Posjetite

Dom i uređenje

Umirujuće i relaksirajuće: Prelijepe plave nijanse u spavaćim sobama (FOTO)

Plava je umirujuća i relaksriajuća boja, tako da se posebno preporučuje za spavaće sobe i kupatila.

Ukoliko osjećate da je vrijeme da plave tonove primjenite u svojoj spavaćoj sobi, ali ne umijete da ih uključite u svoj dizajn na pravi način i sa stilom, danas smo tu da vam pomognemo. Predstavljamo vam neke od najboljih ideja za uključivanje plavih nijansi u vaš spavaći prostor.

Plavi zidovi

Plavi zidovi predstavljaju savršenu ideju za uključivanje ove boje u vaš prostor. Odaberite nijansu prema cilju koji želite da postignete – svjetlije i suptilnije nijanse radi relaksirajućeg osjećaja, odvažne stvaraju daleko vedriji ambijent, dok dopadljive i tamne nijanse donose elegantniji izgled prostoriji. U slučaju da želite dodati nešto bogatije i jače nijanse, kreirajte plavi akcentni zid ili nekoliko vinskih polica. Sa druge strane, ukoliko ste spremni za svjetlija rješenja, opredjelite se za potpuno plave zidove i automatski dodajte interesovanje spavaćoj sobi.

Plavi namještaj

Plavi namještaj predstavlja još jednu lijepu ideju koja neće zahtjevati radikalne promjene i neće vam oduzeti previše vremena kao krečenje. Plavo postavljeni kreveti sa izdašnim uzglavljima, plave klupe i otomani, zajedno sa plavim komodama, čak i onim postavljenim, predstavljaju lični izbor. Možete restaurirati i farbati namještaj sami, uključiti se u neki od silnih projekata modifikacije IKEA komada ili jednostavno, kupiti neki stilski element, izbor je samo na vama.

Plavi tekstili

Tekstili su najlakši način za dodavanje boja bilo kom prostoru, oni ne zahtjevaju previše investiranja i veoma su laki za uključivanje. Odaberite nijansu koju želite i jednostavno je unesite putem materijala. Plave posteljine, zavjese i tepisi, stvaraju idealne načine za uljepšavanje vašeg prostora. Čak i samo jedan predmet od pomenutih može učiniti vašu spavaću sobu daleko ličnijim prostorom, na najlakši mogući način. (digsdigs.com)

Dom i uređenje

Djeca su saglasna, ovo je najbolje rješenje za kućna stepeništa!

Kada živite u kući, veliko i prostrano stepenište je posljednja stvar za koju želite da vam zauzima dragocjene kvadrate.

Postoji nekoliko načina na koje možete postaviti stepenice a da one budu funkcionalne i ne uzimaju previše prostora u domu.

Međutim, nećemo vas ovaj put “peglati” sa vrstama dizajna i materijala, o ukusima se ne raspravlja.

Ovako izgledaju stepeništa kada klince i klinceze pitate za mišljenje, genijalno zar ne? (Week.ba)

Nastavite čitati

Dom i uređenje

Osam grešaka u dizajnu koje često prave vlasnici malih stanova

Što je stan manji, to ga je teže urediti. Svaka naizgled bezazlena odluka (poput stavljanja stolića ispred kauča) može stan učiniti vizualno velikim ili učiniti još manjim.

Week.ba vam donosi osam grešaka koje često prave vlasnici malih stanova:

1. Mali tepisi 

Mali tepisi čine da stan izgleda manje, a veliki – obrnuto. Na primjer, ako na tepih može stati samo stolić, premalen je. Ako na njega možete staviti stol, bočnu stranu kauča i prednje noge fotelje, dovoljno je velik.

2. Osvjetljenje

Jedan ili čak dva izvora svjetlosti nisu dovoljni za mali stan. Da bi mjesto izgledalo veće, morate osvijetliti svaki mračni kutak.

Treba zapamtiti još nešto da svjetlo treba postaviti prema vašim potrebama. Ako ćete šiti ​​u desnom kutu, bojiti u lijevom, a čitati u sredini, trebaju vam najmanje 3 izvora svjetlosti. Bolje je planirati ove stvari kada renovirate, jer nije dobro postavljati podne svjetiljke u male stanove: oni zauzimaju previše dragocjenog prostora.

3. Horizontalne linije 

Što je mjesto manje, to bi trebalo biti više okomitih linija. Tu može biti nekoliko nezgrapnih horizontalnu komada namještaja (poput kauča ili krevet), ali ne više. Ostalo bi trebalo biti vertikalno.

Dakle, umjesto kratkih zavjesa, bolje je koristiti dugačke koje dopiru do poda. Boja je također bitna: dizajneri savjetuju upotrebu boja koje odgovaraju zidovima. Poanta je da su zavjese i zidovi iste boje.

4. Namještaj od ”teških” materijala

Namještaj od stakla i drugih prozirnih materijala učinit će da vaš prostor izgleda veći. Možete odabrati i reflektirajuće površine zbog kojih će se činiti da ima puno ogledala.

Isto vrijedi i za otvorene police, ali samo ako između stvari na polici postoji razmak. U suprotnom, prozračnost će nestati. Također, kupujte stvari napravljene u svjetlijim bojama, a ne u tamnim.

5. Zidovi i plafon u istoj boji 

Eksperimentišite s bojama i uzorcima. Izvrsno rješenje za manji stan su vertikalne linije zbog kojih zidovi izgledaju više. Usput, isti efekt možete postići ako strop obojite u boju koja je malo svjetlija od zida.

6. Namještaj bez nogu

Namještaj na nogama izgleda kao da pluta jer se ispod njega jasno vidi pod. Stvara se dojam da je soba veća nego što zapravo jeste.

7. Mala ogledala

Kada birate ogledalo za dnevnu sobu, sjetite se jednostavnog pravila: postavite ogledalo ispred prozora. Odrazit će više svjetlosti.

8. Televizor je u nivou očiju ili niži

Kada govorite o malim stanovima, bolje je televizore postaviti iznad nivoa očiju. Idealno bi bilo da ga objesite na zid.

Nastavite čitati

Dom i uređenje

Jelka za nostalgičare: Sjećate li se ukrasa za bor iz nezaboravnih osamdesetih?

I sam spomen osamdesetih godina prošlog stoljeća u mnogima izaziva slatki osjećaj nostalgije, naročito kod onih koji su tada bili djeca. Još uvijek se sjećamo i divnih ukrasa kojima smo tada kitili bor, a pokoji komad čuvamo i dandanas.

Za razliku od danas, kada je većina božićnih kuglica izrađena od plastike, prije sada već gotovo 40 godina ukrasi za bor izrađivali su se najviše od stakla – i baš su zbog toga za nas bili posebno vrijedni. Uz kuglice bilo je tu i ukrasa drugih oblika poput zvonaca, češera, djeda mraza, šiljaka…

Ko bi zaboravio i ljupke gljive i ptičice koje su imale kvačicu kojom su se pričvršćivale na jelku. One su bile izrađene od plastike, ali bez obzira na to bile su jednako neodoljive i slatke kao i staklene dekoracije.

Mnogima su u posebno dragom sjećanju ostale kuglice s jednom udubljenom stranom, prava mala remek-djela. Takvom izradom postignuto je presijavanje stakla, zbog čega su one izgledale još čarobnije i ljepše.

U ovo blagdansko vrijeme, kada se naročito rado prisjećamo nekih prošlih vremena i djetinjstva, ulovila nas je mala nostalgija pa smo skupili fotografije ljupkih ukrasa s kojima smo u osamdesetima kitili božićne jelke i koji će uvijek imati posebno mjesto u našim srcima. (Zadovoljna.hr)

Nastavite čitati

Top pet