Posjetite

Zdravlje

Šta je bolje? Zeleni čaj ili kafa

Kofein, sam po sebi, ima bezbroj prednosti, ali i mana. Ali, u kom obliku je najzdraviji?

Kako kofein utiče na naše tijelo?

Kofein je prirodno jedinjenje koje se nalazi u oko 60 vrsta biljaka uključujući kafu i čaj. On djeluje kao stimulans na centralni nervni sistem, pa se ljudi često oslanjanju na napitke sa kofeinom kako bi dobili nov priliv energije. Nauka je potvrdila da kofein pomaže sa koncentracijom, povećava našu reaktivnost, obezbjeđuje nam energiju i izdržljivost kada je fizička aktivnost u pitanju.

Kofein je i stimulans želuca zbog čega ćete možda trčati u kupatilo posle jutarnje šoljice kafe i vazokonstriktor, što znači da sužava krvne sudove i podiže krvni pritisak.

Ipak, on ima i neke negativne efekte. Recimo kod nervno osjetljivih osoba može da izazove anksioznost.

Koliko kofeina ima u zelenom čaju?

Šolja zelenog čaja obično sadrži negdje između 20 i 50 mg kofeina, što je prilično niska doza. Ipak, imajte na umu da nisu svi zeleni čajevi isti. Dolazi u mnogim varijantama, uključujući matcha, sencha i bancha. Konkretna količina kofeina u zelenom čaju zavisi od vrste čaja i načina na koji se kuha. Najčešća vrsta zelenog čaja na raspolaganju je sencha zeleni čaj.

Koliko kofeina ima u kafi?

Količina kofeina u kafi varira u zavisnosti od vrste zrna kafe, načina na koji se zrna prže i kako se kafa kuha. Tipično, šoljica kafe ima negdje između 80 i 100 mg kofeina. Daleko prevazilazi tipični raspon zelenog čaja od 30 do 50 mg.  Ali većina ljudi pije mnogo više od ovakve šoljice kafe.

Zeleni čaj: 7 do 84 mg kofeina

Kafa: 70 do 140 mg kofeina

Energetski napici: 40 do 250 mg kofeina

Količina kofeina koju unosite svaki dan treba da zavisi od vaše tolerancije i metabolizma. Ako se osećate uznemireno ili imate problema sa spavanjem nakon konzumiranja kafe, možda bi bilo pametno da malo smanjite, dok drugi mogu da konzumiraju veće količine kofeina bez problema. Ako odlučite da smanjite, budite sigurni da to radite postepeno kako biste izbjegli glavobolje i druge simptome povlačenja. Također je dobra ideja da razgovarate sa lijekarom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi sa unosom kofeina.

Šta je zdravije: zeleni čaj ili kafa?

Ovo pre svega zavisi od toga koliko je vašem tijelu potrebno kofeina. Čaj je bolja opcija ako želite trajniji nivo energije i pažnje, jer zeleni čaj sadrži L-teanin, hemikaliju koja metaboliše kofein tokom dužeg perioda.

Zeleni čaj može biti dobra alternativa za ljude koji traže piće sa nižom dozom kofeina po porciji. Ali kao što je pomenuto, tolerancija na kofein varira od osobe do osobe, a sadržaj kofeina varira od napitka do napitka, tako da idealan izvor kofeina neće biti isti za svakog pojedinca. Dakle, ako vam treba nešto da vas odmah razbudi, popijte kafu, a ako želite zdravstvene benefite od kofeina, možda je bolja opcija zeleni čaj.

Dok kofein daje energiju, ne bi trebalo da bude jedina stvar na koju se oslanjate da bi vas održala tokom dana, kažu nutricionisti. Dok posežete za kofeinom tokom dana, podsjetite se da hrana može biti podjednako dobar ili bolji izvor energije od pića sa kofeinom. (Lepota i zdravlje)

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zdravlje

Jutarnju kafu zamijenite ovim napitkom i gledajte kako kilogrami nestaju

Ako niste za radikalne dijete i treninge, dovoljno je da promijenite jednu naviku, i to onu jutarnju kako biste pokrenuli metabolizam i izgubili kilograme.

U pitanju je napitak od samo 2 sastojka – peršuna i limuna.

Ova tečnost pomoći će vašem tijelu da se oslobodi viška vode, eliminisaće nadutost, razgraditi masne ćelije, podstaći bešiku na bolji rad i izbaciti toksine iz vašeg organizma. Što je najbolje od svega, sastojci su veoma jeftini, a za pripremu vam je potrebno svega 5 minuta.

Sastojci:

1 limun

60 g peršuna

60 ml vode

Priprema:

Iscijedite sok iz limuna i isjeckajte peršun. Stavite ih u šolju i preko prelijte vodu.

Primena:

Ovaj napitak uvijek pijte na prazan želudac. Konzumirajte po jednu šolju dnevno tokom 6 dana, a zatim napravite pauzu od 10 dana, pa možete početi ponovo. Mnogo je važno kako započinjete svoj dan, a blagotvornije za vaš organizam biće da na poslu ujutru popijete čaj od peršuna i limuna umjesto kafe. Već poslije mjesec dana primjetićete rezultate. (Krstarica)

Nastavite čitati

Zdravlje

Šta jutarnja kafa zapravo čini vašem mozgu?

Mozak je složen i zamršen sistem. Što više kafe pijete, formira se više adenozinskih receptora, što znači da ćete možda morati da popijete sada više kafe da biste ostali budni, nego kada ste prvi put počeli da je pijete u mladosti, piše Bigthink

U prvih deset minuta, kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, izazivajući porast krvnog pritiska i otkucaja srca. U periodu do 20 minuta vezuje se za adenozinske receptore, neutrališući umor.

Kofein povećava nivo adrenalina, što dovodi do ubrzanog otkucaja srca i bržeg protoka krvi kroz tijelo. Istovremeno, sprječava da se dopamin ponovo apsorbuje u vaš sistem, omogućavajući mu da duže ostane u mozgu, čineći da se duže osjećate pozitivnim i sretnijim. Upravo ovo zadržavanje dopamina je ono što često pokreće mozak da žudi za više kofeina.

Evo šta se događa u tijelu u prvih šest sati nakon ispijanja kafe

U prvih 10 minuta:

Kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, uzrokujući porast krvnog pritiska i broja otkucaja srca.

Do 20 minuta:

Kofein se vezuje za adenozinske receptore, neutrališući umor. Nivoi dopamina se povećavaju i opstaju, stvarajući osjećaj budnosti i fokusa.

Posijle 30 minuta:

Nadbubrežne žlijezde prelaze u visoku brzinu i počinju da proizvode više hormona. Za to vrijeme, zbog proširenja zjenica, vid može postati oštriji.

U roku od 40 minuta:

Tijelo počinje da proizvodi više serotonina, koji poboljšava funkcionisanje neurona unutar kičmene moždine, a to dovodi do poboljšane koordinacije i snage mišića.

Poslije 4 sata:

Metabolizam je ubrzan, zbog čega brže sagorijevate energiju. Tokom ovog perioda, vaše tijelo počinje da razlaže uskladištene masti.

U roku od 6 sati:

Kafa je prošla kroz vaš sistem i vjerovatno ćete osjetiti potrebu za mokrenjem. Do tog vremena, otprilike polovina količine kofeina koju ste unjeli napustiće vaše tijelo, prenosi CityMagazine.

Nastavite čitati

Zdravlje

Kopriva kao lijek: Za šta je sve dobra?

Iako je glavna asocijacija za ovu biljku peckanje, kopriva u sebi krije mnogo više.

Biljka od koje smo kao djeca bježali pruža mnogobrojne pogodnosti kada je zdravlje u pitanju. Iako smo je mi zanemarili u ishrani, da nije njenog odbrambenog svojstva, životinje bi zasigurno iskoristile sve njene ljekovite djelove, piše City Magazine.

Najbolji način na koji možemo iskoristiti sva njena ljekovita svojstva jeste, u poslednje vrijeme veoma popularan, sok od koprive.

Za šta je sve kopriva dobra?

Osim što je zaštićenom od životinja i štetočina drži kiselina koja izaziva plikove i opekotine, kopriva je izuzetno ljekovita u svakom dijelu, od listova, stabljike, pa preko cvijeta i korijena.

Najznačajnije je napomenuti da kopriva sadrži izuzetno velike količine gvožđa, što je samim tim čini savršenim saborcem protiv anemije.

Pored gvožđa, kopriva je bogata mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, fosfora i sicilijuma. Najbogatija je vitaminom C, međutim vitamin C se obradom u najvećoj mjeri gubi, a koprivu u svježem obliku gotovo je nemoguće konzumirati, naročito kada se napomene potencijalni problem sa probavnim sistemom koji uzimanje svježe koprive može izazvati.

Posjeduje antibakterijska svojstva, antivirusna, protivupalna, diuretička svojstva, smanjuje bol i zaustavlja krvarenje. Vitamini A, B2, B5 i K, u kombinaciji sa karotenom, lecitinom i brojnim aminokiselinama, belančevinama i ugljenim hidratima čini koprivu sjajnim lekom za mnoge bolesti.

Ubrzavanjem izlučivanja tečnosti iz organizma utiče na regulaciju krvnog pritiska, stimuliše rad jetre i pankreasa, pomaže kod oralnih infekcija, kao i oboljenja poput ekcema, akni i opadanja kose.

Pored svega toga, regulacija šećera u krvi, pomoć kod nesanice i nervoze značajan su deo brojnih pogodnosti koje nam ova prijateljica iz dvorišta donosi.


Sok od koprive

Kao što smo već pomenuli, kopriva u bilo kom obliku je prijatelj organizma, bilo da je u pitanju artritis, astma, žuč, urinarni ili respiratorni problemi, problemi sa kožom ili grčevima u želudcu.

Kada smo zaključili koliko je sama kopriva dobra za tijelo i organizam, trebalo bi napomenuti koje pogodnosti donosi u obliku soka.

Sok od koprive ima pozitivan uticaj kada je u pitanju:

stimulacija limfnog sistema

poboljšavanje imuniteta

jačanje fetusa kod trudnica

ublažavanje grčeva kod menstruacije

pomoć kod oboljenja disajnih puteva

smanjenje mučnine

prehlada

upalni proces

dijareje

anemije

Recept za tradicionalni sok od koprive:

Potrebno vam je:

30-40 vrhova mlade koprive
3 l hladne vode
5-6 arguma (kombinacija limuna, pomorandže-po želji)
1 kg šećera

Priprema:

Potrebno je da uberete vrhove koprive na njivi ili blizu šume, kraj potoka ili u vašoj bašti. Koprivu stavite u vodu i nasječete 6 limunova ili kombinaciju citrusnog voća koje ste izabrali. Mješavinu poklopite i ostavite je tako 24 časa. Nakon ovog periodaa rukama izgnječite sastojke, zatim ih procijedite i dodajte šećer. Važno je mješati sirup dok se šećer ne otopi, dovoljno je u naredna 24 sata povremeno mješati kako bi se sve sjedinilo. Nakon što se šećer dobro otopio, sirup sipajte u staklene flaše i čuvajte ga na suhom i hladnom mjestu.

Nastavite čitati

Top pet