Posjetite

Ljubimci

Saznajte 9 načina kako da vaša mačka u kući bude sretna

Danas se sve više vlasnika odlučuje držati mačke u kući, bez puštanja van.

Za mačke u gradovima to je možda jedina opcija jer uz promet na gradskim ulicama nisu sigurne. Prednosti toga su što mačke koje su u kući nisu izložene otrovima za glodavce koji nažalost još uvijek znaju presuditi mačjim životima, a u stanovima mačke su zaštićene i od brojnih zaraznih bolesti i parazita s kojima se mačke koje borave van susreću.

Također, odgovoran vlasnik zaštitit će prozore i balkone mrežom kako mačka ne bi pala vani. No, život na toplom i sigurnom, uz redovne obroke, bez mogućnosti lova za zabavu i kontakta s drugim mačkama za kućne mačke može biti dosadan, pogotovo ako i vlasnik nije kod kuće po čitave dane.

Hrana

Mačke su mesojedi i njihovi obroci moraju sadržavati meso. Osim toga, za mačke je prirodno da im hrana bude stalno dostupna kako bi mogle uvijek pomalo jesti. No, kada su mačke predebele, ili ako im tako zbog nekih zdravstvenih problema propiše doktor veterinarske medicine, mačke mogu dobivati pojedinačne obroke više puta na dan. Kako biste mački u stanu dan učinili zabavnijim i potaknuli je da koristi svoj fantastični osjet mirisa, možete sakriti male komadiće hrane, tj. poslastice koje jako voli, na različita mjesta u stanu.

Također, poslastice možete staviti u neke malene kutije koje vam ostanu od proizvoda koje inače kupujete i tako dati maci posla s otvaranjem kutijice.

Voda

Voda ja važna za svaku životinju! Mačke trebaju imati uvijek punu zdjelicu svježe vode. Ako u stanu živi više mačaka, važno je da imaju više zdjelica vode na različitim mjestima. Mačke su teritorijalne životinje i poštuju svoj prostor, pa se može dogoditi da jedna mačka ne dolazi na teritorij koji pripada drugoj mački. Zato svaka treba imati svoju zdjelicu vode na svom teritoriju.

Mačji zahod

Mačke su čiste životinje i prilično izbirljive kada je riječ o mačjem zahodu. O mačjem zahodu postoji „čitava znanost“, a neka od najosnovnijih pravila su da joj se mora sviđati vrsta pijeska koji ste joj stavili i mjesto gdje se zahod nalazi. To znači da nekim mačkama neće odgovarati bučno mjesto u stanu (npr. pored stroja za pranje rublja) ili se može dogoditi da neke mačke preferiraju otkriveni ili natkriveni zahod. Ako u stanu živi više mačaka, pravilo je da bi trebale imati više zahoda – uvijek jedan više od broja mačaka.

Njihov zahod treba redovno čistiti, minimalno jednom dnevno. Poželjno ga je očistiti odmah nakon što mačke obave veliku nuždu. Jedan od najčešćih problema u ponašanju mačaka je obavljanje nužde izvan mačjeg zahoda.

Grebalice za mačke

Za mačke brušenje noktiju ima više uloga. Osim što brušenjem mačke održavaju svoje nokte, one se protežu, ostavljaju na ogrebenom mjestu svoje mirise iz žlijezda na šapama i ostavljaju vidljiv trag grebanja. Ostavljanje mirisa i tragova grebanja mačkama je važno za komunikaciju – tako mačke zapisuju svoje poruke. Na primjer, ako imate više mačaka u stanu, mačke će ostavljati miris na rubovima svog teritorija kao poruku drugoj mački.

Premda neke mačke mogu sve dijeliti, uglavnom će vam za više mačaka trebati i više grebalica, na više mjesta u stanu.
Dobra grebalica treba biti visoka ili dugačka kao mačka kada se protegne – kratke grebalice nisu dobre jer mačka ne može zadovoljiti sve svoje potrebe. Poželjno je da ima više razina, neku viseću igračku i mjesto za sakrivanje.

Povišene površine 

Bilo da se radi o grebalici, policama na zidu ili dijelovima namještaja, mačke moraju imati povišena mjesta za odmor! Na takva mjesta mačke se povlače kada im je dosta društva drugih mačaka ili nas ljudi, kada žele malo odrijemati ili s visoka promatrati situaciju. Vrlo često kada se mačke u nekom kućanstvu ne slažu problem se može riješiti omogućavanjem mačkama da imaju povišena mjesta za bijeg i povlačenje.

Igračke

Danas su na tržištu dostupne različite mačje igračke, a različite mačke različito ih prihvaćaju. Neke mačke vole miševe na baterije ili mačji kong punjen hranom, dok će neke biti zainteresirane za igru s vlasnikom uz igračku na špagi i štapu koje vlasnik povlači. Problem može nastati ako se mačke igraju laserom jer je mačja igra imitacija lova, pa je za životinju prirodno da na kraju nešto ulovi. U protivnom može biti frustrirana te uhvatiti prvo što se nađe pored nje, nerijetko noge i ruke vlasnika.

Zbog toga se ne preporučuje igra mačaka s laserom. Kako se mačke vole zavlačiti u kutije, poneke igračke vlasnik može sam osmisliti i izraditi. Na primjer, moguće je uzeti kartonske kutije i papirnate vrećice, te u njima napraviti rupe kroz koje se mačke mogu provlačiti. Nikada se ne smiju koristiti plastične vrećice da se mačke ne bi ozlijedile.

Mačje društvo

Koliko mačke vole i žele društvo drugih mačaka, ovisi o više stvari. Djelomično utjecaj ima genetika i epigenetika, a djelomično socijalizacija. Socijalizacija je važna za male mačiće u dobi od tri do 12 (ili 14) tjedana. Za mačiće je poželjno da budu s mamom macom, i braćom i sestrama iz legla, te da se s vremenom uče na ugodan kontakt s ljudima. Kako bi se izbjegli problemi u ponašanju, mačiće se ne bi smjelo odvajati od mame mace prije navršena dva mjeseca starosti. Najpoželjnije društvo za odraslu mačku je njena mama i sestre iz istog legla. Dakle, ako netko želi imati mačku, a zna da će puno izbivati od kuće, tada je najbolje odmah uzeti dvije mace iz istog legla. Ako se naknadno nabavlja druga mačka, tada je bolje da je nova mačka drugog spola od prve. Za mačke nije poželjno da ih ima puno u jednom domaćinstvu jer neovisno o ljubavi koju je vlasnik spremna pružiti svakoj maci, one jedna drugoj mogu priuštiti „pakao“.

Ljubav i pažnju ljudi s kojima mačka živi

Mačke prati loša reputacija da su samotnjaci. To nije točno! Naše domaće mačke vole imati društvo i vole se maziti. Naravno, uz uvjet da su se naviknule na ljude te da imaju dobra iskustva. Važno je poštovati mačja pravila te mačku gladiti po onim dijelova tijela gdje joj to odgovara (npr. ne po trbuhu) i pustiti je da ode kada poželi. Osim maženja, svaki bi vlasnik trebao imati vremena za igru s mačkom. Ovo je malo manje važno ako mačka ima društvo druge mačke s kojom se dobro slaže. U svijetu je sve popularniji trening mačaka temeljen na pozitivnom poticanju (nagrađivanju). Neke mačke su zainteresirane za trening, a nekima je teško pridobiti pažnju.

No, s obzirom na to da mačke u stanu nemaju puno drugih prilika za mentalno poticanje, trening je dobrodošao način da se kroz igru mačka zabavi i izrađuje odnos s vlasnikom.

Redovni posjeti veterinaru

Jako je važno mačke redovno voditi veterinaru! U periodu socijalizacije mačke je važno naviknuti na transporter i odlazak veterinaru kako im to ne bi bio stres. Posjeti veterinaru za mačke su važni jer mačke znaju skrivati bolove, pa je dobro odvesti ih na pregled već kod prve sumnje da nešto nije u redu, a ne čekati da bolest bude očita. Dobro je savjetovati se s veterinarom o cjepivima koja mačka može ili treba primiti. Nažalost, dio mačaka koje su spašene s ulice mogu biti nosioci tzv. „mačje side“ i „mačje leukemije“, koje su za mačke opasne zarazne bolesti (za ljude nema opasnosti od tih mačjih bolesti!). Kod tih bolesti simptomi ne moraju biti odmah vidljivi, pa mačka uz odgovarajuću skrb može živjeti dosta dugo, u stanu bez kontakata s drugim mačkama da ne bi prenijela zarazu. Za ostalo o ovim bolestima poželjno je savjetovati se s doktorima veterinarske medicine.

Mačke imaju svoju osobnost i neće sve jednako voljeti društvo ili istu vrstu igračaka. Zbog toga je pred svakim vlasnikom izazov otkriti što baš njegovu ljubimicu čini sretnom! A svi koji su imali ili imaju mačjeg prijatelja, znaju koliko ljubavi mačke mogu pružiti. (ljubimac.ba)

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ljubimci

Video nasmijao mnoge: Žena pokazala kako pozdravlja psa kada dođe kući, a kako supruga

Becca je  na TikToku  podijelila video u kojem je svojim pratiocima pokazala kako pozdravlja svog psa, a kako supruga kada dođe kući.

Video je postao viralan i prikupio je više od 500 hiljada lajkova na ovoj platformi.

@archie.and.becca Who can relate #dogsoftiktok #dogmom #vizsla ♬ original sound – Archie & Becca

Na početku snimka vidi se kako ulazi u kuću i odmah joj se pojavi osmijeh na licu kada ugleda svoga psa.

“Hej, anđele. Kako si? Kako si proveo dan? Šta si danas radio, bebo?” čuje se kako mu govori dok ga mazi.

Zatim ode do sobe i otvori vrata pa pokaže svoga supruga, koji sa slušalicama na ušima igra igrice. “Hej”, kratko ga pozdravi.

Video je oduševio korisnike TikToka. “Logično, pa pogledajte kako joj se pas obradovao”, “Dobro je, nisam jedina”, “Niko nije srećniji kad dođemo doma od naših pasa”, “Ja ovo živim. Inače, osjećam se kao suprug iz ovog videa”, samo su neki od komentara.

Nastavite čitati

Ljubimci

Video koji slama srce: Pogledajte kako psi reaguju na petarde i vatromet

Mnogi ljubitelji životinja apeluju da se, pogotovo za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika, izbjegava korištenje pirotehnike.

Poznato je da se životinje plaše vatrometa i petardi. Kada god čuju pucanje, počnu da se tresu, cvile i zavijaju.

Video objavljen na stranici skloništa za životinje u hrvatskoj Virovitici tačno prikazuje kako životinje, odnosno psi, reaguju na te zvukove.

“Kada pucate petarde i vatromete, to ovako kod nas izgleda… Ovo je naša bakica Gipsy koja se jako boji”, napisali su u opisu snimka, na kojem je vidljivo da se trese zbog petardi, a psi oko nje svi redom laju i zavijaju.(cmd.me)

Nastavite čitati

Ljubimci

Lijepe vijesti iz New Yorka: Novi zakon zabranjuje prodaju životinja – moguće je samo udomljavanje

New York je postao posljednja savezna država koja je zabranila prodaju kućnih ljubimaca.

Dakle, tamo će se, od 2024. godine psi, mace i kunići moći samo udomiti, ali ne i kupiti.

Takozvane tvornice štenaca raširile su se po cijeloj Americi i postale ustanove za masovni uzgoj pasa. Usmjerene jedino na profit, takve su tvornice bile plodno tlo za maltretiranje, zanemarivanje te nepravilnu njegu, prehranu i socijalizaciju životinja, piše zadovoljna.hr.

Kućni ljubimci ne mogu se proizvoditi komercijalno – glavna je misao vodila guvernerke Kathy Hochul, koju je javnost podržala i glasala za novi Zakon koji će uljepšati živote naših krznenih prijatelja.

Trgovine koji su prodavale kućne ljubimce, sada će dobiti na izbor da se povežu sa skloništima kako bi zajedno radili za dobrobit životinja.

U trgovinama će Amerikanci pronaći spašene ili napuštene životinje, ali ne i one koje su komercijalno uzgojene. Za ljubimca će svejedno platiti – ali to će biti donacija s kojom će ljubimcima omogućiti egzistenciju.

Ovo je velika stvar za New York. Bit će manje napuštenih životinja, a srca će biti puna i nama i našim ljubimcima. Lutalice će biti zbrinute, i socijalno i zdravstveno, a onda ćete vidjeti samo slatke okice, a ne prljavštinu s ulica, rekla je guvernerka Kathy Hochul.

Nakon ovog zakona pse, mace i kuniće više nećemo gledati kao robu, nego kao živa bića kojima trebaju pomoć i ljubav. Iako su se trgovine za kućne ljubimce pobunile, a neke su čak i zatvorile svoja vrata, oduševljenje javnosti omogućila je ovom lijepom Zakonu da ugleda svjetlo dana.

Kalifornija je prva država koja je donijela ovaj zakon, a brzo su joj se pridružile i ostale savezne države. Na veliko oduševljenje zagovaratelja prava životinja, Amerika će uskoro u cjelosti postati jedino područje na svijetu koje je ugasilo trgovinu životinjama.

Nastavite čitati

Top pet