Posjetite

Gastro

Francuski specijalitet s krompirom

Sastojci:

  • 1 kg krompira,
  • glavica luka,
  • oko 300 g kobasice,
  • 5 barenih jaja,
  • 2 nekuhana jajeta,
  • 2 dl kisele pavlake,
  • malo mlijeka,
  • oko 200 g trapista,
  • so,
  • biber.

Priprema:

Vatrostalnu posudu podmažite, staviti isiječenu glavicu luka, odozgo poredajte red krompira isiječenog na kolutove, red kobasica, red barenih jaja.

Postupak ponavljajte dok ne utrošite materijal. Umutite 2 jajeta i pavlaku (dodajte i malo mlijeka), posolite i zalijte preko krompira. Pecite oko 40 minuta.

Kad krompir dobije rumenu boju, preko njega stavite rendan sir da se lijepo otopi.

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Gastro

Praznične meze kojima ćeš oduševiti goste

Meze su sastavni dio mediteranske, bliskoistočne i balkanske kuhinje.

Ova se riječ nalazi u svim kuhinjama bivšeg Osmanskog Carstva, a nastala je od turske riječi koja znači zalogaj ili predjelo.

Nekad davno hrana se u dvorcima pohranjivala u ogromnim, najčešće podzemnim ostavama, a čak je i običan narod  hranu spremao u špajz, pušnice, konobe… Život u gradu ne trpi razbacivanje prostorom, no to ne znači da se moraš odreći slasnog zalogaja, iako ti sa stropa ne visi pršut, kulen, kobasice,  i šunke, niti ti na policama dozrijevali sirevi i kajmak.

Week.ba vam donosi  nekoliko super ideja za praznične meze.

Nastavite čitati

Gastro

Brza kreker torta koju svi obožavaju

Sastojci:

500 g krekera
čaša jogurta
150 g rendanog sira
150 g rendane šunke
150 g majoneza
2 pavlake

Priprema:

Sjedinite sir, šunku, pavlaku i majonezu. U dublji sud (može i pleh) četvrtastog oblika poredajte red krekera umočenih u jogurt, preko njih polovinu fila, pa opet krekere, pa fil i na kraju krekere. Ostavite u frižider, najbolje da prenoći.

Nastavite čitati

Gastro

Super recept: Pogledajte kako izgleda spremanje nojevog jajeta u prirodi!

Kuhanje na otvorenom (Outdoor cooking) bitno se razlikuje od kuhanja u kuhinji, najveća razlika ogleda se u nedostatku lako definiranog kuhinjskog prostora.

Tehnike kuhanja na otvorenom tradicionalno su se povezivale s nomadskim kulturama poput Berbera sjeverne Afrike, arapskih beduina, ravničarskih Indijanaca i pionira Sjeverne Amerike, a u moderno doba prenošene su i dorađivane za upotrebu tokom rekreativnih potraga i izleta na otvorenom, a primjenjuju ih izviđačke grupe ili edukatori za život u divljini.

Uz izvornu ideju, naprednije metode i vlastite recepture 28-godišnji Mirza Nišić koji živi u Tuzli, putem zanimljivog youtube kanala svoju ljubav prema kulinarstvu demonstrira svojim pratiocima.

Iz dana u dan broj pregleda na Mirzinom kanalu sve je veći a ovaj put za svoje pratioce priremio je jedan neobičan recept:

Nastavite čitati

Top pet