Posjetite

Lifestyle

Kako biti na zelenoj grani sa svekrvom?

Po nepisanom pravilu vaš odnos sa njegovom majkom često je težak. Ili je naglašeno distancirana ili je usiljena prijateljica. Evo pet klasičnih slučajeva i savjeta kako da se ponašate.

Svaka treća žena ima velikih problema sa majkom svog partnera. Sa ocem je uvijek manje problema ili ih uopšte nema. Majka u odgoju uvijek ima glavnu ulogu. Proces u kojem sin želi da raskine „pupčanu vrpcu“ kojom je vezan za majku njoj vrlo teško pada.

Saveznica: Ona je u početku oduševljena novom prijateljicom svog sina, cijeni je, sa njom ima određene planove vrlo često bez sina. Ona posredstvom vas ostvaruje svoje ciljeve: „Reci mu neka obuče nešto lijepo. Tebe će poslušati.“, ili „Ne čini li ti se da previše pije?“ Ko nakon takvog provociranja utiče na partnera, čini grešku jer će doći do problema.

Savjet psihologa: Najbolje sredstvo je otvorenost – objasnite majci da niste spremni da učestvujete u njenim manevrima. I partner takođe mora biti upoznat sa majčinim zahtjevima. Ukoliko partner stvarno ima mane, on mora sam da ih promjeni. Partnerka u tome mora da ga podrži, a ne da sklapa pakt sa njegovom majkom, i to najčešće iza njegovih leđa.

Sveznalica: Ona zna kako će šnicla biti sočnija, gdje je odjeća najjeftinija, kad je najbolje vrijeme za ljetovanje i kako se najbolje brinuti o djeci. Ona ne krije da je u svim životnim situacijama kompetentnija od snahe, jer šta je 20 i više godina odgovaralo njenom sinu, ne može se tako lako promijeniti. Naravno, ona zna da on sada živi sopstveni život, ali ne može se sa tim pomiriti.

Savjet psihologa: Ko se upusti u borbu, stvoriće još više materijala da produbi konflikt. U ovakvoj situaciji najbolje je reagovati trezveno, a ne osjećati se ugroženo. Na primjer „Tako sočne šnicle nisam jela nigdje, ali bih radije isprobala novi recept.“ Ukoliko ova priča ne prođe, pomoći će jedino rečenica: „U potpunosti shvatam šta ste htjeli, ali mi smo odlučili drugačije.“

Rezervisana: Kada dođe u posjetu, razgovora samo sa svojim sinom. Zove ga telefonom, dok za vas ima samo nekoliko stereotipnih rečenica. Njena distanca uznemirava i vrijeđa. Uzrok je često beznačajan. Teškoće u konverzaciji često nastaju zato što je majka nesigurna, baš kao i partnerka njenog sina. Ili, ona je mnogo voljela bivšu djevojku svog sina i teško joj je da se navikne na novu osobu.

Savjet psihologa: Napravite prvi korak, koji će razbiti napetu atmosferu, nazovite je ili posjetite. Ukoliko odnos ostane i dalje hladan, ništa neće pomoći. Ono što se može učiniti je smanjiti viđanja na što manju mjeru. Nemojte prebacivati partneru kako je njegova majka nemoguća, to će škoditi vezi. Svaki čovjek osjetljiv je na opaske o svojoj porodici, pogotovo majci.

Privržena: Njena je rečenica: „Nikada nemate vremena za mene!“. Ona bi najradije svakodnevno dolazila u posjetu, peglala košulje svoga sina, kuvala za njega i tako „pomagala“ paru. Ukoliko oni to odbiju, razboljeće se, a u najboljem slučaju postaće depresivna i pokušaće svom miljeniku da nametne osjećaj krivice. Delikatan je to slučaj, pogotovo ukoliko je majka razvedena ili udovica.

Savjet psihologa: Rešenje u ovom slučaju može biti samo kompromis, jer ukoliko sin odbije majčine ljubaznosti, majka „pada u komu“. Stoga treba učiniti obrnuto, majku uključiti u društvo, poslati je na grupni izlet i tako joj dati priliku da sklopi nova poznanstva.

Intrigantna: Pakosna vrsta privržene majke. Ona nastoji da pokaže kako partnerka sve radi pogrešno, od posla do čuvanja djece. Uzrok takvom ponašanju je strah da će zauvijek izgubiti sina.

Savjet psihologa: Otvoreni razgovor se u ovakvom slučaju ne može izbjeći. Osnovno je da on mora biti na strani svoje partnerke i to majci mora jasno dati do znanja.(zenasamja.me)

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Život

Istinita priča o bratu koji je odustao od obrazovanja da bi pomogao svojoj sestri da diplomira

Ljudi mogu uspostaviti jedinstvene veze jedni sa drugima, a te veze mogu trajati i cijeli život.

Međutim, postoji ona koju niko ne može prekinuti ili uporediti: veza između braće i sestara. Nevidljiva linija koja povezuje braću i sestre jedinstvena je i nezamjenjiva, a teme današnjeg djela savršen su primjer za to. Ništa se ne može uporediti sa plemenitošću žrtvovanja karijere ovog brata zarad sestrine budućnosti, piše BrightSide.

27-godišnja Tajlanđanka po imenu Chanita postavila je slike svoje mature na društvene mreže, a objava je brzo stekla popularnost. Iako njene slike izgledaju obično i neupadljivo, priča iza njih mogla bi vas natjerati da zaplačete.

Kao što Chanita i njena porodica dobro znaju, školovanje i nastavak studija da biste stekli diplomu nije jednostavan zadatak. Ova ljupka djevojka upravo je diplomirala na Univerzitetu Rajabhat u južnoj tajlandskoj provinciji Nakhon Sri Thammarat, iako se mislilo da će to učiniti  2018. godine, prenosi Week.ba.

Prema  izvještajima , Chanitina diploma je bila odgođena iz raznih razloga, od kojih je najhitniji bio finansijski. Tajlanđanka dolazi iz kuće sa niskim primanjima, zajedno sa svojim starijim bratom i majkom, radnicom s niskim primanjima koja se nekoliko puta žrtvovala kako bi osigurala da njena djeca imaju tipičan, ali respektabilan način života.

Obrazovanje je više privilegija nego prirodno pravo u porodicama kao što je Chanitina. Zbog toga, kada je upisala školu za javnu upravu, njena porodica se borila da finansira školovanje svoje djece.

Njen brat je odlučio da napusti školu kako bi svojoj sestri omogućio što bolje obrazovanje uz uštedu novca. Chanita, s druge strane, nije bila svjesna bratove žrtve sve. Ovu priču saznala je  ubrzo nakon što je završila studije kada ju je majka obavijestila o ogromnoj žrtvi koju je podnio njen brat.

Na snimku se vidi Chanita kako svom bratu pozajmljuje kapu i haljinu. Najvjerovatnije mu ju je dala kako bi mu pokazala da je i njen uspjeh rezultat i zahvaljujući njemu, tako da ovu diplomu treba da proslave svi.

Chanita je tada pognula glavu i kleknula na koljena. Ovaj gest se koristi za izražavanje dubokog poštovanja prema drugoj osobi i, u nekim slučajevima, za traženje oprosta ili pomilovanja. Tada možemo vidjeti njenog starijeg brata kako joj uzvraća nježan gest milujući vrh glave svoje sestre.

Nastavite čitati

Ljubimci

Video nasmijao mnoge: Žena pokazala kako pozdravlja psa kada dođe kući, a kako supruga

Becca je  na TikToku  podijelila video u kojem je svojim pratiocima pokazala kako pozdravlja svog psa, a kako supruga kada dođe kući.

Video je postao viralan i prikupio je više od 500 hiljada lajkova na ovoj platformi.

@archie.and.becca Who can relate #dogsoftiktok #dogmom #vizsla ♬ original sound – Archie & Becca

Na početku snimka vidi se kako ulazi u kuću i odmah joj se pojavi osmijeh na licu kada ugleda svoga psa.

“Hej, anđele. Kako si? Kako si proveo dan? Šta si danas radio, bebo?” čuje se kako mu govori dok ga mazi.

Zatim ode do sobe i otvori vrata pa pokaže svoga supruga, koji sa slušalicama na ušima igra igrice. “Hej”, kratko ga pozdravi.

Video je oduševio korisnike TikToka. “Logično, pa pogledajte kako joj se pas obradovao”, “Dobro je, nisam jedina”, “Niko nije srećniji kad dođemo doma od naših pasa”, “Ja ovo živim. Inače, osjećam se kao suprug iz ovog videa”, samo su neki od komentara.

Nastavite čitati

Život

Evo nekoliko savjeta uz koje ćete biti sretniji u 2023. godini

Okružite se dobronamjernim ljudima

Ako želite biti sretni, okružite se ljudima koje imaju dobru energiju i koji vam žel dobro. Izbacite iz svog života toksične pojedince koji crpe svu energiju. To zna biti teško, ali se isplati.

Isključite se na nekoliko sati svaki vikend

Svaki vikend odvojite par sati kada ćete se isključiti od ostatka svijeta. Ugasite mobitel, televiziju ili računar i posvetite se samo sebi i svojoj porodici. Zaigrajte neku društvenu igru i prepustite se smijehu.

Hodajte

U zdravom tijelu, nalazi se zdravi i sretan duh. Krećite se i bit ćete zadovoljniji.

Uživajte u malim stvarima

Male stvari čine život ljepšim. Pronađite ono nešto što vam mami osmijeh na lice i odvojite vrijeme za to svaki dan ili barem jednom tjedno. To može biti neka televizijska serija. Ako vas ne razumiju u vašoj okolini, nemojte se dati obeshrabriti negativnim komentarima. Uživajte.

Jedite zdravo, ali…

Zdrava prehrana je osnova zdravog života. No neka se povremeno na vašem jelovniku nađe i neki grešni zalogaji koji život čine zabavnijima.

Govorite o sebi na pozitivan način

Znate one riječi koje si mrmljate u bradu kad napravite nešto pogrešno? Umjesto izjave “kako sam to mogla tako napraviti”, radije si recite “Pametna sam, shvatit ću kako se to radi”.

Pomažite drugima

Znate li koji je najlakši način da se usrećite? Usrećite nekog drugog. Svaki dan postavite si pitanje: Kako mogu pomoći nekom drugome? Život će vam biti kvalitetniji i ispunjeniji.

Vizualizirajte

Želite li biti sretni, vizualizirajte sretne scenarije. Stavite sedmični podsjetnik u kalendar ako se inače ne biste sjetili. Uzmite par minuta u danu za ovu zabavnu aktivnost. Sklopite oči, duboko udahnite i vizualizirajte sebe kao osobu koja želite postati – neko ko je sretan, zdrav i zadovoljan svojim životom.(zadovoljna.hr)

Nastavite čitati

Top pet