Posjetite

Putovanja

Ostrvo u blizini Havaja nestalo za manje od 30 sati (VIDEO)

Istočno ostrvo na Havajima nestalo je za samo nekoliko sati nakon što je protutnjao uragan Valaki i zbrisao ga sa lica zemlje.

Ostrvo od 11.000 kvadratnih metara, koje se nalazilo 650 kilometara sjeveroistočno od Havaja, Pacifik ga je potopio!

Uragan Valaka, jedan od najjačih u historiji Pacifičkog okeana, sa brzinom vjetra i do 200 kilometara na čas, uništio ga je za manje od 30 sati.

“Izgubili smo čitavo ostrvo“, rekao je meteorolog sa Univerzita na Havajima Čim Flecer.

Flecer je znao da će ostrvo završiti pod vodom, ali je očekivao da će se to odvijati postepeno tek u narednoj deceniji. Ipak, sve se dogodilo za samo jedan dan.

“To je samo još jedan dio slagalice zemljinog biodiverziteta koji nestaje pod vodom“, dodaje.

Inače, ostrvo je bilo dom monahus-monahus fokama kojima prijeti izumiranje i zaštićena su vrsta. Pretpostavlja se da u čitavom svijetu postoji samo 1400 njih, a uznemirava i činjenica da 30% od ovog broja preživljava samo zahvaljujući čovjeku. Ostrvo koje je nestalo takođe je bilo i dom havajske morske kornjače.

Istraživači ne mogu da procijene da li će se ostrvo ikada vratiti na površinu. Slična katastrofa desila se i devedesetih sa ostrvom Gueil Skeit, koje je takođe nestalo poslije uragana i nikada se više nije pojavilo.

Nažalost, ovakav trend će samo biti u porastu s obzirom na porast temperatura i nivoa mora, tvrdi b92.net.

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Putovanja

Ovo je najskuplja kafa u Evropi

Izlet u Beč uvijek je dobra ideja, a ako ste planirali već ove godine posjetiti bajkovitu austrijsku prijestolnicu, sigurni smo kako će ovaj jedinstveni lokal biti dodatan razlog koji će vaš jesenski izlet učiniti još posebnijim!

Naime, malo ko zna da je upravo Beč dom jednom od najboljih svjetskih kafića specijaliziranih za kafu, a radi se o slavnom Fenster Cafe lokalu koji će vas bez imalo sumnje oduševiti na prvu, piše Fashion.hr. No, što je tako posebno u vezi s ovim mjestom i zašto se već toliko puta pronašao na stranicama prestižnih gastro časopisa? Kao što i samo ime kaže, Fenster Cafe u prijevodu znači Prozorski kafić, a samo mjesto zaista i nije ništa više od običnog – prozora.

Ipak, ono što se nalazi iza njega ujedno je i ono što čini ovo mjesto toliko izvanrednim. Ono što ćete primijetiti na prvi pogled jest specijalni meni na kojem se nalaze zaista originalne kreacije i nevjerojatno bogat izbor različitih vrsta najkvalitetnijih svjetskih kafa koja se nabavlja iz svih dijelova svijeta – od Indonezije pa sve do nizozemskih pržionica i domaćih proizvođača.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Best coffee in Vienna (@fenstercafe)

Ipak, najpopularniji su “marshmallowccino” i “cornettoccino” – kava koja se poslužuje u kornetu od sladoleda. Ono što će vas vrlo vjerojatno manje oduševiti jest cijena kafe koja stoji nevjerojatnih 10 eura, a za koju brojni zadovoljno posjetitelji tvrde kako vrijedi svakog centa! No, tu su i znatno jeftinije opcije od kojih se definitivno izdvaja njihov veličanstveni espresso koji stoji samo 95 centi, a koji je ujedno i najjeftinija kafa na ovom bogatom meniju!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wien | Vienna (@viennatouristboard)

Nastavite čitati

Putovanja

Mnogi bi pali na testu! Ko ima prednost na raskrsnici, autobus ili automobil?

U zadatku koji je zbunio dobar dio iskusnih vozača, kao i onih koji tek treba da polažu, postoji jedinstven problem.

O čemu je riječ?

Dva vozila se nalaze na raskrsnici, kao na slici. Na raskrsnici se nalaze semafori, kao i saobraćajni znakovi. Pitanje je, ko ima prvenstvo prolaza? Da li je to autobus koji skreće u lijevo, ili je to automobil koji ide pravo?

Iako vam se na prvi pogled čini da je rješenje jednostavno, mi savjetujemo da pogledate pažljivo. Ljudi često griješe kada su u pitanju ovakvi problemi, a poznavanje pravila saobraćaja je važno jer nas sve čini bezbjednijima.

Porvjerite tačan ODGOVOR

Nastavite čitati

Putovanja

Doživljaj koji se pamti: Zip line Fortica najduži u BiH

Ovo iskustvo bi trebao iskusiti svaki ljubitelj adrenalina barem jednom u životu. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Goran Zobenica (@goran981) on

Zip line Fortica, dug  570 metara nalazi se u blizini Mostara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ?????? ??????? ? (@dzejla_thesweetestgirl) on

Predivan pogled iz ptičije perspektive, vjetar u kosi dok se spušate niz sajlu samo su neke od prednosti ove adrenalinske atrakcije a ukupno uživanje traje 1 km na nadmorskoj visini od 510 metara.

Park Fortica nalazi se samo na 5 km udaljenosti od Mostara.

Pored ove avanturističke i turističke atrakcije, obavezno posjetite i viseći most dug 35 metara na stjenovitim padinama.(week.ba)

 

View this post on Instagram

 

u borbi s vjetrom i klimavim mostom.

A post shared by A N A Z U B A C ? (@ana.zbc) on

Nastavite čitati

Top pet