Posjetite

Gastro

Napravite ukusnu kremu od limuna

Brza i jednostavna poslastica u kojoj ćete sigurno uživati. Za pripremu ove ukusne voćne kreme potrebno je dvadeset minuta, a podjednako će u njemu uživati i djeca i odrasli.

Spremite drugačiju, ukusnu i punu boja, osvježavajuću kremu od limuna!

Sastojci:

160 g kristal šećera
150 ml limunovog soka
100 ml soka od narandže
6 žumanjaca
65 g maslaca
prstohvat soli
kašičica narendane limunove kore
borovnice, ribizle ili drugo voće po želji
keks po želji

Priprema:

Šećer, žumanjca, limunov i narandžin sok sa prstohvatom soli sipajte u dublju šerpu. Na laganoj vatri kuhajte sve sastojke, dok se ne zgusne poput pudinga, uz konstantno miješanje (oko 8 do 10 minuta). Kada se krema zgusne sklonite je sa šporeta i dodajte joj maslac i narendanu koricu limuna. Miješajte sve dok se maslac ne otopi i sjedini s kremom. Kremu prekrijte prozirnom folijom i stavite u frižider nekih pola sata da se ohladi. Kremu služite u čaši i to na sljedeći način: na dno čaše izdrobite vaš omiljeni keks, sipate kremu od limuna, a na sam vrh dezerta dodajete bobičasto voće po želji. Uživajte u ovoj zanimljivoj kombinaciji ukusa. (Lepotaizdravlje.rs)

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Gastro

Praznične meze kojima ćeš oduševiti goste

Meze su sastavni dio mediteranske, bliskoistočne i balkanske kuhinje.

Ova se riječ nalazi u svim kuhinjama bivšeg Osmanskog Carstva, a nastala je od turske riječi koja znači zalogaj ili predjelo.

Nekad davno hrana se u dvorcima pohranjivala u ogromnim, najčešće podzemnim ostavama, a čak je i običan narod  hranu spremao u špajz, pušnice, konobe… Život u gradu ne trpi razbacivanje prostorom, no to ne znači da se moraš odreći slasnog zalogaja, iako ti sa stropa ne visi pršut, kulen, kobasice,  i šunke, niti ti na policama dozrijevali sirevi i kajmak.

Week.ba vam donosi  nekoliko super ideja za praznične meze.

Nastavite čitati

Gastro

Brza kreker torta koju svi obožavaju

Sastojci:

500 g krekera
čaša jogurta
150 g rendanog sira
150 g rendane šunke
150 g majoneza
2 pavlake

Priprema:

Sjedinite sir, šunku, pavlaku i majonezu. U dublji sud (može i pleh) četvrtastog oblika poredajte red krekera umočenih u jogurt, preko njih polovinu fila, pa opet krekere, pa fil i na kraju krekere. Ostavite u frižider, najbolje da prenoći.

Nastavite čitati

Gastro

Super recept: Pogledajte kako izgleda spremanje nojevog jajeta u prirodi!

Kuhanje na otvorenom (Outdoor cooking) bitno se razlikuje od kuhanja u kuhinji, najveća razlika ogleda se u nedostatku lako definiranog kuhinjskog prostora.

Tehnike kuhanja na otvorenom tradicionalno su se povezivale s nomadskim kulturama poput Berbera sjeverne Afrike, arapskih beduina, ravničarskih Indijanaca i pionira Sjeverne Amerike, a u moderno doba prenošene su i dorađivane za upotrebu tokom rekreativnih potraga i izleta na otvorenom, a primjenjuju ih izviđačke grupe ili edukatori za život u divljini.

Uz izvornu ideju, naprednije metode i vlastite recepture 28-godišnji Mirza Nišić koji živi u Tuzli, putem zanimljivog youtube kanala svoju ljubav prema kulinarstvu demonstrira svojim pratiocima.

Iz dana u dan broj pregleda na Mirzinom kanalu sve je veći a ovaj put za svoje pratioce priremio je jedan neobičan recept:

Nastavite čitati

Top pet