Posjetite

Aktuelno

Jeff Bezos ide na mjesec a njegov Blue Moon prvi korak do kolonizacije prostora i stvaranja svemirskih kolonija

Prošle sedmice, Jeff Bezos izvršni direktor Amazona podigao je veo na svojoj lunarnoj letjelici koja će kako on kaže izgraditi svemirsku bazu i otkrio svoju ambicioznu viziju za kolonizaciju prostora. 

Letjelica Blue Moon (Plavi Mjesec), bez posade, će nositi naučne instrumente, satelite i rovere. U pitanju je novi raketni motor nazvan BE-7 koji može ponijeti do 4.535kg tereta.

Cilj je da Blue Moon  sleti na južni pol Mjeseca, gde su u kraterima pronađena ležišta leda. Voda koja se dobija iz tog leda može se razbiti da bi se proizveo vodik, koji bi tada mogao da podigne svemirsku baza za dalje misije preko solarnog sistema.

Prema Bezosu, Lander je u razvoju posljednje tri godine i na pravom je putu za slijetanje s posadom 2024 godine – što je u skladu s petogodišnjim rokom koji je ranije ove godine objavio potpredsjednik Mike Pence.

Konačni cilj koji je postavio Bezos je kolonizacija Mjeseca. On smatra da je glavna kočnica do sada bila nedostatak infrastrukture. To je sprečavalo ljude da žive i rade u svemiru jer je cijena odlaska jednostavno suviše velika. Projekat Blue Moon će to promijeniti i omogućiti nastanjivanje ljudi.

Kao ilustraciju svoje ideje Bezos je predstavio slike svemirskih kolonija koje će pored ljudskih stanovnika imati biljke i životinje. Staništa, koja podsjećaju na film Interstellar, mogla bi se izgraditi dovoljno blizu Zemlje kako bi se omogućilo ljudima da putuju natrag i naprijed, a prema Bezosu, imali bi ‘idealnu klimu’ u svakom trenutku.

Koncept je 1970-ih prvi put postavio Bezosov bivši profesor O'Neill, čija bi predložena staništa rotirala u prostoru kako bi stvorila umjetnu gravitaciju na temelju centrifugalne sile.

Prema Bezosu, ovakva kolonizacija prostora mogla bi zamijeniti gradove na Zemlji ili početi od nule s vlastitom futurističkom arhitekturom. Tu ne bi bilo kiše, oluje ni potresa.

Svemirske kolonije bile bi blizu Zemlje tako da bi se uvijek mogli vratiti a putovanje između različitih svemirskih kolonija bila bi kao ”jednodnevni izlet”.

Dug je put prije nego vizija postane stvarnost, međutim plaše li vas ovakve vizije u koje smo sigurni da nisu nedostižne u budućnosti?(week.ba)

Nastavite čitati
Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Aktuelno

Ovo smo svi čekali. Poslušajte PREMIJERNO novu pjesmu Džejle Ramović ‘Ruine’

Mlada Goraždanka, Džejla Ramović, miljenica publike još od samog početka takmičenja ”Zvezda Granda”, danas je predstavila svoju novu pjesmu.

Pesmu “Ruine” potpisuju Darko Dimitrov, koji je radio muziku i aranžman, dok je tekst djelo čuvene Marine Tucaković i njenog sina Milana Laće Radulovića. “Ruine” su dobile i ekranizaciju za koju je bio zadužen Miomir Milić. Uživajte! (week.ba)

Nastavite čitati

Aktuelno

Genijalna ideja: Kozmetički salon u Tuzli na kreativan način pruža pomoć nezbrinutim životinjama

Sa dolaskom zimskog perioda i niskih temperatura, javljaju se brojni problemi, među najugroženijima su upravo oni kojima u tom vremenskom razdoblju potraga za hranom i vodom postane znatno teža nego u ostatku godine. 

Nije rijetkost da organizovana udruženja za zaštitu životinja u gradovima na više lokacija postave hranilice za pse, mačke i ptice kako bi lakše i humanije preživjeli surove i prohladne zime. Međutim, u Tuzli ali i brojnim drugim gradovima BiH, nezbirnute životinje prepuštene su individualnom volonterizmu ljubitelja životinja koji se trude organizovati putem društvenih mreža i pomagati nezbinutim životinjama.

Osoblje Kozmetičkg salona 2A u Tuzli dokazani su ljubitelji životinja koji su i proteklih godina na brojne načine pomagali napuštene ‘šapice’ sa tuzlanskih ulica, te učestvovali u brojnim humanitarnim akcijama. Ovaj put, osmislili su odličnu ideju kako nahraniti i napojiti nezbrinute pse i mačke i izvan radnog vremena.

Salon se nalazi u TC Brčanska Malta a neka njihova ideja  bude  inspiracija svima nama da na ovakav ili sličan način pomognemo nezbrinutim životinjama, da se izbore sa zimom, ali i u ostatku godine, piše Week.ba.

Nastavite čitati

Aktuelno

Je*eš veliku platu ako ćeš na kraju dana ući u prazan stan

Na društvenim mrežama ovih dana aktuelan je status koji je obavila jedna djevojka, a u kojem se obratila svim onim ženama koje tvrde da ne može da se živi od ljubavi i da im je karijera na prvom mjestu. Njen status izazvao je brojne reakcije, a mi vam ga prenosimo u cjelosti.

“Šta ako su vas slagali da se od ljubavi ne živi? Meni je mater jednom rekla da se od ljubavi živi, a od para preživljava. Ja njoj vjerujem. Zato što nigdje toliko ljubavi nisam vidjela kao u stanovima od 30 kvadrata i bolesničkim posteljama.

Šta ako su vas slagali da prestane vremenom, da ćeš joj se “smijati jednog dana i zaboraviti je? Nijedna naša mlada ruka ne drži čvrsto onu drugu kao što se drže dvije staračke. Šta ako su vas slagali da bi trebalo da nađete sebi ravnog? Meni nisu uspjeli slagati tako nešto, jer nikad nisam vidjela toliko prkosa i borbe, kao u ljubavima koje su komšije i strine osuđivali sa prozora.Kao da su one mjerilo vaših života.

Što ako su vas slagali da ljubav mora nositi vašu naciju i vjeru? U novinama i pričama su propali, a ja sam na svoje oči viđala one najveće ljubavi, najljepšu djecu, najviše odricanja i žrtve baš kod takvih. I da, oni su sretni. Daleko od svih koji su ih se zbog njihove ljubavi odrekli. I onih kojima je njihova miješana ljubav propala, baš kako bi propala i da nije bila miješana.
Što ako su vas slagali da morate do 25-e? Do 35-e? Do 40-e, jer je krajnje vreme? Mene nisu uspjeli, jer niko mi nije tako stvarno i realno pričao o ljubavi kao ona koja je svoju pronašla sa 50. I sada mu trči u zagrljaj kao djevojčica od 15 godina.

Šta ako vam svo vrijeme lažu? Šta ako vas sve vrijeme pokušavaju da uvjere da je ljubav ono što su oni nekad imali, i sad više nemaju jer prestane ‘kada sirotinja uđe na vrata’, ‘kada dođu djeca’, ‘kad treba vratiti kredit’, ‘kada ga izobliči bolest’, ‘kad više ne može da spava s tobom tri puta dnevno’.

Nemojte vjerovati ni meni. Vjerujte samo sebi. Držite svoju ljubav čvrsto; rukama, nogama, noktima.

Jer ona neće prestati, nego će ojačati, baš kad dođu djeca. Baš kad sirotinja uđe na vrata. Baš kad bude trebalo vratiti kredit. Baš kada on bude bolestan. Baš kada ne bude mogao spavati s tobom tri puta dnevno.

I možda niste svi napravljeni u ljubavi, ali pravite novu djecu u ljubavi. Ili ih nemojte praviti. Nekim ljubavima ona nisu ni potrebna. Samo nemojte dozvoliti da vam lažu. Drugi nam se miješaju u plate, školovanje, posao, zdravlje, oblačenje, prehranu, utiču na polovinu našeg života jer je svijet takav. Ali svoju ljubav nikome ne dajte. Jer je to najviše što ćete postići u životu.

Je*eš ti platu od deset hiljada ako ćeš na kraju dana ući u prazan stan s kesama najnovije odeće koju nema ko da skine. I sve pare ovog svijeta, ako ih nemaš s kime podijeliti. Jer, od ljubavi se živi. Od para se preživljava, i s parama se iživljava.” (lolamagazin)

Nastavite čitati

Top pet