Posjetite

Majčinstvo

Na ovih 8 načina djeca vam zapravo šalju poziv u pomoć

Kao i odrasli, i djeca imaju svoje uspone i padove. Oni mogu biti vrlo osjetljivi i osjećati anksioznost zbog problema sa učenjem ili zbog svog obiteljskog okruženja. Pored ovoga, nedostatak pažnje može izazvati agresiju i hiperaktivnost kod djece. Važno je prepoznati ta ponašanja u početku i pokušati ih popraviti.

1. Vaša beba pokazuje agresiju i grize vas

Agresija kod mališana može se lako objasniti njihovim razvojem mozga. Jednostavno je, dječiji mozak se gradi. Grade vještine rasuđivanja i logičkog razmišljanja.Grickanje i agresija nisu negativan odraz vašeg stila roditeljstva. Mogli bi vam baciti igračku na glavu, dok ih pokušavate poljubiti. Djeca nemaju dovoljan kapacitet mozga za samokontrolu, piše Bright Side.

Najbolji način reagiranja:

Možete pokazati djetetu odgovarajuće ponašanje, a zatim ga zamoliti da ga ponovo ponovi dok reakcija ne bude ispravna.

2. Vaše dijete ima promjene raspoloženja i postaje histerično

Izgleda kao dramska scena sa suzama i vikanjem, ali zapravo se nije dogodilo ništa neobično. Dala si  ružičastu šoljicu, umjesto plavu.

Emocije vaše bebe i dalje postaju složenije, ali njihova sposobnost da se nose sa njima ponekad nije dovoljna. Jednostavno je, svako malo razočaranje za njih je vrlo frustrirajuće i osjeća se kao kraj svijeta, prenosi Week.ba.

Najbolji način reagiranja:

Budite cool i dopustite im da iskažu svoje frustracije, ali istovremeno im pokažite da to nije u redu (nemojte to lažirati – zapravo saosjećajte s njima). Pokažite im nekoliko pozitivnih načina da se oslobode svojih osjećaja i javite im da natezanje cipela ili bacanje hrane nije najbolja reakcija.

3. Vaše dijete odbija se sjediti u autosjedalici, obući cipele ili spakovati ruksak

Ako vaše dijete baci cipele, odbije se obući ili neće spakovati ranac, to može značiti da je umorno od aktivnosti i želi malo vremena za opuštanje.

Najbolji način reagiranja:

Ne morate vući svoje dijete svuda ili ih tjerati na tona različitih aktivnosti, jer to može dovesti do preopterećenja.

4.  Vaše dijete trči u krugovima, bori se, igra lova i visi sa stvarima

Kada se vaše dijete ne želi smiriti, pokušava se svađati ili cijelo vrijeme trči oko vas, to može značiti da nema dovoljno aktivnosti. Djeca će vam možda pokušati reći da se žele igrati vani, skakati ili komunicirati s drugom djecom.

Najbolji način reagiranja:

Proverite raspored svoje djece. Možda imaju puno slobodnog vremena i ne znaju gdje trošiti energiju. Pokušajte organizirati neka druženja sa drugom djecom.

5.  Vaše dijete baca i razbija igračke

Vaše dijete može razbiti igračke, igrati se s njima agresivno ili čak ignorisati novi automobil ili lutku. Ovo može značiti da im je dosadno biti kod kuće. Možda će htjeti ići u šetnju, raditi neku drugu aktivnost poput umjetnosti ili se samo maziti s tobom.

Najbolji način reagiranja:

Pokušajte da predložite različite aktivnosti, ali nemojte biti naporni. Na primjer, možete i sami početi da crtate i ako vaše dijete zaista želi učestvovati, pridružiće vam se.

6. Vaše dijete svemu kaže “Ne!”

Djeca mogu odbiti pojesti obrok, oprati zube ili obući pidžamu. Oni jednostavno ne žele sarađivati. Ova vrsta ponašanja može biti znak da vaše dijete zapravo želi dobiti kontrolu nad nekom situacijom.

Najbolji način reagiranja:

Da biste izbjegli ovu borbu za vlast, pametno je dati svom djetetu dva izbora. Na primjer, možete predložiti da svoju sobu očiste sada ili nakon šetnje.

7. Uhvatite dijete kako laže i vara

Djeca mogu lagati ili preuveličavati neke stvari, ali ako se to događa prečesto, ne biste ga trebali ignorisati. Može se dogoditi kada se nečega uplaše, poput vaše reakcije na istinu.

Najbolji način reagiranja:

Prvo, nemojte to shvatati lično. Drugo, pokušajte pronaći korijen laži. Treće, više cijenite njihovo pozitivno ponašanje.

8. Vidite kako vaše dijete udara druge

Djeca uče kako da se nose sa snažnim emocijama kada su preplavljeni ili ljuti. Njihove vještine komuniciranja i suočavanja nisu baš razvijene prije 5. godine života. Starija deca bi se mogla ponašati ovako zbog anksioznosti i straha. Takođe, vaš roditeljski stil može uticati na ove reakcije.

Najbolji način reagiranja:

Obratite pažnju da li postoji neko ko im je blizak, koji im pokazuje ovaj loš primjer komunikacije. (week.ba)

Majčinstvo

Šta napraviti ako saznate da je vaše dijete “bully”?

Bullying se odnosi na kontinuirano, namjerno poduzimanje radnji kojima se drugoj osobi nanosi fizička ili emocionalna bol. 

Bullying u školi najčešće se pojavljuje u dva oblika – u obliku fizičkog i/ili verbalnog nasilja. Nasilje u školi ostavlja duboke i bolne psihološke posljedice za zlostavljano dijete. Nisko samopouzdanje, sklonost anksioznosti, depresiji i suicidalnim mislima samo su neke od posljedica koje zlostavljanje u školi može ostaviti na žrtvi.

Međutim, često se zapostavlja pitanje zašto određena djeca vrše nasilje nad drugom djecom. Za smanjenje nasilja u školi jako je bitno razumjeti izvore ovakvog antisocijalnog ponašanja i znati kako postupiti u situaciji ako saznate da je upravo vaše dijete bully.

Zašto neka djeca vrše bullying nad drugom djecom?

Bullying se može pojaviti u različitim oblicima, od fizičkog zlostavljanja do verbalnog nasilja. S razvojem tehnologije razvila se i virtualna verzija bullyinga – cyberbullying. Bullying u školi može uključivati:

– zadirkivanje i vrijeđanje
– uništavanje tuđih stvari
– udaranje i guranje
– namjerno izostavljanje osobe iz aktivnosti

Razlozi zašto neka djeca zlostavljaju drugu djecu mogu biti razni.

I sami su žrtve zlostavljanja – kada su i sami žrtve zlostavljanja, bilo u školi ili kod kuće, djeca se znaju okrenuti zlostavljanju druge djece. Osim toga, djeca ponekad zlostavljaju kako bi sami izbjegli zlostavljanje u školi.
Nisko samopouzdanje – zlostavljanje je ponekad reakcija djeteta na nisko samopouzdanje iz razloga što time dobiva na važnosti te mu to daje osjećaj kontrole i moći. U ovom slučaju važno je istražiti zašto dijete ima nisko samopouzdanje i pomoći mu izgraditi samopouzdanje na drugačije, zdravije načine.
Očekivanja drugih – percipirana očekivanja vršnjaka, roditelja ili učitelja itekako utječu na ponašanje djeteta. Djeca stoga ponekad vrše bullying jer misle da drugi to od njih očekuju ili kako bi se uklopili u društvo. Važno je pomoći djetetu da stekne prijatelje na način koji ne povrjeđuje druge osobe.
Svjedoče zlostavljanju kod kuće – kada je zlostavljanje (fizičko ili verbalno) “normalan” oblik odnosa kod kuće, djeca će vjerovatnije takav oblik odnosa prenijeti i izvan kuće, tj. u školu.

Neovisno o tome zašto dijete vrši agresiju nad drugim djetetom važno je poduzeti određene korake kako bi se zlostavljanje zaustavilo i kako bi se moglo pomoći i žrtvi i zlostavljaču.

Nekoliko je bitnih stavki i koraka koje morate poduzeti ukoliko saznate da je vaše dijete bully.

Komunikacija – ključna je u svakom odnosu, pa tako i u odnosu roditelja prema djetetu. Prije svega, važno je djetetu dati do znanja da ga volite, ali da se njegovo ponašanje mora promijeniti te da mu u tome možete pomoći. Nadalje, vrlo je važno razgovarati s djetetom kako biste dokučili korijen problema, tj. razloge vršenja nasilja. Način na koji reagujete na činjenicu da dijete vrši nasilje nad drugim djetetom uvelike ovisi o razlozima zbog kojih to radi.
Učenje empatije – razvijanje i poticanje empatije je izrazito važno za socijalni i emocionalni razvoj djeteta, ali i za cjelokupno funkcionisanje društva. Razgovarajte s djetetom o sagledavanju situacije iz perspektive drugog, zlostavljanog djeteta, o tome kako se to dijete osjeća zbog postupaka vašeg djeteta. Ponekad djeca nisu svjesna kakav uticaj njihove radnje imaju na druge osobe, stoga je potrebno osvijestiti činjenicu da nanose bol drugoj osobi. Vrlo je važno da dijete spozna zašto zlostavljanje druge osobe nikada nije prihvatljivo te kako postupati prema drugima na način koji uzima njihove osjećaje u obzir.
Učenje vještina regulacije emocija – zlostavljanje je često posljedica manjka vještina povezanih s regulacijom emocija. Nasilje može biti način na koji se dijete neprikladno nosi s emocijama. Učenje kontrole impulsa i nošenja s emocijama kao što su strah i ljutnja izrazito je korisno za djecu koja ih na neadekvatan način izražavaju.
Preuzimanje odgovornosti – spoznaja da je njihovo ponašanje bilo krivo i preuzimanje odgovornosti za to ponašanje iznimno su važne stavke za zaustavljanje maltretiranja. U razgovoru s djetetom smislite načine na koje se može ispričati drugom djetetu – usmenim izvinjenjem, pismom, kolačima koje zajedno ispečete ili pozivnicom na dječju zabavu. Vrlo je važno nastaviti nadzirati djetetovo ponašanje nakon toga i razgovarati o njegovim odnosima s vršnjacima. (krenizdravo.hr)

Nastavite čitati

Majčinstvo

Emily Ratajkowski objavila sliku sa tromjesečnim sinom, koja je zgrozila korisnike društvenih mreža, pa zabranila komentarisanje…

Mladu majku, glumicu i manekenku Emily Ratajkowski, mnogi su krenuli ismijavati i napadati nakon što je objavila seriju fotografija s tromjesečnim sinom u rukama. Nakon kritika, više se nije moglo komentarisati na njenoj objavi

Američka glumica i model, Emily Ratajkowski (30) poznata je po objavljivanju izazovnih fotografija u kupaćim kostimima. U čast svog rođendana objavila je seriju takvih fotografija, na kojima drži tromjesečnog sina Sylvestra Apolla. Dok bi inače pažnju privuklo njeno tijelo, ovaj put svi su se fokusirali na to kako Emily drži dijete, prenosi 24sata.hr. Na fotografijama Emily, još poznata kao Emrata, sina pridržava rukom uz bok, ali je većinu njenih pratilaca uznemirilo što mu ne pridržava vrat i glavu.

Rođendanska večer s partnerom za putovanja iz snova – dodala je kao opis manekenka.

Glumica je uskoro onemogućila komentarisanje ispod objave, ali su se njeni kritičari brzo s Instagrama premjestili na Twitter kako bi jasno i glasno iskazali svoju nevjericu i pritom se narugali Emily. – Emrata dijete drži kao da je peškir za plažu i zatim ugasi komentare – komentarisala je jedna osoba slijed događaja. Drugi su je isto upitali zašto je to napravila, ali se glumica nije oglasila.

– Emrata nosi tu jadnu bebu kao da je je*ena torbica – našalili su se na Twitteru.

– Emrata je pokušala prepraviti način na koji se drže bebe, ali društvo nije bilo spremno – napisao je drugi Twitteraš.

– Znate onu nervozu koju osjećate kad vidite malu djecu koja razvlače svoje ljubimce? Tako se ja osjećam kad vidim kako Emily Ratajkowski drži živa bića – rekao je neko i dodao fotografije Emily sa sinom i s malim psom u rukama.

Nastavite čitati

Majčinstvo

Neukusne šale: 17 rečenica koje ljudi govore trudnicama bez ustručavanja

Postoji jedan znak koji nosite na čelu dok ste trudni: Ovaj znak kaže “Čak i ako te ne poznajem, ne ustručavaj mi se reći kako izgledam, što misliš o tome kako izgledam, kako ja izgledam u usporedbi sa tvojim očekivanjima ili drugim trudnicama koje znaš, dokle misliš da se moj cerviks proširio il bilo što drugo. Samo naprijed!”

U nastavku navodimo 17 stvari koje ljudi govore trudnicama.

Velika si kao kuća.

Ne izgledaš trudno s leđa. (U redu ako vam je komentator najbolji prijatelj. Inače NE!)

Bolje je da uskoro rodiš tu bebu ili ćeš eksplodirati.

Ajme kako si slatka. Podsjećaš me na Teletubbyse.

Sjećaš se onog koktela s rumom koji smo pili zajedno kad još nisi shvatila da si trudna? Da li se ikad brineš zbog toga?

Ne shvaćaj ovo pogrešno, ali u toj haljini izgledaš ogromno.

Jesi li sigurna da je unutra samo jedna beba?

Kako će izvući to iz tebe?

Imam prijateljicu koja treba roditi otprilike u isto vrijeme kad i ti i njen trbuh je dvostruko veći / upola manji od tvojeg.

Cipele su ti odvezane. Hahahahahahaha! Samo se šalim.

Postaju li kukovi svake žene toliko široki tokom trudnoće?

Zar te ne izluđuje kad razmišljaš o tome kako će se dijete smjestiti u vaginu?

Ako ti ovdje pukne vodenjak, plaćaš račun za pranje tepiha

Planiraš li dojiti?

Hoćeš li se roditi prirodnim putem ili dobiti epiduralnu?

Opa, čak se i tvoje lice udebljalo.

Kako uspijevaš voziti auto?

(Izvor: Miss.7mama)

Nastavite čitati

Top pet