Posjetite

Život

Šest finansijskih rezolucija koje donose uspješne žene u novoj godini

Jednako kako u novoj godini planiramo velike stvari poput preseljenja, završetka fakulteta, novog posla ili možda značajne kupovine i fokusa na zdravlje, trebamo imati na umu i naše finansijske navike.

Evidencija trošenja novca i organizacija plaće i imovine jako su bitne kvalitete koje trebamo razvijati kako odrastamo ukoliko želimo poboljšati svoj način života. Upravo su naše navike i vođenje novca ono što nas ponekad može razlikovati od osobe koja smo bili prošle godine, piše Bonjour.ba.

Uz poboljšanje drugih sfera života, upravljanje novcem treba biti relevantna tema koju trebamo ukloniti iz ladice tabua i staviti na svjetlo važnih tema koje će pomoći u vašoj svakodnevici. Kako biste znali gdje početi i na koje stvari najviše obratiti pažnju, donosimo nekoliko savjeta u nastavku.

Postavite finansijske ciljeve

S početkom nove godine sve više vremena imamo i da posložimo planove za svih 365 dana koji nas čekaju. Upravo radi toga u svoje planove trebate dodati sve veće troškove, kao što su putovanja, posebne prigode, kupovina automobila ili druge obaveze. To će vam pomoći da bolje raspolažete mjesečnim troškovima i planirate veće izdatke bez da to nužno našteti vašem svakodnevno trošenju. Uz načine trošenja novca i veće investicije, možete planirati i štednju.

Pripazite na dugove

S početkom godine, nastojte razmisliti koji će biti najefektniji način kako se rješavati dugova. Osim što će vama biti lakše raspolagati svakodnevnim novcem kad se oslobodite dugova, to može ostaviti prostora za trošenje novca na nešto drugo. Pored toga, kad smanjite dugove, više novca možete ostavljati sa strane za sve one mjesece i dane kad vam treba više novca ili se dogode nenadane životne situacije.

Možda možete investirati u osiguranje

Najbolja investicija kad je u pitanju vaša imovina svakako je osiguranje. Bilo da je riječ o autu, stanu ili nekoj drugoj imovini koju imate, uz osiguranje možete proći puno bolje kad se dogode nepovoljne situacije. Ovakav pametan finansijski potez bit će odličan i ako često putujete, pa tad možete uzeti i putno osiguranje.

Započnite svoj dodatni posao ili hobi pretvorite u posao

Ovo može biti godina u kojoj ćete se otisnuti u nove poduzetničke vode i započeti taj business o kojem tako žarko pričate. Prvotno on može biti vaš dodatni posao, a poslije se može pretvoriti u nešto puno veće. Osim što će biti dobar izvor dodatne zarade, može biti i način kako ispuniti vrijeme, ali i povećati vaše zadovoljstvo, samopouzdanje i poboljšati kvalitetu života.

Educirajte se o investicijama i dobrim finansijskim navikama

Jedna od najboljih investicija u narednoj godini neka bude bolja edukacija. Kroz bogatu riznicu online sadržaja, kao i knjiga, vrlo brzo možete saznati kako investirati svoj novac i pametno ulagati. Uz ulaganje, svjetski stručnjaci nerijetko dijele svoje savjete kad su u pitanju dobre i zdrave financijske navike. No, imajte na umu način na koji birate sadržaj koji će vas educirati. Pratite recenzije, istražite detaljnije iskustva čitatelja i pobrinite da su informacije koje istražujete točne.

Pomozite drugima ako možete

Osim što će ova godina biti povoljna za vas, uz vašu pomoć, godinu možete uljepšati i drugima oko sebe. Kroz volontiranje, donacije i razne oblike pomoći možete postati osoba koja čini tuđu svakodnevicu ljepšom što je izuzetno plemenit poduhvat.

Život

Istinita priča o bratu koji je odustao od obrazovanja da bi pomogao svojoj sestri da diplomira

Ljudi mogu uspostaviti jedinstvene veze jedni sa drugima, a te veze mogu trajati i cijeli život.

Međutim, postoji ona koju niko ne može prekinuti ili uporediti: veza između braće i sestara. Nevidljiva linija koja povezuje braću i sestre jedinstvena je i nezamjenjiva, a teme današnjeg djela savršen su primjer za to. Ništa se ne može uporediti sa plemenitošću žrtvovanja karijere ovog brata zarad sestrine budućnosti, piše BrightSide.

27-godišnja Tajlanđanka po imenu Chanita postavila je slike svoje mature na društvene mreže, a objava je brzo stekla popularnost. Iako njene slike izgledaju obično i neupadljivo, priča iza njih mogla bi vas natjerati da zaplačete.

Kao što Chanita i njena porodica dobro znaju, školovanje i nastavak studija da biste stekli diplomu nije jednostavan zadatak. Ova ljupka djevojka upravo je diplomirala na Univerzitetu Rajabhat u južnoj tajlandskoj provinciji Nakhon Sri Thammarat, iako se mislilo da će to učiniti  2018. godine, prenosi Week.ba.

Prema  izvještajima , Chanitina diploma je bila odgođena iz raznih razloga, od kojih je najhitniji bio finansijski. Tajlanđanka dolazi iz kuće sa niskim primanjima, zajedno sa svojim starijim bratom i majkom, radnicom s niskim primanjima koja se nekoliko puta žrtvovala kako bi osigurala da njena djeca imaju tipičan, ali respektabilan način života.

Obrazovanje je više privilegija nego prirodno pravo u porodicama kao što je Chanitina. Zbog toga, kada je upisala školu za javnu upravu, njena porodica se borila da finansira školovanje svoje djece.

Njen brat je odlučio da napusti školu kako bi svojoj sestri omogućio što bolje obrazovanje uz uštedu novca. Chanita, s druge strane, nije bila svjesna bratove žrtve sve. Ovu priču saznala je  ubrzo nakon što je završila studije kada ju je majka obavijestila o ogromnoj žrtvi koju je podnio njen brat.

Na snimku se vidi Chanita kako svom bratu pozajmljuje kapu i haljinu. Najvjerovatnije mu ju je dala kako bi mu pokazala da je i njen uspjeh rezultat i zahvaljujući njemu, tako da ovu diplomu treba da proslave svi.

Chanita je tada pognula glavu i kleknula na koljena. Ovaj gest se koristi za izražavanje dubokog poštovanja prema drugoj osobi i, u nekim slučajevima, za traženje oprosta ili pomilovanja. Tada možemo vidjeti njenog starijeg brata kako joj uzvraća nježan gest milujući vrh glave svoje sestre.

Nastavite čitati

Život

Evo nekoliko savjeta uz koje ćete biti sretniji u 2023. godini

Okružite se dobronamjernim ljudima

Ako želite biti sretni, okružite se ljudima koje imaju dobru energiju i koji vam žel dobro. Izbacite iz svog života toksične pojedince koji crpe svu energiju. To zna biti teško, ali se isplati.

Isključite se na nekoliko sati svaki vikend

Svaki vikend odvojite par sati kada ćete se isključiti od ostatka svijeta. Ugasite mobitel, televiziju ili računar i posvetite se samo sebi i svojoj porodici. Zaigrajte neku društvenu igru i prepustite se smijehu.

Hodajte

U zdravom tijelu, nalazi se zdravi i sretan duh. Krećite se i bit ćete zadovoljniji.

Uživajte u malim stvarima

Male stvari čine život ljepšim. Pronađite ono nešto što vam mami osmijeh na lice i odvojite vrijeme za to svaki dan ili barem jednom tjedno. To može biti neka televizijska serija. Ako vas ne razumiju u vašoj okolini, nemojte se dati obeshrabriti negativnim komentarima. Uživajte.

Jedite zdravo, ali…

Zdrava prehrana je osnova zdravog života. No neka se povremeno na vašem jelovniku nađe i neki grešni zalogaji koji život čine zabavnijima.

Govorite o sebi na pozitivan način

Znate one riječi koje si mrmljate u bradu kad napravite nešto pogrešno? Umjesto izjave “kako sam to mogla tako napraviti”, radije si recite “Pametna sam, shvatit ću kako se to radi”.

Pomažite drugima

Znate li koji je najlakši način da se usrećite? Usrećite nekog drugog. Svaki dan postavite si pitanje: Kako mogu pomoći nekom drugome? Život će vam biti kvalitetniji i ispunjeniji.

Vizualizirajte

Želite li biti sretni, vizualizirajte sretne scenarije. Stavite sedmični podsjetnik u kalendar ako se inače ne biste sjetili. Uzmite par minuta u danu za ovu zabavnu aktivnost. Sklopite oči, duboko udahnite i vizualizirajte sebe kao osobu koja želite postati – neko ko je sretan, zdrav i zadovoljan svojim životom.(zadovoljna.hr)

Nastavite čitati

Život

Ostala je samo nostalgija: Ovako se nekada živjelo u Jugoslaviji

Generacije rođene nakon 90-ih odrasle su uz priče starijih o tome kako se nekada živjelo u Jugoslaviji.

Te priče uvijek su bile s puno topline i nostalgije.

Na YouTubeu postoji snimak koji je aktuelan već nekoliko godina, a koji prikazuje inserte života u bivšoj Jugoslaviji 70-ih godina.

U pričama o nekim prošlim vremenima u jednoj zajedničkoj državi uvijek ćete se naći u raspravi, da li je zaista bilo bolje ili ipak ne.

Bilo kako bilo, jedno je sigurno, mnogo šta je bilo drugačije nego danas.

Nastavite čitati

Top pet