Posjetite

Zdravlje

Ove namirnice snažno čiste tijelo iznutra

Svakodnevno smo bombardovani reklamama za proizvode koji obećavaju čudesne rezultate u izbacivanju toksina iz našeg organizma. Ali, istina je zapravo da naš organizam to zapravo čini svaki dan.

Jetra je čudo, ona je primarni organ za detoksikaciju i svakodnevno radi na tome da iz tijela izbaci štetne tvari. Glavni cilj njezina rada je da štetne tvari, odnosno toksine u organizmu učini manje štetnima kako bi ih sigurno mogli izbaciti iz organizma, a u tome joj pomažu spojevi iz hrane koju svakodnevno konzumirate.

Zbog nepravilne prehrane i onečišćenja iz okoline kojima ste svakodnevno izloženi, vašoj jetri bi dobro došla mala pomoć u provođenju detoksikacije. Srećom, jedan od najjednostavnijih načina kako to provesti je konzumiranje namirnica koje obiluju hranjivim tvarima.

Artičoke: Artičoke su puno više od gurmanske poslastice – one sadrže spojeve koji su poznati po tome što stimuliraju protok žuči.

Luk: Zanimljivo je kako su spojevi zbog kojih luk ima specifični miris luka zapravo odgovorni za njegova detoksikacijske karakteristike. Riječ je alil sulfidima, spojevima sa sumporom koji pomažu jetri u reakcijama faze 1, prvom koraku u eliminaciji toksina topljivih u mastima.

Cvekla: Betalain je spoj koji cvekli daje karakterističnu tamnu boju, a pomaže jetri u provođenju reakcija faze 2 kojoj je cilj omogućiti učinkovito izlučivanje i eliminaciju toksina iz organizma.

Klorela: Smatra se kako je klorofil, pigment odgovoran za zelenu boju ove alge, upravo taj koji je odgovoran i za njezin detoksikacijski učinak.Rezultati nekih znanstvenih istraživanja pokazuju kako klorela pomaže u uklanjanju dioksina, toksina iz hrane koji se povezuje s poremećajima reproduktivnog sistema, ali i s karcinomom.

Sjemenke lana: Ne smijete zanemariti ni važnost vlakana u detoksikaciji, a sjemenke lana su jedan od odličnih izvora vlakana. One sadrže i topljiva i netopljiva vlakna koja pomažu u uklanjanju toksina. Također, lignani iz lana štite od toksičnih estrogena. Pokazalo se da smanjuju razinu 17 – beta estrodiola u krvi koji se povezuje s estrogen ovisnim tumorima. (Miss7.hr)

Zdravlje

Trik sa prstima koji eliminiše bijes, tugu i nervozu: Znate li za akupresuru?

Da li ste nervozni, tužni, ljuti, ne usuđujete se da ostvarite svoje ciljeve ili se stalno plašite? Pomozite sebi ovom starom metodom koja ublažava ili čak eliminiše gore pomenuti emocionalni stres za nekoliko minuta.

“Akupresura” je drevna tehnika liječenja koja koristi pritisak na određene dijelove tijela kako bi pokrenula procese samoizlječenja u tijelu. Akupresura je stara više od 5.000 godina i jednostavno “koristeći snagu i osjetljivost prstiju, akupresura efikasno ublažava probleme povezane sa stresom, povećava cirkulaciju krvi, smanjuje bol i idealna je za jačanje imunološkog sistema”.

Ovu jednostavnu energetsku tehniku možete da izvodite bilo gdje i bilo kada, kaže Pam Doremus, američka učiteljica joge i reiki majstorica. Ona objašnjava kako možemo uticati na negativne emocije pritiskom na određene prste:

Palac – zabrinutost

Kažiprst – strah

Srednji prst – ljutnja

Domali prst – tuga

Mali prst – nisko samopouzdanje, neodlučnost, nedostatak hrabrosti za postizanje želja i ciljeva

Kako implementirati ovu metodu?

Da biste se akupresurom oslobodili negativnih emocija, potrebno je da sjedite ili stojite u tišini, dakle – bez razgovora. Izaberite prst kojim pokušavate da utičete na određenu emociju i nježno ga držite 2-5 minuta. Za to vrijeme treba da osjetite puls u prstu, a zatim ga spustite i po želji nastavite do sljedećeg prsta. Sve vrijeme dišite duboko, prenosi City Magazine.

Ako ove emocije osjećate svakodnevno, možete birati sve prste i redovno izvoditi tehniku, kao svojevrsni dnevni jutarnji ili večernji ritual. Tehniku možete izvoditi i na poslu kada vas nešto naljuti, prije ispita, prije ili poslije važnog sastanka. Tehniku možete koristiti i kada ste ljuti zbog emotivne veze ili kada želite da poboljšate samopouzdanje i skupite hrabrost za nove avanture.

Nastavite čitati

Zdravlje

Jedite ga, mažite, pijte jer smanjuje bore

Istraživanje koje je obuhvatilo grupu žena u Americi pokazalo je da uzimanje vitamica C smanjuje bore za 11 posto.

Ovaj vitamin je povezan i sa smanjenjem rizika od srčanih oboljenja.

Naime, drugo istraživanje je pokazalo da ljudi koji konzumiraju veliku količinu citrusa imaju 28 posto manje šansi da dožive infarkt.

Bolje je kada se jede voće, nego pije kao sok. Konzumacijom citrusa utiče se i na smanjen nivo holesterola, pa se savjetuje konzumacija cijele voćke umjesto soka, jer se potrebna supstanca, hesperidin, koja je zaslužna za regulisanje holesterola, nalazi baš u kori u bijeloj opni.

Brojna istraživanja su pokazala da ishrana koja je bogata citrusima štiti od mnogih oboljenja, odnosno od raka, artritisa, srčanih oboljenja i dijabetesa.(hayat.ba)

Nastavite čitati

Zdravlje

Sok od koprive za jačanje imuniteta kod odraslih i djece: Napravite sami domaći sirup koji osvježava

Umjesto raznih fabrički proizvedenih napitaka za osvježenje, pripremite zdrav sirup kojim ćete jačati i imunitet svog organizma.

Sastojci:

– 100 listova mlade korpive

– 1 kg šećera

– kesica limuntusa

Prelijte vrhove kopriva sa 2-2,5 litara vode.

Poklopite i ostavite preko noći (ili maksimalno 24 sata) da odstoji.

Ocijedite listove, dodajte šećer i promješajte više puta u roku od sat vremena, da se polako rastopi.

Dodajte limuntus (ili sok od 2 limuna), pa sirup procijedite i sipajte u flaše.(hayat.ba)

Nastavite čitati

Top pet