Posjetite

Scitech

Na ovu reklamu Range Rovera nećete ostati ravnodušni (VIDEO)

Pogledajte kako novi električni Sport savladava 99 oštrih krivina, a zatim se penje uz 999 stepenica pod nagibom od 45 stepeni do “Rajskih vrata” u Kini.

Nastavite čitati
Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scitech

GlobalCoin: Facebook lansira vlastitu kriptovalutu

Facebook će u prvom tromjesečju 2020. godine uspostaviti sistem digitalnog plaćanja.

Kompanija “Facebook” je napravila plan za lansiranje kriptovalute, a na ljeto će ga detaljnije predstaviti.
Do prvog kvartala 2020. će uspostaviti sistem digitalnog plaćanja u desetak zemalja, a do kraja ove godine počinju sa testiranjem svoje kriptovalute, koja je interno nazvana GlobalCoin, prenosi biznisinfo.ba

“Facebook” je u potrazi za jeftinijim i bržim načinima slanja i primanja novca, te su zbog toga u pregovorima sa kompanijama za transfer novca.

Mark Zuckerberg je već razgovarao sa guvernerom Engleske Banke Mark Carney-om o mogućnostima i rizicima lansiranje kriptovalute. Također, Zuckerberg je razgovarao i sa zvaničnikom američkog Ministarstva finansija, te tražio savjet o operativnim i regulatornim pitanjima. (Week.ba)

Nastavite čitati

Scitech

Patite li vi od sindroma fantomske vibracije?

Istraživanje objavljeno u magazinu Computers in Human Behaviour pokazalo da devet od deset osoba pati od sindroma fantomske vibracije.

Ringxiety poremećaj odnosno sindrom fantomske vibracije se odnosi na trenutke kada vam se čini da vam mobitel vibrira ili zvoni u džepu, a kada ga uzmete u ruku vidite da to nije slučaj. Robert Rosenberger, docent na Tehnološkom institutu u Georgiji, izjavio je da je ovaj fenomen uzrokovan “naučenim tjelesnim navikama”. Istraživanje je pokazalo da je telefon u džepu poput dijela tijela, odnosno čovjekov produžetak, te tako imamo ponekad osjećaj da nas telefon “treba” iako ne zvoni.

Rosenberger je za BBC izjavio mnogi ljudi imaju ovaj poremećaj, ali kod studenata je najizraženiji, čak 90% studenata ima ovaj sindrom.

Pored toga, stručnjaci smatraju da ovaj sindrom može dovesti do negativnih zdravstvenih posljedica, između ostalog glavobolje, stresa i poremećaje sna. (week.ba)

Nastavite čitati

Scitech

Huawei u problemima: Vlada SAD-a stavila kinesku kompaniju na crnu listu

Nakon Google-a i Microsoft odlučio da prekine saradnju sa Huaweijem.

Microsoft je odlučio da zabrani korištenje svog operativnog sistema Windows na svim Huawei laptopima.

Pored Google-a, Microsoft-a, saradnju je prekinuo i Intel. Ovi potezi su došli zbog odluke SAD-a. Naime, vlada SAD-a je stavila kompaniju Huawei na crnu listu.
Korisnici su za ovo saznali nakon što su uvidjeli da ne mogu pronaći Huawei laptope na online store-u. Samo je pisalo da je došlo do greške. Microsoft je odbio da odgovori kada su povukli uređaje sa stranice, prenosi edition.cnn.com

Podsjećamo, Huawei jako dobro posluje, samo prošle godine su od prodaje svojih uređaja zaradili oko 50 milijardi dolara. Ipak, i pored svih problema s kojima se trenutno Huawei bori, već je napravljen zamjenski operativni sistem ako dođe do konačnog prekida saradnje. (week.ba)

Nastavite čitati

Top pet