Posjetite

Gastro

Brzinski desert: Lava kolač

Ako tražite recept za preukusni desert koji ćete napraviti za manje od pola sata, na pravom ste mjestu!

Sastojci:

2 kašike maslaca
240 g 80% čokolade
5 jaja
200 g šećera
1/2 kašičice soli
4 kašičice brašna

Priprema:

Zagrijte rernu na 220°C. Nasjeckajte čokoladu pa je s maslacem otopite miješajući. Istucite jaja te ih dodajte u čokoladu sa šećerom i solju.

Dodajte brašno pa smjesu ulijte u vatrostalne posudice za pečenje koje ste namastili.

Pecite oko 14 minuta.

Kolačiće možete ukrasiti topljenom čokoladom, šlagom, voćem i sladoledom. Sve po vašem ukusu, ali ne sumnjamo da će vas ovaj kolač oduševiti. (24sata.hr)

Nastavite čitati
Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Gastro

Recept dana: Slatka salama sa čokoladom, keksima, orasima i suhim voćem

Satka salama jednostavna je za napraviti i od relativno malo sastojaka i bez puno truda, dobije se zaista lijepa količina malih salamica/roladica. Kod izrade slatkih salama koje se motaju u oblatne treba voditi računa o nekoliko stvari.

Prije svega, nadjev prilikom rolanja ne smije biti premekan jer će u tom slučaju previše razmočiti oblatnu i ona neće zadržati lijepi okrugli oblik. Ako ste napravili dobar nadjev, morat ćete pripaziti da vam oblatna bude dovoljno elastična, a to ćete pak postići tako da je namočite između mokrih kuhinjskih krpa. I treća stvar koja je jako bitna je to, da salamu čvrsto zamotate kako unutar nje ne bi ostale praznine jer će se tako ljepše rezati, a i ljepše će izgledati.

Sastojci

2 kom oblatni
400 g petit beure keksa
200 g čokolade za kuhanje
300 ml mlijeka
5 kašika  šećera
2 vanilin šećera
150 g margarina ili maslaca
200 g krupno mljevenih oraha
150 g suhih brusnica
100 g suhih smokvi (narezanih)

Priprema

Namočiti dvije kuhinjske krpe pa između njih staviti oblatne kako bi se omekšale dok pripremate sve ostalo za slatku salamu.
Kekse izlomiti na male komadiće. Možete to napraviti rukama, ili ih stavite u čvršću vrećicu i izlupajte batom za meso.

Zakuhajte mlijeko i šećer. Kada postane toplo dodajte čokoladu natrganu na komadiće i margarin. Uz miješanje kuhajte na laganoj vatrici sve dok se čokolada potpuno ne otopi i dok ne dobijete jednoličnu tekuću masu.

U većoj posudi pomiješajte izlomljene kekse, orahe, brusnice i smokve. Sve skupa prelijte ukuhanim čokoladnim preljevom i dobro promiješajte. Trebali biste dobiti gustu masu koja se jedva miješa kuhačom.

Na oblatnu nanesite polovicu nadjeva. Rasporedite ga ravnomjerno cijelom površinom oblatne i to sa one grublje strane gdje su dublje rupice. Uz pomoć kuhinjske krpe zarolajte sve skupa u duguljastu roladu. Neka onaj završni dio ili spoj bude na dnu. Sve ponovite i sa drugim dijelom nadjeva i drugom oblatnom. Salame ostavite na hladnom da se stegnu pa ih poslužite rezane po potrebi na male roladice.(recipeci.com)

Nastavite čitati

Gastro

Jednostavna torta od keksa bez pečenja

Jednostavna torta od keksa bez pečenja osim što je jako brzo gotova i jako fina, efektno izgleda u presjeku. Fora je u tome što se keksići slažu u redove okomito pa u presjeku zgledaju kao kakvi prutići unutar bijele kreme. Za ovu tortu moguće je koristiti bilo koje kekse sa komadićima čokolade imate.

Sastojci

600 g Choco cookies čajnog peciva sa komadićima čokolade
500 ml slatkog vrhnja (šlaga)
3 mala sirna namaza
4 kašike kiselog vrhnja
100 g šećera u prahu
200 ml mlijeka

Priprema

Okrugli kalup promjera 22 cm obložite prozirnom folijom ako tortu namjeravate istresti nakon hlađenja. Ako radite u kalupu u kojem  otvaraju stranice, onda folija nije potrebna na dnu nego samo na stranicama radi lakšeg odvajanja.
Slatko vrhnje miksati sa šećerom u prahu kako bi se dobio čvrsti šlag. Tada dodati kiselo vrhnje i sirni namaz pa dobro sve sjediniti.

Svaki keks kod slaganja kratko umočiti u mlijeko i početi slagati u krug po stranici kalupa.  Znači slažemo redove keksa izvana prema unutra! Preko složenog reda keksa nanijeti sloj kreme cca 1-2 cm debljine. Sada je na redu drugi krug keksa na isti način – umočiti u mlijeko i prisloniti uz kremu. Nanijeti drugi red kreme i tako dok se sve ne potroši. Sa malo kreme poravnati tortu od gore i staviti u frižider da se dobro stisne. Ostalu kremu sačuvati u zatvorenoj posudi jer će vam trebati za premazivanje torte kada se stisne.
Ohlađenu tortu osloboditi kalupa pa ju sa svih strana premazati ostatkom kreme. Od gore posipati struganom čokoladom i poslužiti. (recipeci.com)

Nastavite čitati

Gastro

Recept dana: Zarolani božićni kolači kao puding keksi

Puding keksi se rade jednostavno kao i većina prhkih kolačića. Trebate jedino malo slobodnog vremena i volje. Možete ih napraviti ovako zarolane dvobojne, a možete ih raditi na klasičan način tako da od smjese radite kuglice koje prije pečenja treba spljoštiti vilicom pa onda imaju onako rebrasti oblik. Za koju god varijantu da se odlučite nećete pogriješiti jer su jako fini.

Božićni kolači uvijek podrazumijevaju da osim kakve fine i sastojcima bogatije torte na svjetlo dana izađu i kakvi sitni kolači. Uz one tradicionalne kao što su npr. vanilin kiflice, breskvice ili rafaelo kuglice, svakako preporučujem da se naprave i puding keksi. Recept je jednostavan, sastojci također, i jedino što vam preostaje je da se bacite na posao.

Potrebno:

Za žuti dio keksa

130 g glatkog brašna
45 g praška za puding od vanilije
1 vrećica vanilin šećera
50 g šećera u prahu
125 g maslaca

Za smeđi dio keksa:

130 g glatkog brašna
45 g praška za puding od čokolade
2 vrećice vanilin šećera
50 g šećera u prahu
125 g maslaca

Priprema

Za žuti dio pomiješati brašno, šećer, vanilin šećer, puding od vanilije, dodati nasjeckan maslac pa umijesiti prhko tijesto. Omotati folijom i pospremiti u frižider na 20-tak minuta.
Za smeđi dio pomiješati brašno, šećer, vanilin šećer, puding od čokolade, dodati nasjeckan maslac pa umijesiti prhko tijesto. Omotati folijom i pospremiti u frižiderna 20-tak minuta.

Ohlađena tijesta prepoloviti na dva dijela, zato da kolutići nakon pečenja ne budu preveliki.
Prvo na radnoj površini razvaljati smeđi dio tijesta na debljinu 7-8 mm. Razvaljati tada posebno i žuti dio tijesta tako da površinom bude malo manji od ovog smeđeg dijela. Premjestiti ga tada na sredinu smeđeg tijesta. Razvaljati sve zajedno valjkom za tijesto na debljinu cca 5 mm. Pažljivo zarolati pa rezati kolutiće.

Slagati ih u lim preko papira za pečenje u malim razmacima. Peći u pećnici zagrijanoj na 180C 13 minuta. Kada su puding keksi pečeni, biti će jako mekani. Zato ih treba ohladiti na limu, pa tek onda pospremiti u kutije sa poklopcem do posluživanja. (recipeci.com)

Nastavite čitati

Top pet