Posjetite

Lifestyle

Kako biti na zelenoj grani sa svekrvom?

Po nepisanom pravilu vaš odnos sa njegovom majkom često je težak. Ili je naglašeno distancirana ili je usiljena prijateljica. Evo pet klasičnih slučajeva i savjeta kako da se ponašate.

Svaka treća žena ima velikih problema sa majkom svog partnera. Sa ocem je uvijek manje problema ili ih uopšte nema. Majka u odgoju uvijek ima glavnu ulogu. Proces u kojem sin želi da raskine „pupčanu vrpcu“ kojom je vezan za majku njoj vrlo teško pada.

Saveznica: Ona je u početku oduševljena novom prijateljicom svog sina, cijeni je, sa njom ima određene planove vrlo često bez sina. Ona posredstvom vas ostvaruje svoje ciljeve: „Reci mu neka obuče nešto lijepo. Tebe će poslušati.“, ili „Ne čini li ti se da previše pije?“ Ko nakon takvog provociranja utiče na partnera, čini grešku jer će doći do problema.

Savjet psihologa: Najbolje sredstvo je otvorenost – objasnite majci da niste spremni da učestvujete u njenim manevrima. I partner takođe mora biti upoznat sa majčinim zahtjevima. Ukoliko partner stvarno ima mane, on mora sam da ih promjeni. Partnerka u tome mora da ga podrži, a ne da sklapa pakt sa njegovom majkom, i to najčešće iza njegovih leđa.

Sveznalica: Ona zna kako će šnicla biti sočnija, gdje je odjeća najjeftinija, kad je najbolje vrijeme za ljetovanje i kako se najbolje brinuti o djeci. Ona ne krije da je u svim životnim situacijama kompetentnija od snahe, jer šta je 20 i više godina odgovaralo njenom sinu, ne može se tako lako promijeniti. Naravno, ona zna da on sada živi sopstveni život, ali ne može se sa tim pomiriti.

Savjet psihologa: Ko se upusti u borbu, stvoriće još više materijala da produbi konflikt. U ovakvoj situaciji najbolje je reagovati trezveno, a ne osjećati se ugroženo. Na primjer „Tako sočne šnicle nisam jela nigdje, ali bih radije isprobala novi recept.“ Ukoliko ova priča ne prođe, pomoći će jedino rečenica: „U potpunosti shvatam šta ste htjeli, ali mi smo odlučili drugačije.“

Rezervisana: Kada dođe u posjetu, razgovora samo sa svojim sinom. Zove ga telefonom, dok za vas ima samo nekoliko stereotipnih rečenica. Njena distanca uznemirava i vrijeđa. Uzrok je često beznačajan. Teškoće u konverzaciji često nastaju zato što je majka nesigurna, baš kao i partnerka njenog sina. Ili, ona je mnogo voljela bivšu djevojku svog sina i teško joj je da se navikne na novu osobu.

Savjet psihologa: Napravite prvi korak, koji će razbiti napetu atmosferu, nazovite je ili posjetite. Ukoliko odnos ostane i dalje hladan, ništa neće pomoći. Ono što se može učiniti je smanjiti viđanja na što manju mjeru. Nemojte prebacivati partneru kako je njegova majka nemoguća, to će škoditi vezi. Svaki čovjek osjetljiv je na opaske o svojoj porodici, pogotovo majci.

Privržena: Njena je rečenica: „Nikada nemate vremena za mene!“. Ona bi najradije svakodnevno dolazila u posjetu, peglala košulje svoga sina, kuvala za njega i tako „pomagala“ paru. Ukoliko oni to odbiju, razboljeće se, a u najboljem slučaju postaće depresivna i pokušaće svom miljeniku da nametne osjećaj krivice. Delikatan je to slučaj, pogotovo ukoliko je majka razvedena ili udovica.

Savjet psihologa: Rešenje u ovom slučaju može biti samo kompromis, jer ukoliko sin odbije majčine ljubaznosti, majka „pada u komu“. Stoga treba učiniti obrnuto, majku uključiti u društvo, poslati je na grupni izlet i tako joj dati priliku da sklopi nova poznanstva.

Intrigantna: Pakosna vrsta privržene majke. Ona nastoji da pokaže kako partnerka sve radi pogrešno, od posla do čuvanja djece. Uzrok takvom ponašanju je strah da će zauvijek izgubiti sina.

Savjet psihologa: Otvoreni razgovor se u ovakvom slučaju ne može izbjeći. Osnovno je da on mora biti na strani svoje partnerke i to majci mora jasno dati do znanja.(zenasamja.me)

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Život

Konobarica otkrila za koju crkavicu radi i uputila dramatičan apel gostima

Minimalna plaća za zaposlenike koji dobivaju napojnice iznosi bijednih 2,13 dolara na sat.

I dok većina konobara u regionu ima ugovorenu temeljnu plaću, pa svoje prihode pokušava povećati na temelju napojnica, situacija s njihovim kolegama u Sjedinjenim Američkim Državama prilično je drugačija.

Otkrila nam je to na svom profilu na TikToku i djevojka imena Liny, 25-godišnja majka iz Nashvillea, koja je nakon šest tjedana rada dobila plaću od jednoga centa.

Da, dobro ste pročitali, njezin bankovni račun za više od mjesec dana rada povećan je doslovno za siću, pa je Liny u videu apelirala na sve goste da vode brigu o napojnicama.

@lvndsmac

THE FUCK IMA DO WITH ONE PENNY STEVEN!!!!!!! ##serverlife ##serverlife ##bigballing ##IDeserveTuitionContest ##fyp ##fypシ

♬ The Way I Live – Baby Boy da Prince

Inače, u SAD-u standardizirana napojnica iznosi 15 do 20 posto od računa prije poreza na promet, a iz videa je ostalo nejasno koliko je Liny sati odradila.

Naime, minimalna plaća za zaposlenike koji dobivaju napojnice iznosi bijednih 2,13 dolara na sat, međutim, u saveznoj državi Tennessee porezi na osiguranja automatski se odbijaju od prihoda zaposlenika.

Bilo kako bilo, konobari u SAD-u bez napojnica ne bi imali ni za prosjački štap, i to bi im bio luksuz, pa utoliko ne čudi njezin poziv gostima da budu svjesni situacije i obzirni.

Nastavite čitati

Ljubimci

Preslatkom psiću se prispavalo, trudio se ostati budan pod svaku cijenu

Kad nas umor svlada, teško je ostati budan. To se dogodilo štencu engleskog buldoga koji se s vlasnicima uputio na izlet brodom.

Uzbudljiv dan je umorio malenog Konu, starog 11 sedmica, i oči su mu se počele sklapati same od sebe. Odlučan u namjeri da ništa ne propusti, pokušao je ostati budan. Tako je nastala simpatična snimka koja je skupila preko 6 miliona pregleda.

“Konina prva vožnja brodom. Hej, Kona, znaš da je to tvoje ime”, govori čovjek iza kamere.

Psić pokušava podići glavu, ali oči mu se ne prestaju sklapati.

“Mislim da će ipak prileći. Preumoran je”, zaključuje čovjek.

@dawg_haus

##sleepyhead ##bulldoglove ##sleep ##puppy ##englishbulldoglife🐶❤️ ##englishbulldogsoftiktok ##puppylove

♬ original sound – Dawg Haus

Nastavite čitati

Majčinstvo

Emily Ratajkowski objavila sliku sa tromjesečnim sinom, koja je zgrozila korisnike društvenih mreža, pa zabranila komentarisanje…

Mladu majku, glumicu i manekenku Emily Ratajkowski, mnogi su krenuli ismijavati i napadati nakon što je objavila seriju fotografija s tromjesečnim sinom u rukama. Nakon kritika, više se nije moglo komentarisati na njenoj objavi

Američka glumica i model, Emily Ratajkowski (30) poznata je po objavljivanju izazovnih fotografija u kupaćim kostimima. U čast svog rođendana objavila je seriju takvih fotografija, na kojima drži tromjesečnog sina Sylvestra Apolla. Dok bi inače pažnju privuklo njeno tijelo, ovaj put svi su se fokusirali na to kako Emily drži dijete, prenosi 24sata.hr. Na fotografijama Emily, još poznata kao Emrata, sina pridržava rukom uz bok, ali je većinu njenih pratilaca uznemirilo što mu ne pridržava vrat i glavu.

Rođendanska večer s partnerom za putovanja iz snova – dodala je kao opis manekenka.

Glumica je uskoro onemogućila komentarisanje ispod objave, ali su se njeni kritičari brzo s Instagrama premjestili na Twitter kako bi jasno i glasno iskazali svoju nevjericu i pritom se narugali Emily. – Emrata dijete drži kao da je peškir za plažu i zatim ugasi komentare – komentarisala je jedna osoba slijed događaja. Drugi su je isto upitali zašto je to napravila, ali se glumica nije oglasila.

– Emrata nosi tu jadnu bebu kao da je je*ena torbica – našalili su se na Twitteru.

– Emrata je pokušala prepraviti način na koji se drže bebe, ali društvo nije bilo spremno – napisao je drugi Twitteraš.

– Znate onu nervozu koju osjećate kad vidite malu djecu koja razvlače svoje ljubimce? Tako se ja osjećam kad vidim kako Emily Ratajkowski drži živa bića – rekao je neko i dodao fotografije Emily sa sinom i s malim psom u rukama.

Nastavite čitati

Top pet