Posjetite

Gastro

Najljepši ukusi jeseni: 12 poslastica sa jabukama, bundevom i kestenom koje ćete obožavati! (RECEPTI + FOTO)

Nema ničeg ljepšeg nego kad kuća zamiriše na kombinaciju cimeta i omiljenog jesenjeg voća. Stil.kurir.rs vam donosi 12 najljepših deserata u kojima ćete sigurno uživati.

1. Kesten fantazija

Sastojci:

  • 80 grama brašna,
  • 125 grama šećera,
  • 115 grama maslaca,
  • 1 jaje – žumance,
  • 1/2 kašike ekstrakta vanile,
  • 3 kašike vode,
  • 2 jaja,
  • 500 grama kesten pirea,
  • 80 grama mljevenih oraha,
  • 200 grama tamne čokolade,
  • 120 grama maslaca.

2. Torta od kestena i čokolade

Sastojci:

  • 150 g maslaca,
  • 100 g kristal šećera,
  • 400 g keksa po izboru (koji morate samljeti),
  • 100 g mljevenih oraha,
  • 120 g otopljene tamne čokolade,
  • 1 velika kašika ekstrakta ruma,
  • 100 mililitara mlijeka,
  • 100 g maslaca,
  • 120 g šećera u prahu,
  • 500 g nezaslađenog kesten pirea,
  • 2 velike kašike ekstrakta ruma,
  • 200 mililitara ulupane slatke pavlake,
  • 2 kašike kristal šećera,
  • na kraju sve posipajte kakaom u prahu ili narendanom čokoladom.

3. Jesenji brauni

Sastojci:

  • 200 g kuhanih i oljuštenih kestena ili kesten-pirea,
  • 100 ml punomasnog mlijeka,
  • 1 vanilin šećer,
  • 150 g tamne čokolade,
  • 100 g maslaca + za premazivanje kalupa,
  • 3 velika jaja ili 4 jaja srednje veličine,
  • 100 g smeđeg šećera,
  • 1 kašika kakao praha (za kalup i posipanje).

4. Rolat od kestena

Sastojci:

  • 3 kašičice brašna,
  • 3 jaja,
  • 4 kašičice šećera,
  • 1/2 praška za pecivo,
  • 2 kašičice kakaa,
  • 1 kašičica meda,
  • 250 g kesten pirea,
  • 100 g maslaca,
  • 1 kašičica ruma,
  • 1dl slatke pavlake za šlag,
  • 1-2 kašičice šećera u prahu,
  • 1 kašičica namaza od lješnjaka,
  • 70 g čokolade,
  • 1-2 kašičice ulja.

5. Pita bundevara

Sastojci:

  • 500 g tankih kora za pitu,
  • 100 g putera,
  • 100 ml ulja,
  • 5 kašika griza,
  • 10 kašika šećera,
  • 1 kašičica cimeta,
  • 150 g mljevenih oraha,
  • 1 kg očišćene i izrendane bundeve,
  • 3 kašike šećera,
  • 1 kesica vanilinog šećera,
  • 300 g šećera,
  • 300 ml vode.

6. Puding od bundeve

Sastojci:

  • 350 – 400 g pirea od kuhane ili pečene bundeve,
  • 2 supene kašike brašna,
  • 1 puna supena kašika meda,
  • 3 dl pirinčanog ili zobenog mlijeka,
  • 1 čajna kašičica ekstrakta vanile,
  • 2 čajne kašičice cimeta,
  • pola čajne kašičice mljevenog đumbira.

7. Palačinke sa bundevom

Sastojci:

  • 2 jaja,
  • 2 šoljice oštrog brašna,
  • 1 šoljica pirea od bundeve,
  • 3 velike kašike maslaca,
  • 4 velike kašike šećera,
  • 2 prstohvata soli,
  • 1 šoljica mlijeka,
  • 2 kašičice praška za pecivo.

8. Hrskava pita sa jabukama

Sastojci:

  • 5 manjih jabuka,
  • 250 g lisnatog tijesta,
  • 1 kašičica cimeta,
  • na vrh kašičice mljevenog muskatnog oraščića,
  • 1 kesica karamel šećera,
  • prstohvat soli,
  • 2 kašike smeđeg šećera,
  • 100 g putera,
  • po potrebi ulja za prženje,
  • po ukusu prah šećera.

9. Sočne zapečene jabuke

Sastojci:

  • 4 do 7 jabuka (u zavisnosti od veličine),
  • pola šoljice ovsenih pahuljica,
  • pola šoljice smeđeg šećera,
  • 3 kašičice cimeta,
  • 1 kašičica karanfilića,
  • pola putera.

10. Slatka proja sa medom i jabukama

Sastojci:

  • 3 jaja,
  • 1 puna kašika meda,
  • 100 g suhog grožđa,
  • 100 g šećera,
  • 100 g kukuruznog brašna,
  • 100 g krušnog brašna,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 1 veća jabuka,
  • 1 vanilin šećer i cimet,
  • kockica maslaca,
  • korica limuna ili pomorandže.

11. Mekani kolač sa jabukama i orasima

Sastojci:

  • 4 jaja,
  • 100g oraha,
  • 100g griza,
  • 50ml ulja,
  • 100g šećera,
  • 2 jabuke,
  • 1 vanilin šećer,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 200ml jogurta,
  • cimet.

12. Štrudla sa jabukama

Sastojci:

  • 500g smrznutog lisnatog tijesta ili 2x250g već razvaljanog,
  • 4 kiselkaste jabuke,
  •  2 kašike šećera,
  • 2 vanilin šećera,
  • 2 kašike prezli,
  • rendana kora od jednog limuna,
  • malo suhog grožđa,
  • malo cimeta,
  • šećer u prahu za posipanje.

Gastro

Recept za ukusne, domaće njoke

Ove ukusne njoke, možete isprobati  već danas.  Najbolje će prijati uz neki bogati, mesni umak!

Njoke možete nježno razvaljati preko ribeža da bi se na površini stvorile rupice koje će lijepo upiti umak, a kuhajte ih kad je meso već gotovo da budu tople kod serviranja.

Sastojci:

4 veća krompira (crvena), oko 600-700 g
glatkog bijelog brašna po potrebi, otprilike 150 g
1 jaje
1 puna kašika maslaca
sol

Priprema:

Krompire kuhajte s korom 1 sat ili manje (probajte vijuškom jesu li gotovi). Ogulite ih i dok su još topli pasirajte ili zgnječite viljuškom. Stavite ih u zdjelu, posolite, dodajte maslac i jaje i prstima dobro zgnječite da se sve dobro poveže. Sipajte brašno dok ne dobijete mekanu kuglu koju možete primiti a da se ne lijepi za prste. Nemojte odmah usuti svu količinu brašna, lako ćete dodati kasnije. Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu pa lagano zamijesite i formirajte kuglu. Podijelite je na 4 dijela pa svaki razvaljajte u oblik tankog valjka.

Narežite njoke. Zadnja faza nije potrebna ako ne želite, a to je ovaj postupak valjanja njoki preko ribeža. Na ovaj način njoki dobiju rupice i udubinu kako bi se umak s kojim ih miješate bolje povezao s njokima. Tako su puno sočniji i ukusniji.

Njoke kuhajte u posoljenoj kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu (oko 2-3 minute). Vadite ih cjedilom i stavljajte u zdjelu. Čim ih izvadite iz vode dodajte malo umaka i promiješajte kako se ne bi zalijepile ili ih samo prelijte s malo maslaca ili maslinova ulja. (Večernjilist)

Nastavite čitati

Gastro

Brza i ukusna italijanska pasta: Ručak na stolu za 20 minuta

U slučaju da vam je ponestalo ideja ili vam je potrebna jedna za brzinski ručak za cijelu porodicu, predstavljamo ovaj ukusni recept.

Ljubitelji italijanske kuhinje bit će oduševljeni autentičnim ukusom i kremastom teksturom sosa uz tjesteninu. S druge strane, ako nemate mnogo vremena, bićete prezadovoljni što ste za samo 20 minuta napravili preukusan ručak koji može čak da se pripremi i unaprijed.

Evo kako da napravite italijansku pastu u sosu od mesa i paradajza.

Sastojci:

oko 400 grama tjestenine po želji
100 grama junećeg mljevenog mesa
500 grama paradajza ili paradajz sosa
sitno sjeckani svježi peršun
2 čehna bijelog luka
maslinovo ulje i so po ukusu.

Priprema:

Prema uputstvu na pakovanju, skuhajte tjesteninu u posoljenoj vodi. Dok se kuha, pripremite ostale sastojke da biste uštedjeli vrijeme i brže napravili ručak.

Sitno isjeckajte bijeli luk ili ga narendajte na maloj rendi, a onda ga propržite 1-2 minuta na maslinovom ulju u zagrijanoj tavi. Zatim dodajte mljeveno meso i sitno isjeckani paradajz (ili pasirani paradajz). Sve zajedno krčkajte uz mješanje 15 minuta. Posolite po ukusu dok se kuha.

Prije nego što se tjestenina potpuno skuha (par minuta prije kraja), stavite je u vaš sos, dodajte svježi peršun i kuhajte još nekoliko minuta.

Na kraju poslužite (dobićete oko 2 velike ili 4 prosječne porcije) i narendajte parmezn po želji.

Tajna italijanske tjestenine

Za kuhanje tradicionalne italijanske tjestenine neće vam biti potrebno više od 20 minuta – ne može biti lakše. Zbog toga je idealna za ručak poslije napornog dana ali i za pripremu unaprijed jer može da se čuva u frižideru.

Međutim, ono što je važno za najboji ukus je da koristite svježe povrće. Zato ako nemate pri ruci dobar paradajz, bolje je da koristite konzevirani ili pasirani.

Još jedna tajna je u samoj pripremi. Umjesto da ih kuhate odvojeno i sipate pojedinačno, za autentičan ukus sjedinjenih sastojaka krčkajte tjesteninu i sos zajedno par minuta. (Lepota i zdravlje)

Nastavite čitati

Gastro

Volite seriju Friends? Donosimo recept za Rachelin kolač

Većina ljudi je odgledala poznati američki sitkom, Friends, odnosno Prijatelji u kojem se osim šala i smijeha mogu pronaći i dobri recepti.

Ne možemo zaboraviti epizodu u kojoj Rachel (Jennifer Aniston) priprema Trifle. Epizoda se zove “Ona u kojoj se Ross napušio”.

Monica je organzovala zabavu povodom Dana zahvalnosti i dopušta Rachel da napravi desert. Dvije stranice kuharice, koju Rachel koristi za recept, zapnu zajedno i Rachel na kraju napravi horor situaciju. Od deserta na kraju napravi napola slatku pitu, a napola slanu pitu.

Odlučili smo i s vama podijeliti ovaj zanimljivi recept

Sastojci:

2 šoljice svježih ili smrznutih brusnica
1 šoljica svježih ili smrznutih borovnica
1/2 šoljice šećera
1/2 šoljice vode
1 šoljica ricotta sira od punomasnog mlijeka
4  krem ​​sira, na kockice i omekšalog
1/4 šoljice šećera
1/2 kašičice ekstrakta vanilije
1 komad (10-3/4 unce) smrznute torte od kilograma, odmrznuta i izrezana na 1/2. kocke

Priprema:

U malom loncu pomiješajte brusnice, borovnice, šećer i vodu i pustite da zavrije, miješajući da se šećer otopi.

Smanjite toplotu te kuhajte nepoklopljeno 5 minuta. Prebacite u manju posudu zatim ohladiti. Stavite u frižider, pokriveno, najmanje 1 sat ili dok se ne ohladi. Stavite ricotta sir, krem ​​sir, šećer i vaniliju u mali procesor hrane. Procesirajte dok ne postane glatko.

U svaku od osam čaša stavite 1 kašiku umaka od bobičastog voća, 1/3 šoljice kockica za kolač, 2 kašike mješavine ricotte i 2 kašike umaka od bobičastog voća.

Ponovite slojeve kolača i sira i prelijte 1 kašikom umaka od bobičastog voća. Stavite u frižider, pokriveno, do posluživanja ili do 2 sata. (TasteofHome)

Nastavite čitati

Top pet