Posjetite

Putovanja

Daorson: Drevni grad u Hercegovini koji je obavijen velom tajne

Na zaravni brda iznad nekropole Radimlje i kanjona istoimene rijeke u Hercegovini, nalaze se ostaci ilirske gradine, antički grad Daorson, nekada centar ilirskog plemena Daorsa.

Oni su naseljavali područje oko donjeg toka rijeke Neretve, o kome kao gradu “Daorsioiethnos Thrakon” postoje najstariji pisani izvori iz 5. vijeka p.n.e. Tokom građanskog rata između Cezara i Pompeja Daroson je razoren, kada je i uništen dio plemena Daorsa. Razorili su ga ilirski Dalmati (44 – 43. p.n.e.), saveznici Pompeja.

Na ruševinama grada nikada više nije nastalo trajnije naselje, no Rimljani će u njegovoj blizini ubrzo izgraditi novi grad Dilluntum, današnji Stolac, u kojem se od Jadranske magistrale odvajala rimska cesta prema Nevesinjskom polju i magistralnom putu za rimsku provinciju Panoniju.

Kod podjele Rimskog carstva (395. godine) na Zapadno i Istočno, područje današnje Hercegovine se našlo u Zapadnom carstvu, a Stolac na samoj granici između dva Carstva, u biskupiji Sarsiterensis. Dilluntum se spominje na crkvenom saboru u Saloni 533. godine. Gaj Julije Cezar Oktavijan (14. p.n.e.) nastavlja sa ratnim operacijama po Hercegovini i srednjoj Dalmaciji, a kad je postao prvi Rimski car (27. p.n.e.) dobio od Senata titulu Imperator Caesar August – sto je ujedno i početak Rimskog Carstva, gradi jadranski magistralni put od Salone (kod Splita) preko Narone (Metkovića) i Dilluntuma (Stolac) do Durrahiuma (Drač u Albaniji), gdje se jadranska magistrala spaja s rimskim putem Via Egnatia (Drač – Bisantium – današnji Istanbul), dugim oko 1120 km. Ovaj kamenom popločan rimski put je izgrađen za samo 44 godine.

 

Iliri su bili ratoboran narod, a ilirska naselja, poznata kao gradine, podizana su na teško pristupačnim mjestima, obično na dominirajućim prirodnim uzvisinama. Daorsi su se od samih početaka nastanili uz deltu i lijevu obalu donjeg toka Neretve, te u istočnoj Hercegovini u 3. vijeku p.n.e. vjerovatno su držali i desnu obalu Neretve, sve do Duvanjskoga polja. Za svoje plemensko središte, nama znano kao ilirska gradina Daorson, izabrali su izduženu zaravan omeđenu sa tri strane visokim, gotovo nepristupačnim liticama, na glavnom putu izmedu Salone i Doclee (Podgorica). Daorsi nisu bili značajna vojnička sila, ali su razvili snažnu pomorsku trgovinu sa južnom Italijom i udaljenim grčkim kolonijama. Od 4. do 1. vijeka p.n.e. ovdje se, u središtu daorske državice, odvijao intenzivan gradski život Daorsa sa svim obiležjima ilirskog helenizma. Činile su ga tri cjeline od kojih je središnja i najstarija bila tvrđava ”akropola” površine oko 7000 kvadratnih metara. Jedini je mogući prilaz gradu sa jugoistočne strane (zaravan Banje) i njega štiti megalitski zid visok između 4.5 i 7.5 m, širok 4.2 – 6.0 m i dugačak 65 metara.

Grad Daorson je otkriven 1891. godine, ali nikada nije detaljno arheološki ispitan. Daorson obuhvata tri povezana dijela čiji položaj uslovljava oblik terena: utvrđenje na brdu ili acropolis (centralni dio), terase ispod utvrđenja (prema jugu i jugoistoku) i stambeno-privredni dio (na istoku). Utvrđenje na izvišenju je nastalo na mjestu preistorijskog naselja koje je postojala bez prekida od ranog bronzanog doba (odnosno od 17. i 16. vijeka p.n.e. do 9. tj. 8. vijeka p.n.e.

 

Nevjerovatno zvuči podatak da su Rimljani već 450. godine p.n.e. utemeljili standard gradnje puteva – najmanja širina bila je 2.45 metara na ravnim deonicama, a 4.9 metara u krivinama i većim gradovima. Izgradili su oko 400.000 km puteva.

Grad je imao odlike grčkog naselja. Njegov visok kulturološki i civilizacijski stepen se ogleda u činjenici da je izrađivao svoj kovani novac i stvorio umjetnički ukrasen kompleks kopči i keramičkog posuđa, sto potvrđuju natpisi na pronađenim djelovima i komadi kamenih ljudskih statua, visoki oko 2 metra. Pronađeni materijal potiče iz 2. do 4. vijeka p.n.e. i smješten je u Narodnom Muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Kiklopski zid Daorsona potiče iz perioda 4. vijeka p.n.e., kada su vjerovatno izgrađene i obje kule.

Jedno od najznačajnijih otkrića Daorsona je šljem sa grčkim natpisom, koji je vjerovatno skraćenica ilirskog imena njegovog vlasnika, Pinnesa.

Naziv Daorson su dali arheolozi, po plemenu Daorsa.

Terase su najzanimljive gradevine Daorsona. Na padinama ispod platoa je najmanje pet terasa. Sve terase su povezane kamenim stepenicama, podom i nosećim zidom i svaka terasa je ucvršćena velikim kamenim blokovima pravih oblika sa ravnim krajevima.

Stambeno-privredni dio ima mnogo tragova različitih kultura, od drevnih Daorsa do Ilira, te objekata grčkog i rimskog carstva. Otkriveno je desetak stambenih objekata sa pripadajućim malim dvorištima i prilaznim stepeništima koja su povezivala terase sa središnjim akropolskim prostorom. Od kraja 4. vijeka p.n.e. grčka kultura počinje helenizovati ilirsku kulturu. Na 15 hektara predakropolskog prostora naziru se temelji planski urbanizovanog naselja izrazito mediteranskog tipa, podignutom poslije 3. vijeka p.n.e.

Daorson je pod zastitom UNESCO-a kao značajano istorijsko nalazište Bosne i Hercegovine. (cdm.me)

Putovanja

Svaka čast Eiffelovu tornju, ali ovo mjesto u Parizu treba posjetiti baš svaki putnik

Jeste li čuli za Montmartre? Sa 127 metara nadmorske visine to brdo smatra se najvišim dijelom Pariza, a za mnoge i najljepši dio glavnoga grada Francuske.

Neki vjeruju da je ovdje otvoren i prvi noćni klub davne 1881. godine, tačnije, kabaret Le Chat Noir (crni mačak). S Montmartrea, naime, puca prekrasan pogled na ostatak Pariza, a posebno je iskustvo ovdje dočekati izlazak i zalazak sunca, zbog čega je iznimno popularno među turistima.

Montmartre je nekoć bila boemska četvrt u kojoj su živjeli i stvarali neki od najslavnijih umjetničkih imena svih vremena – sve od Pabla Picasa do Amadea Modiglianija. I danas je zadržao šarm starog Pariza s krivudavim ulicama, starim kućama, ugodnim bistroima i osebujnim trgovinama. Mnogobrojne putnike privlači i bazilika Sv. Srca (Sacre Coeur) koja dominira Montmartreom, a koja je završena 1914. godine u neobizantskom stilu. U njezinu sklopu nalazi se i istoimeno groblje na kojem su posljednje počivalište našli brojni poznati Francuzi. (punkufer.hr)

 

Nastavite čitati

Putovanja

Najbolje sunčane destinacije za bijeg od zime

Dežurni ljubitelji ljeta ne prestaju maštati o moru i suncu.

Ukoliko niste ljubitelj zime i snijega, donosimo vam par destinacija koje su idealne za bijeg i odmor iz snova.

Iako su ovakva putovanja prilično skupa i najbolje ih je planirati pola godine unaprijed, pogledajte da li agencije nude last minute ponude i ugrabite neko putovanje te pronađite savršenu destinaciju za sebe. (week.ba)

  1. Kambodža 

View this post on Instagram

Palm wine from local traders

A post shared by Daniella Addea (@cambodia___travel) on

2. Sejšeli 

3. Bahami

View this post on Instagram

Home 💙

A post shared by 🇧🇸 (@bahamaslove) on

4. Kuba

5. Bora Bora

View this post on Instagram

🌎 ✈️Pearl Beach Resort

A post shared by Best Hotels and Resorts (@brilliant_hotels) on

Nastavite čitati

Putovanja

Top 5 savjeta za odličnu organizaciju vašeg putovanja

Putovanja nam daju nova iskustva, pa tako i kada je riječ o spremnanju za putovanje. Nekada nam putovanje može pokvariti sitnica te zbog toga je važno se dobro organizovati. Ovih 5 savjeta će vam u tome pomoći.

 Toaletne potrepštine

Niste sigurni koliko će dugo trajati? Obavite probni rad prije putovanja. Na taj način možete planirati koliko pasta za zube, šampona itd može trajati. Vjerojatno ćete otkriti da svaka boca traje duže nego što ste mislili da hoće. Ako vam treba više od onoga što će stati u vašoj vrećici s tekućinama, napunite je dok ste na putu.

Rješenje za kontaktne leće

Ako nosite kontakte i trebate kupiti, potražite optičke prodavaonice. Možete pronaći u trgovinama, apotekama i mnogim drugim mjestima.  Ako trgovina prodaje naočale i kontakte, oni bi također trebali prodati rješenje.

Grickalice

Uvijek je dobra ideja imati neku vrstu hrane, posebno u dane putovanja. Opcije u avionima ili vozovima možda nisu najbolje, ako se uopće nude, a doručak može vas zadržati nekoliko dodatnih sati. Tokom razgledavanja, brzi međuobrok može biti stvar koja vas vodi sve dok ne pronađete restoran za sljedeći obrok.

Muzeji

Istražite unaprijed dane i sate otvaranja muzeja koje želite posjetiti. Muzeji su često zatvoreni jedan ili dva dana svake sedmice, a ponekad je slobodan dan.

Prva pomoć

Uvijek je dobro ponijeti neku osnovnu prvu pomoć, kao što su tablete za glavobolju, flastere ili sredstvo za dezinfekciju. Trebate biti spremni na sve, jer ne znate šta se može desiti za 24 sata, piše week.ba

Nastavite čitati

Top pet