Posjetite

Zdravlje

Namirnice u kojima ćete uživati ove zime

Kad su temperature baš niske ne znači da se ne može jesti svježa hrana, a najbolji izbor su sezonsko voće i povrće poput kupusa, karfiola, kivija, kruški ili citrusa!

Citrusi
Svježe i sočno citrusno voće na vrhuncu je svoje sezone u zimskim mjesecima. Sadrži flavonoide, koji pomažu u borbi sa slobodnim radikalima, te obilju vitamina u grejpu, narandži, mandarinama, limunu i limeti. Osim toga, oni djeluju kao prevencija malignih bolesti te usporavaju proces starenja organizma.

Kruška
Ovo slatko i sočno voće uzgaja se već 3.000 godina, a služi kao prirodan izvor energije zbog obilja prirodnog šećera i vitamina B, kao i prirodnih vlakana. Najbolje ih je jesti svježe, mada se u zimskom periodu često pripremaju u kompotima. Pomažu u regulaciji krvnog sistema, snižavanja pritiska i smirivanja aritmije srca. Kruška je ujedno i jedino voće koje ne izaziva alergije.

Karfiol
Karfiol je povrće posebno popularno u Evropi i Dalekom istoku, gdje se odavno koristi kao prevencija raka. Sadrži tek 25 kcal na 100 grama, a bogat je folnom kiselinom, vitaminom C i K. Najbolji način pripreme je na pari, a može se peći na ulju, miješati s drugim povrćem, kuhati u supi ili pripremati u rerni. Novija istraživanja pokazuju da je korisno za pušače, jer fitonutrijenti iz njega smanjuju rizik od karcinoma pluća.

Kivi
Ovo tropsko voće potiče iz Kine, a odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina i minerala. Zbog kombinacije malog broja kalorija i visoke nutritivne vrijednosti nazivaju ga supervoćem, a studije pokazuju da služi kao prevencija raka debelog crijeva. Osim toga, kivi smanjuje rizik od makularne degeneracije te pomaže u regulaciji šećerne bolesti.

Kupus
Bez obzira na to da li se radi o svježem ili kiseljenom, crvenom ili zelenom, kupus je odavno poznat kao zaštitnik zdravlja. Dobar je izvor bjelančevina, željeza, biljne masti te vitamina. Zahvaljujući antioksidansima koje sadrži, djeluje preventivno na sledeće bolesti: ekceme, bronhitis, anemiju i povišeni holesterol.

Zdravlje

Trik sa prstima koji eliminiše bijes, tugu i nervozu: Znate li za akupresuru?

Da li ste nervozni, tužni, ljuti, ne usuđujete se da ostvarite svoje ciljeve ili se stalno plašite? Pomozite sebi ovom starom metodom koja ublažava ili čak eliminiše gore pomenuti emocionalni stres za nekoliko minuta.

“Akupresura” je drevna tehnika liječenja koja koristi pritisak na određene dijelove tijela kako bi pokrenula procese samoizlječenja u tijelu. Akupresura je stara više od 5.000 godina i jednostavno “koristeći snagu i osjetljivost prstiju, akupresura efikasno ublažava probleme povezane sa stresom, povećava cirkulaciju krvi, smanjuje bol i idealna je za jačanje imunološkog sistema”.

Ovu jednostavnu energetsku tehniku možete da izvodite bilo gdje i bilo kada, kaže Pam Doremus, američka učiteljica joge i reiki majstorica. Ona objašnjava kako možemo uticati na negativne emocije pritiskom na određene prste:

Palac – zabrinutost

Kažiprst – strah

Srednji prst – ljutnja

Domali prst – tuga

Mali prst – nisko samopouzdanje, neodlučnost, nedostatak hrabrosti za postizanje želja i ciljeva

Kako implementirati ovu metodu?

Da biste se akupresurom oslobodili negativnih emocija, potrebno je da sjedite ili stojite u tišini, dakle – bez razgovora. Izaberite prst kojim pokušavate da utičete na određenu emociju i nježno ga držite 2-5 minuta. Za to vrijeme treba da osjetite puls u prstu, a zatim ga spustite i po želji nastavite do sljedećeg prsta. Sve vrijeme dišite duboko, prenosi City Magazine.

Ako ove emocije osjećate svakodnevno, možete birati sve prste i redovno izvoditi tehniku, kao svojevrsni dnevni jutarnji ili večernji ritual. Tehniku možete izvoditi i na poslu kada vas nešto naljuti, prije ispita, prije ili poslije važnog sastanka. Tehniku možete koristiti i kada ste ljuti zbog emotivne veze ili kada želite da poboljšate samopouzdanje i skupite hrabrost za nove avanture.

Nastavite čitati

Zdravlje

Jedite ga, mažite, pijte jer smanjuje bore

Istraživanje koje je obuhvatilo grupu žena u Americi pokazalo je da uzimanje vitamica C smanjuje bore za 11 posto.

Ovaj vitamin je povezan i sa smanjenjem rizika od srčanih oboljenja.

Naime, drugo istraživanje je pokazalo da ljudi koji konzumiraju veliku količinu citrusa imaju 28 posto manje šansi da dožive infarkt.

Bolje je kada se jede voće, nego pije kao sok. Konzumacijom citrusa utiče se i na smanjen nivo holesterola, pa se savjetuje konzumacija cijele voćke umjesto soka, jer se potrebna supstanca, hesperidin, koja je zaslužna za regulisanje holesterola, nalazi baš u kori u bijeloj opni.

Brojna istraživanja su pokazala da ishrana koja je bogata citrusima štiti od mnogih oboljenja, odnosno od raka, artritisa, srčanih oboljenja i dijabetesa.(hayat.ba)

Nastavite čitati

Zdravlje

Sok od koprive za jačanje imuniteta kod odraslih i djece: Napravite sami domaći sirup koji osvježava

Umjesto raznih fabrički proizvedenih napitaka za osvježenje, pripremite zdrav sirup kojim ćete jačati i imunitet svog organizma.

Sastojci:

– 100 listova mlade korpive

– 1 kg šećera

– kesica limuntusa

Prelijte vrhove kopriva sa 2-2,5 litara vode.

Poklopite i ostavite preko noći (ili maksimalno 24 sata) da odstoji.

Ocijedite listove, dodajte šećer i promješajte više puta u roku od sat vremena, da se polako rastopi.

Dodajte limuntus (ili sok od 2 limuna), pa sirup procijedite i sipajte u flaše.(hayat.ba)

Nastavite čitati

Top pet