Posjetite

Moda i ljepota

Imate problem sa crvenim tačkicama na nogama: Evo nekoliko uzroka i savjeta

Mnoge žene  bore se sa miteserima i proširenim porama, ne samo u svojoj T zoni, već i na nogama.

To se uobičajeno stanje naziva jagodičasta noga, zbog crvenkaste kože i sitnih tamnih mrlja koje podsjećaju na sjeme jagode.

Ove mrlje su folikuli dlaka ili proširene pore koje sadrže mješavinu ulja, bakterija i mrtve kože.

Ove tačkice obično nisu svrbežne ili bolne, ali sigurno mogu uzrokovati nelagodu kada obučete šorc ili suknjicu

Bright Side izvršio je  istraživanje o uzrocima i rješenjima ovog stanja

1. Brijanje

Iako se „jagodičaste noge“ smatraju genetskim stanjem, a javlja se najčešće kod osoba s gustom dlakom na tijelu, brijanje je jedan od glavnih razloga ovog neugodnog stanja. Ako brijete starim britvicama ili bez kreme za brijanje, izgaranje britvice može rezultirati iritiranom kožom. Kao odgovor na iritaciju, koža oko folikula dlake potamni, a na nogama se pojavljuju crne tačkice.

2. Folikula dlake

Folikulitis je uobičajeno stanje kože u kojem se folikuli dlake upale. Ima mnogo oblika i može rezultirati pojavom jagodičaste kože. Blagi oblik folikulitisa uzrokovan je izbočinama britvice. To dovodi do uraslih dlaka i možda ono dovodi do pojave crvenih tačkica.

3. Suha koža

Iako pretjerano suha koža ne uzrokuje potamnjenje pora, čini vas ranjivijim za razvoj iritacije. Suhoća kože također čini tamne mrlje u sjemenu vidljivije. Crvene tačkice  lakše se razvijaju kada vašoj koži nedostaje vlage.

4. Karestosis pilaris 

Keratosis pilaris je uobičajeno stanje kože koje stvara izgled suhih mrlja i sitnih izbočina, obično na nadlakticama, bedrima, obrazima ili stražnjici. Nastaje zbog nakupljanja keratina i stvara čep koji blokira otvaranje folikula dlake, što može rezultirati kožom nalik na jagode. Keratosis pilaris pojavljuje se kada je koža previše suha, a češća je kod onih koji žive gdje je klima sa niskom vlagom ili koji često plivaju u bazenima koji sadrže puno hemikalija.

Načini koji će vam pomoći da se riješite crvenih tačkica:

1. Brijanje u pravom smijeru 

Prije nego što krenete sa brijanjem, navlažite kožu i dlaku kako biste je omekšali i nanesite kremu ili gel za brijanje. Ne zaboravite da isperete nakon svakog trzaja britvice i obavezno redovno mijenjajte svoju oštricu kako biste smanjili iritaciju. Brijanje radite  u smjeru u kojem raste dlaka.

2. Piling

Piling pomaže ukloniti mrtvu kožu i olakšava rast nove dlake. Pomaže u sprečavanju uraslih dlaka i može umanjiti pojavu tačkica.

3. Profesionalni tretmani

Ako kućni lijekovi nisu učinkoviti, možete isprobati mogućnosti liječenja crvenih tačkica na nogama koje uključuju elektrolizu i lasersku terapiju. Elektroliza koristi električnu energiju za ciljanje razdraženih folikula dlake i zaustavljanje rasta dlačica. Sprječava urasle dlačice. Laserska terapija je sigurna metoda uklanjanja dlačica koja cilja istovremeno višestruke folikule dlake.(week.ba)

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Moda i ljepota

Ni Jennifer Lopez im nije odoljela: Ove farmerke su apsolutni hit

Bili spremni ili ne, trend “balon” pantalona je stigao i sad je na njega svoj “pečat” stavila i Jennifer Lopez.

Ne možemo uopšte da vam garantujemo da će odlično stajati baš na svakoj figuri, ali udobnost je očigledno postala važnija od manekenskog izgleda. Nogavice ovih pantalona su veoma široke, ali su pri dnu sužene pomoću jednog ili dva ušitka, pa otud i efekat “naduvanosti” poput balona.

Struk je, po pravilu, visok, modeli imaju kose džepove a dužina se kreće oko članaka. Najefektnije ih je kombinovati sa majicama ili košuljama uvučenim u pojas, a uz njih dobro stoje sakoi i kaputi sa naglašenim ramenima.

Jennifer Lopez je odabrala sivoplavi kaput, uz sivi džemper i čizmice, ali balon farmerke su i ovde “zvjezda” modne kombinacije.

 

Nastavite čitati

Moda i ljepota

Za ovu torbicu u obliku stolice potrebno je izdvojiti 700 eura

Pri našem pregledu modnih noviteta nerijetko naiđemo na doista neobične modne dodatke.

Prisjetimo se samo Moschinovih torbica izvedenih u obliku ‘francuza’ i kroasana za koje je potrebno izdvojiti 360 eura. Nadalje, veliku pažnju izazvala je i Louis Vuitton torbica u obliku aviona koja je procijenjena na 3220 eura. Da, cijena ove torbice doseže više i od cijene nekih pravih aviona.

Premda neobični, prethodno spomenuti primjeri su ipak bili (koliko- toliko) praktični. No, torbica koju smo pronašli u kolekciji američkog modnog brenda Area daleko je od toga. Riječ je zapravo o stolici! Doduše umanjenoj verziji metalne stolice ukrašene kristalima i dugačkim lancem koji omogućava nošenje preko tijela. Za nju je potrebno izdvojiti  oko 700 eura.

Kako bi si osigurali svoj dio medijskog kolača, modni brendovi su skloniji pribjeći ovakvom tipu promocije, koji uključuje predstavljanje neobičnih komada za koje vjeruju da će im osigurati toliko željenih 5 minuta slave. (miss7.24sata.hr)

Nastavite čitati

Moda i ljepota

Atraktivna glasnogovornica FK Vojvodina krade pažnju na konferencijama kluba

Sanja Beba Kružević jedna je od najljepših glasnogovornica u regionu.

O njenoj ljepoti pišu svi mediji u Srbiji, ali i Bosni i Hercegovini.

Lijepa Novosađanka trenutno je na odmoru, redovno se javlja pratiocima na Instagramu.

Njene slike mame brojne uzdahe.

Sanja Kružević je u centar nogometne pažnje došla kada na konferenciji za medije trener Nenad Lalatović nije smio da pogleda u njenom pravcu kako zbog njene ljepote ne bi ostao bez koncentracije.

Sada su “osnule” nove fotografije – u kupaćem kostimu, a Sanja je pobrala brojne komplimente.

Nastavite čitati

Top pet