Posjetite

Zanimljivosti

Ova žena kada pronađe mrtvu životinju napravi joj prekrasno spomen obilježje u čast njenog života i postojanja

Amanda Stronza je antropologinja, profesorica i fotograf, zaljubljenica u divljinu i ljude koji žive najbliže divljim životinjama širom svijeta.

Ako posjetite njen Instagram profil, pronaći ćete stotine slika od kojih zastaje dah uz prikaz nevjerojatnih života divljih životinja. Međutim, primijetit ćete da su neke fotografije malo drugačije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr. Amanda Stronza (@amandastronza) on

Budući da Amanda toliko obožava i poštuje našu majku prirodu, stvorila je ovu malu tradiciju za sebe, da napravi spomenik za svaku mrtvu životinju koju ugleda.  Ona ukrašava tijelo životinje sa cvijećem i fotografše ga kao način počasti njenog života. Već ih je napravila poprilično, svi su apsolutno prelijepi  ali pomalo i potresni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr. Amanda Stronza (@amandastronza) on

“Moja namjera i nada u stvaranju spomen obilježja je da obratim pažnju i poštujem životinje koje nalazim kao cjelovita bića koja su imala vlastite živote,” objašnjava Amanda. “Želim ih primijetiti, vidjeti, zaista vidjeti, ne samo kao” mrtve životinje. ” Ne kao predmete. One dijele svijet s nama. Nekada je njihovo srce kucalo i imale su  sjećanja, strahove i ludosti. Imale su porodice. Stvarajući ljepotu od njihove smrti, nadam se da ću im svima pomoći da ih vidimo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr. Amanda Stronza (@amandastronza) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr. Amanda Stronza (@amandastronza) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr. Amanda Stronza (@amandastronza) on

Zanimljivosti

Nesvakidašnja svadba u BiH: Alma i Arman na svoje vjenčanje stigli autobusom

U Visokom se u subotu desila jedna nestvarna priča. Arman i njegova supruga Alma Šišić su u subotu zajedno sa kumovima autobusom išli na vjenčanje, što je izazvalo veliko interesovanje građana ovog grada.

Razlog za ovakav nesvakidašnji postupak je bio to što su se Arman i Alma upoznali baš u autobusu na putu ka Neumu.

O ovom događaju je govorio mladoženja Arman Šišić.

– Vjenčanje je bilo u subotu u popodnevnim satima. Inače, bavim se prijevozom devet godina, imali smo želju jer smo se upoznali u autobusu. Iznajmili smo autobus, vozio nas je od moje kuće na vjenčanje, onda i na šerijatsko, pa i u hotel gdje smo sjedili. Mi smo to htjeli zbog nas, a izazvalo je baš veliko interesovanje – priča mladoženja za Avaz.

Kaže da je bilo veoma zanimljivo, svi su izašli na ulicu, snimali i slikali.

– Nismo očekivali takvo interesovanje. Ispred nas i iza nas su bili automobili, a autobusu od 60 mjesta smo bili supruga, kum, kuma i ja – dodao je Arman Šišić.

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Turbo kružni tok u Nizozemskoj pokrenuo brojne komentare: Ljepota je živjeti u ovakvoj zemlji

Brzina na ovom kružnom toku ograničena je na 30 km/h. Automobili i biciklisti su u interakciji u svakom trenutku.

Kružni tokovi su odlično rješenje da se na najbolji način reguliše saobraćaj, naročito u gradskim područjima. I dok se Balkanci teško snalaze na prostim kružnim tokovima iz Nizozemske nam dolazi fotografija tzv. “Turbo kružnog toka” na kojem je regulisano apsolutno sve, od kretanja pješaka i biciklista, automobila pa i posebne trake za autobuse.

Kako je fotografija iz Nizozemskog grada Aalsmeera objavljena na Redditu uslijedili su brojni komentari korisnika:

“Ljepota je gledati njihovu arhitekturu i brojna rješenja, pa tako i kružni tok, mnogi gradovi Evrope bi se trebali ugledati na njih ljepota je živjeti u ovakvoj zemlji.”

“Moj Portugal zaista mora naučiti od Nizozemske o tome kako raditi kružne tokove.” navodi korisnik.

“Mislim da su turbo kružni tokovi više neprijateljski raspoloženi prema biciklistima (i pješacima?) zbog veće brzine motoriziranog vozila i “prilaznog ugla”. Obično kad se napravi ovakav turbo kružni tok, treba da biciklističke staze prolaze preko ili ispod njega. Pretpostavljam da je je sve ok jer postoji ograničenje kretanja a i ljudi su prilično savjesni vozači” navodi se u jednom od komentara na Redditu, prenosi Week.ba.

Sviđa li vam se ovakvo rješenje, da li bi se u vašem gradu poštovao ovakav Turbo kružni tok?

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Mozgalica: Pomozite detektivu da pronađe krivca

Baš kao i naši mišići, i naš mozak treba trenirati i održavati ga u dobroj formi. I naravno, jedan od najboljih načina za to je redovno testiranje naših sposobnosti posmatranja.

Osim što je izvor zabave, rješavanje mozgalica i zagonetki ima i brojne prednosti. Rješavanje zagonetki i mozgalica jača vezu između moždanih ćelija, što pomaže u poboljšanju memorije. Logičke igre treniraju vaš mozak da vidi različite pristupe problemima. I posljednje, ali ne najmanje važno, vizualne zagonetke pomažu u treningu vaših očnih mišića.

Naime, nakon što je opljačkana banka detektiv je pronašao vreću s novcem u parku iza kaktusa. Uhapsio je tri osumnjičena ali samo jedan od njih je počinio pljačku.

POGLEDAJTE ODGOVOR OVDJE.

Nastavite čitati

Top pet