Posjetite

Dom i uređenje

Kako se zauvijek riješiti insekata u kući?

Dolazi nam ljeto, a s ljetom dolaze i insekti koji nesmetano ulaze u naše domove. Ove godine nema potrebe da kupujete skupe proizvode, napravite ovaj miks i riješite ih se zauvijek.

Ako ne želite davati novac na bespotrebne hemikalije koje vam svakako neće pomoći, imamo idealan recept koji sigurno hoće.

Potrebno vam je: pola šoljice alkoholnog octa, šoljicu i po vode, i 20 kapi eteričnog ulja ljute metvice ili eukaliptusa.

Priprema: U flašicu sa raspršivačem stavite vodu i ocat, a zatim dodajte ulje, promućkajte i spremni ste za špricanje.

Ova smjesa će rastjerati sve insekte u vašoj kući jer ne mogu podnijeti ovaj miris. (week.ba)

Dom i uređenje

Napravite mirisnu svijeću od narandže

Da bi vaš dom mirisao, ali onako prirodno neodoljivo, ne kupujte svijeće, već sami napravite svoju – ljepšu i mirisniju od fabričkih.

Potrebna vam je samo jedna narandža i malo maslinovog ulja. Voćku prepolovite napola, izvadite sav mesnati dio, vodeći računa da vam bijela peteljka u sredini ostane čitava.
To će vam poslužiti kao fitilj.

Onu polovinu narandže u kojoj se nalazi “fitilj” napunite maslinovim uljem, tako da peteljka izviruje iz ulja, pa je upalite upaljačem. Biće vam potrebno oko tridesetak sekundi da se fitilj zapali. Blago zatvorite “svijeću” drugom polovinom narandže i stavite u neku lijepu staklenu ili keramičku posudu.

Egzotični miris voća proširiće se na sve prostorije.

Nastavite čitati

Dom i uređenje

Ove namirnice nikada ne bi trebalo da bacate u sudoper

Nije važno da li pripremate brzi obrok ili prazničnu večeru. Kad dođe vrijeme da očistite, olakšaćete sebi i baciti u sudoper sve, bez obzira na to šta je. Nažalost, to obično nije najbolja ideja – zavisno do toga šta kuhate.

Namirnice pune vlakana

Vjerovatno su vam rekli da je dijeta bogata vlaknima zdrava za vas, ali ako sudoperu dajete istu prehranu, ubićete ga u trenu. Vlaknasta hrana poput celera ili ljuske kukuruza uništiće vaš sudoper. Sjetite se kada perete kosu, pa se vaše dlake zapetljaju u odvodu – ista stvar je s vlaknima ovih namirnica.

Kafa

Vjerovatno napravite sebi lonac s kafom prije nego što krenete na posao. Kada se baci u sudoper, kafa može izazvati nakupljanje u cijevima.

Ostaci od kafe su dobri za vrt! Samo ih pospite po svom vrtu kako biste spriječili neželjene bube i kukce, a ako ćete ikad isprobati neki od zanata koje pregledavate na Pinterestu, temelji kafe imaju razne vrste umjetničke upotrebe jer su prirodno sredstvo za bojenje.

Ljuske jajeta

Kada su u pitanju predmeti koji ne bi trebalo da idu u kuhinjski sudoper, ljuske jaja su pri vrhu. Većina ljudi slaže se da su ljuske jaja štetne za sudopere jer membrana ljuske može izazvati ljepljivi učinak i vezati se za cijevi.

Naljepnice na voću

Ove oznake na voću nikako ne bi trebalo da idu u sudoper, a često nam se to dogodi. Ne biste mislili da će uzrokovati veliku štetu, ali zapravo nisu topljivi u vodi i jednostavno će se nakupiti u vašem odvodu.

Brašno

Kada ga pomiješate s vodom dobijete ljepljivu smjesu, a ista stvar se događa kada ga bacite u sudoper u većoj količini. Odmah začepi cijevi, kao i riža i tjestenina.

Ostaci od mesa

Sva ta nakupina može začepiti odvodne cijevi i teško ćete ih odštopati i očistiti nakon toga.

Sjemenke

Male sjemenke ni ne primijetite u sudoperu, ali one će vam vrlo lako začepiti odvod jer se lijepe i brzo nakupljaju.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Često nam mlijeko i jogurt pobjegnu u sudoper, a nekada ih namjerno prolijemo. Ali izlijevanje mlijeka može imati ogroman uticaj na okolinu. Problem je što se u procesu razgradnje mlijeka troši puno kiseonika. Kada se taj kiseonik iskoristi u tom procesu, to ostavlja manje za živa bića koja se na njega oslanjaju. Mlijeko u dovoljno velikim količinama može ugušiti čitave ekosisteme, a izlijevanje velikih količina mlijeka prethodno je izbrisalo čitavu riblju populaciju.

 

Nastavite čitati

Dom i uređenje

Četiri načina da natjerate orhideje da cvjetaju

Na svijetu postoji više od 30.000 vrsta orhideja i gotovo 7 puta više hibrida, a koja god vrsta ove egzotične biljke da je u pitanju, neupitno će dati veliku dozu profinjenosti prostoru u kojemu se nalazi.

Postoji nekoliko metoda koje će uspješno “natjerati” vašu orhideju da se rascvjeta.

Vještački mrak

Orhideju sa suhim zemljištem stavite 5 do 6 dana u tamnu prostoriju, na primjer u ostavu. Zatim je vratite nazad na njeno uobičajno mjesto, zalijte je i vidjećete da će nakon 3 sedmice pustiti grančicu sa pupoljcima.

Sušni period

Ne zalivajte orhideju sve dok donji listovi ne izgube elastičnost. Ovdje je bitno da ne pretjerate u uskraćivanju vode vašoj orhideji. Zatim je ponovo potopite u vodu na 15 minuta, ali u to vodu dodajte i vještačko đubrivo za orhideje. Ova metoda se koristi samo kada imate zdravu biljku sa jakim korijenom i listom.

Njegujte je pravilno

Noćna temperatura u sobi gdje boravi orhideja, mora imati temperaturu oko 4 stepena Celzijusa. Tokom dana + 20 stepeni Celzijusa. Obezbijedite ovakve uslove orhideji i ona će cvjetati tokom cijele godine.

Ne zaboravite na svjetolost

Osim temperature, orhideji je potrebno dobro osvijetljeno mjesto, ali bez direktne sunčeve svjetlosti. Idealno je da ova biljka boravi na istočnom prozoru. Ne zaboravite da orhideja voli tuširanje i čiste listove, stoga redovno brišite prašinu sa ove biljke. (Stil)

Nastavite čitati

Top pet