno-agresivni, vole da traže savjete, ali ih zato nikada ne primjenjuju.

2. Kraljevi drame – „Od komarca prave magarca“ samo da bi uvijek bili u centru pažnje.

3. Duhovite „krvopije“ – Stalno zbijaju šale i brbljaju bez prestanka. Očekuju oduševljenje „publike“, a umjesto toga vas samo iscrpljuju.

4. Vječiti kritičari – Šta god da uradite, imaće primjedbu. Za njih ništa nije dovoljno dobro, jer oni sve najbolje znaju. Oni su ti koji vam stvaraju osjećaj krivice.

5. Posesivni vampiri – Sve njihovo je najbolje i najljepše, a suštinski nikad nisu zadovoljni onim što imaju.

6. Kontrol frikovi – Nepovjerljivi su i sve „konce“ vole da drže u svojim rukama. Imaju stav baš o svemu i vrlo često „drže lekcije“.

7. Narcisi – Svijet postoji da bi se okretao oko njih, a svi ostali su tu da bi slušali hvalospjeve o „narcisu“.

8. Paranoici – Imaju negativan pogled na svijet i vječito strahuju od svega i svačega. U svemu vide potencijalnu prevaru i „truju“ ljude svojom paranojom.

9. Nesigurni vampiri – Njima je potrebno da ih sažaljevate, a jednom kada pridobiju vašu empatiju, tražiće da ih zauvijek „vodite kroz život“.

10. Ambiciozni vampiri – Forsiraće vas da pratite njihov ubitačni ritam i pričaće o novcu, „avionima i kamionima“, poslovnim uspjesima, planovima…

Duševni vampiri

Od svih vrsta energetskih vampira, možda su najgori oni koji vam „kradu dušu“, jer poslije njihovog „cijeđenja“ ostaje samo jedna velika praznina.

Emocionalni vampiri na poslu

Na poslu provodimo minimum osam sati dnevno, a to je često mnogo duži vremenski period od onog koji provodimo sa članovima porodice. Zbog toga je atmosfera na poslu veoma važna, ali šta ćemo sa činjenicom da kolege ne možemo da biramo? Upravo poslovni saradnici sa osobinama energetskih vampira mogu biti razlog našeg neraspoloženja, insomnije i nezadovoljstva. Oni mogu da ugroze vaše zdravlje, ali i da smanje vašu produktivnost, zato je važno da postavite jasne granice i naučite da kažete „ne“! Kada vam zatraže pomoć, recite da imate prviše posla i da ćete im pomoći ukoliko vam ostane vremena. Fokusirajte se na pozitivne ljude.

Emocionalni vampiri u vezi i braku

U ljubavi možda nema pravila, ali bi granice svakako trebalo da postoje, naročito ako se pribojavate da sa partnerom započnete razgovor na određene teme, ako vas on emocionalno iscrpljuje, budi u vama osjećaj neprijatnosti, izaziva depresiju ili neke druge negativne reakcije.

Emocionalni vampiri se u vezama uglavnom ponašaju dominantno, veoma su zahtjevni, provociraju, svađaju se, a nerijetko pribjegavaju i uvredama. Oni nipodaštavaju partnerova osjećanja, nameću im osjećaj krivice i čine da se druga strana osjeća manje vrijednom. Ovakve osobe žude za pažnjom i žele da joj se svi dive, nemaju empatiju i pored njih je teško doći do riječi.

Zato je najbolje da djelujete preventivno i da prije nego što se upustite u vezu, potanko izanalizirate da li vas druženje sa potencijalnim izabranikom napaja energijom ili se poslije susreta sa njim osjećate iscrpljeno.

Ukoliko ste kasno uvidjeli da je vaš partner emocionalni vampir i već ste uplovili u vezu, pokušajte da ga pobijedite smirenim razgovorom, taktično i saosjećajno.

Kako se zaštititi od majke koja je energetski vampir

Majke koje važe za energetske vampire su najčešće nepredvidive i impulsivne, pa njihova djeca u strahu pokušavaju da predvide, a potom i da se prilagode talasima njenih emocija.

Ovakve majke koriste ljubav svoje djece u svrhu manipulacije i ne libe se da izgovaraju rečenice poput: „Da me voliš, češće bi dolazio!“ ili „Zar poslije svega što sam učinila za tebe…“. One kritikuju izbor vaših prijatelja i partnera, stavljajući u prvi plan njihove „negativne osobine“. Na taj način pokušavaju da vas odvoje od njih i zadrže vas pod poditeljskom „šapom“ i kontrolom.

Kada im se usprotivite, pokušaće da vam nametku osjećaj krivice i sebe predstave kao žrtvu. Da biste se zaštitili od ovog vida manipulacije, jasno im stavite do znanja da ne prihvatate njihova „pravila igre“.

Kako možete da se odbranite od energetskih vampira

Najdjelotvornije rješenje u borbi protiv energetskih vampira je postavljanje granica! Kada ih jednom odredite, vampiri vam neće moći ništa, jer će vaša granica na njih djelovati poput bijelog luka!

Dakle, ne morate ići na svaku kafu na koju vas pozovu, ne pokazujte osjećanja u njihovom društvu, izbjegavajte putovanja sa njima, a na poslu komunicirajte samo onoliko koliko je neophodno da biste realizovali zadatke.

I na kraju, ne pokušavajte da mijenjate energetske vampire, odmaknite se i uspostavite kontrolu nad tim odnosom – to će ih najviše boljeti. U najekstremnijim slučajevima, ako vas emotivno i psihički opterećuju, eliminišite ih iz svog života, jer sebi morate biti najvažniji. (cdm.me)

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Život

Super trikovi kako da paradajz daje dobre plodove: Bit će otporan na sve bolesti!

Postoje dva načina na koja se sadi paradajz.  Najbolje vrijeme za sadnju sadnice paradajza je kada ona naraste oko 15 do 30 centimetara, piše Atma.

Kad posadite paradajz morate ga pravilno zalijevati. Ako želite da vam paradajz daje plodove posadite ga pomoću ovih koraka i bit će otporan. Iskusni vrtlari znaju da postoje dva ispravna načina na koja se sadi paradajz.  Samo na taj način biljka može odoljeti svim bolestima i vremenskim neprilikama.

Postoje dva načina na koja se sadi paradajz koja će biti imuna na bolesti, a ona podrazumijevaju sljedeće korake:


Bočno sađenje

Ovo možda zvuči čudno, ali postoji dobar razlog za to. Paradajz se mora saditi duboko, jer kada je riječ o nemu – sve je u korijenu.Paradajz pušta korijenje gdje god joj je stabljika zakopana. Čim stabljika dodirne zemlju, ona pušta bijelo sitno korijenje. Preko korijenja, poput svih biljaka, uzima iz zemlje ono što joj je neophodno za rast i razvoj.

Što dublje zakopate sadnicu paradajza, ona će razviti veći i jači korijen. Što više korijena ima, ona će moć́i apsorbovati više hranljivih tvari i vode. Dodatni korijeni će pomoći biljci da ostane uspravno pod pritiskom vjetra. Ako rano posadite paradajz duboko u zemlju, on će ostati netaknuta, jer će je zemlja zaštititi od hladnog vremena i proljetnog mraza.

Koliko duboko treba saditi sadnicu paradajza?

Vrtlari kažu da do dvije trećine biljke paradajz treba staviti u zemlju kako biste u potpunosti omogućili biljci da razvije jak korijen. Prvo izmjerite biljku kako biste bili sigurni da ćete napraviti rupu dovoljno veliku prije sadnje.

Najbolje vrijeme za sadnju sadnice paradajza je kada ona naraste na oko 15 do 30 centimetara. Uklanjanje donjih listova i stabljiki nije važno, oni se jednostavno mogu zakopati s ostatkom biljke. Međutim, možete ih ukloniti ako će vam to olakšati sadnju.

Priprema tla

Uvjerite se da tlo nije tvrdo ili zbijeno. Korijen neće moći rasti i prodrijeti kroz zbijeno tlo. Prvo prekopajte zemljište dok ne postane rastresito, a zatim možete dodati i kompost.

Sadnja

Postoje dvije metode pri dubokoj sadnji paradajza – metoda rupe i metoda rovova za sadnju bočno.

Metoda rupa

Metoda dubokih rupa je najčešćáa, ali može biti teška na zbijenom tlu. Rupa treba biti dovoljno duboka da se veći dio stabljike, koji se nalazi do malo ispod gornjeg skupa listova, zakopa.

Metoda rova – bočna sadnja

Metoda rova je idealna ako je tlo malo zbijeno ili ako ne možete iskopati dovoljno duboku rupu da primi pune dvije trećine biljke. Rupa treba biti duboka otprilike oko 15 centimetara, ovisno o duljini biljke. Položite biljku na stranu pod blagim kutom tako da su gornji listovi izloženi i ispunite zemlju oko stabljike. Biljka će se vremenom ispraviti rastući prema suncu.

Možete iskoristiti nosače, poput greda ili drške, koje će pomoći paradajzu da raste uspravno. Kada koristite metodu sadnje u rovovima – ili sačekajte da biljka poraste uspravno prije nego što postavite nosače ili postavite kolac pored horizontalne stabljike i sačekajte da se ispravi prije nego što ju vežete za njega.

Zalijevanje

Kad posadite paradajz morate ga pravilno zalijevati. Dobro zalijevanje potaknut će korijenje da raste i širi se, prema dole, a upravo to želite iskoristiti kao prednost dubokog sađenja. Pobrinite se da dobro zalijevate tijekom vegetacije kako biste održali snažan, zdrav korijenov sistem.

Nastavite čitati

Život

Ako imate ovu liniju na dlanu pravi ste sretnik

Ona pokazuje da su pod zaštitom svojih anđela čuvara i prati ih nevjerojatna sreća u životu, iako oni toga ponekad nisu svjesni. Dobrog su zdravlja i materijalno ne oskudijevaju.

Nemaju svi ljudi liniju anđela čuvara, liniju na dlanu koja je paralelna s linijom života. Rijetki su ti sretnici.

Naime, po nekim vjerovanjima, ta linija pokazuje da su pod zaštitom svojih anđela čuvara i prati ih nevjerovatna sreća u životu, iako oni toga ponekad nisu svjesni. Dobrog su zdravlja, materijalno ne oskudijevaju i lakše nego drugi prelaze preko prepreka na koje naiđu u životu.

Navodno su upravo ljudi koji su imali tu liniju na dlanu preživjeli neke strašne katastrofe i nesreće.

Može biti dugačka ili kratka te na desnom ili lijevom dlanu.

Dugačka linija – pokazuje kako će čovjek pod zaštitom anđela biti cijeli život.

Kratka linija – pokazuje kako će u životu biti problema i nevolja, ali to će biti uspješno riješeno.

Na desnom dlanu – anđeo čuvar je dobiven u nekom periodu života zahvaljujući zaslugama, možda dobrim djelima ili osobnim patnjama.

Na lijevom dlanu – ovo je pokazatelj da je neko dobio svog anđela čuvara onog trenutka kada se rodio, ne kasnije kao oni kojima se linija nalazi na desnom dlanu. Anđeo je dodijeljen po rođenju zahvaljujući precima. (24sata)

Nastavite čitati

Život

Nova vrsta insekta pronađena u Neretvi

Nova životinjska vrsta iz porodice insekata otkrivena je na području Neretve.

Naziv je dobila po rijeci Neretvi, objavio je Centar za životnu sredinu u BiH. Tokom prošlogodišnjeg istraživanja gornjeg toka rijeke Neretve otkriven je insekt iz reda dvokrilaca (Diptera) te je nazvan Baeoura neretvaensis.

U istraživanju je sudjelovalo 50 naučnika te je na tom području utvrđena prisutnost preko 1300 životinjskih vrsta. Baeoura neretvaensis je prvi insekt koji je potvrđen. Pronađeno je još osam novih vrsta, ali još nisu službeno potvrđeni.

Profesorica Odsjeka za biologiju Univerziteta u Zagrebu Marija Ivković bila je dio tima naučnika koji su otkrili novu životinjsku vrstu.

“To je vrsta koja dolazi u vrlo čistim i netaknutim područjima rijeke Neretve i na još nekim lokalitetima šireg zapadnog Balkana”, rekla je prof Ivković.

Kazala je da je ova vrsta uglavnom prisutna na području Mediterana.

Koordinator u Centru za životnu sredinu, očekuje da će zbog iznimne čistoće ove rijeke, proglasiti gornji tok rijeke Neretve zaštićenim staništem.

Nastavite čitati

Top pet