Posjetite

Lifestyle

Karakteristike savremenog muškarca

Prema istraživanju, 97% muškaraca vjeruje da su se kodovi muževnosti promijenili u posljednjih deset godina. Polovina je zadovoljna tim dešavanjem, ali četvrtina, naprotiv, smatra da je ranije bilo bolje. Istraživanje se bavi tom podjelom.

Poštovanje i iskrenost na vrhu su liste, sa gotovo tri četvrtine sljedbenika. Ima istine u tome što Ivan Jablonke piše u svojojn posljednjoj knjizi “Samo muškarci”. Biti muškarac znači biti dobar muškarac. Štaviše, trećina muškaraca stavlja srdačnost u središte svojih dobrih kvaliteta.

Snaga dolazi naredna, za gotovo polovinu muškaraca. Klasično! Ova snaga nije nužno smještena u bicepse, jer jedva jedan od petorice muškaraca misli da morate imati mišiće. Žene i djeca se štitte na drugi način (financijskom stabilnošću, riječima, stavom itd.).

Među karakteristikama nalazimo i dominantnost (13%) i machoizam (8%) . Ali pazite, jer postoji jaz između tih vrijednosti (moralnog standarda kojem bismo željeli pristupiti) i reprezentacije (ne nužno idealizirane): trećina muškaraca povezuje machoizam sa muževnošću, a i polovina žena.

Egalitarni pritisak otkriven je i u malim gestama: 43% muškaraca već je kupovalo tampone za ženu, 79% smatra da otac mora brinuti o svojoj djeci koliko i majka. 12% je imalo seksualno iskustvo sa drugim muškarcem.

Međutim, rezultat istraživanja ostaje raznolik (barem u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je provedeno ovo istraživanje): manje od pet muškarca se izjašnjava feministima, trećina ne dopušta sebi da plače u javnosti, pola ne vole vidjeti dva muškarca kako se ljube, 44% se već svađalo s nekim, tri četvrtine je riješilo problem tako što su počeli da galame na drugu osobu. 37% muškaraca ispod 35 godina su zabrinuti za svoje mentalno zdravlje svaki dan, a i 20% starijih.

Pa, šta zaključiti? Biti macho muškarac više nije toliko popularno kao prije.

Tako se 59% muškaraca osjeća potpuno muškarcima, dok 40% muškaraca prepoznaje ženske karakteristike u sebi. 60/40 nije toliko velika razlika. Ali ova skoro jednakost je dobra vijest: omogućava vam da živite “svoju” muškost upravo onako kako je vidite – nećete svima ugoditi, ali imat ćete puno saveznika, a što je najvažnije – dovodi do povećanja slobode. (SNL.ba)

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ljubimci

Pogledajte kako izgleda mješanac haskija i njemačkog ovčara?

Miki je mješanac haskija i njemačkog ovčara, a zbog svog nesvakidašnjeg izgleda postao je zvijezda interneta, te ga na TikToku prati skoro 200 hiljada ljudi. 

A njegova vlasnica često dijeli video snimke koji postaju viralni, a pokazuju zbog čega je sve Miki poseban.

– Jeste li ikada vidjeli mješanca haskija i njemačkog ovčara – upitala je snimajući prvo njegovu šapu, a zatim je kamerom polako došla do njuškice i otkrila njegov izgled.

@mackeytheshepsky

#dog #shepsky #huskyshepherd #shepherdhusky

♬ Yucky Blucky Fruitcake by IAmDoechii – SUDANI.

Komentari su odmah počeli da se nižu, a mnogi ljudi nisu skrivali svoje oduševljenje.

– Ovo je najljepši pas kojeg sam ikad video – napisao je jedan korisnik.

– Izgleda kao veliki korgi – našalio se drugi.

Nastavite čitati

Gastro

Super recept: Pogledajte kako izgleda spremanje nojevog jajeta u prirodi!

Kuhanje na otvorenom (Outdoor cooking) bitno se razlikuje od kuhanja u kuhinji, najveća razlika ogleda se u nedostatku lako definiranog kuhinjskog prostora.

Tehnike kuhanja na otvorenom tradicionalno su se povezivale s nomadskim kulturama poput Berbera sjeverne Afrike, arapskih beduina, ravničarskih Indijanaca i pionira Sjeverne Amerike, a u moderno doba prenošene su i dorađivane za upotrebu tokom rekreativnih potraga i izleta na otvorenom, a primjenjuju ih izviđačke grupe ili edukatori za život u divljini.

Uz izvornu ideju, naprednije metode i vlastite recepture 28-godišnji Mirza Nišić koji živi u Tuzli, putem zanimljivog youtube kanala svoju ljubav prema kulinarstvu demonstrira svojim pratiocima.

Iz dana u dan broj pregleda na Mirzinom kanalu sve je veći a ovaj put za svoje pratioce priremio je jedan neobičan recept:

Nastavite čitati

Lifestyle

Kravata i japanke, novi HIT modni trend poslovnih ljudi

Nova normalnost u kojoj živimo već više od godinu dana, sa sobom je donijela i brojne nove obrasce ponašanja, a kako vrijeme prolazi sve je izvjesnije da su neke od promjena tu da ostanu.

Činjenica da se koncept rada od kuće za mnoge pokazao kao veoma uspješan eksperiment sa brojnim prednostima, dovela je do toga da sve više kompanija razmatra da ovu praksu zadrži i kada se vratimo u onu “staru normalnost” od prije pandemije. Na ovoj novostečenoj slobodi prije svega možemo da zahvalimo modernim tehnologijama koje su nam omogućile da efikasno “radimo od kuće” sa bilo koje lokacije gdje nam je dostupna mobilna mreža i internet veza.

Tako uz pravu mrežu, za svoju privremenu kancelariju možemo odabrati planinsku kuću među četinarima ili porodičnu vikendicu na obali rijeke, bez bojazni da ćemo tokom ključnog razgovora sa šefom ostati bez dometa ili internet veze.

Uživanje u blagodetima “mobilnog radnog mjesta” može pokvariti jedino činjenica da spor internet više nije izgovor za isključivanje kamere tokom sastanaka i video konferencija, pa nam preostaje samo stari dobri trik televizijskih voditelja – kombinacija elegantne košulje sa kravatom, omiljenih bermuda i japanki. (Direktno)

Nastavite čitati

Top pet