Posjetite

Lifestyle

Kako biti na zelenoj grani sa svekrvom?

Po nepisanom pravilu vaš odnos sa njegovom majkom često je težak. Ili je naglašeno distancirana ili je usiljena prijateljica. Evo pet klasičnih slučajeva i savjeta kako da se ponašate.

Svaka treća žena ima velikih problema sa majkom svog partnera. Sa ocem je uvijek manje problema ili ih uopšte nema. Majka u odgoju uvijek ima glavnu ulogu. Proces u kojem sin želi da raskine „pupčanu vrpcu“ kojom je vezan za majku njoj vrlo teško pada.

Saveznica: Ona je u početku oduševljena novom prijateljicom svog sina, cijeni je, sa njom ima određene planove vrlo često bez sina. Ona posredstvom vas ostvaruje svoje ciljeve: „Reci mu neka obuče nešto lijepo. Tebe će poslušati.“, ili „Ne čini li ti se da previše pije?“ Ko nakon takvog provociranja utiče na partnera, čini grešku jer će doći do problema.

Savjet psihologa: Najbolje sredstvo je otvorenost – objasnite majci da niste spremni da učestvujete u njenim manevrima. I partner takođe mora biti upoznat sa majčinim zahtjevima. Ukoliko partner stvarno ima mane, on mora sam da ih promjeni. Partnerka u tome mora da ga podrži, a ne da sklapa pakt sa njegovom majkom, i to najčešće iza njegovih leđa.

Sveznalica: Ona zna kako će šnicla biti sočnija, gdje je odjeća najjeftinija, kad je najbolje vrijeme za ljetovanje i kako se najbolje brinuti o djeci. Ona ne krije da je u svim životnim situacijama kompetentnija od snahe, jer šta je 20 i više godina odgovaralo njenom sinu, ne može se tako lako promijeniti. Naravno, ona zna da on sada živi sopstveni život, ali ne može se sa tim pomiriti.

Savjet psihologa: Ko se upusti u borbu, stvoriće još više materijala da produbi konflikt. U ovakvoj situaciji najbolje je reagovati trezveno, a ne osjećati se ugroženo. Na primjer „Tako sočne šnicle nisam jela nigdje, ali bih radije isprobala novi recept.“ Ukoliko ova priča ne prođe, pomoći će jedino rečenica: „U potpunosti shvatam šta ste htjeli, ali mi smo odlučili drugačije.“

Rezervisana: Kada dođe u posjetu, razgovora samo sa svojim sinom. Zove ga telefonom, dok za vas ima samo nekoliko stereotipnih rečenica. Njena distanca uznemirava i vrijeđa. Uzrok je često beznačajan. Teškoće u konverzaciji često nastaju zato što je majka nesigurna, baš kao i partnerka njenog sina. Ili, ona je mnogo voljela bivšu djevojku svog sina i teško joj je da se navikne na novu osobu.

Savjet psihologa: Napravite prvi korak, koji će razbiti napetu atmosferu, nazovite je ili posjetite. Ukoliko odnos ostane i dalje hladan, ništa neće pomoći. Ono što se može učiniti je smanjiti viđanja na što manju mjeru. Nemojte prebacivati partneru kako je njegova majka nemoguća, to će škoditi vezi. Svaki čovjek osjetljiv je na opaske o svojoj porodici, pogotovo majci.

Privržena: Njena je rečenica: „Nikada nemate vremena za mene!“. Ona bi najradije svakodnevno dolazila u posjetu, peglala košulje svoga sina, kuvala za njega i tako „pomagala“ paru. Ukoliko oni to odbiju, razboljeće se, a u najboljem slučaju postaće depresivna i pokušaće svom miljeniku da nametne osjećaj krivice. Delikatan je to slučaj, pogotovo ukoliko je majka razvedena ili udovica.

Savjet psihologa: Rešenje u ovom slučaju može biti samo kompromis, jer ukoliko sin odbije majčine ljubaznosti, majka „pada u komu“. Stoga treba učiniti obrnuto, majku uključiti u društvo, poslati je na grupni izlet i tako joj dati priliku da sklopi nova poznanstva.

Intrigantna: Pakosna vrsta privržene majke. Ona nastoji da pokaže kako partnerka sve radi pogrešno, od posla do čuvanja djece. Uzrok takvom ponašanju je strah da će zauvijek izgubiti sina.

Savjet psihologa: Otvoreni razgovor se u ovakvom slučaju ne može izbjeći. Osnovno je da on mora biti na strani svoje partnerke i to majci mora jasno dati do znanja.(zenasamja.me)

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Lifestyle

Žene s većim grudima najmanje varaju i vjernije su u vezama

Istraživanje je pokazalo da je od žena koje su varale samo 31 posto njih imalo veće grudi, košarica D-G. One s F i većom košaricom bile su najmanje sklone varanju. Najveće varalice su bile one s manjim grudima

Žene s većim grudima su najvjernije i najmanje varaju, pokazalo je istraživanje. Istraživači su ispitali žene koje su same priznale da su varale kako bi otkrili koje žene više varaju – one s većim ili manjim grudima.

Istraživanje je pokazalo da je od njih samo 31 posto imalo veće grudi, košarica D-G. One s F i većom košaricom bile su najmanje sklone varanju.

Najveće varalice su bile one s manjim grudima, čak 69 posto njih, s košaricama između AA i C. Najviše njih je imalo košaricu B.

– Ispitali smo 1000 sudionica kako bismo otkrili nekoliko zanimljivih činjenica o varanju i veličini ženskih grudi – rekla je glasnogovornica istraživanja.

– Također smo otkrili da je Marks and Spencer mjesto broj jedan gdje su žene kupovale seksi donje rublje samo za svoje ljubavnike, a slijedi Victoria's Secret i Agent Provocateur – dodala je, prenosi Daily Star.

Nastavite čitati

Putovanja

Mnogi bi pali na testu! Ko ima prednost na raskrsnici, autobus ili automobil?

U zadatku koji je zbunio dobar dio iskusnih vozača, kao i onih koji tek treba da polažu, postoji jedinstven problem.

O čemu je riječ?

Dva vozila se nalaze na raskrsnici, kao na slici. Na raskrsnici se nalaze semafori, kao i saobraćajni znakovi. Pitanje je, ko ima prvenstvo prolaza? Da li je to autobus koji skreće u lijevo, ili je to automobil koji ide pravo?

Iako vam se na prvi pogled čini da je rješenje jednostavno, mi savjetujemo da pogledate pažljivo. Ljudi često griješe kada su u pitanju ovakvi problemi, a poznavanje pravila saobraćaja je važno jer nas sve čini bezbjednijima.

Porvjerite tačan ODGOVOR

Nastavite čitati

Život

Djevojka pala vozački ispit bez da je upalila automobil, a razlog je nevjerovatan…

Djevojka (17) iz Lancashirea u Engleskoj pala je vozački ispit, a da nije stigla ni upaliti automobil i krenuti s vožnjom, prenosi LADbible.

Razlog pada je nevjerovatan i mnogi su, s kojima je podijelila ovu vijest, ostali šokirani.

Naime, kada je ispitivač sjeo u automobil primijetio je komadiće gumice za brisanje ispod svojih nogu i srušio djevojku jer je “automobil bio prljav i nespreman za vožnju”. Djevojka briznula u plač nakon što su je roditelji iznenadili novim psićem: ‘Drago nam je da smo se odvažili na ovaj potez’.

Najgore je, priča njezin otac Paul Turner, što automobil uopće nije njezin već od ispitivača kojima su ostali tragovi gumice jer su brisali nešto u svom zapisniku prije njezinog ispita.

“Nije kao da su bile prazne konzerve ili smeće posvuda… Cijela situacija je suluda. Raspravljali su se 10 minuta, ali nije popustio. Pala je ispit bez da je uopće vozila. Bila je žalosna i u suzama, a nije uspjela dobiti ni povrat novca koji je tražila jer priliku za ispit praktički nije ni dobila.”

Osim što je vozački ispit u Engleskoj trenutno 64 funte, odnosno 80 KM, Paul kaže kako se na isti čeka mjesecima što otežava samo polaganje jer prolazi puno vremena bez vožnje.

“Moja kći je toliko štedjela za ovo, baš je nepravedno.” Iz agencije za vožnju i sigurnost vozila (DVSA UK) dali su izjavu za medije:

“Izdane su smjernice da se automobili koji se koriste na vozačkim ispitima moraju očistiti prije testa kako bi se smanjila mogućnost zaraze koronavirusom. To se mora poštivati.” (Vecernji list)

Nastavite čitati

Top pet