Posjetite

Majčinstvo

Na ovih 8 načina djeca vam zapravo šalju poziv u pomoć

Kao i odrasli, i djeca imaju svoje uspone i padove. Oni mogu biti vrlo osjetljivi i osjećati anksioznost zbog problema sa učenjem ili zbog svog obiteljskog okruženja. Pored ovoga, nedostatak pažnje može izazvati agresiju i hiperaktivnost kod djece. Važno je prepoznati ta ponašanja u početku i pokušati ih popraviti.

1. Vaša beba pokazuje agresiju i grize vas

Agresija kod mališana može se lako objasniti njihovim razvojem mozga. Jednostavno je, dječiji mozak se gradi. Grade vještine rasuđivanja i logičkog razmišljanja.Grickanje i agresija nisu negativan odraz vašeg stila roditeljstva. Mogli bi vam baciti igračku na glavu, dok ih pokušavate poljubiti. Djeca nemaju dovoljan kapacitet mozga za samokontrolu, piše Bright Side.

Najbolji način reagiranja:

Možete pokazati djetetu odgovarajuće ponašanje, a zatim ga zamoliti da ga ponovo ponovi dok reakcija ne bude ispravna.

2. Vaše dijete ima promjene raspoloženja i postaje histerično

Izgleda kao dramska scena sa suzama i vikanjem, ali zapravo se nije dogodilo ništa neobično. Dala si  ružičastu šoljicu, umjesto plavu.

Emocije vaše bebe i dalje postaju složenije, ali njihova sposobnost da se nose sa njima ponekad nije dovoljna. Jednostavno je, svako malo razočaranje za njih je vrlo frustrirajuće i osjeća se kao kraj svijeta, prenosi Week.ba.

Najbolji način reagiranja:

Budite cool i dopustite im da iskažu svoje frustracije, ali istovremeno im pokažite da to nije u redu (nemojte to lažirati – zapravo saosjećajte s njima). Pokažite im nekoliko pozitivnih načina da se oslobode svojih osjećaja i javite im da natezanje cipela ili bacanje hrane nije najbolja reakcija.

3. Vaše dijete odbija se sjediti u autosjedalici, obući cipele ili spakovati ruksak

Ako vaše dijete baci cipele, odbije se obući ili neće spakovati ranac, to može značiti da je umorno od aktivnosti i želi malo vremena za opuštanje.

Najbolji način reagiranja:

Ne morate vući svoje dijete svuda ili ih tjerati na tona različitih aktivnosti, jer to može dovesti do preopterećenja.

4.  Vaše dijete trči u krugovima, bori se, igra lova i visi sa stvarima

Kada se vaše dijete ne želi smiriti, pokušava se svađati ili cijelo vrijeme trči oko vas, to može značiti da nema dovoljno aktivnosti. Djeca će vam možda pokušati reći da se žele igrati vani, skakati ili komunicirati s drugom djecom.

Najbolji način reagiranja:

Proverite raspored svoje djece. Možda imaju puno slobodnog vremena i ne znaju gdje trošiti energiju. Pokušajte organizirati neka druženja sa drugom djecom.

5.  Vaše dijete baca i razbija igračke

Vaše dijete može razbiti igračke, igrati se s njima agresivno ili čak ignorisati novi automobil ili lutku. Ovo može značiti da im je dosadno biti kod kuće. Možda će htjeti ići u šetnju, raditi neku drugu aktivnost poput umjetnosti ili se samo maziti s tobom.

Najbolji način reagiranja:

Pokušajte da predložite različite aktivnosti, ali nemojte biti naporni. Na primjer, možete i sami početi da crtate i ako vaše dijete zaista želi učestvovati, pridružiće vam se.

6. Vaše dijete svemu kaže “Ne!”

Djeca mogu odbiti pojesti obrok, oprati zube ili obući pidžamu. Oni jednostavno ne žele sarađivati. Ova vrsta ponašanja može biti znak da vaše dijete zapravo želi dobiti kontrolu nad nekom situacijom.

Najbolji način reagiranja:

Da biste izbjegli ovu borbu za vlast, pametno je dati svom djetetu dva izbora. Na primjer, možete predložiti da svoju sobu očiste sada ili nakon šetnje.

7. Uhvatite dijete kako laže i vara

Djeca mogu lagati ili preuveličavati neke stvari, ali ako se to događa prečesto, ne biste ga trebali ignorisati. Može se dogoditi kada se nečega uplaše, poput vaše reakcije na istinu.

Najbolji način reagiranja:

Prvo, nemojte to shvatati lično. Drugo, pokušajte pronaći korijen laži. Treće, više cijenite njihovo pozitivno ponašanje.

8. Vidite kako vaše dijete udara druge

Djeca uče kako da se nose sa snažnim emocijama kada su preplavljeni ili ljuti. Njihove vještine komuniciranja i suočavanja nisu baš razvijene prije 5. godine života. Starija deca bi se mogla ponašati ovako zbog anksioznosti i straha. Takođe, vaš roditeljski stil može uticati na ove reakcije.

Najbolji način reagiranja:

Obratite pažnju da li postoji neko ko im je blizak, koji im pokazuje ovaj loš primjer komunikacije. (week.ba)

Majčinstvo

Pet ideja kako razveseliti majku: Majka može zauzeti mjesta svih drugih, ali njeno mjesto ne može zauzeti baš niko

Jedan od najdražih poklona svakoj majci jednostavna je čestitka iz koje će saznati koliko vam je važna i koliko je volite. Sve je još i ljepše ako ste je, s ljubavlju i pažnjom, izradili sami, piše 24sata.

Majka može zauzeti mjesta svih drugih, ali njeno mjesto ne može zauzeti baš niko. Ova i slične mudrosti kojih podsjećaju na nezamjenjivu ulogu majki u životima i odrastanju djece.

Želite li majci pokazati koliko vam je posebna, budite kreativni te je zajedničkim snagama iznenadite najljepšim danom u godini. Zaposlene majke će možda ponajviše cijeniti dan oslobođen od kućanskih obaveza, dan u kojem će se osjećati pomalo kao kraljice.

Pobrinite se za neodgodive kućne poslove poput pranja suđa, čišćenja, a njoj dopustite da uživa u opuštanju. Najljepše nedjeljno iznenađenje bit će isplanirani doručak, koji će dijete veselo donijeti majci u krevet. Iznenadite je omiljenim cvijećem i originalnom čestitkom s posebnom porukom svakog ukućana.

Čestitku mogu ukrasiti i mlađa djeca, koja će na nju ostaviti otiske svojih dlanova u šarenim bojama. Čak i unaprijed osmišljen piknik ili jednodnevni izlet u prirodu izmamit će širok osmijeh na lice svima najdraže ukućanke. Želite li je posebno obradovati, poklonite joj album uspomena.  Svaka majka voli imati podsjetnik na odrastanje svoje djece, a pobrinete li se da taj poklon ne bude običan album fotografija nego unikatna uspomena namijenjena jedino i isključivo njoj, učinit ćete je najsretnijom majkom na svijetu.

Srce čuva najdraža lica

Majka će biti sretna poklonite li joj mali medaljon u obliku srca. Otvori li ga, unutra će pronaći svoja najdraža lica (djecu i supruga). Na taj će ih način uvijek moći nositi uz sebe.

Na mali papir stane puno ljubavi

Jedan od najdražih poklona svakoj majci jednostavna je čestitka iz koje će saznati koliko vam je važna i koliko je volite. Sve je još i ljepše ako ste je, s ljubavlju i pažnjom, izradili sami.

Posebna večera

Ručak ili večera koju su (u saradnji s tatom) za nju pripremila djeca majci će biti veliko veselje. Buket cvijeća, ukrašen stol i hrana pripremljena s ljubavlju njoj će biti idealan završetak posebnog dana. No nemojte joj prepustiti pranje suđa nakon jela.

Mama, opusti se, zaslužila si

Majka (i supruga) uživat će priredite li joj večer opuštanja. Napunite kadu pjenušavom kupkom i okružite je svijećama, a za ugođaj pronađite muziku u kojoj najviše uživa. Kućni spa ambijent omogućit će joj da napuni baterije za novu radnu sedmicu.

Kako je sve počelo?

Često se majkama poklanja cvijeće, a sve je počelo s bijelim karanfilima koji simboliziraju mir i čistoću. Naime, Anne Marie Jervis je 1907. godine pisala brojnim političarima, svećenicima i ženskim udruženjima kako bi upozorila na potrebu Majčina dana.

Dvije godine kasnije Majčin dan slavio se u čak 45 saveznih država SAD-a. Na misi u znak sjećanja na majku je nekoliko godina nakon njene smrti u crkvi ženama dijelila bijeli karanfil. To je bio i omiljeni cvijet njezine majke. Tako se početkom 20. stoljeća, karanfil poklanjao na taj dan.

Sad se majkama poklanja razno cvijeće. Najčešće su to tulipani, u svim bojama. Lijepi su i ljiljani, koje majke obožavaju dobiti. Siguran odabir su i pastelne ruže, a i s klasikom poput orhideje ne možete pogriješiti. Važno je da je to iskreni poklon od srca.

Nastavite čitati

Majčinstvo

Nauka ima odgovor! Evo šta se može dogoditi ako svoje dijete ljubite u usta

Možda je gotovo nemoguće odoljeti obasipanju svoje djece ljubavlju, ali poljubiti ih u usta nije najzdraviji način da pokažete koliko vam znače, piše Bright Side

Osim što utiče na njihovo razumijevanje ličnih granica, može predstavljati određene zdravstvene rizike.

Može uticati na njihove desni

Ljubljenje vaše djece u usta prije nego što narastu mliječni zubi može biti posebno štetno. Prijenos sline uzrokuje širenje bakterija koje mogu uticati na meka tkiva i desni vašeg djeteta. Djeca mogu razviti bolesti desni zbog loše oralne higijene, a ljubljenje djeteta u usta može biti dodatni faktor rizika, prenosi Week.ba.

Rizik od  karijesa

Karijes je najčešća hronična bolest kod djece i odraslih a ljubljenje vaše djece u usta može povećati njihove šanse za razvoj ovog stanja. Mliječni zubi nisu jaki kao zubi odraslih što ih čini osjetljivijima na bakterije. Budući da je caklina na mliječnim zubima relativno tanka , sklonija je karijesu i propadanju.

Može izazvati alergije

Osim što uzrokuje probleme sa zubima, ljubljenje djeteta u usta može izazvati alergijske reakcije. To može biti posebno štetno za novorođenčad. Kada nekoga ljubite, nesvjesno prenosite čestice hrane ili kozmetičkih proizvoda na njihovu kožu. A vaše novorođenče može biti alergično na određenu hranu ili umjetne sastojke u proizvodima za njegu kože.

Moglo bi oslabiti njihov imunološki sistem

Poljubac u usne može prenijeti respiratorne viruse. Iako ti virusi mogu izgledati kao obična prehlada, mogu biti opasni za bebe jer njihov imunološki sistem još nije u potpunosti razvijen. Bebina pluća su mala i svaka infekcija može izazvati probleme s disanjem.

Nastavite čitati

Majčinstvo

Mama ponosno pokazuje svoje bebice: Ovu djecu s viškom hromosoma ne bih mijenjala ni za što

Rođenje djeteta vjerojatno je najupečatljiviji događaj u životu svakog roditelja. 

Za svaku su novopečenu mamu njena djeca uistinu posebna, no za našu današnju junakinju bila su još i više, piše Bright Side.  Prije nego što je rodila svoje blizance, Savannah Combs nije ni slutila koliko će njena djeca biti jedinstvena. A sada želi nadahnuti ljude širom svijeta da zavole i prihvate svaku posebnu karakteristiku koju ljudi mogu imati.

Dolazak blizanaca za njihovu je mamu u startu bio izazov.

Blizanci Mckenli i Kennadi Ackerman rođeni su s Downovim sindromom. Njihova mama, Savannah Combs, dočekala ih je 12. maja 2021., dva mjeseca prije termina. Bebe se čak i od strane doktora smatraju vrlo jedinstvenima.

Medicinski stručnjaci komentarisali su: “Na svakih 1000 blizanačkih trudnoća, oko dvije će imati barem jedno dijete s Downovim sindromom. Međutim, šansa prije trudnoće da će trudnoća biti blizanačka i da će oba blizanca imati Downov sindrom je  oko jedan prema 5 miliona.

Njihova mama je znala da barem jedna od beba ima rizik da se rodi s Downovim sindromom i na to je upozoravana tokom trudnoće. Ali Savannah to nije potvrdila dijagnostičkim testom.

Danas, sretna četveročlana porodica samo napreduje.

Sada, kada su oba roditelja prihvatila stanje svoje djece, porodični život apsolutno cvjeta. Savannah kaže da obje bebe “postižu svoje prekretnice i da napreduju.” Obje djevojčice dva puta sedmično imaju časove fizikalne i radne terapije i pokazale su veliki napredak u svom razvoju, prenosi Week.ba

Neki bi mogli imati dojam da su djeca s Downovim sindromom uvijek sretna, ali mama blizanaca savjetuje da se na to ne računa. Dok je Kennadi zapravo pravo sunašce, Mckenli nije baš nalik svojoj sestri blizankinji.  Savannah voli svoju jedinstvenu djecu više od svega. U svojoj objavi na Facebooku ona piše: “Ovu zakrivljenu ružičastu djecu s dodatnim hromosomom ne bih mijenjala ni za što. Mama vas jako voli.”

Savannah kaže : “One imaju osjećaje. Imaju srce koje kuca. Znaju razgovarati. One znaju kako raditi stvari koje vi radite. One će stići do cilja. Možda su korak u zaostatku, ali one će to učiniti. Naučila sam da su ova djeca vesele i sretne mala bića.”

Sretna mama želi podsjetiti ljude da djecu s Downovim sindromom treba tretirati kao i svu drugu djecu koja nemaju to stanje. “Isti su poput nas. Neću se prema njima ponašati drugačije jer imaju Downov sindrom,” kaže Savannah.

Nastavite čitati

Top pet