Posjetite

Gastro

Najljepši ukusi jeseni: 12 poslastica sa jabukama, bundevom i kestenom koje ćete obožavati! (RECEPTI + FOTO)

Nema ničeg ljepšeg nego kad kuća zamiriše na kombinaciju cimeta i omiljenog jesenjeg voća. Stil.kurir.rs vam donosi 12 najljepših deserata u kojima ćete sigurno uživati.

1. Kesten fantazija

Sastojci:

  • 80 grama brašna,
  • 125 grama šećera,
  • 115 grama maslaca,
  • 1 jaje – žumance,
  • 1/2 kašike ekstrakta vanile,
  • 3 kašike vode,
  • 2 jaja,
  • 500 grama kesten pirea,
  • 80 grama mljevenih oraha,
  • 200 grama tamne čokolade,
  • 120 grama maslaca.

2. Torta od kestena i čokolade

Sastojci:

  • 150 g maslaca,
  • 100 g kristal šećera,
  • 400 g keksa po izboru (koji morate samljeti),
  • 100 g mljevenih oraha,
  • 120 g otopljene tamne čokolade,
  • 1 velika kašika ekstrakta ruma,
  • 100 mililitara mlijeka,
  • 100 g maslaca,
  • 120 g šećera u prahu,
  • 500 g nezaslađenog kesten pirea,
  • 2 velike kašike ekstrakta ruma,
  • 200 mililitara ulupane slatke pavlake,
  • 2 kašike kristal šećera,
  • na kraju sve posipajte kakaom u prahu ili narendanom čokoladom.

3. Jesenji brauni

Sastojci:

  • 200 g kuhanih i oljuštenih kestena ili kesten-pirea,
  • 100 ml punomasnog mlijeka,
  • 1 vanilin šećer,
  • 150 g tamne čokolade,
  • 100 g maslaca + za premazivanje kalupa,
  • 3 velika jaja ili 4 jaja srednje veličine,
  • 100 g smeđeg šećera,
  • 1 kašika kakao praha (za kalup i posipanje).

4. Rolat od kestena

Sastojci:

  • 3 kašičice brašna,
  • 3 jaja,
  • 4 kašičice šećera,
  • 1/2 praška za pecivo,
  • 2 kašičice kakaa,
  • 1 kašičica meda,
  • 250 g kesten pirea,
  • 100 g maslaca,
  • 1 kašičica ruma,
  • 1dl slatke pavlake za šlag,
  • 1-2 kašičice šećera u prahu,
  • 1 kašičica namaza od lješnjaka,
  • 70 g čokolade,
  • 1-2 kašičice ulja.

5. Pita bundevara

Sastojci:

  • 500 g tankih kora za pitu,
  • 100 g putera,
  • 100 ml ulja,
  • 5 kašika griza,
  • 10 kašika šećera,
  • 1 kašičica cimeta,
  • 150 g mljevenih oraha,
  • 1 kg očišćene i izrendane bundeve,
  • 3 kašike šećera,
  • 1 kesica vanilinog šećera,
  • 300 g šećera,
  • 300 ml vode.

6. Puding od bundeve

Sastojci:

  • 350 – 400 g pirea od kuhane ili pečene bundeve,
  • 2 supene kašike brašna,
  • 1 puna supena kašika meda,
  • 3 dl pirinčanog ili zobenog mlijeka,
  • 1 čajna kašičica ekstrakta vanile,
  • 2 čajne kašičice cimeta,
  • pola čajne kašičice mljevenog đumbira.

7. Palačinke sa bundevom

Sastojci:

  • 2 jaja,
  • 2 šoljice oštrog brašna,
  • 1 šoljica pirea od bundeve,
  • 3 velike kašike maslaca,
  • 4 velike kašike šećera,
  • 2 prstohvata soli,
  • 1 šoljica mlijeka,
  • 2 kašičice praška za pecivo.

8. Hrskava pita sa jabukama

Sastojci:

  • 5 manjih jabuka,
  • 250 g lisnatog tijesta,
  • 1 kašičica cimeta,
  • na vrh kašičice mljevenog muskatnog oraščića,
  • 1 kesica karamel šećera,
  • prstohvat soli,
  • 2 kašike smeđeg šećera,
  • 100 g putera,
  • po potrebi ulja za prženje,
  • po ukusu prah šećera.

9. Sočne zapečene jabuke

Sastojci:

  • 4 do 7 jabuka (u zavisnosti od veličine),
  • pola šoljice ovsenih pahuljica,
  • pola šoljice smeđeg šećera,
  • 3 kašičice cimeta,
  • 1 kašičica karanfilića,
  • pola putera.

10. Slatka proja sa medom i jabukama

Sastojci:

  • 3 jaja,
  • 1 puna kašika meda,
  • 100 g suhog grožđa,
  • 100 g šećera,
  • 100 g kukuruznog brašna,
  • 100 g krušnog brašna,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 1 veća jabuka,
  • 1 vanilin šećer i cimet,
  • kockica maslaca,
  • korica limuna ili pomorandže.

11. Mekani kolač sa jabukama i orasima

Sastojci:

  • 4 jaja,
  • 100g oraha,
  • 100g griza,
  • 50ml ulja,
  • 100g šećera,
  • 2 jabuke,
  • 1 vanilin šećer,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 200ml jogurta,
  • cimet.

12. Štrudla sa jabukama

Sastojci:

  • 500g smrznutog lisnatog tijesta ili 2x250g već razvaljanog,
  • 4 kiselkaste jabuke,
  •  2 kašike šećera,
  • 2 vanilin šećera,
  • 2 kašike prezli,
  • rendana kora od jednog limuna,
  • malo suhog grožđa,
  • malo cimeta,
  • šećer u prahu za posipanje.

Gastro

Super recept: Pogledajte kako izgleda spremanje nojevog jajeta u prirodi!

Kuhanje na otvorenom (Outdoor cooking) bitno se razlikuje od kuhanja u kuhinji, najveća razlika ogleda se u nedostatku lako definiranog kuhinjskog prostora.

Tehnike kuhanja na otvorenom tradicionalno su se povezivale s nomadskim kulturama poput Berbera sjeverne Afrike, arapskih beduina, ravničarskih Indijanaca i pionira Sjeverne Amerike, a u moderno doba prenošene su i dorađivane za upotrebu tokom rekreativnih potraga i izleta na otvorenom, a primjenjuju ih izviđačke grupe ili edukatori za život u divljini.

Uz izvornu ideju, naprednije metode i vlastite recepture 28-godišnji Mirza Nišić koji živi u Tuzli, putem zanimljivog youtube kanala svoju ljubav prema kulinarstvu demonstrira svojim pratiocima.

Iz dana u dan broj pregleda na Mirzinom kanalu sve je veći a ovaj put za svoje pratioce priremio je jedan neobičan recept:

Nastavite čitati

Gastro

Kolač od tikvica sa bananom

Ovaj kolač od banane s tikvicama je mekan i ukusan i najbolji je recept od tikvica koji sam ikad imao. Karamel glazura na vrhu daje tako fantastičan ukus. 

Sastojci

1/2 šolje maslaca, rastopljeni
1 i 1/2 šolje smeđeg šećera
1/2 šolje pasirane zrele banane
1/4 šolje pavlake
1 veliko jaje
2 kašičice ekstrakta vanilije
2 šolje rendanih tikvica
2 šolje brašna za sve namjene
1 kašičica soli
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice muškatnog oraščića

Preliv 

1/4 šolje maslaca, omekšan
1/4 šolje preliva od karamele
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice cimeta
2 1/4 šolje šećera u prahu
1/4 šolje šlaga

Instrukcije

Zagrijte rernu na 350 stepeni. Poprskajte posudu za pečenje dimenzija 9×13 s neprianjajućim sprejem za pečenje.
Istucite maslac i šećer dok se ne pomiješaju. Dodajte bananu, pavlaku, jaje i vaniliju i ponovo promiješajte. Umiješajte tikvice.
Pomiješajte brašno, so, sodu bikarbonu, cimet i muškatni oraščić. Polako dodajte suhe sastojke i tucite dok se ne pomiješaju.
Stavite u tepsiju. Pecite 35-37 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu uglavnom ne izađe čista.
Izvadite i pustite da se potpuno ohladi.
Istucite maslac dok ne postane kremast. Dodajte preliv od karamele, sol i cimet i ponovo miješajte.
Dodajte šećer u prahu i  šlag dok se sve ne umiješa. Miješajte na srednje jakoj temperaturi dok ne postane lagano i pahuljasto.
Glazuru rasporedite po ohlađenom kolaču. Izrezati na 24 kvadrata. Čuvati u zatvorenoj posudi.

Nastavite čitati

Gastro

Majka otkrila odličan trik: Evo kako ispeći tri pizze odjednom u istoj pećnici

Pečenje pizze za porodicu trebao bi biti brz obrok, ali ponekad na kraju potraje dugo, jer jednostavno nemate dovoljno mjesta u pećnici.

Zbog okruglog oblika, na rešetku obično možete staviti samo jednu odjednom. No, jedna mama je otkrila svoj trik kako na jednoj rešetki peče tri pizze, ali i ukusan čips ispod njih. prenosi metro.co.uk. Objavljujući u Facebook grupi, pokazala je kako smrznute pizze prereže na pola, a zatim ih rasporedi po pećnici kako bi maksimizirala prostor. – Majčin trik. Napravite tri pizze u pećnici, sve na istoj rešetki, tako da ih prepolovite dok su još zamrznute! Jednostavno ih narežite i rasporedite po rešetci, tako na drugoj imate mjesta za druge stvari? Savršeno za one koji imaju veće obitelji poput mene – napisala je.

Dodala je da za smrznute ne trebate posudu za pečenje jer neće potonuti kroz rešetku, ali za svježu pizzu svakako dodajte posudu za pečenje. Nakon što se pizze ispeku, možete ih narezati i nitko neće ni primijetiti da su pečene drugačije.  To znači da vaša porodica može sjesti i uživati ​​odjednom u pizzi, umjesto da ih morate peći jednu po jednu.

Nastavite čitati

Top pet