Posjetite

Život

Kako su pirati u Nigeriji oteli mornara Sakiba iz Sarajeva

Kakav strah! Pa pirata će uvijek biti. Od kada je brodova, i gusara je. Koga je strah, ne treba posao mornara ni raditi.

Prva je to reakcija Sakiba Alajbegovića, čovjeka kojeg su gusari, sa još 12 članova posade švicarskog broda, oteli i držali mjesec dana zarobljenog.

U ekskluzivnoj ispovijesti za „Dnevni avaz“, Alajbegović prepričava otmicu, ali i svoju životnu priču.

Rođen je u Sarajevu, odakle je kao 20-godišnjak otišao u Argentinu.

Zov domovine

“Imam 65 godina, ovaj posao počeo sam raditi sa 20. Tada sam otišao s bratom Abdurahmanom u Argentinu. Obojica smo strojari. Radili smo na bušotinama oko Južne Amerike. U Argentini sam kupio stan, tamo živio i nisam se mislio vraćati. Sve do rata. Domovina zove, vratili smo se obojica. Bio sam komandant 7. Hadžihamidove brigade, dok je moj brat bio u 105. brigadi. Poginuo je. Ja sam više od 20 puta ranjavan”, priča nam Alajbegović.

Nakon rata vratio se mornarskom poslu.

“Opet sam se vratio na isti posao. U istu firmu. Putovalo se, radilo. Mi Bosanci jedni smo od najboljih mornara”,  navodi Alajbegović.

Kako kaže, u morskim vodama Nigerije kompanija za koju radi ima dvije bušotine.

“Bio sam zadužen za dizalice i neke druge mašine. Pirati su došli čamcima i zauzeli brod. Čim su se popeli, zapucali su da unesu strah. Zaista sam svašta u ratu prošao, a i na brodovima, tako da mene to i nije posebno prepalo. Znam kako to sve ide. Jedan je pokušao opljačkati nas, članove posada. Kada mi je prilazio, oteo sam mu sat s ruke i rekao mu: „Vidiš da mogu i ja tebe opljačkati! Nisam ti ja meta.“ I pustili su me”, kaže Alajbegović.

Nakon što su se pirati popeli na brod, kaže, počeli su ploviti.

“Bez ikakve navigacije, a nalazili smo se na otvorenom moru, odvukli su nas do kopna, zavukli brod u rijeku Niger, duboku u džunglu. Iskrcali su nas i napravili kamp usred džungle. Kasnije su nas nekoliko puta premještali. Prilično su nas pazili, jer smo im mi garant za novac koji će tražiti od gazde. Mi smo, naprimjer, dobivali flaširanu vodu, dok su oni pili iz močvara. Hranu smo dijelili. Nije je bilo puno, pa sam smršavio 15 kilograma”, navodi Alajbegović.

Ističe da je znao da će gazda kompanije platiti otkupninu, samo je bilo pitanje vremena.

“Najopasnije je kada se u sve to umiješate vi mediji i vlasti. Brod je bio pod švicarskom zastavom i, naravno, vlada je sugerirala gazdi da ne smije plaćati. On je to onda morao krišom. Drugog dana u kamp nam je stigao vođa pirata. Kazao nam je da će kontaktirati gazdu, a ako ovaj odbije da pregovara, jednog od nas će ubiti. I u očima sam mu vidio da će to i uraditi. Radio je to već”, priča Alajbegović.

Rizik posla

Ipak, gazda je pristao. Pregovori su trajali mjesec.

“Nakon toga, u kamp je stigao njihov agent, koji je kazao da su pare stigle. Ne znam koliko je to novca, vjerovatno nekoliko miliona. Stavili su nas u čamac, izvukli iz džungle i pustili nas da plovimo dalje prema punktu gdje je vojska. Odatle smo upućeni na aerodrom i onda svako svojoj kući”, navodi Alajbegović.

Na kraju dodaje da su svi članovi posade živi i zdravi, da nikome ništa nije falilo.

“To je rizik posla. Rečeno nam je tako, svi znamo u šta se upuštamo. To je taj život koji smo izabrali”, zaključuje ovaj mornar.

Imam dvoje-troje djece, ovo što znam 

Alajbegović nam priča da se kasno oženio.

“Mora nešto ostati. Imam ja dvoje-troje djece, koliko znam, s koliko sam njih u kontaktu, po svijetu. Imam ovdje sina. Stan u Argentini sam prodao, kupio u Sarajevu ovu zemlju i napravio kuću”, kaže Alajbegović.

Sve političara na dan u džunglu

“Sve bih ja ove naše političare na jedan dan poslao u džunglu. Da navečer čuju malo zvukove zvijeri, da ih strah uhvati. Za dan bi se oni sve dogovorili i riješili probleme u ovoj državi. Vjerujte mi, to je pravi način”, kazao je Alajbegović.

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Život

Istinita priča o bratu koji je odustao od obrazovanja da bi pomogao svojoj sestri da diplomira

Ljudi mogu uspostaviti jedinstvene veze jedni sa drugima, a te veze mogu trajati i cijeli život.

Međutim, postoji ona koju niko ne može prekinuti ili uporediti: veza između braće i sestara. Nevidljiva linija koja povezuje braću i sestre jedinstvena je i nezamjenjiva, a teme današnjeg djela savršen su primjer za to. Ništa se ne može uporediti sa plemenitošću žrtvovanja karijere ovog brata zarad sestrine budućnosti, piše BrightSide.

27-godišnja Tajlanđanka po imenu Chanita postavila je slike svoje mature na društvene mreže, a objava je brzo stekla popularnost. Iako njene slike izgledaju obično i neupadljivo, priča iza njih mogla bi vas natjerati da zaplačete.

Kao što Chanita i njena porodica dobro znaju, školovanje i nastavak studija da biste stekli diplomu nije jednostavan zadatak. Ova ljupka djevojka upravo je diplomirala na Univerzitetu Rajabhat u južnoj tajlandskoj provinciji Nakhon Sri Thammarat, iako se mislilo da će to učiniti  2018. godine, prenosi Week.ba.

Prema  izvještajima , Chanitina diploma je bila odgođena iz raznih razloga, od kojih je najhitniji bio finansijski. Tajlanđanka dolazi iz kuće sa niskim primanjima, zajedno sa svojim starijim bratom i majkom, radnicom s niskim primanjima koja se nekoliko puta žrtvovala kako bi osigurala da njena djeca imaju tipičan, ali respektabilan način života.

Obrazovanje je više privilegija nego prirodno pravo u porodicama kao što je Chanitina. Zbog toga, kada je upisala školu za javnu upravu, njena porodica se borila da finansira školovanje svoje djece.

Njen brat je odlučio da napusti školu kako bi svojoj sestri omogućio što bolje obrazovanje uz uštedu novca. Chanita, s druge strane, nije bila svjesna bratove žrtve sve. Ovu priču saznala je  ubrzo nakon što je završila studije kada ju je majka obavijestila o ogromnoj žrtvi koju je podnio njen brat.

Na snimku se vidi Chanita kako svom bratu pozajmljuje kapu i haljinu. Najvjerovatnije mu ju je dala kako bi mu pokazala da je i njen uspjeh rezultat i zahvaljujući njemu, tako da ovu diplomu treba da proslave svi.

Chanita je tada pognula glavu i kleknula na koljena. Ovaj gest se koristi za izražavanje dubokog poštovanja prema drugoj osobi i, u nekim slučajevima, za traženje oprosta ili pomilovanja. Tada možemo vidjeti njenog starijeg brata kako joj uzvraća nježan gest milujući vrh glave svoje sestre.

Nastavite čitati

Život

Evo nekoliko savjeta uz koje ćete biti sretniji u 2023. godini

Okružite se dobronamjernim ljudima

Ako želite biti sretni, okružite se ljudima koje imaju dobru energiju i koji vam žel dobro. Izbacite iz svog života toksične pojedince koji crpe svu energiju. To zna biti teško, ali se isplati.

Isključite se na nekoliko sati svaki vikend

Svaki vikend odvojite par sati kada ćete se isključiti od ostatka svijeta. Ugasite mobitel, televiziju ili računar i posvetite se samo sebi i svojoj porodici. Zaigrajte neku društvenu igru i prepustite se smijehu.

Hodajte

U zdravom tijelu, nalazi se zdravi i sretan duh. Krećite se i bit ćete zadovoljniji.

Uživajte u malim stvarima

Male stvari čine život ljepšim. Pronađite ono nešto što vam mami osmijeh na lice i odvojite vrijeme za to svaki dan ili barem jednom tjedno. To može biti neka televizijska serija. Ako vas ne razumiju u vašoj okolini, nemojte se dati obeshrabriti negativnim komentarima. Uživajte.

Jedite zdravo, ali…

Zdrava prehrana je osnova zdravog života. No neka se povremeno na vašem jelovniku nađe i neki grešni zalogaji koji život čine zabavnijima.

Govorite o sebi na pozitivan način

Znate one riječi koje si mrmljate u bradu kad napravite nešto pogrešno? Umjesto izjave “kako sam to mogla tako napraviti”, radije si recite “Pametna sam, shvatit ću kako se to radi”.

Pomažite drugima

Znate li koji je najlakši način da se usrećite? Usrećite nekog drugog. Svaki dan postavite si pitanje: Kako mogu pomoći nekom drugome? Život će vam biti kvalitetniji i ispunjeniji.

Vizualizirajte

Želite li biti sretni, vizualizirajte sretne scenarije. Stavite sedmični podsjetnik u kalendar ako se inače ne biste sjetili. Uzmite par minuta u danu za ovu zabavnu aktivnost. Sklopite oči, duboko udahnite i vizualizirajte sebe kao osobu koja želite postati – neko ko je sretan, zdrav i zadovoljan svojim životom.(zadovoljna.hr)

Nastavite čitati

Život

Ostala je samo nostalgija: Ovako se nekada živjelo u Jugoslaviji

Generacije rođene nakon 90-ih odrasle su uz priče starijih o tome kako se nekada živjelo u Jugoslaviji.

Te priče uvijek su bile s puno topline i nostalgije.

Na YouTubeu postoji snimak koji je aktuelan već nekoliko godina, a koji prikazuje inserte života u bivšoj Jugoslaviji 70-ih godina.

U pričama o nekim prošlim vremenima u jednoj zajedničkoj državi uvijek ćete se naći u raspravi, da li je zaista bilo bolje ili ipak ne.

Bilo kako bilo, jedno je sigurno, mnogo šta je bilo drugačije nego danas.

Nastavite čitati

Top pet