Posjetite

Zanimljivosti

Cvijet iskrenosti: Ciklame vole hladniju sobu i sjeverni prozor

Ciklame ne podnose pregrijane prostorije sa suhim zrakom. Najbolje ih je držati u prostorima koji se ne griju, u kojima je temperatura od 10 do 15 stupnjeva.

Treba im puno svjetla, ali ne i izravnog sunca. Idealan je istočni ili sjeverni položaj. Dobro njegovana ciklama može cvjetati sve do marta. Za to vrijeme treba otkidati ocvale cvjetove. Za vrijeme cvatnje potrebna je redovita prehrana jedanput tjedno. Prirodno prestaju s rastom u proljeće, pa treba smanjiti zalijevanje. Potrebno joj je razdoblje mirovanja od oko mjesec dana, dok se listovi ne posuše.

Kada prođe opasnost od mraza, otprilike u maju, može se staviti u vrt, balkon i ne zalijevati do sredine ljeta. Kad počne razvijate nove listove, gomolj treba presaditi i držati na svježem i svjetlom mjestu uz redovito zalijevanje. Prije mraza potrebno ju je skloniti u negrijanu prostoriju. Za ciklamu kažu da je cvijet iskrenosti. Dobro  je imati u domu jer “poravnava račune” i izglađuje nesporazume. (24sata)

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zanimljivosti

Mozgalica: Pomozite detektivu da pronađe krivca

Baš kao i naši mišići, i naš mozak treba trenirati i održavati ga u dobroj formi. I naravno, jedan od najboljih načina za to je redovno testiranje naših sposobnosti posmatranja.

Osim što je izvor zabave, rješavanje mozgalica i zagonetki ima i brojne prednosti. Rješavanje zagonetki i mozgalica jača vezu između moždanih ćelija, što pomaže u poboljšanju memorije. Logičke igre treniraju vaš mozak da vidi različite pristupe problemima. I posljednje, ali ne najmanje važno, vizualne zagonetke pomažu u treningu vaših očnih mišića.

Naime, nakon što je opljačkana banka detektiv je pronašao vreću s novcem u parku iza kaktusa. Uhapsio je tri osumnjičena ali samo jedan od njih je počinio pljačku.

POGLEDAJTE ODGOVOR OVDJE.

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Mnogi od vas su na pogrešan način otvarali konzerve – evo najlakšeg načina (VIDEO)

Otvaranje konzerve često umije da nam zada pravu glavobolju, čak i ako na njoj postoji onaj metalni dio koji treba da povučemo.

A često se desi i da se, tokom otvaranja, ogrebemo, ili posječemo.

Ovaj problem bi mogao da postane prošlost.

Jer, sve vrijeme smo pogrešno otvarali konzerve.

Jedan Tik-Toker je otkrio trik koji bi svima mogao da nam uštedi vrijeme, ali i da nas spase bespotrebnih povreda.

On je u videu demonstrirao i kako bi to pravilno trebalo da radimo i pokazao da bi metalni dio prvo trebalo da okrenemo, a tek onda da povučemo poklopac.

I zaista, ovo nam je stvarno bilo potrebno.

“Na današnji dan sam saznao da sam sve vrijeme pogrešno otvarao konzerve”, piše u ovom videu.

@alanwood01

##fyp ##fypシ ##hack ##lifehack ##lifetips ##hacksoflife ##tiktoktip ##reaction ##xyzbca ##hometip

♬ original sound – Mr. Porpilia

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Fotografije koje će vam izazvati nostalgiju

Ako su vam sve ove stvari jako dobro poznate sigurno ste stariji od 30 godina

Sjećate li se čuvenih lasera, briona, figurica… Miljei su i danas na u nekim stanovima neizostavni, pogledajte super galeriju predmeta koji bude nostalgiju…

Nastavite čitati

Top pet