Posjetite

Život

Kako organizovati vjenčanje iz snova?

Vjenčanje je prekretnica u životu mladih parova, pa ta prekretnica treba da se proslavi na specijalan način, da bude romantično, bajkovito i predivno. Organizacija vjenčanja može biti stresna ukoliko lijepo ne isplanirate vrijeme, ali mi ćemo vam dati savjete kako to da uspješno uradite.

Prije vjenčanja sjedite i razgovarajte kakvo vjenčanje želite, kakvu temu želite, te budite sigurni da napravite kompromis oko stila vjenčanja. Ukoliko ne razgovarate o stilu, već podrazumijevate da će biti kako vi želite, vjenčanje može biti sve stresnije kako mu se datum približi. Za početak, dovoljno je samo da razgovarate o idejama, priču o novcu ostavite za kasnije. Pročitajte listu osnovnih stvari koje morate da završite prije vjenčanja, kako bi vaše vjenčanje bilo fenomenalno i nezaboravno, čak iako neke druge sitnice ne stignete da završite.

Razgovarajte o raspoloživom budžetu

Kada odredite datum vjenčanja, i kada iznesete sve ideje koje su vam bile na umu, razgovarajte o novcu, koliko ga imate na raspolaganju, i koliko želite da potrošite na svadbu iz snova. Vremena kada roditelji mlade plaćaju svadbu su davno prošla, trošak treba da se podijeli na ravne časti, a vi sami treba da odlučite koliko novca želite da potrošite na najvažniju žurku u vašem životu. Razgovarajte sa roditeljima, i procijenite koliko novca oni mogu da ulože, koliko vi imate, i napravite osnovnu računicu. Kada to završite možete se fokusirati na organizovanje osnovnih stvari za svadbu, bez kojih ona ne može da prođe.

Izaberite pravi bend za svadbu

Jedna od osnovnih stvari bez koje vjenčanje ne može da protekne je muzika, a za to su vam potrebni najbolji bendovi za svadbe, kako bi ovo bila vaša noć za pamćenje. Veoma je važno da razgovarate o muzici, repertoaru benda i njegovom kvalitetu, jer svadba može vrlo lako da propadne ako je muzika loša.

Ono što stvara atmosferu na vjenčanju je bend, a atmosfera je najvažnija kada neko bude pitao – Kakva je bila svadba. Niko u tom trenutku neće komentarisati svjetla u sali, vjenačnicu mlade ili izbor torti.

Kada odaberete bend, budite sigurni da sa njima prođete kroz sve bitne stavke, kao što su:

Cijena – da li je fiksna ili očekuju i bakšiš tokom proslave
Koje instrumente imaju u ponudi i kakav je kvalitet zvuka
Koliko ih ima u bendu kako biste znali koliko hrane treba da obezbedite
Da li imaju stritktno svoj repertoar ili će da primaju narudžbine pjesama
Odaberite pjesme za posebne dijelove vjenčanja – ulazak, sječenje torte, prvi ples.

Iznajmite dovoljno veliku salu

Uradite prostu matematičku računicu – koliko gostiju je najavilo da će doći, tolika vam sala treba. U sali je potrebno da ima dovoljno prostora za igru, kao i to da može komotno da se prolazi između stolova. Što se tiče dekoracije i ostalih detalja, možete iznajmiti salu koja će se pobrinuti oko svih sitnica, i izdvojiti malo više novca za to. Tako ćete osloboditi sebe velike obaveze. Sala će sigurno biti lijepo uređena, a vi nećete morati da brinete o svakom detalju.

Sve sale nude i opciju hrane, pa vam daju cijenu po osobu računajući stolicu i tanjir. Međutim, postoje i sale u koje možete unijeti svoju hranu, u dogovoru sa vlasnikom. To može smanjiti cijenu sale, posebno ukoliko već imate opciju po kojoj je hrana znatno jeftinija. Torta je jedna od važnijih stavki.

Odvojite dovoljno vremena za traženje vjenčanice, raspitajte se da li neko u rodbini ima vjenčanicu koja vam se dopada, i koja može da se prekroji. Stare vjenčanice su prilično očuvane, i često može od njih da se napravi potpuno nova, bez ulaganja previše novca. Ne brzajte sa kupovinom vjenčanice, već pogledajte i salone za iznajmljivanje, jer tamo možete naći prelijepe vjenčanice, a svakako je više nikada nećete nositi, pa je potpuno u redu da je iznajmite za svoj specijalni dan.

Kada izaberete vjenčanicu, budite sigurni da ste izabrali pravu frizuru, a nakon toga napravite izbor kako želite da se našminkate za vaš specijalni dan.

Provjerite da li ste zakazali sve termine: kod frizera i šminkera, termin u općini, da li ste se dogovorili o detaljima sa kumovima, djeverušama, da li su spremne burme. Kada odčekirate sve stvari sa liste, onda možete da izaberete savršeni parfem za najbolji dan u vašem životu, i upotunite bajku. (zenasamja.me)

Život

Istinita priča o bratu koji je odustao od obrazovanja da bi pomogao svojoj sestri da diplomira

Ljudi mogu uspostaviti jedinstvene veze jedni sa drugima, a te veze mogu trajati i cijeli život.

Međutim, postoji ona koju niko ne može prekinuti ili uporediti: veza između braće i sestara. Nevidljiva linija koja povezuje braću i sestre jedinstvena je i nezamjenjiva, a teme današnjeg djela savršen su primjer za to. Ništa se ne može uporediti sa plemenitošću žrtvovanja karijere ovog brata zarad sestrine budućnosti, piše BrightSide.

27-godišnja Tajlanđanka po imenu Chanita postavila je slike svoje mature na društvene mreže, a objava je brzo stekla popularnost. Iako njene slike izgledaju obično i neupadljivo, priča iza njih mogla bi vas natjerati da zaplačete.

Kao što Chanita i njena porodica dobro znaju, školovanje i nastavak studija da biste stekli diplomu nije jednostavan zadatak. Ova ljupka djevojka upravo je diplomirala na Univerzitetu Rajabhat u južnoj tajlandskoj provinciji Nakhon Sri Thammarat, iako se mislilo da će to učiniti  2018. godine, prenosi Week.ba.

Prema  izvještajima , Chanitina diploma je bila odgođena iz raznih razloga, od kojih je najhitniji bio finansijski. Tajlanđanka dolazi iz kuće sa niskim primanjima, zajedno sa svojim starijim bratom i majkom, radnicom s niskim primanjima koja se nekoliko puta žrtvovala kako bi osigurala da njena djeca imaju tipičan, ali respektabilan način života.

Obrazovanje je više privilegija nego prirodno pravo u porodicama kao što je Chanitina. Zbog toga, kada je upisala školu za javnu upravu, njena porodica se borila da finansira školovanje svoje djece.

Njen brat je odlučio da napusti školu kako bi svojoj sestri omogućio što bolje obrazovanje uz uštedu novca. Chanita, s druge strane, nije bila svjesna bratove žrtve sve. Ovu priču saznala je  ubrzo nakon što je završila studije kada ju je majka obavijestila o ogromnoj žrtvi koju je podnio njen brat.

Na snimku se vidi Chanita kako svom bratu pozajmljuje kapu i haljinu. Najvjerovatnije mu ju je dala kako bi mu pokazala da je i njen uspjeh rezultat i zahvaljujući njemu, tako da ovu diplomu treba da proslave svi.

Chanita je tada pognula glavu i kleknula na koljena. Ovaj gest se koristi za izražavanje dubokog poštovanja prema drugoj osobi i, u nekim slučajevima, za traženje oprosta ili pomilovanja. Tada možemo vidjeti njenog starijeg brata kako joj uzvraća nježan gest milujući vrh glave svoje sestre.

Nastavite čitati

Život

Evo nekoliko savjeta uz koje ćete biti sretniji u 2023. godini

Okružite se dobronamjernim ljudima

Ako želite biti sretni, okružite se ljudima koje imaju dobru energiju i koji vam žel dobro. Izbacite iz svog života toksične pojedince koji crpe svu energiju. To zna biti teško, ali se isplati.

Isključite se na nekoliko sati svaki vikend

Svaki vikend odvojite par sati kada ćete se isključiti od ostatka svijeta. Ugasite mobitel, televiziju ili računar i posvetite se samo sebi i svojoj porodici. Zaigrajte neku društvenu igru i prepustite se smijehu.

Hodajte

U zdravom tijelu, nalazi se zdravi i sretan duh. Krećite se i bit ćete zadovoljniji.

Uživajte u malim stvarima

Male stvari čine život ljepšim. Pronađite ono nešto što vam mami osmijeh na lice i odvojite vrijeme za to svaki dan ili barem jednom tjedno. To može biti neka televizijska serija. Ako vas ne razumiju u vašoj okolini, nemojte se dati obeshrabriti negativnim komentarima. Uživajte.

Jedite zdravo, ali…

Zdrava prehrana je osnova zdravog života. No neka se povremeno na vašem jelovniku nađe i neki grešni zalogaji koji život čine zabavnijima.

Govorite o sebi na pozitivan način

Znate one riječi koje si mrmljate u bradu kad napravite nešto pogrešno? Umjesto izjave “kako sam to mogla tako napraviti”, radije si recite “Pametna sam, shvatit ću kako se to radi”.

Pomažite drugima

Znate li koji je najlakši način da se usrećite? Usrećite nekog drugog. Svaki dan postavite si pitanje: Kako mogu pomoći nekom drugome? Život će vam biti kvalitetniji i ispunjeniji.

Vizualizirajte

Želite li biti sretni, vizualizirajte sretne scenarije. Stavite sedmični podsjetnik u kalendar ako se inače ne biste sjetili. Uzmite par minuta u danu za ovu zabavnu aktivnost. Sklopite oči, duboko udahnite i vizualizirajte sebe kao osobu koja želite postati – neko ko je sretan, zdrav i zadovoljan svojim životom.(zadovoljna.hr)

Nastavite čitati

Život

Ostala je samo nostalgija: Ovako se nekada živjelo u Jugoslaviji

Generacije rođene nakon 90-ih odrasle su uz priče starijih o tome kako se nekada živjelo u Jugoslaviji.

Te priče uvijek su bile s puno topline i nostalgije.

Na YouTubeu postoji snimak koji je aktuelan već nekoliko godina, a koji prikazuje inserte života u bivšoj Jugoslaviji 70-ih godina.

U pričama o nekim prošlim vremenima u jednoj zajedničkoj državi uvijek ćete se naći u raspravi, da li je zaista bilo bolje ili ipak ne.

Bilo kako bilo, jedno je sigurno, mnogo šta je bilo drugačije nego danas.

Nastavite čitati

Top pet