Posjetite

Vježbe

Nema mirovanja: Evo kako izgleda kada se buduća mama raspleše u 7. mjesecu trudnoće (VIDEO)

Žena iz ovog videa definitivno nije jedna od onih koji tokom trudnoće pokušavaju što više mirovati. Vodeća plesačica je u 7. mjesecu trudnoće, ali o mirovanju ni ne razmišlja. Riječ je o trenerici plesa koja vodi kurs plesa u lokalnoj srednjoj školi.

Iako mnoge žene ostanu šokirane kada vide ovako nešto, trenerica kaže da ima sve pod kontrolom. Ovo je njena treća trudnoća, a kaže da je isto to radila i u svojim prethodnim trudnoćama. Čini se da će i beba brzo naučiti plesati.

Izvor: Week.ba

 

Vježbe

Kako odabrati trenera ako ste se odlučili za online trening? Ovi savjeti eliminiraju loše izbore

Budite sigurni da je dobar izgled uvijek samo posljedica zdravog i kvalitetnog načina života te poučeni ovom činjenicom trebamo stremiti prema poboljšanju zdravlja a ne izgleda. 

Upravo zato svi oni bombastični natpisi raznih stručnjaka/fitness influensera padaju u vodu u trenutku kada postavimo njihove savjete/treninge u kontekst zdravlja.

‘Oblikujte svoju stražnjicu!’, jest jedan od naslova kojeg će vrlo rado (i često) kliknuti pripadnice nježnijeg pola, a potonji će tekst sadržavati tri/četiri najčešće korištene vježbe za razvoj i jačanje nogu/stražnjeg kinetičkog lanca. U 95% slučajeva dotične vježbe neće biti personalizirane, niti će se baviti problematikom mobilnosti, jakosti trupa ili pak nekim vašim boljkama/ozljedama. Realnost je da vam isti neće puno pomoći a može vam čak i odmoći. Naravno, najkvalitetnija opcija je lični trening uz pratnju stručne i za to školovane osobe, ali evo nekoliko savjeta kako si olakšati pronalazak kvalitetnog on – line programa treninga.

PROVJERITE OBRAZOVANJE

Ukoliko dotični ima neki vikend fintess kurs od šest mjeseci ili certifikat poznat samo u vašoj zemlji, potražite drugog, jer se to ne može uporediti sa znanjem kineziologa s internacionalno priznatim certifikatima. Na internetu ima dovoljno kvalitetnih kineziologa koji vam mogu pomoći.

PROVJERITE ISKUSTVO

Kroz razgovor probajte saznati koliko je dugo u fitness industriji i kakve klijente pretežno trenira, je li imao iskustva s ozlijeđenim klijentima, kakve je metode tada koristio. Jedna osoba ne može biti stručnjak u doslovnom svim segmentima kineziologije, negdje mora biti bolji, a negdje lošiji. Navedite ga/nju da vam odgovori na dotična pitanja te ako je odgovor u svemu ‘ja znam sve o svemu’, budite sigurni da se na krivoj adresi.

KAKVE INFORMACIJE DIJELI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA?

Skoknite na njegove/njen FB, Instagram, Linked In profile i pogledajte sadržaje koji su objavljeni. Ukoliko su tu u većini slike salata, ručkova i golih tijela s motivacijskim porukama a nema edukacijskih sadržaja, vježbi ili savjeta tada budite sigurni da ste naletjeli na Instagram zvijezdu a ne na trenera!

TESTIRANJE

Ok, odlučili ste se za ličnog trenera, i sada dolazite na prvi trening. Ne znate što očekivati a on/ona vam za početak da zagrijavanje iz doba Franje Bučara te vam nakon toga krene ispravljati tehnike, ili vas (ako ste muško) odmah baci na bench klupu i krene s objašnjavanjem kako trebate raditi neku super cool vježbu za prsa. Preskočili smo dio u kojem nas dotični trener pita općenita pitanja o našem zdravlju, ritmu života, prehrambenim navikama, tjelesnim aktivnostima u prošlosti, bitnim ozljedama, alergijama, krvnom pritisku, šećeru… Bez tih informacija se ne započinje trening!

TRENER IMA SAMO JEDAN STIL TRENINGA?

Iako nije cilj svako malo mijenjati sistem treninga, ipak se trebate zapitati ukoliko nakon tri/četiri mjeseca imate osjećaj da stalno radite isto?! Iste vježbe, isti intenzitet, isti volumen isti sistem treninga…..Ukoliko je odgovor potvrdan, tada budite sigurni da vaš trening nije niti planiran niti (pravilno) programiran. Planiranje i programiranje je dio teorije treninga; znanosti o postizanju željene forme/cilja a svi oni koji o kineziologiji uče na vikend kursevima,  ovom se poglavlju nisu niti približili, a kamoli usvojili.

NUTRICIONIZAM I DIJETE

Nutricionizam, kao i kineziologija je nauka za sebe sa naglaskom na nauci i tko god tvrdi da je odličan u jednom i drugom a nema minimalno 20 godina ozbiljnog iskustva u tim područjima, budite sigurni da priča prazne priče. Dati savjet i pričati o generalnom zakonitostima prehrane je jedno a nekome propisivati plan prehrane te isti kvalitetno pratiti jest posve druga priča. I naravno; vikend treneri će vam zasigurno spomenuti razne dijete i njihove učinkovite i djelotvorne rezultate. Potražite nekog ozbiljnijeg.

PROMOVIŠE  GUBITAK KILOGRAMA UMJESTO RAZVOJA MIŠIĆNE MASE

‘No pain, no gain!’ filozofija je u rangu gluparije ‘musculfiber je odlična stvar, znači da ti je tijelo radilo!’; i ako čujete ovo ili nešto slično, znajte da je vaš trener potpuna neznalica. Svaki put kada vi dobijete jaki musculfiber, znači da se otišli daleko preko limita i da bi trener morao korigirati svoj plan i program. (ordinacija.hr)

Nastavite čitati

Vježbe

Ove tri kardio vježbe brže sagorijevaju kalorije nego trčanje

Kao što je popularni stav da uzimanje malo tamne čokolade prije vježbanja ima pozitivan uticaj na tijelo, poboljšava metabolizam i daje vam više snage lažan  tako je i ideja da vježbanje kod kuće nije učinkovito.

Week.ba vam donosi vježbe koje vam mogu dati maksimalne rezultate u najkraćem roku.

1. Burpee ( marinci )

Ova vježba je nevjerovatna jer u samo 10 minuta sagorijeva 100+ kalorija. Burpee aktivira gotovo cijelo vaše tijelo – mišiće ruku, prsne mišiće, kvadriceps, stražnjicu i trbušnjake. Ova vježba poboljšava vašu izdržljivost i ne zahtijeva posebnu opremu.

2. Kickbox

Za kickbox vam ne treba partner . U 60 minuta kickboxing-a sagorijevate od 350 do 450 kalorija. Ovaj trening pomaže vam da ojačate mišiće i izgubite dodatne centimetre, srce čini zdravijim i povećava vašu izdržljivost.

3. Knee smashes ( podizanje koljena )

Ovo je složenija vježba, koja sagorijeva puno kalorija. Osim toga, moći ćete poboljšati svoju mišićnu koordinaciju i održavati vaš kardiovaskularni sistem.

Nastavite čitati

Vježbe

Bolje od trbušnjaka: Najlakša vježba koja će u dvije sedmice smanjiti trbuščić

Ravan i čvrst trbuh sigurno će biti jedna od novogodišnjih želja u 2020. koju će mnogi poželjeti. I onda se zapitati koliko će samo trbušnjaka morati napraviti da bi to postigli. Mi imamo odličnu vijest jer postizanje najpoželjnijeg trbuha i ne mora biti toliko teško. Pronašli smo najlakšu vježbu koja će za svega dvije sedmice smanjiti trbuščić.

Za ravan trbuh ne morate se mučiti i raditi beskonačan broj “omraženih” trbušnjaka. Naime, pronašli smo najlakšu vježbu za postizanje ravnog trbuha, a što je najbolje, fitness stručnjaci tvrde da je i učinkovitija od tako teških trbušnjaka. Tajna ove vježbe koja se naziva isisavanje trbuha ne može biti jednostavnija – samo morate pravilno disati.

U ovoj vježbi disanjem se aktiviraju i jačaju najdublji abdominalni mišići tako da jednostavno činite kontrakcije, objašnjava Rich Sturla, osobni trener u britanskom centru za zdrav život Results Health & Performance.

Za ravan trbuh ne morate se mučiti i raditi beskonačan broj ‘omraženih’ trbušnjaka. Pronašli smo vježbu disanja koja će ‘isisati’ trbuščić te stabilizirati kralježnicu.
Radite li vježbu pravilno, ojačat ćete cijeli središnji dio tijela te stabilizirati kralježnicu, što će ukloniti bol iz donjeg dijela leđa i poboljšati vam držanje. Takva tehnika dubokog disanja i “isisavanja” zraka iz trbuha dio je pilatesa i joge, no možete je raditi odvojeno od tih vrsta tjelovježbi.

1. Čim se probudite (idealno bi bilo na prazan želudac i dok ste još u krevetu) legnite na leđa sa savijenim koljenima i stopalima položenima na madracu. Udahnite pa duboko izdahnite i uvucite trbuh toliko jako kao da pupak želite “prilijepiti” uz kralježnicu. Što više usukate trbuh, to će biti jača kontrakcija i učinkovitost tog pokreta.

2. Zadržite uvučeni trbuh 15 sekundi za početak, a kako napredujete, produljujte trajanje stiska sve do 60 sekundi, uzimajući plitke udisaje prema potrebi. Ponovite 3 do 5 puta.

3. Kada ste spremni za težu verziju “isisavanja” trbuha, radite vježbu klečeći na koljenima i dlanovima, sjedeći ravno u stolcu ili na lopti za pilates.

4. Nakon određenog vremena vježbanja trbuh ćete moći držati stisnutim dok sjedite ili stojite tokom cijeloga dana.

Izvodite li ovu najlakšu vježbu za ravan trbuh redovito, zdravo se hranite te radite i svoj uobičajeni trening, rezultate ćete vidjeti i osjetiti već za 2 sedmice, kaže Sturla.

U videu pogledajte precizno izvođenje ove jednostavne i lagane vježbe za ravan i čvrst trbuh.(zadovoljna.hr)

Nastavite čitati

Top pet